Zelim da budem pilot

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Zainteresovani

#1 Zelim da budem pilot

Post by Zainteresovani »

Zdravo svima,

Imam zelju da jednog dana budem pilot(da vozim avion).
Eh sada imam pitanje i zamolio bih vas da mi date tacne informacije.
Koji su fizicki kriteriji za pilote?
Trenutno imam 18 god, i diptrija mi je na jednom oku -0,75, a na drugom +0,25. Da li to moze da utice na moju buducnost?
Gdje moze da se studira? i Koliko kosta takav jedan studij i obuka. Znam engleski njemacki, i b/h/s.

Ako mozete da mi date sto vise informacija bio bih vam zahvalan :D
Pozz
ljubav_aha

#2 Re: Zelim da budem pilot

Post by ljubav_aha »

gdje zivis ; drzavljanstvo;civilni pilot;

izuetno skup faks
casanova123

#3 Re: Zelim da budem pilot

Post by casanova123 »

1
Last edited by casanova123 on 08/07/2011 20:39, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#4 Re: Zelim da budem pilot

Post by ljubav_aha »

Zainteresovani,gdje si :D
Zainteresovani

#5 Re: Zelim da budem pilot

Post by Zainteresovani »

Evo me :D

BiH drzavljanstvo, Zivim u SA.. i hocu da vozim ljude :D
Zainteresovani

#6 Re: Zelim da budem pilot

Post by Zainteresovani »

ii? Da li neko moze da odgovori na ovo moje pitanje?

Koliko kosta sve ukupno?
Koliko dugo traje obuka?
Da li bih mogao da dobijem posao nakon obuke?
Da li postoje fakulteti za pilote?
-TheChosenOne-

#7 Re: Zelim da budem pilot

Post by -TheChosenOne- »

Zainteresovani wrote:ii? Da li neko moze da odgovori na ovo moje pitanje?

Koliko kosta sve ukupno?
Koliko dugo traje obuka?
Da li bih mogao da dobijem posao nakon obuke?
Da li postoje fakulteti za pilote?
znam samo da postoji negdje u hrvatskoj taj fax, kod nas nema :D
daxon

#8 Re: Zelim da budem pilot

Post by daxon »

Najbolje ti je otiđi u neki aero klub,
prvo da vidiš da li je to za tebe, jer dok ne probaš vožnju na nekoj ultralakoj letjelici kao što je "motorni zmaj" ne znaš jesi li ili nisi rođen za to.
Ukoliko vidiš da i dalje želiš da letiš, u tom istom aero klubu klubu ćeš dobiti najbolje informacije o daljnem usavršavanju.
Mnogi koji su mislili da su rođeni za pilote nakon što su letjeli na motornom zmaju , ipak su shvatili da to nije za njih.
Najbolji početak za buduće pilote je aero klub
http://www.aeroklub-sarajevo.ba/
cucamonga

#9 Re: Zelim da budem pilot

Post by cucamonga »

u sustini ako imas nekih 100 000 maraka, eura ili dolara - imas priliku da se obucis - sveobuhvatni sistematski pregled koji utvrdjuje istoriju tvoji bolesti operativnih zahvata stepen ostecenja organa ili zdravlja svejedno - mozes obaviti i sam da vidis da li te ima tu ili nema...

100 000 eura dolara ili maraka i nije tako skupa investicija za recimo posao pilota helikoptera gdje skoro definitivno ne mozes da budes nezaposlen u evropi ili u USA.

i ne treba da te obeshrabri nista u zivotu u tom cilju ali treba da imas keša i full zdravlje na mjestu.

sretno
ivannn

#10 Re: Zelim da budem pilot

Post by ivannn »

kvota u zagrebu je izuzetno mala nekih 15-ak, a ako nemaš hr.državljanstvo - onda se boriš za jedno od dva mjesta koja se predviđena strancima - šanse sveukupno male.

Zdravstveno i fizički moraš biti top!
Engleski moraš znati aktivno.

Prije toga, ocjene moraju biti dobre i dobar rezultat s državne mature - tri obvezna + plus izborni fizika.

edit:i da pitao si koliko košta, faks je u biti besplatan (za hr.drž.) , ako uletiš na nj vjerojatno ćeš dobiti i mjesto u domu, hrana besplatna, ako te ne bude niđe na prvoj godini sami se oni pozdrave s tobom :D
Zainteresovani

#11 Re: Zelim da budem pilot

Post by Zainteresovani »

da ali ja nisam hr. drzavljanin sto bi znacilo da sam opet donji :D
u biti, mozda nesto i bude od mene.. vidjet cemo jos. Hvala na odgovorimo. Ako znate jos nesto recite pls.

aaa.. sad sam se sjetio.. Znate li kakve su sanse za posao kasnije?
i kolike su plate pilotima?
ljubav_aha

#12 Re: Zelim da budem pilot

Post by ljubav_aha »

plate pilota: ovisi o statusu avio komapnije
ljubav_aha

#13 Re: Zelim da budem pilot

Post by ljubav_aha »

daxon wrote:Najbolje ti je otiđi u neki aero klub,
prvo da vidiš da li je to za tebe, jer dok ne probaš vožnju na nekoj ultralakoj letjelici kao što je "motorni zmaj" ne znaš jesi li ili nisi rođen za to.
Ukoliko vidiš da i dalje želiš da letiš, u tom istom aero klubu klubu ćeš dobiti najbolje informacije o daljnem usavršavanju.
Mnogi koji su mislili da su rođeni za pilote nakon što su letjeli na motornom zmaju , ipak su shvatili da to nije za njih.
Najbolji početak za buduće pilote je aero klub
http://www.aeroklub-sarajevo.ba/

imam Facebook "Aero klub Prijedor" i Livno ,zasto ostali nemaju FB stranicu ,i Sarajevski Klub bi mogao imati bolju web stranicu od sadasnje
ljubav_aha

#14 Re: Zelim da budem pilot

Post by ljubav_aha »

cucamonga wrote:100 000 eura dolara ili maraka i nije tako skupa investicija za recimo posao pilota helikoptera gdje skoro definitivno ne mozes da budes nezaposlen u evropi ili u USA.
vecina pilota,aviona ili helikoptera,koje sam upoznala su inzinjeri ,bolje je zavrsitit paralelno dva smijera,umjesto jednog,tj.pilotiranja
daxon

#15 Re: Zelim da budem pilot

Post by daxon »

ljubav_aha wrote:Sarajevski Klub bi mogao imati bolju web stranicu od sadasnje
Jeste stanica im je stvarno katastrofa,
ko da je neko pod uticajem LSD-a experimentisao sa programima za pravljenje weba :-)
ljubav_aha

#16 Re: Zelim da budem pilot

Post by ljubav_aha »

daxon wrote:
ko da je neko pod uticajem LSD-a experimentisao sa programima za pravljenje weba :-)
a FB je odlican sa promociju rada,stalno pratim prijedor i livno

ako bude sve po planu,posjetim par klubova naredne godine :-D
Magnat

#17 Re: Zelim da budem pilot

Post by Magnat »

U Bosni mozes letit jedino ako imas nekog kvalitetnog i pouzdanog dilera.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#18 Re: Zelim da budem pilot

Post by anthraxQ »

daxon wrote:
ružnije stranice odavno nisam vidio...

:-) :roll:
atko

#19 Re: Zelim da budem pilot

Post by atko »

anthraxQ wrote:
daxon wrote:
ružnije stranice odavno nisam vidio...

:-) :roll:
fakat :shock: ... jel ovo skirevna kamere hebo te :D :-) :roll: :lol: ...
Zainteresovani

#20 Re: Zelim da budem pilot

Post by Zainteresovani »

nego, skontao sam ovo za licence i ostalo.
Sada me zanima kakva je situacija sa zaposlenjem. Jer kad se dobiju sve licence ima se oko 200 sati letenja(naleta), a dok sam gledao po ovim vecim avio kompanijama, oni traze ljude sa preko 7-9k sati naleta. Kako cu ja sa 200h da nadjem posao i gdje kao pilot?
Ima li neko informacije o ovome i ako neko ima iskustva neka podijeli. Hvala! :D
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#21 Re: Zelim da budem pilot

Post by anthraxQ »

imaš 18 godina a pričaš o nekim satima leta...

stipu se toga...

ti šta za sada imaš - imaš zamisao...samo.
nellington

#22 Re: Zelim da budem pilot

Post by nellington »

Zainteresovani - otkrio si kako funkcioniše vrzino kolo u svim branšama - svako traži iskusnog uposlenika (za pilote se radi konkretno o satima leta, za ostale obično kažu u konkursu 'minimalno X godina rada na istim ili sličnim poslovima'. Nabere se to nekako, ali se ne može planirati - dosta toga i sudbina drži u svojim rukama.
cucamonga

#23 Re: Zelim da budem pilot

Post by cucamonga »

Zainteresovani wrote:nego, skontao sam ovo za licence i ostalo.
Sada me zanima kakva je situacija sa zaposlenjem. Jer kad se dobiju sve licence ima se oko 200 sati letenja(naleta), a dok sam gledao po ovim vecim avio kompanijama, oni traze ljude sa preko 7-9k sati naleta. Kako cu ja sa 200h da nadjem posao i gdje kao pilot?
Ima li neko informacije o ovome i ako neko ima iskustva neka podijeli. Hvala! :D
evo jos jednom da se javim da ti kazem da obicno vojni piloti budu rekruirani u civilnu avijaciju a 7-9 k sati naleta se bogami i placa to nisu bas tupahave tipovi. do je skoro godina dana da ne izlazis iz aviona. dakle to je suplja. ali u svakom slucaju mozes konkurisat kao kopilot ili 3. pilot kabine u komandcentru i tako nabires svoje sate leta kao i iskustvo.

bio sam sa tipom koji nije razlikovao kasetnu bombu od vretenastog dodatnog rezervoara za gorivo na fighter-jetu i sad je pilot u civilnoj avijaciji iako brat bratu jedva da ima 1000 sati leta....

sve to ide polako i bez skrleta.

al kao sto preporucih - najbolje ti je nauciti pilotirati helicem jer je plata skoro pa ista...
mayab

#24 Re: Zelim da budem pilot

Post by mayab »

Mozda si pomalo i zakasnio, u pravilu se u aero klubu pocinje letenje jedrilicom sa navrsenih 16 godina, zavrsis obuku za mjesec-dva i letis dalje , tako da sa 18 vec imas iskustvo od nekoliko desetina sati u zraku!
Ali nikad nije kasno, pocni se raspitivati u kakvom AK, istovremeno upisi masinstvo na primjer, uglavnom trebao bi probati konkretno letenje u AK da vidis jeli to i prakticno za tebe, dakle spremi nesto love, par hiljada KM da zavrsis obuku za jedrilicu, i ako se "zaljubis", "samo nebo je granica"!
Upravo je u toku u Livnu "Livno Glide Cup 2011", pa sjedi u auto i zapucaj za Livno i vidi kako to izgleda, a i raspitaj se ujedno!
Evo za pocetak pregledaj im stranu, ima dosta informacija

http://www.aeroklub.livno.org/www-poddo ... /index.php
ljubav_aha

#25 Re: Zelim da budem pilot

Post by ljubav_aha »

Zainteresovani wrote:nego, skontao sam ovo za licence i ostalo.
zaboravio si spomenuti:ovisi tvoje iskustvo letovima na raznim modelima,nzaci razlcite kvalifikacije/kategorije dozvole
Post Reply