Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Locked

Kakvu RS žele Srbi?

Ujedinjenu sa Srbijom
83
50%
Nezavisnu Republiku Srpsku
20
12%
Pojma nemam
62
38%

Total votes: 165

bisao

#726 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Malo više pažnje prilikom postavljanja tekstova. Nije samo naslov bitan. Podaci se odnose na prvih 9 mjeseci...
spreca

#727 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by spreca »

razuman_covjek

#728 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by razuman_covjek »

Ma sta znaju novinari, to je samo senzacionalizam. A i sve da je tacno, zamisli onda kako je tek muslicima glupim kada jedna takva regionalna, europska pa i svjetsko-nebeska sila ima tako lose trendove.
spreca

#729 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by spreca »

bisao wrote:
Malo više pažnje prilikom postavljanja tekstova. Nije samo naslov bitan. Podaci se odnose na prvih 9 mjeseci...
znaci za jos 3mjeseca jos - jeda trecina od 40k
spreca

#731 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by spreca »

@bisao
kazes da se u NS povecava broj stanovnika....ali ne kazesda je to za racun doseljenika iz drugih krajeva Srbije....BG se svake godine uveca za oko 16000 sto da su drugi krajevi siromasniji za toliko stanovnika
bisao

#732 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

spreca wrote:@bisao
kazes da se u NS povecava broj stanovnika....ali ne kazesda je to za racun doseljenika iz drugih krajeva Srbije....BG se svake godine uveca za oko 16000 sto da su drugi krajevi siromasniji za toliko stanovnika

Samo malo više koncentracije. ;-)
bisao wrote:
Da se nadovežem na ovu njegovu o tome da se broj stanovnika smanjuje. To je aksiom.
Međutim, Novi Sad je poprilično specifična sredina, o čemu uostalom govore i podaci za poslednje tri godine. Vojvođanski princip je vijekovima bio samo jedno dijete. Otići od tog principa bio je kulturološki i socijalni revolucionizam. Izgleda, barem prema navedenim podacima da su ga se riješili ili barem u najvećoj mjeri. Imajući u vidu podatke za migracije i same podatke pp, slobodno se može reći da se stanovništvo NS-a uvećalo u poslednjih nekoliko godina ili preciznije od 2011-te. Dakle po popisu su imali 250k stanovnika, moje neke procjene su da oni danas imaju oko 265k stanovnika sa jasnom skalom ka gore. Kad smo se već dotakli NS-a to opredjeljenje za veći broj djece može biti i posljedica priliva Srba iz Krajine, Hrvatske. Uostalom u NS-u se povećava i broj sklopljenih brakova. Sve su to parametri koji itekako pozitivno mogu uticati na pp. Jasno, imajući u vidu da se radi o regionalnom centru, upijaju se i mladi ljudi iz okolnih manjih gradića. Bez obzira, rijetki su centri poput NS-a i Novog Pazara koji su ovakvim parametrima mogu pohvaliti.

U novosadskim porodilištima je prošle godine rođeno više od 7k beba. (od toga dakle nešto preko 4k novosadskih)
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#733 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by PreWiBa »

Pod A: Maloprije si naveo netačne podatke kad si rekao da stanovnici FBiH u prosjeku žive 71 godinu:

Slično tome, prema procjeni Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, očekivana dužina života pri rođenju za 2014. godinu iznosila je 78,15 godina. Kako se navodi u informaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH, procjena dužine života za žene je 80,16, a za muškarce 76,13 godina. Praćenje prerane smrtnosti (smrt prije 65 godina dobi) pruža korisne informacije za razvoj zdravstvene politike, kao i programe i intervencije za prevenciju bolesti i nastanak invaliditeta. U odnosu na spol, rizik od prerane smrti je 50% veći za muškarce.
Izvor: https://www.vecernji.ba/vijesti/zene-u- ... ca-1067557

Pod B: Banja Luka (i to cijeli grad, ne samo gradsko naselje) je do 20. juna ove godine već na osnovu pp-a izgubila 500 ljudi, iako je još prije par godina bila jedini grad u RS-u sa pozitivnim pp.
Izvor: https://blmojgrad.com/negativan-prirodn ... banjaluci/
bisao

#734 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

sehohari wrote:Pod A: Maloprije si naveo netačne podatke kad si rekao da stanovnici FBiH u prosjeku žive 71 godinu:

Slično tome, prema procjeni Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, očekivana dužina života pri rođenju za 2014. godinu iznosila je 78,15 godina. Kako se navodi u informaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH, procjena dužine života za žene je 80,16, a za muškarce 76,13 godina. Praćenje prerane smrtnosti (smrt prije 65 godina dobi) pruža korisne informacije za razvoj zdravstvene politike, kao i programe i intervencije za prevenciju bolesti i nastanak invaliditeta. U odnosu na spol, rizik od prerane smrti je 50% veći za muškarce.

Pod B: Banja Luka (i to cijeli grad, ne samo gradsko naselje) je do 20. juna ove godine već na osnovu pp-a izgubila 500 ljudi, iako je još prije par godina bila jedini grad u RS-u sa pozitivnim pp.
Gdje sam ja rekao da stanovnici FBIH u prosjeku žive 71 godinu?

I gdje sam rekao da je to prosjek? Da li sam možda govorio za petogodišnji prosjek?

Žene generalno žive znatno duže od muškaraca u BiH.

Podatke koje sam iznio o dužini života iznio je FZS u svom poslednjem biltenu. To što ti navodiš je PROCJENA Zavoda za javno zdravstvo. Materija!
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#735 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by PreWiBa »

bisao wrote:
sehohari wrote:Pod A: Maloprije si naveo netačne podatke kad si rekao da stanovnici FBiH u prosjeku žive 71 godinu:

Gdje sam ja rekao da stanovnici FBIH u prosjeku žive 71 godinu?

I gdje sam rekao da je to prosjek? Da li sam možda govorio za petogodišnji prosjek?

Žene generalno žive znatno duže od muškaraca u BiH.

Podatke koje sam iznio o dužini života iznio je FZS u svom poslednjem biltenu. To što ti navodiš je PROCJENA Zavoda za javno zdravstvo. Materija!
Upravu si, griješim. Međutim, pogledao sam još jednom u posljedni bilten FZS-a i mogao sam samo naći podatak o prosječnoj starosti umrlih osoba, koja iznosi 72,5 godina
bisao

#736 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Ja sam čini mi se pomenuo 72,2 ili 72,3. Imaju na FZS-u petogodišnji prosjek. Ne pamtim tako koncizno, ali čini mi se da je životni vijek žena oko 4 godine duži u FBIH u odnosu na muškarce.

Prem podacima RZS-a, u RS se nešto duže živi. Prosječna starost iz godine u godinu raste. 2016-te koliko pamtim je bilo što se muškaraca tiče 71 godinu, a žena 76,9 godina. E sad, mrzi me tražiti za 2017-tu, ali prateći trendove od 2011. prosječna starost preminulih je rasla...
BHCluster

#737 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by BHCluster »

klosar pravi

#738 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by klosar pravi »

BHCluster wrote:

Nevjerovatno.

Kao da je parodija.
BHCluster

#739 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by BHCluster »

klosar pravi wrote:
BHCluster wrote:

Nevjerovatno.

Kao da je parodija.
Kako te samo nije sramota?! Podaci su neumoljivi a ti tako!
Point.

#740 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Point. »

bisao wrote:
Point. wrote: Treće, u rs živi 90% seljačina koji dan danas konju u šupak gledaju, bez ikakve industrije, sa Banjalukom koji jedino liči na grad. Od čega bi živjela ta fol država? Od zaduživanja i privatluka tipa benzinske pumpe, male trgovine, pekare, muški frizerski saloni. To bi se urušilo samo od sebe za 5 godina. Četvrto, velike globalne baje koje se pitaju nikad ne bi podržale ni priznale takvo nešto. I peto, pokušaj separatizma znači rat, a taj scenarij bi najmanje odgovarao Srbima jer jebiga, imamo nekih nerasčičenih računa, nije to mala stvar. A nikome nije do rata radi propale ideje u startu.
U ovome se ogleda sva relevantnost svega ostalog napisanog.

Može se nazvati i mržnjom, ali ja ne bih išao toliko daleko.

Urušilo se ne bi sto posto. Ne može se urušiti nešto što narod voli. To se nigdje nije desilo. A pri tome toliki prirodni potencijali na raspolaganju.

Velike globalne baje nisu samo na Zapadu. Nekima se teško sa time pomiriti.

Što se tiče neraščišćenih računa, tako je pa je red i da se raščiste, da budem precizniji da ih raščiste oni koji su te račune i pravili za sopstvene globalne interese.
U rs živi većinom seljačine, bio, vidio. Dovoljno je vidjeti kakve kljusine vide taj entitet godinama. Kakvi prirodni potencijali? Šta to rs izvozi, gdje zarađuje paru osim što se stalno zadužuje? Kako bi rs opstala bez Brčkog? Istočna rs je vec prazna, šta imaš od tog dijela, jedno veliko ništa. Na zapadu osim BL nemaš ništa.

Velike globalne baje su na Zapadu. Rusi se tu pitaju kao i Bangladeš.

Što se tiče računa, genocidi i ratni zločini posebno na području istočne Bosne, Srebrenice, Prijedora se ne zaboravljaju tako lako.
kiligonzales

#741 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kiligonzales »

klosar pravi wrote:Zato je i meni cudno oko Sarajeva po njegovoj logici bi mi trebalo skoro milion imati jer se prica da imamo 500 od 2003 :D
Losa ti je matematika. Prije rata Sarajevo je brojalo opstine koje ne broji danas. Danas su te opstine dijelom drugih opstina koje ne pripadaju gradu ili su dijelom drugog entiteta.

Tako da ti je blize da svodis matematiku na Kanton SA i Istocno Sarajevo, te obracunavas broj populacije.

Danasnje Sarajevo ima 4 opstine Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad, a predratno je brojalo pored ovih i Ilidzu, Ilijas, Vogoscu, Hadzice, Trnovo, Pale.

Otuda i razlika u broju stanovnika u gradu.
megaman4

#742 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by megaman4 »

Point. wrote:
bisao wrote:
Point. wrote: Treće, u rs živi 90% seljačina koji dan danas konju u šupak gledaju, bez ikakve industrije, sa Banjalukom koji jedino liči na grad. Od čega bi živjela ta fol država? Od zaduživanja i privatluka tipa benzinske pumpe, male trgovine, pekare, muški frizerski saloni. To bi se urušilo samo od sebe za 5 godina. Četvrto, velike globalne baje koje se pitaju nikad ne bi podržale ni priznale takvo nešto. I peto, pokušaj separatizma znači rat, a taj scenarij bi najmanje odgovarao Srbima jer jebiga, imamo nekih nerasčičenih računa, nije to mala stvar. A nikome nije do rata radi propale ideje u startu.
U ovome se ogleda sva relevantnost svega ostalog napisanog.

Može se nazvati i mržnjom, ali ja ne bih išao toliko daleko.

Urušilo se ne bi sto posto. Ne može se urušiti nešto što narod voli. To se nigdje nije desilo. A pri tome toliki prirodni potencijali na raspolaganju.

Velike globalne baje nisu samo na Zapadu. Nekima se teško sa time pomiriti.

Što se tiče neraščišćenih računa, tako je pa je red i da se raščiste, da budem precizniji da ih raščiste oni koji su te račune i pravili za sopstvene globalne interese.
U rs živi većinom seljačine, bio, vidio. Dovoljno je vidjeti kakve kljusine vide taj entitet godinama. Kakvi prirodni potencijali? Šta to rs izvozi, gdje zarađuje paru osim što se stalno zadužuje? Kako bi rs opstala bez Brčkog? Istočna rs je vec prazna, šta imaš od tog dijela, jedno veliko ništa. Na zapadu osim BL nemaš ništa.

Što se tiče računa, genocidi i ratni zločini posebno na području istočne Bosne, Srebrenice, Prijedora se ne zaboravljaju tako lako.
Najbogatiji dio BiH su doline rijeke Bosne i Neretve gdje zivi oko 1,2 miliona ljudi, te Tuzlanski bazen. Tu je sva koncentracija kako kapitala, tako i resursa i stanovnistva. U ovim podrucjima zivi 2/3 ukupne populacije u BiH.

U RS-u je jedino vazno pomena Banja luka i Bijeljina. Tu je najveca koncentracija ljudi i kapitala. Ostalo je mrtvilo...
Point.

#743 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Point. »

megaman4 wrote:
Najbogatiji dio BiH su doline rijeke Bosne i Neretve gdje zivi oko 1,2 miliona ljudi, te Tuzlanski bazen. Tu je sva koncentracija kako kapitala, tako i resursa i stanovnistva. U ovim podrucjima zivi 2/3 ukupne populacije u BiH.

U RS-u je jedino vazno pomena Banja luka i Bijeljina. Tu je najveca koncentracija ljudi i kapitala. Ostalo je mrtvilo...
To mu i govorim. Ali eto on misli da se od ljubavi živi.
славянин

#744 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by славянин »

Koksara,Soda,Cementara,Termoelektrana i more malih i srednjih preduzeca na potezu Tuzla-Gracanica-Doboj.Tuzla - Rebrenik- Brcko vocarski kraj i jos tome pun malih i srednjih preduzeca / od svega navedenog dosta tih istih se bavi proizvodnom djelatnosti.Rudnici uglja,soli... Tuzlanski kanton ima vise proizvodnje i industrije nego bilo koji drugi kraj i BiH - a povezan je oronulom cestom do Doboja i preko karaule i cuka do sarajeva.

Sarajevo je administrativni centar i vecina poduzeca se bavi ili trgovinom ili su u usluznom sektoru - industrija je rasprodana tj. Razvaljena prilikom privatizacije - a graditi bilo kakvu fabriku u blizini Sarajeva - mislim da je lakse na trafalgar trgu rafineriju otvoriti.

Zenica ima industriju tj zeliezaru ali i manjak srednjih/malih preduzeca - a okom se da primjetiti kako ista prolazi pored sarajeva u finansijskom aspektu.

Ovo je drzava u kojoj administracija zivi i uziva , sa obzirom na kolicinu iste u Sarajevu sa 6 gradskih opstina,kantonalnom administracijom,federalnom administracijom,drzavnom administracijom nije tesko zakljuciti zasto trgovina radi dobro i usluzni sektor.
horkesh

#745 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by horkesh »

Ja podržavam odluku bosanskohercegovačke pokrajine da zagorčavaju život cijeloj državi decenijama u nadi da će međunarodna zajednica sama reći "kaput" i podijeli Bosnu i Hercegovinu.

Ne samo to, podržavam i sve koji kažu da će do raspada doći bez rata. Potpuno ste u pravu i volio bih da svaki dan na naslovnicama medija od Banja Luke do Trebinja čitam "Mirno spavajte, rata neće biti".

Ako, ipak, nekim čudom, dođe do rata, postaviti balvane na međunarodne - međunarodne, bajo moj - granice i pozvati UN da razdvoji zaraćene snage. Moj je iskreni savjet da se treba što više nasloniti na međunarodnu zajednicu i očekivati od njih da što prije prekinu agresiju na nezavisnu Republiku Srpsku. Žaliti se što više da rat nije ravnopravan i pošten te moliti Vučića da intervenira.

Naoružavanje uoči referenduma o nezavisnosti prepustiti SNSD-u, poznatoj po ranijim ratnim uspjesima u krijumčarenju. Doduše, ne oružja, ali iskustvo je tu.

Samo naprijed :thumbup:
spreca

#746 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by spreca »

славянин wrote:Koksara,Soda,Cementara,Termoelektrana i more malih i srednjih preduzeca na potezu Tuzla-Gracanica-Doboj.Tuzla - Rebrenik- Brcko vocarski kraj i jos tome pun malih i srednjih preduzeca / od svega navedenog dosta tih istih se bavi proizvodnom djelatnosti.Rudnici uglja,soli... Tuzlanski kanton ima vise proizvodnje i industrije nego bilo koji drugi kraj i BiH - a povezan je oronulom cestom do Doboja i preko karaule i cuka do sarajeva.

Sarajevo je administrativni centar i vecina poduzeca se bavi ili trgovinom ili su u usluznom sektoru - industrija je rasprodana tj. Razvaljena prilikom privatizacije - a graditi bilo kakvu fabriku u blizini Sarajeva - mislim da je lakse na trafalgar trgu rafineriju otvoriti.

Zenica ima industriju tj zeliezaru ali i manjak srednjih/malih preduzeca - a okom se da primjetiti kako ista prolazi pored sarajeva u finansijskom aspektu.

Ovo je drzava u kojoj administracija zivi i uziva , sa obzirom na kolicinu iste u Sarajevu sa 6 gradskih opstina,kantonalnom administracijom,federalnom administracijom,drzavnom administracijom nije tesko zakljuciti zasto trgovina radi dobro i usluzni sektor.
Vaznija je povezanost Tz na auto cestu za ZG nego povezanost sa Sa...jer ono sto TK proizvodi se uglavnom izvozi na zapad....TZ odnosno TK treba sto prije vezati dobrom cestom za Orasje i dalje na zapad
славянин

#747 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by славянин »

Kada sam rekao oronulom cestom do Doboja i mislio sam na tu tacku odakle se dalje ide na granicu i u inostranstvo.Dok spoj sa Sarajevom je preko karaule .... veliki industrijski bazen valjda ce neko imati pameti pa napraviti autoput Tuzla-Doboj (odatle se moze preko Banja Luke na granicu i kad zavrse most preko Save - moglo bi se ici Tuzla- Banka Luka- Zagreb sve autoputem)
daddy-kool

#748 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by daddy-kool »

Gdje je varijanta na anketi da su za unitarnu BiH?
bisao

#749 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Point. wrote: Šta to rs izvozi, gdje zarađuje paru osim što se stalno zadužuje? Kako bi rs opstala bez Brčkog? Istočna rs je vec prazna, šta imaš od tog dijela, jedno veliko ništa. Na zapadu osim BL nemaš ništa.

Ne znaš šta ti izvozi pola države... Vrlo zabrinjavajuće. Proguglaš. To je bar lako danas.
Najveći dio plodnog zemljišta, šume i hidropotencijala ti je u RS. Ni sa turističke strane RS nije u podređenom položaju. To koliko je iskorišćeno je drugi par opanaka.

Porediti standard Republike Srspke i Federacije bi se mogao da i jedan i drugi entitet imaju po jednu Vladu. Vi ih imate 11. Toliki aparat, toliko guzica na budžetu, logično je da će i standard biti veći + glavni grad i sve ono što ide uz to. Stranu pomoć, donacije uopšte i ne uzimam u obzir.

Itekako mi sa te ekonomske strane smo održivi. Bez da se sikirate. Ne treba nam ni pomoć standardnih prijatelja Amerike i Brisela.
Nikada je nismo ni imali.

Što se tiče baja... Ne znam ja ko se popišao po Zapadu u Siriji.
I ko prvi pruža ruku kad se sretnu Donald i Vladimir. I čijoj se pratnji zaledi pogled.

Polako...
megaman4

#750 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by megaman4 »

bisao wrote:
Point. wrote: Šta to rs izvozi, gdje zarađuje paru osim što se stalno zadužuje? Kako bi rs opstala bez Brčkog? Istočna rs je vec prazna, šta imaš od tog dijela, jedno veliko ništa. Na zapadu osim BL nemaš ništa.

Ne znaš šta ti izvozi pola države... Vrlo zabrinjavajuće. Proguglaš. To je bar lako danas.
Najveći dio plodnog zemljišta, šume i hidropotencijala ti je u RS. Ni sa turističke strane RS nije u podređenom položaju. To koliko je iskorišćeno je drugi par opanaka.

Porediti standard Republike Srspke i Federacije bi se mogao da i jedan i drugi entitet imaju po jednu Vladu. Vi ih imate 11. Toliki aparat, toliko guzica na budžetu, logično je da će i standard biti veći + glavni grad i sve ono što ide uz to. Stranu pomoć, donacije uopšte i ne uzimam u obzir.

Itekako mi sa te ekonomske strane smo održivi. Bez da se sikirate. Ne treba nam ni pomoć standardnih prijatelja Amerike i Brisela.
Nikada je nismo ni imali.

Što se tiče baja... Ne znam ja ko se popišao po Zapadu u Siriji.
I ko prvi pruža ruku kad se sretnu Donald i Vladimir. I čijoj se pratnji zaledi pogled.

Polako...
Ne izmisljaj bolan ne bio. :-) :roll:

Svi glavni hidropotencijali su u FBiH, tacnije u dolini Neretve. Zbog toga se i vodio rat u Hercegovini 1993 godine. Tudjman je svim silama htio te potencijale. U Jajcu u dolini Vrbasa imaju HE Jajce I i II, te u dolini Une, tj. HE Slapovi na Uni, koja je modernizovana.

RS ima samo HE Visegrad, te HE Bočac na Vrbasu.

Sto se poljoprivrednog zemljista tice, najkvalitetnije zemljiste je u aluvijalnoj ravni rijeke Neretve tj. u podrucju Čapljine, Domanovića i Dubravske visoravni. Tu rađa sve.

A sto se sume tice, najkvalitetnija suma ti je u siroj okolici Sarajevske regije, a ne Romanija i Sokolac, kao sto se prica.

Turizam u FBiH je trenutno medju najjacim privrednim djelatnostima.
Locked