Ako vec pitas da ti odgovorim.....biranje drugom predstavnika je srpski patent(Sejdo Bajrami) a da krv nije voda podsjetime koga je predstavljo Vlajki u NSRS ....i danas imas u NSRS Dodikove hrvate....ja sam vec reko da si ucenik Lazanjskog i Marica....Informer za tobom place...tamo bi te dobro platilibisao wrote:I šta sad bih ja tebi trebao odgovoriti kontrapitanjem iste sadržine?!
Jedno je životni standard, drugo vitalni nacionalni interes.
Postavih pitanje na temi i niko da odgovori, apropo toga da jedan narod drugom narodu bira političko vođstvo i još se time ponosi.To je problem. I ujedno svojevrstan tabu. Neko bi rekao oličenje licemjerstva same države.
Štaviše smatram da je Republici Srpskoj neophodna teritorijalna reorganizacija, da gomila malih opština bude pripojena prvim najbližim većim. Prosto se mora smanjiti taj javni sektor. A s druge strane, te male opštine po pravilu ničemu i ne služe.
Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
- spreca
#376 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
- spreca
- spreca
#378 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
sto svi ne pocrkase jos 91 e....jedino bih ovdje izdvojio Gospodina Stjepana Kljujica a ove ostale bi sve poslao u dzehenem direktno jer su ga zasluziliGeneral War wrote:
![]()
- spreca
#379 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Narod nije bolje ni zasluzio i meni ga isto nije zao ...cak me ponekad i raduje kad se otkriju neke kradje i slicno a narod opt spusti gace do koljena da ga primi ponovno....Zao mi je djece a posebno bolesne djece kojima jedina nada neki humanitarni broj ili neki drugi nacin ukupljanja pomoci kad je u pitanju ljecenje negdje vani......i zaradi djece bih tu bandu povjesao na bandijere i neskido ih dok ih crvi ne rastocenenadivan wrote:Činjenica je da se nacionalna priča najviše prodaje da bi se prikrili pljačka, nepotizam, partijsko zapošljavanje, ekonomski neuspjesi...., ili što bi rekao engleski pisac Samuel Johnson:"Patriotism is the last refuge of a scoundrel" - ili ti u slobodnom prevodu:"Patriotizam je posljednje utočište za hulje".
Isto tako samo postojane RS nije neka posebna smetnja razvoju većeg entiteta, kao što ni činjenica da RS nije samostalna (ili dio Srbije) nema neke posebne veze sa slabim ek.razvojem, pljačkom državne/društvene imovine kroz sramne privatizacije, ogroman birokratsko-partijski kadar na leđima naroda i sl.
Mada nešto mi sve manje žao naroda. Što bi rekao Rambo Amadeus:"Narod je glup i sad se buni što je glup".
- Sinapsa
#380 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Bosanski jezik nije koristen prije devedesetih? Mozda u alternativnoj historiji.nenadivan wrote:Što se tiče jezika, treba da shvatimo, ponavljam, da mi nemamo ekskluzivno pravo na naziv jezika, samo zato jer je taj naziv bio korišten i prije 90tih a bošnjački/bosanski nije.
A ako moze bosnjacki, onda moze npr. i neki alternativni naziv za srpski jezik, je l´da?nenadivan wrote:Pa itekako ima. Jezik je jedan, a mi Srbi želimo da se zove srpski. Hrvatima i Bošnjacima to iz istorijskih razloga ne odgovara. Naziv bosanski je noviji iz razloga koji sam objasnio - bošnjaci su posljednji gradili svoj nacionalni identitet. Po meni ako može da postoji naziv srpski onda može i bošnjački, jer nemamo mi Srbi neko ekskluzivno pravo na nametanje naziva jezika. Pogotovo ne sada nakon ratova koji se nisu završili pomirenjem već su smišljeno ostavljeni da budu neka vrsta sukoba niskog intenziteta.bisao wrote:Ovo što si ti napisao nema nikakve veze sa problematikom zvanom naziv jezika.
Nadam se da ti je ovo samo lapsus. Ne treba ti to, ako za sebe tvrdis da si danas ljevicar i da si protiv disolucije BiH, onda bi ti trebalo biti jasno da naziv "bosnjacki jezik" nije dio jednog akademskog diskursa nego dio jedne politicko-idoloske konstrukcije, kreirane u svrhu generiranja mrznje izmedju nas. Valjda ti je i to jasno, da su ti animoziteti, koje jedan dio srpske i hrvatske politicke elite kreiraju, direktno povezani sa projektom razbijanja drzave BiH. Bosanski jezik je historijski naziv jezika sa podrucja danasnje Bosne i Hercegovine i njegov naziv je samo onda najnoviji - kako si u jednom ranijem postu naveo - ako historija pocinje sa stvaranjem Jugoslavije.
Bosanski jezik je poveznica izmedju zemlje Bosne, kulturnog identiteta bosanskog naroda i njegove historije. Zbog toga je meta napada. On je osim toga i dio prava Bosnjaka/Bosanaca na unutarnje samoodredjenje, na njihovu unutarnju autonomiju. On nije dio osmisljenog projekta asimiliranja bosanskih Srba
Sto se tice jezika kojim svi mi (Bosanci/Hrvati/Srbi/Crnogorci) govorimo - ako ga vec ne mozemo nazvati bosanskim jezikom, oslanjajuci se na cinjenicu da je bosanski i dubrovacki narodni govor bio polazna tacka za standardizaciju srpskog i hrvatskog jezika, onda ga jos manje mozemo zvati srpskohrvatskim jer to implicira samo dva naroda, ciji se narodni jezici ni blizu toliko ne podudaraju sa knjizevnim, kao sto je to slucaj kod bosanskog knjizevnog jezika i govora gradjana BiH. Valjda je to jasno. Za sve ove nabrojane narode, naziv "juznoslovenski jezik" bi pored "bosanskog jezika" mogao biti jedan od kompromisnih naziva za nas zajednicki jezik u buducnosti. Momentalno to srpsko-hrvatski nacionalni ponos ne dozvoljava.
Kako ti ovo zvuci? Je li ova argumentacija mozda cak i plauzibilnija? Promjena paradigme, zar ne?
Dakle, aktuelno stanje za mene licno je takvo, da ja svoj jezik nazivam bosanskim jezikom. To je i izraz samopostovanja. Ja ne mogu svoj jezik zvati srpskim ili hrvatskim, ne samo zato sto je to i naucno i politicki pogresno, nego jednostavno zato jer ga Srbi i Hrvati nisu donijeli u Bosnu.
Izraz "bosnjacki jezik" mozes samo onda koristiti, kada taj naziv bude legitimiran unutarbosnjackim konsenzusom. Ko god to ne postuje, pokusava stavljati Bosnjake pod svoje skrbnistvo i simbolicno ih podredjuje sebi, stavljajuci svoju interpretaciju iznad cinjenicnog stanja.
Disput o tzv. bosnjackom jeziku je pokrenut od onih snaga, koje rade na disoluciji nase domovine BiH i svaki put kada u svojim upisima prihvatis tu terminologiju, koristeci za bosanski jezik obadvije opcije "bosnjacki/bosanski", tada udaljavas sebe od mene ili od nekog drugog sagovornika, sa kojim bi mogao da dijelis prijateljstvo. Udaljavas se, jer prihvatas nacionalisticki narativ, kao legitimnan nacin komunikacije.
Argument "na srpskom jeziku se Bosanski jezik zove Bosnjacki jezik" je argumentum ad populum. Tim argumentom i Bosnjaci mogu srpski jezik nazvati kako im je volja, shvatas. To je samo jedno veliko sranje. Hajde da se postujemo - ja cu tvoj jezik zvati srpskim, a ti moj bosanskim.
- bisao
#381 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Naravno da nije. Ali samo Hrvat izabran većinom hrvatskih glasova je kompetentan da odlučuje o sudbini tog naroda. Ili preciznije zastupa interese tog naroda. To je fakt.General War wrote:Sta ti nije odgovoreno?bisao wrote:I šta sad bih ja tebi trebao odgovoriti kontrapitanjem iste sadržine?!
Postavih pitanje na temi i niko da odgovori, apropo toga da jedan narod drugom narodu bira političko vođstvo i još se time ponosi.To je problem. I ujedno svojevrstan tabu. Neko bi rekao oličenje licemjerstva same države.
Štaviše smatram da je Republici Srpskoj neophodna teritorijalna reorganizacija, da gomila malih opština bude pripojena prvim najbližim većim. Prosto se mora smanjiti taj javni sektor. A s druge strane, te male opštine po pravilu ničemu i ne služe.
Nije Hrvat samo Hrvat iz HDZ-a
- General War
#382 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
A kako ces znati ko je ko ako je glasanje tajno?bisao wrote:Naravno da nije. Ali samo Hrvat izabran većinom hrvatskih glasova je kompetentan da odlučuje o sudbini tog naroda. Ili preciznije zastupa interese tog naroda. To je fakt.General War wrote:Sta ti nije odgovoreno?bisao wrote:I šta sad bih ja tebi trebao odgovoriti kontrapitanjem iste sadržine?!
Nije Hrvat samo Hrvat iz HDZ-a
Ja razumijem ovakve price 1996, ali danas...ne vjerijem da si toliko neobavjesten o osnovnim stvarima.
A svojim stavom miniras ugrozenost na koju se pozivas samim time sto i "tvoji" isto biraju svog hrvata....ne moze kod mene ne valjati a kod tebe je OK.
- bisao
#383 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Veoma prosto, imajući u vidu da je sama država etnički podjeljena i da stranke sasvim sigurno raspolažu sa veoma preciznim podacima (barem one najveće) o tome gdje ima biračkog tijela čiji bi glas mogle privući. Uostalom, nemoguće je da na istom biračkom mjestu čovjek glasa za HDZ-ovu listu i kandidata iz neke druge stranke za člana predsjedništva i obrnuto. Ili srpsku ili bošnjačku. Takvi slučajevi se mjere u 0,05% .General War wrote: A kako ces znati ko je ko ako je glasanje tajno?
Ja razumijem ovakve price 1996, ali danas...ne vjerijem da si toliko neobavjesten o osnovnim stvarima.
-
klosar pravi
#384 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
To šta žele i prava mogucnost su daleko kilometrima tema je nepotrebna.
A kad bi bilo kakav pokušaj bio da se to ostvari ( što ne vidim kako može ) to bi bio jedini uvod u novi rat..
Nikako drugacije se ne može napraviti novi rat osim ovim putem.
A kad bi bilo kakav pokušaj bio da se to ostvari ( što ne vidim kako može ) to bi bio jedini uvod u novi rat..
Nikako drugacije se ne može napraviti novi rat osim ovim putem.
- General War
#385 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Aha, pogledaj 1990 godine izborni inzenjering nacionalistickih ahbaba, pa ti u drvaru pobjedi HDZ ov kandidat , Kako li se to dogodi?bisao wrote:Veoma prosto, imajući u vidu da je sama država etnički podjeljena i da stranke sasvim sigurno raspolažu sa veoma preciznim podacima (barem one najveće) o tome gdje ima biračkog tijela čiji bi glas mogle privući. Uostalom, nemoguće je da na istom biračkom mjestu čovjek glasa za HDZ-ovu listu i kandidata iz neke druge stranke za člana predsjedništva i obrnuto. Ili srpsku ili bošnjačku. Takvi slučajevi se mjere u 0,05% .General War wrote: A kako ces znati ko je ko ako je glasanje tajno?
Ti nesto svasta spinova i odgovori ono sto nisi ni priupitan.
- bisao
#386 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Ne možeš porediti 1990. i 2018.
Prosto ne možeš. Vjerujem da si i sam svjestan toga.
Ako nisi, imaš sajt CIK-a, statistiku izbora. Pogledaš po opštinama i gradovima strukturu glasova. Sve će ti se reći.
Ako nisi, imaš sajt CIK-a, statistiku izbora. Pogledaš po opštinama i gradovima strukturu glasova. Sve će ti se reći.
- General War
#387 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Kako ne mogu?bisao wrote:Ne možeš porediti 1990. i 2018.
Ugrozen si tad, ugrozen si i sad...a sistemi se izmjenjali.
Pa ti vidi do koga je.
- bisao
#388 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Ugrožen od radikalizma i poimanja BiH kao nacionalne države, da.
Ali, započeo si temu izbornog ciklusa. Nakon moje digresije da nema smisla da hrvatskog člana predsjedništva izaberu Bošnjaci.
I potom upitao, reda radi, kako znamo ko za koga glasa, ako je glasanje tajno. Spin. Level Aco Vučić.
Ali, započeo si temu izbornog ciklusa. Nakon moje digresije da nema smisla da hrvatskog člana predsjedništva izaberu Bošnjaci.
I potom upitao, reda radi, kako znamo ko za koga glasa, ako je glasanje tajno. Spin. Level Aco Vučić.
- General War
#389 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Cijeg radikalizma?bisao wrote:Ugrožen od radikalizma i poimanja BiH kao nacionalne države, da.
Lijepo ti je odgovoreno da nema smisla to poturati bosnjacima a ti imas bosnjake i hrvate koji ti sjede u skupstini PC a nisu od istih postavljeni tu.
Znaci moras naci neki drugi razlog za ugrozenost...posebno sto places nad sudbom hrvata koje si svrastao sa bosnjacima.
- bisao
#390 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Kada su Srbi u Republici Srpskoj birali, vodili kampanju ili izabrali potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda? (za to imaju sve moguće potencijale)
Nisam namjerno preskočio Vlajkija.
Vlajki je posljedica činjenice da je u tom trenutku hrvatsko biračko tijelo bilo podjeljeno na 3 kandidata, njega Krndelja i ne sjećam se još koga. Prosto odlučivale su stotine glasova. Činjenica je da je Emil dobio i dio srpskih glasova, ali to je suštinski zanemariva brojka. Manje ih je nego što u Kalinoviku ima birača...
Vlajki je posljedica činjenice da je u tom trenutku hrvatsko biračko tijelo bilo podjeljeno na 3 kandidata, njega Krndelja i ne sjećam se još koga. Prosto odlučivale su stotine glasova. Činjenica je da je Emil dobio i dio srpskih glasova, ali to je suštinski zanemariva brojka. Manje ih je nego što u Kalinoviku ima birača...
- General War
#391 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Da podpredsjednik PC ima ikakve ingerencije ne vjerujem da bi me to pitao.bisao wrote:Kada su Srbi u Republici Srpskoj birali, vodili kampanju ili izabrali potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda? (za to imaju sve moguće potencijale)
Ako priznajes da je to cinjenica, sta si uradio u PC da se takvo nesto ne dogadja posto ti smeta bez obzira na broj glasova, greota je?
Bez obzira da vlajki ima stavove kao i seselj, pa odatle mi jos cudnije dje bas njega da slucajno saka srba da izabere
- bisao
#392 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
I da ima, situacija je identična. Srbi bi se dakle mogli, po uzoru na komšije u drugom entitetu, odlučiti da Bošnjacima izaberu potpredsjednika RS-a. Vrlo lako. Međutim, zabole nas da biramo Bošnjacima predstavnika.
S druge strane Bošnjaci su Komšića izabrali. Izabereš drugom njegovog predstavnika da sprovodi tvoje interese... Tu zapravo prestaje sva logika zajedničke države. Ajde recimo Izborni zakon dopušta takvo nešto, ali s druge strane, zar postoji opravdanje da drugom biraš vođu...
Pošto Srbi ne biraju potredsjednika Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda, nema mi šta smetati... Ako to budu radili, tada možemo govoriti da li mi smeta ili ne.
S druge strane Bošnjaci su Komšića izabrali. Izabereš drugom njegovog predstavnika da sprovodi tvoje interese... Tu zapravo prestaje sva logika zajedničke države. Ajde recimo Izborni zakon dopušta takvo nešto, ali s druge strane, zar postoji opravdanje da drugom biraš vođu...
Pošto Srbi ne biraju potredsjednika Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda, nema mi šta smetati... Ako to budu radili, tada možemo govoriti da li mi smeta ili ne.
- General War
#393 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Komsic nije bosnjak, kao ni vlajki...handri te ta "dvosmjerna" logika.bisao wrote:I da ima, situacija je identična. Srbi bi se dakle mogli, po uzoru na komšije u drugom entitetu, odlučiti da Bošnjacima izaberu potpredsjednika RS-a. Vrlo lako. Međutim, zabole nas da biramo Bošnjacima predstavnika.
S druge strane Bošnjaci su Komšića izabrali. Izabereš drugom njegovog predstavnika da sprovodi tvoje interese... Tu zapravo prestaje sva logika zajedničke države. Ajde recimo Izborni zakon dopušta takvo nešto, ali s druge strane, zar postoji opravdanje da drugom biraš vođu...![]()
- bisao
#394 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Hrvati su. Iako Vlajki nije katolik, a još manje pravoslavac.
Da li sam to negdje rekao? Ne.
Dakle. Činjenica.
Bošnjaci propagariju i biraju Hrvatima člana predsjedništva. Nezvaničnog predsjednika.
Srbi, iako imaju sav kapacitet, da biraju potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, ne žele učestvovati u takvim procesima i birati drugima njihovog predstavnika.
Nismo isti. To je poenta.
Dakle. Činjenica.
Bošnjaci propagariju i biraju Hrvatima člana predsjedništva. Nezvaničnog predsjednika.
Srbi, iako imaju sav kapacitet, da biraju potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, ne žele učestvovati u takvim procesima i birati drugima njihovog predstavnika.
- duh_sa_sjekirom
#395 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Članovi predsjedništva, po Ustavu, nisu predstavnici naroda već predstavnici države.bisao wrote:Hrvati su. Iako Vlajki nije katolik, a još manje pravoslavac.
Dakle. Činjenica.
Interesi naroda zastupaju se u Domovima
Abecedu ne znaš...
- General War
#396 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Ama sto si se zakacio za bosnjake ko cigance za batak?bisao wrote:Hrvati su. Iako Vlajki nije katolik, a još manje pravoslavac.
Dakle. Činjenica.
Srbi trose lapacitet da biraju hrvata.
Bosnjaci trose kapacitet biraju hrvata
Kad oduzmes 1- 1 =0
Imas i podpredsjednike federacije koji nicemu isto tako ne sluze...ali se biraju oni koji znace nesto i njihove rucice gdje se odluke donose.
Burazeru kao da si dosao na kakav djeciji forum pa pokusavas da poturis nesto sto je ovdje odavno apsolvirano.
Bez veze trosis vrijeme na lagane teme koje je lako oboriti.
- spreca
#397 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Vlajki nije Hrvat...osim sto je bio Dodikov Hrvatbisao wrote:Hrvati su. Iako Vlajki nije katolik, a još manje pravoslavac.
Dakle. Činjenica.
- bisao
#398 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Generale, ti dakle opravdavaš da Bošnjaci biraju hrvatskog člana predsjedništva i na taj način iskazuju svoju ljubav prema Hrvatima u BiH?
- bisao
#399 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
1. Suština je važna. Tri člana predsjedništva, sa prefiksom srpski, bošnjački i hrvatski.duh_sa_sjekirom wrote: Članovi predsjedništva, po Ustavu, nisu predstavnici naroda već predstavnici države.
Interesi naroda zastupaju se u Domovima
Abecedu ne znaš...
2. Da.
3. Znam i abecedu i azbuku. Ćirilicu i latinicu. Nisam zaboravio u međuvremenu, kao neki.
Stoga, smatram da je politički suicid BiH činjenica da Hrvatima drugi biraju predstavnika koji bi trebao zastupati njihove interese. Jednako bih to mislio i da Srbi biraju Bošnjacima predstavnika u Republici Srpskoj. Odnosno da učestvuju zajedno sa Bošnjacima u biranju hrvatskog člana Predsjedništva.
- spreca
#400 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Nismo ih kao vi etnicki ocistili a sad bi da im pomognete a nemozete ni sami sebi pomocibisao wrote:Generale, ti dakle opravdavaš da Bošnjaci biraju hrvatskog člana predsjedništva i na taj način iskazuju svoju ljubav prema Hrvatima u BiH?