Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Locked

Kakvu RS žele Srbi?

Ujedinjenu sa Srbijom
83
50%
Nezavisnu Republiku Srpsku
20
12%
Pojma nemam
62
38%

Total votes: 165

BHCluster

#201 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by BHCluster »

Bez teskog oruzija to ne moze, a jedini nacin je bio preko Hrvatske a oni iz svojih razloga to nisu dopustali. Kod Babe je 5. Korpus zarobio tesko, da nije...
Javor

#202 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Javor »

Svjetske sile su odlučile da genocidna opstane. Čak su joj i vraćali teritorije južno od Banjaluke.

Hrvatsko-bošnjački saveznik USA je u Daytonu crtao i legalizirao granice genocidne.
klixoris

#203 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by klixoris »

Streptokok wrote:
klixoris wrote:[q

Potpis na ovo ! Vjerujem da bi ABiH (koja je tada u odnosu na pocetak rata izrasla u organizovanu i solidno opremljenu formaciju) zadrzala oslobodjenu teritoriju, oslobodila i Banja Luku, ali ne za par dana kako se to danas prica. Potrajalo bi to malo duze i uz ogromne gubitke na obje strane...Treba shvatiti da je VRS tu bila satjerana u cosak, dosta ih je branilo kucne pragove i nisu vise imali sta za izgubiti. To bi bila borba na sve ili nista, jer realno tako i jeste bilo - padom Banja Luke i daljim probojem ABiH prema Doboju i Brckom, istok bi pao kao kula od karata, pa tako i komplet RS.
A sjetite se kako izgleda borba kada nemas gdje nego da branis svoje po svaku cijenu. Sarajevo, Bihac, Gorazde, pa cak i mala Zepa su idealni primjeri
istočni dio genocidne pao bi sam od sebe poput slavonije u hrvatskoj, pa tako i opsada sarajeva. da se ovako odigralo pravda bi bila zadovoljena a genocidna tamo gdje joj j e i mjesto.
Slazem se, ali sve bi to potrajalo jos najmanje godinu (najvise oko Banja Luke), a ne par dana kako se voli pricati
Streptokok

#204 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Streptokok »

klixoris wrote:
Streptokok wrote:

Potpis na ovo ! Vjerujem da bi ABiH (koja je tada u odnosu na pocetak rata izrasla u organizovanu i solidno opremljenu formaciju) zadrzala oslobodjenu teritoriju, oslobodila i Banja Luku, ali ne za par dana kako se to danas prica. Potrajalo bi to malo duze i uz ogromne gubitke na obje strane...Treba shvatiti da je VRS tu bila satjerana u cosak, dosta ih je branilo kucne pragove i nisu vise imali sta za izgubiti. To bi bila borba na sve ili nista, jer realno tako i jeste bilo - padom Banja Luke i daljim probojem ABiH prema Doboju i Brckom, istok bi pao kao kula od karata, pa tako i komplet RS.
A sjetite se kako izgleda borba kada nemas gdje nego da branis svoje po svaku cijenu. Sarajevo, Bihac, Gorazde, pa cak i mala Zepa su idealni primjeri
istočni dio genocidne pao bi sam od sebe poput slavonije u hrvatskoj, pa tako i opsada sarajeva. da se ovako odigralo pravda bi bila zadovoljena a genocidna tamo gdje joj j e i mjesto.
Slazem se, ali sve bi to potrajalo jos najmanje godinu (najvise oko Banja Luke), a ne par dana kako se voli pricati
primjetit ćeš da sam i ja to procijenio na nekoliko mjeseci do godinu. no ishod rata više nije bio upitan, četnici su bili na koljenima a ABIH nikad jača.
славянин

#205 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by славянин »

Streptokok wrote:

Koliko vojske su Hrvati u Hrvatskoj imali I koliko tehnike I opreme - a koliko Srbi ? Angazovali su snage 5x jace od Srpskih snaga u Hrvatskoj da bi uzeli okupirane teritorija u kojima je najveci grad bio Knin.Sada uzmi i uporedi situaciju u BiH, koliko je Armija imala vojske,tehnike i sredstava - koliko VRS.A trebalo je uzeti Prijedor,Bos.Novi,Bos.Gradisku,Banja Luku,Modricu,Doboj,Bijeljinu,Ugljevik,Zvornik,Focu,Gacko,Trebinje itd…

Treba samo malo uzeti u obzir odnose snaga i u kakvoj je ko situaciji bio......
Streptokok

#206 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Streptokok »

славянин wrote:[q
Koliko vojske su Hrvati u Hrvatskoj imali I koliko tehnike I opreme - a koliko Srbi ? Angazovali su snage 5x jace od Srpskih snaga u Hrvatskoj da bi uzeli okupirane teritorija u kojima je najveci grad bio Knin.Sada uzmi i uporedi situaciju u BiH, koliko je Armija imala vojske,tehnike i sredstava - koliko VRS.A trebalo je uzeti Prijedor,Bos.Novi,Bos.Gradisku,Banja Luku,Modricu,Doboj,Bijeljinu,Ugljevik,Zvornik,Focu,Gacko,Trebinje itd…
istočni dio ne računaj, bitno je bilo uzeti sjeverni do brčkog i to bi bio kraj rata. hrvati su oslobodili hrvatsku za par dana, zato i kažem da bi ABIH trebala i godina.
Javor

#207 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Javor »

To je bila povijesna prilika da Bošnjaci i Hrvati urade ono što nisu uspjeli četrdesetih, da se unište Srbi zapadno od Drine, ali svijet je rekao: STOP! Srpska mora da živi.
klixoris

#208 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by klixoris »

Javor wrote:To je bila povijesna prilika da Bošnjaci i Hrvati urade ono što nisu uspjeli četrdesetih, da se unište Srbi zapadno od Drine, ali svijet je rekao: STOP! Srpska mora da živi.
Ne slazem se sa ovim izrazom "unistavanje". Teritoriju RS je trebalo osloboditi, a stanovnistvo ostaviti na miru i pustiti da zivi gdje hoce, kojoj god etniji pripadali
славянин

#209 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by славянин »

Streptokok wrote:
славянин wrote:[q
istočni dio ne računaj, bitno je bilo uzeti sjeverni do brčkog i to bi bio kraj rata. hrvati su oslobodili hrvatsku za par dana, zato i kažem da bi ABIH trebala i godina.
Pa tu je VRS mogla angazovati 50-80 000 ljudi dobro naoruzanih i tehnicki bolje opremljenih nego Ar BiH,a armija bi morala da napada (sto je uvijek teze od odbrane) i to u kraju gdje je nadmoc VRS u tenkovima i tehnici najvise dolazila do izrazaja na ravnicama.Da je HV nastavio prema Banja Luci mislim da bi pala Banja Luka za 3-4 mjeseca , ali sama armija tesko da bi mogla da uzme Banja luku bez nekog dugogodisnjeg rata.
Javor

#210 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Javor »

klixoris wrote:
Javor wrote:To je bila povijesna prilika da Bošnjaci i Hrvati urade ono što nisu uspjeli četrdesetih, da se unište Srbi zapadno od Drine, ali svijet je rekao: STOP! Srpska mora da živi.
Ne slazem se sa ovim izrazom "unistavanje". Teritoriju RS je trebalo osloboditi, a stanovnistvo ostaviti na miru i pustiti da zivi gdje hoce, kojoj god etniji pripadali
Oslobođenje znači i nestanak Srba sa tog prostora. A to malo jači igrači nisu dozvolili.
славянин

#211 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by славянин »

Ne mijesaj kruske i jabuke sto bi ona ministrica rekla :lol: ,Bosnjaci nikada aktivno nisu gledali da uklone Srbe iz BiH cak ni u vrijeme Austro-Ugarske kada su podstrekivani da to urade.Ako mislis na NDH velika vecina Bosnjaka mozes to da proucis uopste nisu bila neki podrzavaoci ideologije nacista niti je ucestvovala u nekom nacionalnom pokretu osim manjeg broja onih sto su zavrsili u Handzar diviziji.U Slavoniji su Nacisti pobili koliko Srba - zasto se to nije desilo u BiH (iako je barem 70% teritorije bilo pod Ustasama i nacistima), Bosnjake su ti cetnici klali oko drine a u isto vrijeme se ljubili sa Ustasama koji su zbrisali pola Srba iz slavonije….
Do zadnjeg rata Bosnjaci su u 90% slucajeva bili "Intertan " narod.
Pandakonda

#212 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Pandakonda »

Javor wrote:
klixoris wrote:
Oslobođenje znači i nestanak Srba sa tog prostora. A to malo jači igrači nisu dozvolili.
Kako oslobađanje znači nestanak Srba ? Da li je im je u BiH iko išta radio ili branio njihova ljudska ili etnička prava* ? Razumijem da je u HR skroz druga situacija zbog ustaških zločina ali u BiH nije bilo razloga za pobunu, jednostavno se nacionalističko ludilo proširilo.

* sam stavio pod etnička prava jer za mene konstitutivnost nije pravo nego privilegija.
harač

#213 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by harač »

Bloo wrote:Jebanjem do nadmoći
hegemony of the fuck :izet:
Bodkin

#214 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Bodkin »

Pandakonda wrote:
Javor wrote:
Kako oslobađanje znači nestanak Srba ? Da li je im je u BiH iko išta radio ili branio njihova ljudska ili etnička prava* ? Razumijem da je u HR skroz druga situacija zbog ustaških zločina ali u BiH nije bilo razloga za pobunu, jednostavno se nacionalističko ludilo proširilo.

* sam stavio pod etnička prava jer za mene konstitutivnost nije pravo nego privilegija.
Ima smisla. To kako konsta zove nije bitno ali hrvatska je druga prica od bosne. Da sam srbin u hrvatskoj i da hrvati hoce nezavisnu drzavu i krenu se vaditi slike, knjige ili uniforme 40 godina stare gdje su maljevima ubijali djecu, dobro bih se zapitao. Zasto su srbi napravili zlocine koje jesu u bosni mi nikad nece biti jasno
Fudo387

#215 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:
Pandakonda wrote:
Javor wrote:

Ima smisla. To kako konsta zove nije bitno ali hrvatska je druga prica od bosne. Da sam srbin u hrvatskoj i da hrvati hoce nezavisnu drzavu i krenu se vaditi slike, knjige ili uniforme 40 godina stare gdje su maljevima ubijali djecu, dobro bih se zapitao. Zasto su srbi napravili zlocine koje jesu u bosni mi nikad nece biti jasno
Pa rekla im bilja da smo genetski otpad,
Cuj zasto?
Pandakonda

#216 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Pandakonda »

Bodkin wrote:
Pandakonda wrote:
Javor wrote:

Upravo sam se zbog toga fokusirao na BiH. Jednostavno do sad nisam dobio konkretan i logičan odgovor koji opravdava pobunu 92-e, sve se svodi na to "desilo bi se kao u NDH" , "ukinuli nas iz ustava" itd. Mada razumijem da kada pripadaš privilegovanoj skupini ljudi svaki pokušaj izjednačavanja ti predstavlja katastrofu
Javor

#217 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Javor »

Pandakonda wrote:

Prođi malo kroz opštine Sanski Most, Ključ, Bosansku Krupu, Donji Vakuf, pa nam reci koliko je ostalo Srba nakon oslobađanja.
Fudo387

#218 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Fudo387 »

Javor wrote:
Pandakonda wrote:

Prođi malo kroz opštine Sanski Most, Ključ, Bosansku Krupu, Donji Vakuf, pa nam reci koliko je ostalo Srba nakon oslobađanja.
Njih i razumijem sto su bjezali, a sto ga nabrase iz Sarajeva? Nije se tenkom uslo na Grbavicu pa da mu je vuna, vec fino, u sred bijela dana, policija, ifor...i on opet ode, nece da zivi sa “balijama”, odnese sve zivo, i mrtvo?
nenadivan

#219 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by nenadivan »

Pandakonda wrote:
Bodkin wrote:
Upravo sam se zbog toga fokusirao na BiH. Jednostavno do sad nisam dobio konkretan i logičan odgovor koji opravdava pobunu 92-e, sve se svodi na to "desilo bi se kao u NDH" , "ukinuli nas iz ustava" itd. Mada razumijem da kada pripadaš privilegovanoj skupini ljudi svaki pokušaj izjednačavanja ti predstavlja katastrofu
Ja sam to u postu pokušao objasniti, bez iluzije da su i meni svi detalji jasni. RAdi se o ubrzanom razvoju srpskog i hrvatskog nacionalizma od sredine 80tih. Često je se pominjalo i to da su i muslimani bili u ustašama i domobranima, što je jednim dijelom i tačno. To je bio osnov da se muslimani u BiH krenu izjednačavati sa Hrvatima u Hrvatskoj a ovi su svi proglašeni ustašama. Hrvati u Hrvatskoj koji nisu bili proustaški orjentisani (za koje ja mislim da su u početku bar bili u ogromnoj većini) nisu imali ni priliku da se čuju itd... Dakle, priča je se samo prelila iz HR u BiH. Tu je i taj samoidentitet "žrtve" koji je Srbima tako dobro "legao", tj da su Srbi isključivo žrtve (nešto slično što se sada Bošnjacima natura), a zanemarivali su se četnički zločini u BiH, Hrvatskoj i samoj Srbiji (Čačak i okolina Beograda su možda najfrapantniji primjeri četničkih zločina nad sopstvenim narodom). Stalno se sa beogradskih kanala pod plaštom očuvanja Jugoslavije (koju je Slobodan rasturio isto koliko i Tuđman) "bore" za očuvanje srpskog naroda itd, itd...
Onda imaš slučaj da se stalno priča o "Islamskoj deklaraciji", podsjećanje da su Turci vladali 500g i sad hoće opet. Nisu tu čista posla, da se odmah razumijemo, ni sa jedne strane. RAzvoj SDA u BiH je izuzetno pogodovao srpskim nacionalistima i onima koji ne misle tako uvijek je se ukazivalo na Aliiju I. i njegovu Islamsku deklaraciju.
Perfidna igra je bila u toku. Imate Miloševića koji se kao bori za socijalizam i opstanak one države. Gore ste pomenuli riječ pobuna. Neće vam ni jedan Srbin prihvatiti tu riječ. Srbi to vide kao borbu za očuvanje Jugoslavije. Sada pričati nekome kako je to u ustavu, kako je BiH bila država itd je potpuno suvišno. Ne možete očekivati da neko prihvati te argumente, tada 90tih, jer BiH nije prije toga postojala kao država koja je unijela neku svoju državnost u SFRJ. Prije toga je vijekovima bila samo jenda pokrajina unutar carstva. I to je bio osnovni argument srpskih nacionalista da musllimani rasturaju SFRJ. Nacionalisti dobijaju glasove na tu foru. Prosječnom Srbinu u Bih ne može to biti pojašnjeno tako da je BiH sada država. Oni to ne priznaju. Jednim dijelom od podgrijavanog straha od ustaštva (a istina je da je bilo muslimana među ustašama) a jednim dijelom i od nekog kvazi-ponosa da su oni stvarali tu Jugoslaviju (kao da su bili jedini), da su oni činili preko 70% svih partizanskih jedinica itd. Imate početkom rata paradoksalne situacije da ljudi na ratištu nose i petokrake i kokarde, i tolerišu jedni druge. Zaboravljaju da bi stavljanje petokrake automatski trebalo znači da nije bitno koja je nacija/vjera. Nacionalizam je u međuvremenu uspio ove s petokrakama da potisne u potpunosti. Srpski nacionalisti odmah u startu prave zločine u Brčkom, Prijedoru, Zvorniku (navodim samo najstrašnije primjere) i o tome se među narodom šuška. Četnici hodaju pijani ulicama i svi ih se plaše. Razne paravojne jedinice takođe. Ubijaju sve Srbe koji se suprostavljaju njihovim idejama. Jedan od primjera toga je se desio npr u Bijeljini. Arkanovci su maltretirali i ubijali muslimane a brat narodnog heroja Veljka Lukića Kurjaka je izašao iz kuće da to spriječi. Čovjek od 70ak godina. Na licu mjesta su ga ubili. Arkanovci su samo u Bijeljini ubili troje Srba jer su se usprotivili šikaniranju komšija. Šta mislite šta će tj. šta može običan čovjek da uradi? O tim zločinima početkom rata se kažem šuškalo da su se desili, ali su zvanični organi to pripisivali nekakvim kao "incidentima". Nije se znao ni broj, niti organizacija svega toga. Najgorem ološu je omogućeno da to uradi. Neko je to naravano morao aminovati tj. sve vrijeme odobravati.
Uh teške teme.
Šunj

#220 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Šunj »

Image
spreca

#221 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by spreca »

Javor wrote:
Pandakonda wrote:

povukli su se sa vojskom i ja bi.....ali su se mogli vratiti a nisu jer su prepadani da ako se vrate da ce ih balije poklati....a znali su sta je nesrbima radjeno dok su ta mjesta bila pod kontrolom vrs svasta su vidjeli pa su ocekivali kontru
bisao

#222 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Seyfo wrote:
Ok, imam jednu dilemu pa ako možeš da me prosvijetliš. Naime, Srbija, Crna Gora a eno od neki dan i Makedonija priznaju bosanski jezik koji se kao takav s takvim nazivom uči u školama, a Bošnjaci takođe nemaju prepreke da se kao takvi zovu i budu priznati u tim državama. Ništa slično nemaju u dijelu države BiH koji se zove Republika Srpska. Da li će Republika Srpska dijeliti navedene vrijednosti i dostignuća kao Srbija, Crna Gora i Makedonija u slučaju prisajedinjenja sa Srbijom ili osamostaljenja?
Odgovor na to pitanje ćeš dobiti onog dana kada Republika Srpska bude nezavisna ili ujedinjena sa Srbijom.
Fudo387

#223 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Fudo387 »

bisao wrote:
Seyfo wrote:
Ok, imam jednu dilemu pa ako možeš da me prosvijetliš. Naime, Srbija, Crna Gora a eno od neki dan i Makedonija priznaju bosanski jezik koji se kao takav s takvim nazivom uči u školama, a Bošnjaci takođe nemaju prepreke da se kao takvi zovu i budu priznati u tim državama. Ništa slično nemaju u dijelu države BiH koji se zove Republika Srpska. Da li će Republika Srpska dijeliti navedene vrijednosti i dostignuća kao Srbija, Crna Gora i Makedonija u slučaju prisajedinjenja sa Srbijom ili osamostaljenja?
Odgovor na to pitanje ćeš dobiti onog dana kada Republika Srpska bude nezavisna ili ujedinjena sa Srbijom.
Znaci, nikad.
Posteno.
bisao

#224 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Što se kaže, živi bili pa vidjeli.
Fudo387

#225 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Fudo387 »

bisao wrote:Što se kaže, živi bili pa vidjeli.
Ama, nemas kila.
Sjebo si sebi sansu ‘92, sad si goljo kojeg cuko nema za sta da ujede.
Locked