ZEKAT KALKULATOR !?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

nigdje.nikog

#1 ZEKAT KALKULATOR !?

Post by nigdje.nikog »

Ne znam je li ovome mjesto u Ekonomiji ili Religiji, ali ne mogu da odolim a da ne upitam - sta je ovo ?

http://www.rijaset.ba/zekat/?str=download
d2

#2 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by d2 »

nigdje.nikog wrote:Ne znam je li ovome mjesto u Ekonomiji ili Religiji, ali ne mogu da odolim a da ne upitam - sta je ovo ?

pa pise ti sve tamo ????

online kalkulator za izracunavanje zekata, sta je zekat pise ti ovdje http://www.rijaset.ba/zekat/index.php

i ja sam neki dan gledao i bas se iznenadio kako je kvalitetno uradjeno
nigdje.nikog

#3 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by nigdje.nikog »

d2 wrote:
nigdje.nikog wrote:Ne znam je li ovome mjesto u Ekonomiji ili Religiji, ali ne mogu da odolim a da ne upitam - sta je ovo ?
pa pise ti sve tamo ????
online kalkulator za izracunavanje zekata, sta je zekat pise ti ovdje http://www.rijaset.ba/zekat/index.php
Kako znas da je kvalitetno - je li postoji neki algoritam za ovo?

Mislim da bi u religijskom kontekstu vaznije bilo napraviti (kad bi se moglo) HARAM KALKULATOR !
donja_crtica

#4 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by donja_crtica »

Postoje pravila koliko iznosi zekat na odredjene vrste dobara.

http://www.dzemat-oberhausen.de/pages/t ... tuhmaz.php

Neko je bio dovoljno pametan i slozio je na osnovu toga aplikaciju.
Zekat je duznost punoljetnih muslimana, a njegov proracun nije bas lagan.
Ova aplikacija pomaze onima koji zele da znaju koji iznos treba da plate.

Sada meni nije jasno sta je tebi problem ovdje?
Gost1515

#5 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by Gost1515 »

http://www.rijaset.ba/zekat/index.php?str=placanje

Zekat pripada: siromasima, nevoljnicima, onima koji ga sakupljaju, onima čija srca treba pridobiti, za otkup iz ropstva, onima koji su prezaduženi, za opće dobro na Allahovom putu, te putniku namjerniku. To je Allahova odredba, a Allah sve zna i mudar je.» (Tewba 60)
clav

#6 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by clav »

Boze smiluj nam se...
nigdje.nikog

#7 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by nigdje.nikog »

Ma sve je ovo debelo kontradiktorno.

zar nije ispravnije reci - ZEKAT je POREZ, placajte porez drzavi jer ce se time omoguciti briga drzave za one koji nemaju i kojima je potreba.
Sad ce neko reci kako se usudjujem petljati u svete stvari.

Ja ovdje slabo vidim direktnu povezanost sa bozjom voljom, osim, naravno principa da oni koji imaju daju onima koji nemaju.
Evo, samo pogledajte kako je detaljno opisan detalj sa stokom (konkretnije sa stokom koja je u ono vrijeme i za ono mjesto bila u opticaju - krave, ovce i kamile) nadjen je cak i ekvivalent izmedju kamile i ovce (!) ali zato na sva pitanja koja se ticu modernog privredjivanja imamo paušalne procjene odredjenih tumaca, koji pri tom najcesce koriste postapalice "cini mi se", kao ovaj tumac ovdje:
http://www.znaci.com/nas_dijalog/pitanj ... nakit.html

Osim toga, zasto 2,5%, zasto ne vise ili manje (za one koji uplacuju porez)?
I jos nesto - ako je ukupan Zekat prikupljen u BiH prosle godine iznosio svega 6,7 mil. KM, cini mi se da je to premalo. Mislim da bi bilo moralnije da se porez prikuplja kako treba i da svi invalidi i penzioneri primaju ono sto im pripada a moglo be se, zasto ne, jedno 5-6 miliona prebaciti i u IVZ ("drzavni Zekat"). Ma jednostavno kazano, nakon sto sam se danas malo upoznao sa ovim pojmom, Zekat mi se cini nesto kao kao PARAFISKALNI instrument.
Uz to jos potpuno netransparentan i neefikasan i, po meni, potpuno upitan u svom temeljnom, religijsko-moralnom aspektu.

Kako, naprimjer, tumaciti ZEKAT onih koji ne ispunjavaju svoje POREZNE obaveze (a takvih je najvise). Konkretno, kao tumaciti licni zekat poslodavca koji ne uplacuje penziono i zdravstveno svojim uposlenicima? A mogu zamisliti kako su takvi "najvece zekatlije" i "najveci dobrotvori" (jeste li primjetili kako benziske pumpe i dzamije nicu u paru!?).
Uostalom, radi se samo o jos jednoj kontradiktornosti nastaloj striktnom implementacijom islamskih principa nastalih prije hiljadu i vise godina u uvjetima ovovremene realnosti i prostora (nigdje kamila, ni ostala stoka nije sto je nekad bila, a "tumaci" se pate da definisu zekat na dionice, autorska prava, internet biznis itd.)
Ali necu se vise petljati u ovo. Eto vas tamo.
atko

#8 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by atko »

Boze dragi :shock:

Mojoj neni rahmetli nije trebao kalkulator, a jos manje upute kako ga uplatiti na racun rijaseta, da bi znala kome i koliko treba dati zekata.

A o "aplikaciji" da ne pricam :lol: ne zove se sve apliklikacijom sto ima 10-ak buttona-a povezano sa 10-ak formula u ASP.net
A o kategorijaba i subkategorijama placanja da ne pricam :x :x vaznoje da se uplati na racun rijaseta i da zekat pripada sakupljacu :roll:
zito23

#9 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by zito23 »

clav wrote:Boze smiluj nam se...
Netreba se bojati,piše samo za muslimane,između ostalog mora biti pametan.
Ovo se prenosi s koljena na koljeno,od davnina i malo će izgledati smiješno,ali sjetimo se prvobitne zajednice(golači) oni nisu imali ovih problema!
U kalkulatoru se ne pominje PDV,IZVOR BOGATSTVA,NAČIN DIJELJENJA itd.....
pa se sjetih poređenja fiće i puta za more nekad,i sada,a onda i Bolonjskih fakulteta.
Pokušavam napraviti paralele u shvatanju ovih zanimljivosti i ovaj zekat mi se ne uklapa zbog napred navedenog.
Ovo je vjerovatno antireklama za SDA i S BiH,ali netreba sa bojati jer oni i ako osvoje večinu neće ovo primjenjivati,jer nije šala.
Maloprije sam došao sa Džume,saslušao efendiju (svaka mu čast jer se uživio u priću,a i znamo se),gledam oko sebe hamelj
od stranaka i neovisnih kandidata (slike im po gradu) i sad ko oni se spuštaju u narod,a sinoć po tribinama vazili kako će ovo,ono.iiiiitd.
Razmišljam kakav kontrast,IVZ određuje visinu nisaba i preporučuje gdje da se da.
Prepoznat će te..u IVZ da školujemo "deficitarni vjerski kadar", i izgrađujemo vjerske objekte (da zbijemo redove) ko "eto vlaha"!!!!
Nagodio sam se pa mi malo ova tema leže,a znam gdje i kako živimo.Dali su uputu za plačenje iz inostranstva,za one koji tuguju za tatkovinom,kakav bezobrazluk.
Kao samo vi šaljite,a mi radimo da imate gdje donijeti zarađeno.
Na kraju da neko ne pomisli da iskazujem mržnju,daleko od toga,musliman sam i to ponosno kazujem,ali uopće način na koji su nas vodili od 90 do danas je katastrofalan,sve vide a šute (imaju pinku,kako drugačije objasniti???).
Prodali su zemlju i ljude,i jo0š ih treba podržati.
Tema je vjerovatno ubačeno jer je tip računao da se radi o novcu-ekonomiji.
Nego kako berza,i tamo nam ministri uzimaju više od sadake!!!
Dijelimo imat će se više,tako kažu,ali nerade,pa i ja kontam "ima li tu istine"
Pozdrav
rogic

#10 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by rogic »

clav wrote:Boze smiluj nam se...
Amin
donja_crtica

#11 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by donja_crtica »

atko wrote: A o "aplikaciji" da ne pricam :lol: ne zove se sve apliklikacijom sto ima 10-ak buttona-a povezano sa 10-ak formula u ASP.net
ako racuna 2 + 2 i onda je aplikacija.

a ako ista zasluzuje :lol: i navodnike onda je to tvoje "prepoznavanje" tehnologije koja se koristi
alcho

#12 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by alcho »

Mogli bi i napraviti i 3D simulaciju teravije da se ne mora više ici u dzamiju :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#13 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by Chmoljo »

ja koliko znam zekat uopšte NE MORAŠ davati IZ. možeš dati nekome ti lično za koga smatraš da je potreban... i da mu uistinu te pare trebaju.
ek

#14 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by ek »

Chmoljo wrote:ja koliko znam zekat uopšte NE MORAŠ davati IZ. možeš dati nekome ti lično za koga smatraš da je potreban... i da mu uistinu te pare trebaju.
Upravo tako. Uostalom po Islamu 40-ti dio tvog imetka u vrijednosti nisaba koji preleži godinu dana PRIPADA siromašnim muslimanima. Znači mora se dati siromašnim muslimanima i po meni najispravnije je da čovjek sam odluči kome će dati. Svak ko se smatra muslimanom a dužan je dati zekat u Bosni je barem lahko sam naći siromašnu obitelj i njima dati. Meni je lično ovaj kalkulator dobro došao. Samo ima problem što se mora podići i ovaj Microsoft .NET Framework da bi radio.
atko

#15 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by atko »

donja_crtica wrote:
atko wrote: A o "aplikaciji" da ne pricam :lol: ne zove se sve apliklikacijom sto ima 10-ak buttona-a povezano sa 10-ak formula u ASP.net
ako racuna 2 + 2 i onda je aplikacija.

a ako ista zasluzuje :lol: i navodnike onda je to tvoje "prepoznavanje" tehnologije koja se koristi
Joj kako se lijepite odmah vi prepametni ... :roll: mislio sam vise figurativno, vise figurativno kad sam rekao ASP.net

Evo kad kreshne "aplikacija" mozes skontati koja je tehnologija u pitanju kad si takav bukvalac a ako ne kontas pitaj prvu nanu i ona ce ti znati reci
Image

Ali to kao ni tvoja definicija aplikacije svakako nisu tema ;)

@Chmoljo :thumbup: upravo tako ;)
Gorštak

#16 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by Gorštak »

donja_crtica wrote:Postoje pravila koliko iznosi zekat na odredjene vrste dobara.

... a sve skupa je neuvjetovano/dobrovoljno, za muslimane koji žele izvršiti svoju vjersku obavezu. I baš kao što postoji ezan da pozove u džamiju one koji žele, a niko nikog ne utjeruje u džamiju, isto tako je neko napravio taj kalkulator da pomogne onom ko to želi dati.
Šta je problem?!
caniggia

#17 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by caniggia »

Slazem se u potpunosti. Onaj kome je zekat i njegovo racunanje bitno, koristice aplikaciju ili kako god se zove da mu olaksa. Onaj kome to ne treba, nema potrebe ni da se zamara sa postojanjem ovakog kalkulatora.
Zasto od svega pravimo problem? U ovisnosto na koju stranu naginjemo, jednostavno nismo spremni prihvatiti nista sto nije u direktnoj vezi sa nama.
Ja mislim da je ovo super stvar za one koji sami ne mogu uyracunati koliki zekat trebaju dati.

Gorštak wrote:
donja_crtica wrote:Postoje pravila koliko iznosi zekat na odredjene vrste dobara.

... a sve skupa je neuvjetovano/dobrovoljno, za muslimane koji žele izvršiti svoju vjersku obavezu. I baš kao što postoji ezan da pozove u džamiju one koji žele, a niko nikog ne utjeruje u džamiju, isto tako je neko napravio taj kalkulator da pomogne onom ko to želi dati.
Šta je problem?!
atko

#18 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by atko »

Problem je sto je sve postalo komercijala :shock:

Zekat ima mnogo siri smisao od nekog obracuna, ko da ratu za kredit banci placas. Eto na sta se to svelo ... ljudi se mire s cinjenicom da treba otici efendiji on ti obracuna i ti das zekat... nesto kao otkupljivanje grijeha u crkvi... komercijala... :shock:
nelo

#19 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by nelo »

atko wrote:Problem je sto je sve postalo komercijala :shock:

Zekat ima mnogo siri smisao od nekog obracuna, ko da ratu za kredit banci placas. Eto na sta se to svelo ... ljudi se mire s cinjenicom da treba otici efendiji on ti obracuna i ti das zekat... nesto kao otkupljivanje grijeha u crkvi... komercijala... :shock:
sta ti imas kome objasnjavat o zekatu a ni sam pojma nemas? :shock:
kome ne treba kalkulator nek ne koristi , a ima i ljudi kojim treba,posebno poljoprivrednicima i stočarima.
lako je nama za lovu uzet 2,5% i vozdra.
Osim toga zekat je nesto sto je obavezno a ne neka sadaka kakvim ga dosta naseg naroda smatra, ipostoje jasna pravila koja treba slijediti prilikom obracuna.
Osim toga, sama tema je nastala uz dozu predrasuda, i tu je i kraj svoj priči.
atko

#20 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by atko »

nelo wrote:
atko wrote:Problem je sto je sve postalo komercijala :shock:

sta ti imas kome objasnjavat o zekatu a ni sam pojma nemas? :shock:
kome ne treba kalkulator nek ne koristi , a ima i ljudi kojim treba,posebno poljoprivrednicima i stočarima.
lako je nama za lovu uzet 2,5% i vozdra.
Osim toga zekat je nesto sto je obavezno a ne neka sadaka kakvim ga dosta naseg naroda smatra, ipostoje jasna pravila koja treba slijediti prilikom obracuna.
Osim toga, sama tema je nastala uz dozu predrasuda, i tu je i kraj svoj priči.
A kako ti znas da ja nemam pojma, jel ti mozda izdajes licence o poimanju zekata ? Mene nema na listi? Nisam uplatio za izdavanje licence jel ? :lol:

Sve neki vrli vjernici, a svi bi grmili, svadjali se, vrijedjlai itd itd :shock:

Malo kulture dijaloga nije na odmet ;)

I opet se vracamo na neki glupi kalkulator, to uopste nije tema, ali me bas zanima kako taj kalkulator pomogne stocaru npr? detektuje mu krave u stali i procjeni njihovu vrijednost ili krompir u podrumu ???... halooo ba :lol:

Niko nije glup da ne zna procjeniti ono sto ima i da ne zna izracunati cetrdeseti dio toga ili ti 2,5%

Poenta je sto se ljudi forsiraju da uplacuju kesh na racun rijaseta... komercijala :shock:
ledeny

#21 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by ledeny »

Evo instalirah ovu aplikaciju, rekoh da vidim koliko bi ja trebao zekata dati... Iskren da budem, ja ništa od ovih stvari na listi ne posjedujem (zlato, nekretnine, rude, stoka, novac...) pa tako nisam ni mogao taj zekat izračunati... Nisam kokuz, uvijek provrtim neku lovu, dovoljno bude za od 1. do 1. u mjesecu... Svakako, kada sam u mogućnosti uvijek rado pomognem sirotinji na bilo koji način. Ne bih želio nikoga da uvrijedim, ali ja bih uvijek prije dao novac direktno sirotinji nego IZ jer nisam nešto primjetio da se IZ brine za najugroženiji sloj ovog društva, a vjerujem da bi to trebao biti jedan od njenih primarnih zadataka...
illuminated

#22 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by illuminated »

to je kradja.

znam ja par bar dvojicu koji su kucu na tome napravili.
d2

#23 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by d2 »

nigdje.nikog wrote:
d2 wrote:
pa pise ti sve tamo ????
Kako znas da je kvalitetno - je li postoji neki algoritam za ovo?

Mislim da bi u religijskom kontekstu vaznije bilo napraviti (kad bi se moglo) HARAM KALKULATOR !
odakle znam niti sam vjernik niti placam zekat, ako je stranica od IZ valjda su znali sta i kako prave
emra_a

#24 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by emra_a »

illuminated wrote:

to je kradja.

znam ja par bar dvojicu koji su kucu na tome napravili.
zekat nije kradja vec obaveza svakog imucnijeg muslimana
ulpinian

#25 Re: ZEKAT KALKULATOR !?

Post by ulpinian »

Stepen (ne)obrazovanja našeg društva je na zabrinjavajućem nivou :shock:
Kada je u pitanju zekat, tu treba da radi upravo kalkulator. Čisto da tuđi hak, sirtonjski hak ne ostane kod tebe ;-)
Od zekata se izdržava Fakultet islamskih nauka, 7 medresa u BiH i ostale obrazovne institucije IZ. Ko hoće da ga tamo uplati neka to i uradi... (neće odgovarati Bogu gdje je njegov zekat utrošen) "otom po tom"...
Post Reply