detroit-mercy wrote:Volio bih da mi neko objasni, koja je svrha davanja zekata ili sadake u danasnjem drustvu/drustvima kada kroz raznorazne poreze ljudi/stanovnici jedne drzave uplacuju poreze koji idu u fondove iz kojih se financiraju socijalno ugrozene kategorije i da li je ovime izgubljen smisao sadake/zekata.
Mislim da zekat i sadaka i danas imaju smisla. Usudio bih se reci mozda i vise nego ranije.
Ukoliko bismo uzeli zekat kao drzavni porez, onda mozda na prvi pogled i nema smisla. Ni Amerika ni BiH nisu zemlje koje poreze prikupljaju zekatom.
Opsteprihvacena definicija zekata je da se radi o
ciscenju viska imovine. Naravno, od jedne do druge pravne skole postoje razlicite definicije "koliko od viska" treba udijeliti, ali se u principu svi slazu da je to-to, ciscenje. Na kraju, pored interesa drustva, radi se i o licnom interesu moralnog
vjernika.
BiH je za evropske prilike siromasna zemlja koja, i bez korupcije, tesko da bi mogla pokriti sva socijalna davanja bez snaznog rasta ekonomije.
Moje shvatanje zekata je naravno prvo porez, ali zatim i pokusaj smanjivanja nejednakosti u drustvu.
Danas, na vrhuncu ljudske civilizacije, nivoi nejednakosti u modernim drustvima dostizu nivoe koji su prethodili 1. svj. ratu.
U BiH konkretno, zekat ima svoju svrhu, jer jednostavno ima toliko nepokrivenih stvari koje su u nekim razvijenim drustvima dio javnog servisa.
Cak i u razvijenim zemljama poput SAD-a, prvi veci univerziteti su se finansirali od strane dobrotvora.
Druga strana zekata. Ukoliko smo pristali na (i zadrzali) austrougarski sistem organizovanja vjerskog zivota, onda bi trebali prihvatiti da IVZ kosta.
Naravno da treba traziti da se nastavi sa izvjestajima, ali da oni budu jos transparentniji.
Oni koji ne zele IVZ trebali bi ponuditi alternativu.