Arc_Angel wrote:
pogledao sam i esoteric agenda
onaj dio vezan za codex alimentarius je validan igrom slucja prevodim neke knjige prijateljici za postdiplomski, i tema joj je bas u tom domenu (slucajnost ja odavno više nejerujem u lucajnosti ) oni su ocdje je u bosni i hercegovini meni se čini od 2006 da neslazem imaju jedno 15 svojih laboratorija po citavoj bosni, pošto mi je prijateljica u tim krugovima prehrane kaze mi da niko nema pojima ko su oni, ali da ih se slusa, gledao sam njihov plan i program u toku ove godine treba da bude završen i izglasan novi zakon o hrani jer ovaj koji mi imamo je od 70-ih godina iz bivše juge. vjerovatno će uzeti već postojeće pripise i samo ih prevesti našao sam sve njihove tehniočke propise ali su na engleskom na njihovoj oficijlnoj web stranici. zakon koji je donešen kod nas u bosni prošle godine kao pred uslov za implementaciju novog zakona o hrani izmedju ostalog, što je meni bilo najzanimljivije kaze ( uvodi se pojam nov hrana -genetski modificirani organizmi ) da nova hrana neće biti deklarisana kao takva već samo kao hrana , ja koliko znam mi smo se vjerovtno do sada najeli dobro gmo-a jer zakon koji postoji nekaze da ona mora biti deklarisana kao takva nego je prodaju pod običnu hranu, ali novi zakon kaze da se neće morati ni deklarisati. znaci ono jedemo gmo a zakon kaze da je preprodavaci nemoraju deklariati cooooooooollllll.
da se vratim na film odličan je podsjeća nas na stvari koje već znamo a zaboravljmo ( grupno imšljenje)
p.s.
kada joj prevedem neke propise koji su joj potrebni za post diplomski, ako bude vezani za gmo postat ću ih
chitao sam podosta o ovom kodex alimentariusu, posebno se istiche to da cemo jesti genetski modifikovanu hranu a da to i ne znamo (bas kao sada, ali legalno i bez alternative). to znachi: zemljoradnike ce primorati da u svoju proizvodnju koriste modifikovane sjemenke, koje, za razliku od prirodnih - ne daju novo sjeme za naredne zetve, vec se iste ponovo moraju kupiti

a dobavljac ce biti americka gigantska agro grupacija cijeg se imena ne sjecam sada... druga stvar je ogranicenje koristenja vitamina C. zasto bas taj i sta je to sa vitaminom C?
Dr Matthias Rath se godinama bori protiv ovoga, ovdje govori o codexu i vitaminima. prema njegovim rjecima, vitamin C je mnogo veci dobrocinitelj nasem organizmu te imunom sistemu nego sto to znamo. medjutim, kodexom se vitaminske tablete planiraju davati iskljucivo pacijentima preporuceno od doktora - a svako uzimanje koncentriranog suplementa vitamina bi bilo
ilegalno 
... neko kaze: "pa ne mogu ti zabraniti da kupujes limune". medjutim, osoba sa nedostatkom vitamina ima velike potrebe za istim, sa jednom tabletom nadoknadi veliki dio dok je to sa vocem veoma tesko (omjer 1 tableta = 100 narandzi)... i to ce biti zakonom regulisano, a svako uzimanje vitaminskih tableta bi dobilo jednak tretman kao i uzimanje marihuane

.....
pored ovog doktora, ima jos par njih koji su direktno "banirani" ili kome je ukaljan prestiz od strane medicinsko-farmaceutske industrije. govore o istinama koje bi ovim dvjema firmama nanijele bilionske stete... da bi se okretali milioni, narod mora biti bolestan, bas kao i u ratovima i prodaji oruzja... a sto je najveca ironija: sve ovo od ljudi koji nam uspostavljaju demokratiju, slobode i nekakva prava...