Ja sam prije nego sto sam pogledao novi zeitgeist u jednom od predhodnih postova napisao kako se plasim kolapsa sadasnjih vrijednosti i kako ce nas elita natjerati da sami zatrazimo promjenu a da ce nam se kao alternativa ponuditi zivot baziran na drugacijim vrijednostima, zivot u humanijem drustvu koje je potpuno u skladu sa prirodom. Dio o venus projektu je upravo to. Sama ideja zvuci odlicno ali kao sto su ljudi do sada mnogo puta demonstrirali, imamo izuzetnu sposobnost da dobre ideje upropastimo. Zato ovome treba prilaziti veoma oprezno.
Sa druge strane, kurs koji je covijecanstvo zauzelo, put kojim idemo, ima svoj kraj koji se u vidu ekoloske katastrofe i isrpljivanja resursa nazire svakoga dana sve jasnije. Mozemo nastaviti ovim putem i cekati neizbjezno ili to probati promjeniti.
Sto se tice religije, cilj je ujediniti sto je moguce vise ljudi oko ideje i zibjeci sve stvari koje nas razdvajaju. Religije definitivno ne stvaraju jedinstvo nego razlike. Ukoliko bi se ostvarila vizija tvoraca Venus Projekta, covjecanstvo bi zivjelo blize temeljnim nacelima svih religija nego ikada prije u ljudskoj istoriji. Zato ne mislim da je ideja losa.
Posmatrajuci sva do sada izmisljena drustvena uredjenja i svjedoceci kolapsu istih, ja licno, izgubio sam nadu da moze postojati neki model koji nudi mogucnost promjene kursa covijecanstva. Ovaj Venus projekt mi je veoma snazno vratio nadu.
Citav projekat nosi sa sobom rizik ali izbor je jednostavan. Nastaviti ovim putem i veoma brzo udariti u zid koji nam se opasno brzo priblizava, ili skrenuti sto prije i vidjeti gdje nas novi put vodi.
Obavezno posjetite
http://www.thevenusproject.com radi dodatnih informacija.
Ovo bi mozda trebala biti i tema novog topic-a.