Zdravstveno osiguranje ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Vernes_AMG

#1 Zdravstveno osiguranje ?

Post by Vernes_AMG »

E ovako , posto sam na proljece zavrsio srednju skolu , pokusao upisati faks , nije uspjelo , pa sad zelim da staziram , medjutim , za staziranje mi traze 35% od najnize plate u FBiH za osiguranje. Posto sam trenutno odjavljen od osiguranika ( tate ) jel moguce da mi Biro snosi troskove dravstvenog osiguranja dok traje moj pripravnicki rad u Domu Zdravlja ?
Vernes_AMG

#2 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by Vernes_AMG »

niko nista ? :-?
Brus Lee

#3 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by Brus Lee »

Vernes_AMG wrote:E ovako , posto sam na proljece zavrsio srednju skolu , pokusao upisati faks , nije uspjelo , pa sad zelim da staziram , medjutim , za staziranje mi traze 35% od najnize plate u FBiH za osiguranje. Posto sam trenutno odjavljen od osiguranika ( tate ) jel moguce da mi Biro snosi troskove dravstvenog osiguranja dok traje moj pripravnicki rad u Domu Zdravlja ?
Pa, cim si na Birou, valjda imas i zdravstveno osiguranje.
zelenashica

#4 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by zelenashica »

Brus Lee wrote:
Vernes_AMG wrote:E ovako , posto sam na proljece zavrsio srednju skolu , pokusao upisati faks , nije uspjelo , pa sad zelim da staziram , medjutim , za staziranje mi traze 35% od najnize plate u FBiH za osiguranje. Posto sam trenutno odjavljen od osiguranika ( tate ) jel moguce da mi Biro snosi troskove dravstvenog osiguranja dok traje moj pripravnicki rad u Domu Zdravlja ?
Pa, cim si na Birou, valjda imas i zdravstveno osiguranje.
Ja koliko sam upoznata sa odrađivanjem pripravničkog staza (bar na TK)ovdje nije riječ o zdravstvenom osiguranju nego PIO izvajanjima.
:?
Ovdje je po izmjenama Zakona uvedeno da moras imati uplaćen staž za svaki mjesec volontiranja-pripravničkog staža,......a zdravstveno imaš od BIRO-a.....ne znam o kojem kantonu je riječ ali mislim da je ovo hem neadekvatno postavljeno pitanje hem malo i zbunjujeće :?
kween

#5 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by kween »

moze li mi neko objasniti gdje se nalazi pio u sarajevu , lozionicka 2 adresa, moze malo otrpilike gdje to dodje?

da li je moguce kod njih dobiti potvrdu o radnom stazu treba mi za jedan konkurs a od firme mi nisu dali gdje sam odradjivala pripravnicki , da li mogu ovde na osnovu radne knjizice?ovako mi je kolegica radila al u drugom gradu ona je mogla il da kopiram radnu knjizicu i ovjerim? ne znam sta da radim ...
fedor

#6 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by fedor »

kween wrote:moze li mi neko objasniti gdje se nalazi pio u sarajevu , lozionicka 2 adresa, moze malo otrpilike gdje to dodje?

da li je moguce kod njih dobiti potvrdu o radnom stazu treba mi za jedan konkurs a od firme mi nisu dali gdje sam odradjivala pripravnicki , da li mogu ovde na osnovu radne knjizice?ovako mi je kolegica radila al u drugom gradu ona je mogla il da kopiram radnu knjizicu i ovjerim? ne znam sta da radim ...
PIO se nalazi na socijalnom preko puta zgrade Elektroprivrede. Zgrada Elektroprivrede je zelena, a i zgrada PIO-a je takođe zelena :lol: . Ne možeš da fulish nikako :wink: Pa ako ti je kolegica to uradila, uradi i ti, pokušaj. Ako ne, onda kopiraj radnu knjižicu i ovjeri 8-)
kween

#7 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by kween »

aha ok thx znam gdje je socijalno kod robota dole znaci to je zgrada do zgrade..
ma iskreno da znam da moze ovak kopirat radna knjiziva i ovjerit ne bi se peglala s piom ...al nisam sigurna ..
fedor

#8 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by fedor »

kween wrote:aha ok thx znam gdje je socijalno kod robota dole znaci to je zgrada do zgrade..
ma iskreno da znam da moze ovak kopirat radna knjiziva i ovjerit ne bi se peglala s piom ...al nisam sigurna ..
Robot je sa desne strane kad gledas u pravcu Baščaršije, a zgrada PIO-a je preko puta (sa lijeve strane). Mislim da ti misliš na zgradu EP :lol: . Mislim da se razumijemo. ;-)
I ja imam sličan slučaj, ukoliko mi iz firme ne budu dali to rješenje o pripravničkom, morat ću i ja to da ganjam... :dance:
kween

#9 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by kween »

aha , to je ona zgrada kod skretanja z amerkator :)
pa meni firma nije dala pa zato i moram ovako a blage veze nemam ni gdje ni sta ni kako ..valjda se snadjem :roll:
fedor

#10 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by fedor »

kween wrote:aha , to je ona zgrada kod skretanja z amerkator :)
pa meni firma nije dala pa zato i moram ovako a blage veze nemam ni gdje ni sta ni kako ..valjda se snadjem :roll:
Oleeeee :bih:
Ma kad odeš tamo kod njih, oni će ti kazati najbolje, da li možeš to da dobiješ kod njih (a ja mislim da može), ili ti je rješenje da kopiraš i ovjeriš radnu knjižicu. Sretnooo 8-)
lemma

#11 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by lemma »

@ Vernes_AMG

Zdravstveno osiguranje ti u slučaju obavljanja pripravničkog staža snosi nadležni Biro rada, ali pod uslovom da si se u roku prijavio na isti (najkasnije 30 dana od dana sticanja diplome, ako se dobro sjećam). Ako si propustio ovaj rok nemaš pravo na zdarvstveno osiguranje "preko" Biroa.

bez obzira na sve navedeno, najznačajnije ti je kakv imaš ugovor sa poslodavcem, možda želi i da te zdravstveno osigura (u šta sumnjam).
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#12 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by stetoskop »

fedor wrote:
PIO se nalazi na socijalnom preko puta zgrade Elektroprivrede. Zgrada Elektroprivrede je zelena, a i zgrada PIO-a je takođe zelena :lol: . Ne možeš da fulish nikako :wink: Pa ako ti je kolegica to uradila, uradi i ti, pokušaj. Ako ne, onda kopiraj radnu knjižicu i ovjeri 8-)
Nije radi boje, musafa mi! :lol:
fedor

#13 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by fedor »

stetoskop wrote:
fedor wrote:
Nije radi boje, musafa mi! :lol:
Ja sam daltonista! :lol: :dance:
Emcavi

#14 Da li mogu poravljati zube u privatim ordnacijama???

Post by Emcavi »

Eh ovako, znaci imam nekih problema sa zubima, koji bi me mogli kostat malo vise novca, protetika i to... , pa se pitam da li je moguce po ovom novom zakonu da popravljam zube u privatnim klinikama (bar u onih 10 koje su spomeneuli) a ja sam sve zaboravio koje su to???
Emcavi

#15 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by Emcavi »

nema niko pojma jel? :-?
Brus Lee

#16 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by Brus Lee »

Emcavi wrote:nema niko pojma jel? :-?
Koliko ja znam, tih 10-tak privatnih zdravstv ustanova, nisu stomatoloske ordinacije, vec klinike za ultrazvucnu dijagnostiku. Privatni stomatolozi nisu jos umrezeni. :sad:
harka

#17 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by harka »

Da li neko od vas zna gdje moze neko ko se vraca u BiH i ima inostranu invalidsku penziju napraviti zdravstveno osiguranje.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#18 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by PipiDugaDevetka »

harka wrote:Da li neko od vas zna gdje moze neko ko se vraca u BiH i ima inostranu invalidsku penziju napraviti zdravstveno osiguranje.
Pitanja i odgovori, Kanton Sarajevo, pa čitaj,...Već su neki postavili takvo pitanje:
http://kzzosa.ba
harka

#19 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by harka »

PipiDugaDevetka wrote:
harka wrote:Da li neko od vas zna gdje moze neko ko se vraca u BiH i ima inostranu invalidsku penziju napraviti zdravstveno osiguranje.
Pitanja i odgovori, Kanton Sarajevo, pa čitaj,...Već su neki postavili takvo pitanje:
Hvala,ali povratnik je u RS.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#20 Re: Zdravstveno osiguranje ?

harka wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Hvala,ali povratnik je u RS.
http://www.zdravstvo-srpske.org/
harka

#21 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by harka »

PipiDugaDevetka wrote: Hvala,ali povratnik je u RS.
http://www.zdravstvo-srpske.org/[/quote]

Hvala punooooooo :)
Lady Saray

#22 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by Lady Saray »

da li biro snosi troskove zdravstvenog ako se osoba dalje skoluje (master) a ne radi? ono osiguranje preko roditelja prestaje s 26 godina iako si i dalje redovan student
PipiDugaDevetka

#23 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Lady Saray wrote:da li biro snosi troskove zdravstvenog ako se osoba dalje skoluje (master) a ne radi? ono osiguranje preko roditelja prestaje s 26 godina iako si i dalje redovan student
Valjda trebaš sa fakulteta svake godine donositi potvrdu da si redovan/na student, pa sve tako do 26. godine života.

Detalje vidi ovdje:
http://kzzosa.ba/
Lady Saray

#24 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Post by Lady Saray »

tnx za link

tamo nadjoh ovo

Pitanje: Redovan sam student sa navrsenih 26 godina. Kako se osigurati, tj.imati zdravstveno osiguranje?
Odgovor: Pravo na zdravstveno osiguranje redovni studenti preko 26 godina života mogu ostvariti na osnovu člana 10. tačka i. Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području Kantona Sarajevo («Službene novine Kantona Sarajevo», broj:29/09) i iznosi 20 KM mjesečno, a najduže do navršenih 30 godina života.

znaci nista biro, vec licne uplate
PipiDugaDevetka

#25 Re: Zdravstveno osiguranje ?

Tema je zdravstveno osiguranje:
Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH wrote:Clan 52.
Osiguranici imaju pravo na naknadu za pogrebne troskove.
Provedbene propise o visini, uvjetima i nacinu koriscenja naknada za pogrebne troskove donijet ce nadlezni organ kantonalnog zavoda osiguranja.
Ministre kantonalnog zdravstva, kada ćeš donijeti podzakonske akte u vezi sa isplatom pogrebnih troškova osiguranika?

Čitav svoj radni vijek rahmetli mater je uplaćivala doprinose za zdravstvo i sada, kada je umrla, šipak!
:x
Post Reply