Zdravstveno osiguranje

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.
Post Reply
Nobody89
Posts: 5
Joined: 14/03/2013 17:17

Zdravstveno osiguranje

Post by Nobody89 » 15/09/2014 17:55

Pozdrav. Radim u jednoj od vodecih firmi za proizvodnju namjestaja vec dvije godine. Trenutno sam na bolovanju zbog povrede na poslu(ima desetak dana) ,zbog koje nisam u mogucnosti da radim ,ali nisam ni u mogucnosti da se lijecim na adekvatan nacin jer poslodavac nije redovno uplacivao zdravstveno osiguranje i ako se vodim kao osigurano lice ,i ako se redovno na platnoj listi nalazi dio na kojem pise kako su obveze izvrsene ,i ako to nije tacno. Zadnja uplata za zdravstveno se desila za mjesec Maj(za sve radnike ,ne samo za mene) ,a posto u socijalnom tolerisu da nije uplacivano tri mjeseca i prema tome nisam u mogucnosti da ovjerim zdravstvenu knjizicu. Moje pitanje je sljedece: Da li postoji mogucnost tuzbe(od moje strane prema poslodavcu) i da li postoje nadlezni organi za ovakve stvari ,tj neka inspekcija koja je zaduzena za osiguranje i ako postoji na koji nacin se mogu kontaktirati(pozeljan broj) da bi mogao ovo rijesiti ,jer je krajnji bezobrazluk. Ps. Razlog neuplacivanja je kao nemaju para ,i ako je to sasvim drugacije. Hvala unaprijed.


Drinski
Posts: 6307
Joined: 25/03/2014 10:24

Re: Zdravstveno osiguranje

Post by Drinski » 16/09/2014 07:37

Nobody89 wrote:Pozdrav. Radim u jednoj od vodecih firmi za proizvodnju namjestaja vec dvije godine. Trenutno sam na bolovanju zbog povrede na poslu(ima desetak dana) ,zbog koje nisam u mogucnosti da radim ,ali nisam ni u mogucnosti da se lijecim na adekvatan nacin jer poslodavac nije redovno uplacivao zdravstveno osiguranje i ako se vodim kao osigurano lice ,i ako se redovno na platnoj listi nalazi dio na kojem pise kako su obveze izvrsene ,i ako to nije tacno. Zadnja uplata za zdravstveno se desila za mjesec Maj(za sve radnike ,ne samo za mene) ,a posto u socijalnom tolerisu da nije uplacivano tri mjeseca i prema tome nisam u mogucnosti da ovjerim zdravstvenu knjizicu. Moje pitanje je sljedece: Da li postoji mogucnost tuzbe(od moje strane prema poslodavcu) i da li postoje nadlezni organi za ovakve stvari ,tj neka inspekcija koja je zaduzena za osiguranje i ako postoji na koji nacin se mogu kontaktirati(pozeljan broj) da bi mogao ovo rijesiti ,jer je krajnji bezobrazluk. Ps. Razlog neuplacivanja je kao nemaju para ,i ako je to sasvim drugacije. Hvala unaprijed.


postoji inspekcija u POreskoj upravi.

Postoji i mogucnost tuzbe kojom se trazi regres za plaćene troskove lijecenja.

ne znam da li je islao slican predmet na Ustavni sud, ali mislim da se tebi zdrav. zastita ne moze uslovljavati jer se drzava time poziva na vlastiti nerad, vlastito nepoštenje.

User avatar
CherryLips
Posts: 1644
Joined: 07/10/2008 19:55

Re: Zdravstveno osiguranje

Post by CherryLips » 03/02/2016 19:31

Tice se zdrav.osig. Morala dva puta primiti Rhogam,lijek koji je prije zzo refundirao,sada vise ne. Stigla odbijenica za refundiranje,jer je sad na ampularnoj listi i morala mi ga je dati zdrav.ustanova gdje sam se lijecila. Ali ta ustanova tog lijeka nema. Znam da nema nikakve sanse da bilo sta izvucem od zavoda. Je li neko imao slicno iskustvo,kako ste postupali?

zenicablues
Posts: 256
Joined: 20/11/2009 17:27

Re: Zdravstveno osiguranje

Post by zenicablues » 04/02/2016 00:25

CherryLips wrote:Tice se zdrav.osig. Morala dva puta primiti Rhogam,lijek koji je prije zzo refundirao,sada vise ne. Stigla odbijenica za refundiranje,jer je sad na ampularnoj listi i morala mi ga je dati zdrav.ustanova gdje sam se lijecila. Ali ta ustanova tog lijeka nema. Znam da nema nikakve sanse da bilo sta izvucem od zavoda. Je li neko imao slicno iskustvo,kako ste postupali?
Moj savjet je da se prije svega obratis pismeno zavodu za refundaciju tih sredstava a oni će ti odgovoriti da li može ili ne.

Želim brz oporavak.

Pozdrav

User avatar
CherryLips
Posts: 1644
Joined: 07/10/2008 19:55

Re: Zdravstveno osiguranje

Post by CherryLips » 04/02/2016 14:30

Pa napisala sam vec da je stigla odbijenica za refundiranje,od toga nema nista.

zenicablues
Posts: 256
Joined: 20/11/2009 17:27

Re: Zdravstveno osiguranje

Post by zenicablues » 04/02/2016 23:44

CherryLips wrote:Pa napisala sam vec da je stigla odbijenica za refundiranje,od toga nema nista.
Pogledaj pp.

Pozdrav

Post Reply