zdravstveno osig. i privatno lijecenje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
lara b.

#1 zdravstveno osig. i privatno lijecenje

Post by lara b. »

znamo da je potpisan ugovor između Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i 10 odabranih medicinskih ustanova koje pružaju deficitarne zdravstvene usluge i usluge produženog bolničkog liječenja.
Ministarstvo zdravstva KS-a izvršilo je izbor slijedećih medicinskih ustanova koje pružaju deficitarne zdravstvene usluge i usluge produženog bolničkog liječenja i medicinske rehabilitacije: Poliklinika SANASA, Republički centar za medicinsku rehabilitaciju Fojnica, Internistička ordinacija "Dr. Jelić", JZU Banjsko-rekreativni centar "Aquaterm", Ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku "Doc. dr. Fahrudin Smajlović", PZU "Mehmedbašić", Poliklinika "Atrijum", ZU Lječilište "Banja-Terme" Ilidža, Privatni rendgen-kabinet "Dr. Fauzi Kelle" i Ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku "Medichol".

e sada mene zanima na koji nacin se ovo moze koristiti...mozemo li sami odabrati lijecenje u xy ustanovi ili samo ako nam ljekar iz doma zdravlja napise uputnicu :roll:
samo malo

#2 Re: zdravstveno osig. i privatno lijecenje

Post by samo malo »

Ovako, bar je meni tako receno u Sanasi od strane doktora Dedica, osiguranici kod ZZO moci ce u privatnim ordinacijama koristiti samo neke usluge, ne sve koje se nude u redovnoj ponudi privatnih ordinacija... recimo internisticke pretrage i preglede, snimanje srca, i slicno, dakle samo one najtrazenije usluge koje su u javnim ustanovama cesto prebukirane pa pacijent ceka i po dva mjeseca na pregled.

Procedura je sljedeca, odes kod ljekara opste prakse, uzmes uputnicu i kazes da je za privatnu ambulantu, i onda sa tom uputnicom moras ici u Socijalno da ti oni ovjere (da se obavezaju da ce platiti taj pregled koji trebas, recimo internisticki pregled u Sanasi) i tek onda sa ovjerenom uputnicom mozes ici kod doktora i neces platiti 50 ili 60 ili 70 km, koliko li je vec pregled u odredjenoj ustanovi. U sanasi je bogami internisticki + eho srca mislim 120 km, nije mala usteda.
awake

#3 Re: zdravstveno osig. i privatno lijecenje

Post by awake »

nemozes birat privatnu ustanovu nego ti to socijalno odredi
Zana.

#4 Re: zdravstveno osig. i privatno lijecenje

Post by Zana. »

Hm, meni to izgleda kao procedura na kvadrat :S
Ali oept, bolje to nego 100 i više maraka plaćati...

A još mi nije jasno koga da pitam koje su to "najtraženije usluge"? Imamo li neki izvor releventan sa spiskom tih usluga?
Ima li neki fol kao participacija za ove netražene usluge :D?
Post Reply