Zdravstveni fond solidarnosti

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
valterbranisarajevo

#1 Zdravstveni fond solidarnosti

Post by valterbranisarajevo »

Eh

Da li vi znate nešto o ovom fondu. Konkretno ljudima koji rade u nekim državnim ustanovama (za Kanton Sarajevo znam) se od plate odbija 1 % za taj nekakav fond. Također odbija se i određena stopa novca za federalni kao i kantonalni zavod za zapošljavanje.. S obzirom da sam 100% uvjeren da se niko nije zaposlio od tog novca imam neki ružan predosjećaj da se također niko kome je potreban novac za liječenje nije „okoristio“ od tog novca..Možda griješim, ali volio bih znati da li je npr. neko bolesno dijete dobilo makar dio novca potrebnog za liječenje iz tog fonda odnosno kako taj fond funkcioniše...

Kada bismo znali o čemu se tu radi možda bismo možda mogli natjerati odgovorne da taj novac usmjeravaju onima čiji su životi ugroženi, a odgovarajuća zdravstvena usluga im se ne može pružiti u BiH...
Bumbar

#2 Re: Zdravstveni fond solidarnosti

Post by Bumbar »

http://for.com.ba/Solidarnost/solidarnost.htm

podaci na stranici su stari...koliko znam dobilo je nekoliko djece novac iz fonda...i znam da fond placa lijekove za antiretroviralnu terapiju (odnosno ARV za HIV/AIDS) pacijentima kojima je to potrebno.

eh sada...sta je problem toga sto jako puno ljudi ne dobije novcanu podrsku od njih...i gdje to zapne...to je drugo pitanje... s tim sigurno postoji problem i nedostatka novca.
valterbranisarajevo

#3 Re: Zdravstveni fond solidarnosti

A možemo li nešto uraditi?

Da neko, npr U.G. Dobro pošalje jedan dopis Zavodu za zdravstveno osiguranje i od njih traži podatke o sadašnjem stanju fonda i informacije kako građani kojima je pomoć neophodna mogu aplicirati za sredstva iz fonda..
Pearl

#4 Re: Zdravstveni fond solidarnosti

Post by Pearl »

valterbranisarajevo wrote:Eh

Da li vi znate nešto o ovom fondu. Konkretno ljudima koji rade u nekim državnim ustanovama (za Kanton Sarajevo znam) se od plate odbija 1 % za taj nekakav fond. Također odbija se i određena stopa novca za federalni kao i kantonalni zavod za zapošljavanje.. S obzirom da sam 100% uvjeren da se niko nije zaposlio od tog novca imam neki ružan predosjećaj da se također niko kome je potreban novac za liječenje nije „okoristio“ od tog novca..Možda griješim, ali volio bih znati da li je npr. neko bolesno dijete dobilo makar dio novca potrebnog za liječenje iz tog fonda odnosno kako taj fond funkcioniše...

Kada bismo znali o čemu se tu radi možda bismo možda mogli natjerati odgovorne da taj novac usmjeravaju onima čiji su životi ugroženi, a odgovarajuća zdravstvena usluga im se ne može pružiti u BiH...
V

mislim da je mali Viktor na kraju od njih dobio preostalih 100 000 KM koje su mu nedostajale da ode u njemacku, nakon silne medijske hampe i kampanje... za one koji ne mogu na taj nacin da ih "pritiscu" ne znam kakvu pomoc obezbijede... "rekla kazala" price su da oni izdvajaju mjesecno za djecu na lijecenju i malo vece sume za djecu kojima treba malo vise para... ista prica kaze da je fond haman uvijek prazan jer je puno djece kojima trebaju iznosi reda stotina hiljada eura...
Haris.ba

#5 Re: Zdravstveni fond solidarnosti

Post by Haris.ba »

Ovako iz glave:

1. epidemije,cijepljenja i sl.

2. osiguranje istog nivoa zdravstvene usluge u Federaciji ( posto su manje-vise kantoni glavni u zdravstvu, a nemaju svi kantoni iste finansijske mogucnosti, pa ti sluzi kao "neka" uravnilovka za neke usluge)

3. sistematika, cifre, strategija...

Eto, to su ugrubo ovlasti fonda.
valterbranisarajevo

#6 Re: Zdravstveni fond solidarnosti

Opet eh..

Na ovom forummu je već nekoliko puta u zraku visila inicijativa da se pokuša naći trajni način financiranja liječenja bolesnih ljudi, a posebno djece kojima se lječnička pomoć ne može pružiti ovdje.

Nažalost, najveći dio novca za njihovo liječenje se skupi u humanitarnim akcijama u kojima načešće učestvuju obični ljudi: radnici, penzioneri, studenti, učenici. S obzirom na sve težu ekonomsku situaciju za očekivati je da će novaca skupljenog na taj način biti sve manje, a svjedoci smo da je broj onih kojima je potrebna pomoć svakim danom sve veća...

Ideja koja se meni najviše svidjela je ta da se pokuša zatražiti od svih organa vlasti (od opštinskih, kantonalnih, entitetskih, državnih) da u okviru svojih budžeta predvide stalnu budžetsku stavku od npr 1% budžeta namijenjenih isključivo za liječenje teško bolesne djece u inostranstvu.

Naravno da se ne može očekivati 100% uključenje svih u ovu aktivnost, ali pretpostavljam da će određenog odziva biti pogotovo za ovu akciju je pogodno predizborno vrijeme.

Ovo je bio jedan od razloga zašto me interesovao ovaj fond. Transfer novca između državnih institucija je najjednostavniji način,a uz to ipak je pod nekom kontrolom revizorskih i poreznih institucija.

S obzirom da se budžeti donose početkom kalendarske godine sada bi se ventualno mogla napraviti akcija u kojoj bi se pozvali gore navedeni da uplate jednokratnu pomoć, a da se početkom godine naprave mehanizmi koji bi osigurali trajno finasiranje liječenja iz budžeta...

Ako bi postojao interes za ovu aktivnost trebalo bi uraditi sljedeće.

Ispitati transparentnot fonda solidarnosti. Ovo bi se moglo uraditi slanjem jednog dopisa u kojem bi se zatražile osnovne informacije o njegovom funkcionisanju ili angažovanjem novinara da naprave istraživački članaka u kojem bi dobili informacije koje nas interesuju. Ukoliko bi se pokazalo da rad fonda ne funkcioniše kako treba morao bi se naći drugi način. Mislim da bi uplata novca u fond ima svoje prednosti jer bi tako svi imali jednaku šansu, dok bi u većini drugih slučajeva (npr. da se novac ostavlja u budžetu i da se ljudi kojima je pomoć potrebna obraćaju direktno nivou vlasti na čijoj teritoriji žive) mnoge ostavili bez mogućnosti da zatraže pomoć, jer se ovoj akciji sigurno neće odazvati svi

Uputiti javni poziv svim organima vlasti, javnim preduzećima i drugim institucijama kao i pojednicima da u skladu sa svojim mogućnostima uplate određenu svotu novca za potrebe liječenja i da donesu odluku o trajnom izdvajanju novca za iste potrebe Ovo bi trebalo uraditi što prije odnosno prije završetka predizborne kampanje i predstojećih vjerskih praznika...

Eto to je moj prijedlog...Ništa nas ne košta da pokušamo...
ljubav_aha

#7 Re: Zdravstveni fond solidarnosti

Post by ljubav_aha »

odlicna tema
konyan

#8 Re: Zdravstveni fond solidarnosti

Post by konyan »

Napisi dopis kako si zamislio i javi mi se na pp da ti posaljem email adresu. Onda saljemo ispred DOBRO-a.
jasminasab

#9 Re: Zdravstveni fond solidarnosti

Post by jasminasab »

Ja sam apsolutno za, samo treba neko ko ce to odraditi. :mrgreen:

Ni ideja o angazovanju novinara nije losa. Mozda se moze kontaktirati CIN (http://www.cin.ba/) i dati im ideju...
Post Reply