Zdravstvena Zastita ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
anita2

#1 Zdravstvena Zastita ?

Post by anita2 »

?Zdravstvena Zastita,

Narednog mjeseca,dolazim ( vracam se )u Sarajevo i pored mnogo nepoznanica koje imam jedno je i zdravstvena zastita.

Kako je ostvariti ?

Da li mogu imati potpunu zdravstvenu zastitu,ako nisam zaposlena ?

hvala.
maki_celo

#2 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by maki_celo »

samo ponesi love i imas sve sto zelis
poplava

#3 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by poplava »

Ne mozes imati potpunu zastitu ni ako si zaposlena, a kamoli nezaposlena....
Miki123

#4 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by Miki123 »

Možeš. Prijaviš se na biro za zapošljavanje i zajedno sa radnom dobiješ i zdravstvenu knjižicu.
uvjek dobar gost

#5 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by uvjek dobar gost »

... Pošto radim terenski posao, u stvari kombinacija kancelarije i terena.. plaćeno mi je socijalno i zdravstveno.. ali imam pravo na tretman samo u matičnom kantonu.. ukoliko mi se bilo šta desi bilo gdje drugo... pupušlić sam i sve moram platiti novcem....
poplava

#6 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by poplava »

Miki123 wrote:Možeš. Prijaviš se na biro za zapošljavanje i zajedno sa radnom dobiješ i zdravstvenu knjižicu.
To kako mozes imati potpunu zastitu vidis tek kad se razbolis od neke teze bolesti, kad ti kazu "mi ti ne mozemo pomoci" a ne placaju ti lijecenje tamo gdje ti mogu pomoci...
anita2

#7 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by anita2 »

hvala,

a kako ide ta prijava u biro za zapošljavanje ?

sta mi treba od dokumenata ?

cipsova licna,stara radna knjizica i diplome ?

koliko vremena traje ta procedura ?

p.s.

a oni sto su na birou,da li dobivaju kakvu novcanu pomoc ?
vjesticanametli

#8 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by vjesticanametli »

draga anita2 neces ni banke dobiti a opljackace i to sto imas :)
mamatajo1965

#9 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by mamatajo1965 »

anita2 wrote:hvala,

p.s.

Jesi ti normalna,ljudi koji nisu makli iz sarajeva ne mogu ostvariti neke stvari,a ti bi da ostvaris,nisi pametna,majke mi,cuj i novcanu pomoc,boze mili iz koje ti Nedodjije pises,mozda iz neke dobro uredjene drzave,ne znam sta onda trazis u Sa,jedino sa nama na proteste,pa mozda ostvaris i zdravstvenu zastitu,ali ne znam sta ces s njom,ima je i moje dijete pa su mu opet lijekovi mjesecno oko milju maraka.....toliko od mene. A ja sam na birou .kao cekam posao koji doci nece.... :D
suncokret13

#10 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by suncokret13 »

??

pa kakve veze ima to sto neki ''nisu makli''iz Sarajeva i sto ne mogu ostvariti neke stvari ?

opet animozitet prema onima koji su otisli iz Sarajeva ?

znaci li to da im treba ZATVORITI vrata Sarajeva ?

u zadnja dva mjeseca na proteste se ide zbog,onih koji su pljackali i koji pljackaju zemlju i koji su IZABRANI NA DEMOKRATSKI NACIN - ko i kako ih je birao......mozda su ih ''marsovci'' postavili ???

narod ih je postavi i narod danas protestvuje protiv onih koje su izabrali,a policija cuva izabrane od naroda koji ih je postavio ............

koliko danas ima u Sarajevu predratnih stanovnika ?

za vrijeme rata u Sarajevu nisu bili ni potomci Ganica,a ni vlasnika pivare...a i sotalih ...pa danas relativno dobro kotiraju.
Kjajević Majko

#11 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by Kjajević Majko »

p.s.
Odeš u biro u tvojoj opštini, pored navedenog mislim da još samo treba prijava o mjestu boravka (CIPS) ali otiđi jedan dan pa provjeri to se ovdje nikad ne zna. Da ne hodaš 3 dana gore dole s papirima. :D

Nema novčane pomoći i to je samo osnovno zdravstveno osiguranje, mislim da pored onih osnovnih antibiotika nemaš ništa. :D
amrica

#12 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by amrica »

Novcanu pomoc dobiju samo oni koji su imali posao, pa ostali bez njega, i to max 6 mjeseci, ako ne nadju drugi posao prije isteka tog roka. Pomoc je oko 200 KM, bila. Uslov za to je dokaz da si imala placene sve doprinose u periodu dok si radila u BiH.
Ako nisi radila ovdje, 0 bodova.
A za zdravstveno, hm, bolje ti je upisi neki fax redovno pa ces imati zdravstveno preko Ministarstva obrazovanja, dok si student.
anita2

#13 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by anita2 »

hvala
uvjek dobar gost

#14 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by uvjek dobar gost »

Da ne pokrećem novu temu, iskoristiti ću ovu..
Zna li iko gdje se voda u Sarajevu nosi na bakteriološku analizu....???
Mala sirena

#15 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by Mala sirena »

uvjek dobar gost wrote:Da ne pokrećem novu temu, iskoristiti ću ovu..
Zna li iko gdje se voda u Sarajevu nosi na bakteriološku analizu....???
Nekada (prije rata i neposredno nakon) je bio laboratorij u Higijenskom zavodu koji je to radio. Mozda ne bi bilo lose tamo potraziti informaciju
Mala sirena

#16 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by Mala sirena »

anita2 wrote:?Zdravstvena Zastita,

Narednog mjeseca,dolazim ( vracam se )u Sarajevo i pored mnogo nepoznanica koje imam jedno je i zdravstvena zastita.

Kako je ostvariti ?

hvala.
Samo vodi racuna rok za prijavu na Biro ti je 30 dana od povratka u BiH, nisu uopste fleksibilni ako prekoracis rok.
Imas prava, u javnim ustanovama, iz zdravstvenog osiguranja kao svi drugi, samo je problem sto nam je sistem konfuzan, nedorecen, ogrezao u korupciji.....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by Truba »

pare s biroa dobivaš zavisno od toga koliko si radio... od 8 mjeseci do 15 godina

ali mislim da ti ne isplaćuju ako nisi otpušten zbog viška radnika ili propasti firme

poslodavac uvijek može navesti kašnjenje na posao svađanje s nadređenima
i nema pemzije :D
Šuma striborova

#18 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by Šuma striborova »

mamatajo1965 wrote:

p.s.

Jesi ti normalna,ljudi koji nisu makli iz sarajeva ne mogu ostvariti neke stvari,a ti bi da ostvaris,nisi pametna,majke mi,cuj i novcanu pomoc,boze mili iz koje ti Nedodjije pises,mozda iz neke dobro uredjene drzave,ne znam sta onda trazis u Sa,jedino sa nama na proteste,pa mozda ostvaris i zdravstvenu zastitu,ali ne znam sta ces s njom,ima je i moje dijete pa su mu opet lijekovi mjesecno oko milju maraka.....toliko od mene. A ja sam na birou .kao cekam posao koji doci nece.... :D

Bože sačuvaj reakcije. Žena lijepo pitala, i zato nije normalna? Svašta...
Edin62

#19 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by Edin62 »

suncokret13 wrote:??

pa kakve veze ima to sto neki ''nisu makli''iz Sarajeva i sto ne mogu ostvariti neke stvari ?

opet animozitet prema onima koji su otisli iz Sarajeva ?

znaci li to da im treba ZATVORITI vrata Sarajeva ?

u zadnja dva mjeseca na proteste se ide zbog,onih koji su pljackali i koji pljackaju zemlju i koji su IZABRANI NA DEMOKRATSKI NACIN - ko i kako ih je birao......mozda su ih ''marsovci'' postavili ???

narod ih je postavi i narod danas protestvuje protiv onih koje su izabrali,a policija cuva izabrane od naroda koji ih je postavio ............

koliko danas ima u Sarajevu predratnih stanovnika ?

za vrijeme rata u Sarajevu nisu bili ni potomci Ganica,a ni vlasnika pivare...a i sotalih ...pa danas relativno dobro kotiraju.

Draga gospodjo vi kao da niste u Sarajevu? O kakvom demokratskom nacinu vi pricate? Kako mozete staviti u istu recenicu DEMOKRATIJA i BiH?
Edin62

#20 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by Edin62 »

Kako je ostvariti ?

hvala.

Anita,

Odes na biro tamo ces dobiti besplatno drzavno zdravstveno osiguranje samo moli boga da se ne razbolis (samo za aspirine) jer ti je to osiguranje samo na papiru.
Imas isto privatne klinike ,za one koje imaju para nije za obicnu raju to ti dodje oko 80 do 100 markica. Inace nas sistem koji je demokratski izabran :roll: pliva u korupciji.
neocekivana_sila

#21 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by neocekivana_sila »

Edin62 wrote:

Kako je ostvariti ?Da li mogu imati potpunu zdravstvenu zastitu,ako nisam zaposlena ?
hvala.

Anita,

Odes na biro tamo ces dobiti besplatno drzavno zdravstveno osiguranje samo moli boga da se ne razbolis (samo za aspirine) jer ti je to osiguranje samo na papiru.
Imas isto privatne klinike ,za one koje imaju para nije za obicnu raju to ti dodje oko 80 do 100 markica. Inace nas sistem koji je demokratski izabran :roll: pliva u korupciji.
Edine, ne znam iz kojeg razloga lažeš. Ili si apsolutno neinformisan, ili ne živiš u Sarajevu.
*mima*

#22 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by *mima* »

besana wrote:Šta je ovdje problem? Ko je na birou dobiva 3 mjeseca novčanu pomoć (oko 250 KM) , ali pod uslovom da ima godinu dana staža u kontinuitetu (u komadu), i da nije posao napustio svojom voljom. E sad, ako neko dolazi iz inozemstva, ne znam kako onda to funkcioniše. Zdravstvenu zaštitu ludi na birou imaju kao i zaposleni.

Draga besana....a koliko ima takvih koji su radili godinu dana u kontinuitetu i da posao nisu napustili svojom voljom? Nije ni biro blesav.
Edin62

#23 Re: Zdravstvena Zastita ?

Post by Edin62 »

neocekivana_sila wrote:
Edin62 wrote:

Kako je ostvariti ?Da li mogu imati potpunu zdravstvenu zastitu,ako nisam zaposlena ?
hvala.

Anita,

Edine, ne znam iz kojeg razloga lažeš. Ili si apsolutno neinformisan, ili ne živiš u Sarajevu.

Upravo se vratih sa teferica gdje sam bio sa tvojima u Prijepolju. Ne razumijem razlog tvoje ljutnje, imas li seksualnih problema? Ako sam nesto pogresno napisao, mozes slobodno ispraviti.
Post Reply