PROPOLIS

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mona

#1 PROPOLIS

Post by mona »

Dobila sam propolis od pčelara i ne znam kako da ga konzumiram.
Zna li neko nešto više o tome ?

HVALA :-D
karanana

Post by karanana »

Mono, nadam se da cu ti bar malo moci pomoci jer sam bio na sajmu meda i nesto sam se ko fol raspitivao oko tih propolisa, polena, maticnih mlijeci.

Propolis je prirodni antibiotik. Potpuno je nestetan za organizam. Posjeduje preko 300 komponenti koje aktivno djeluju antisepticno, anesteticki, imunostimulativno, antikancerogeno. Nema niti jedan stetni efekat i bezbjedan je prirodni cistac organizma.

Eh sad ne znam u kojoj formi imas propolis. Ako su kapi, obicno se oko 15 kapi dnevno koristi, samo ih nakapas na kocku secera i cuclati. \

Ako imas mjesavinu propolisa i meda, pichis jedno 3 kasikice dnevno, prije jela. Koristi drvene ili plasticne kasike jer navodno metalne kasike unistavaju dobre stvari u propolisu.

Eto srce, ziva ti meni i zdrava bila i dobro nam dosla nazad na forum. Eh sad za ovo ocekujem da mi posaljes neke dojave "vrucih" dionica a bogami i da se vratis u onu temu "sarajevska berza" sa tvojim super-postovima.
mona

Post by mona »

I ja sam bila na sajmu i nakon toga nabavila propolis i to u obliku grudve. Znači niti su kapi, niti sa medom pomiješan.

U svakom slučaju HVALA, nisu mi ni bile poznate sve karakteristike koje si nabrojao. Znala sam da je zdrav, ali takooooo.... :-D

A mi se čitamo na SASE :D :D :D
belka

#4 Re: PROPOLIS

Post by belka »

Ja recimo, koristim tinkturu od nativnog propolisa / to je taj u "grudvi" / i 96% postotnog alkohola / medicinskog / u vidu spreja. Za neke probleme je to pravi spas / tipa upala grla, ždrijela /, ja ga koristim zbog problema sa štitnom žlijezdom , tri puta dnevno "nasprejam" ravno u grlo i super. Već par mjeseci nemam problema, toplo preporučujem.
potpuni stranac

#5 Re: PROPOLIS

Post by potpuni stranac »

belka wrote:Ja recimo, koristim tinkturu od nativnog propolisa / to je taj u "grudvi" / i 96% postotnog alkohola / medicinskog / u vidu spreja. Za neke probleme je to pravi spas / tipa upala grla, ždrijela /, ja ga koristim zbog problema sa štitnom žlijezdom , tri puta dnevno "nasprejam" ravno u grlo i super. Već par mjeseci nemam problema, toplo preporučujem.
isti korisitim za krajnike. naime, "otišli" su i ranije su bili pod upalom svako dva mjeseca i bez antibiotika nije moglo proci. od kada koristim propolis(u kombinaciji sa zalfijom) krajnici me ne bole (evo vec dvije godine, kuc, kuc (u drvo)).

ps:
i da, oslabio sam 30 cm u struku, povecao misicnu masu, ledja me vise ne bole, zena mi se vratila......... :lol:
sheilak

#6 Re: PROPOLIS

Post by sheilak »

belka wrote:Ja recimo, koristim tinkturu od nativnog propolisa / to je taj u "grudvi" / i 96% postotnog alkohola / medicinskog / u vidu spreja. Za neke probleme je to pravi spas / tipa upala grla, ždrijela /, ja ga koristim zbog problema sa štitnom žlijezdom , tri puta dnevno "nasprejam" ravno u grlo i super. Već par mjeseci nemam problema, toplo preporučujem.
Odlicno! Nisam znala da je propolis tako dobar! Ima li mozda neko informaciju gdje se moze kupiti kvalitetan propolis i med, mislim moze li neko preporuciti osobu ili biljnu apoteku, provjerenu?

belka, oprosti, ali mozes li mi reci kakve probleme imas sa stitnjacom i kako ti propolis pomaze ? Imam i ja odredjene probleme sa stitnjacom pa me bas interesira koliko tu propolis moze pomoci. Mozes mi poslati i na PP. :)
IceQueen

#7 Re: PROPOLIS

Post by IceQueen »

sheilak wrote:
Odlicno! Nisam znala da je propolis tako dobar! Ima li mozda neko informaciju gdje se moze kupiti kvalitetan propolis i med, mislim moze li neko preporuciti osobu ili biljnu apoteku, provjerenu?

belka, oprosti, ali mozes li mi reci kakve probleme imas sa stitnjacom i kako ti propolis pomaze ? Imam i ja odredjene probleme sa stitnjacom pa me bas interesira koliko tu propolis moze pomoci. Mozes mi poslati i na PP. :)

I mene interesuje kako propolis pomaze stitnjaci. Pa ako nije problem da pojasnis!
belka

#8 Re: PROPOLIS

Post by belka »

evo mene, vjerujem da neko od vas ima osjećaj da mu je grlo usko, usko da nemože ništa proći kroz njega pa ni kap vode, e ovo pomaže vjerujte, usput su kod mene prisutne po jedna cista u svakom od režnjeva štitnjače - rekli su da propolois kada se sprejom nanosi na grlo pomaže da se ciste smanje. U mom slučaju štitnjača uvećana sa po jednom cistom na svkom od režnjeva, ponekad sam zbog svega toga imala vrlo neugodne aritmije, po savjetu propolis koristim od januara ove godine i vjerujte da su sve manifestacije postale vrlo rijetke. Nadam se da sam bila od pomoći.Hvala.
encian

#9 Re: PROPOLIS

Post by encian »

moze i u caj kazu, ali se uglavnom zalijepi za solju (onda moras cistit). ionako se zalijepi za zube i nepce.

najbolje je pomijesan sa medom, polenovim prahom i maticnom mlijeci. ovo je poskupo ako hocete nabaviti prave sastojke, ali je stvarno super (cak je i okusom dobro pa pogodno za djecu). ja sam imala osjecaj da mogu letjeti nakon jedne tegle :D . a propolis sa alkoholom malo mi je smetao zelucu (doduse ja sa to kapala drito u usta zbog lijene gu**ce :-) )

meni rekose da ne moze metalna kasika jer neke tvari reaguju sa metalom i rastvaraju ga. hajd pa znaj.
sheilak

#10 Re: PROPOLIS

Post by sheilak »

A znate li gdje se moze kupiti kvalitetna mjesavina meda, propolisa i maticne mlijeci? Jako mi je bitno da bude kvalitetno, od provjerenog proizvodjaca .

@ belka hvala :)
d2

#11 Re: PROPOLIS

Post by d2 »

mona wrote:Dobila sam propolis od pčelara i ne znam kako da ga konzumiram.

ako su kapi natopi se stapic za usi sa propolisom i potom razmaze po jeziku ne vise od 3x dnevno ili nakapas u toplu vodu i "grgljas"
x0z0y0

#12 Re: PROPOLIS

Post by x0z0y0 »

d2 wrote:

ako su kapi natopi se stapic za usi sa propolisom i potom razmaze po jeziku ne vise od 3x dnevno ili nakapas u toplu vodu i "grgljas"
mi smo kod kuce kapi uvijek koristili sa kockom secera
djeci je tako puno lakse (govorim iz licnog iskustva :) )
d2

#13 Re: PROPOLIS

Post by d2 »

ja ovo procitao sa upute za koristenje :D
x0z0y0

#14 Re: PROPOLIS

Post by x0z0y0 »

d2 wrote:ja ovo procitao sa upute za koristenje :D
ma vjerujem ja tebi :D
encian

#15 Re: PROPOLIS

Post by encian »

sheilak wrote:A znate li gdje se moze kupiti kvalitetna mjesavina meda, propolisa i maticne mlijeci? Jako mi je bitno da bude kvalitetno, od provjerenog proizvodjaca .

@ belka hvala :)
dobar med mozes nabaviti u pcelarskoj udruzi/zadruzi, i propolis i polenov prah. vjerovatno i maticnu mlijec ali mislim da je razrjedjuju pa mi nabavljamo direktno od pcelara (iako to oni nekad nerado prodaju). to ti je mozda najbolje, naci svog pcelara :-D . mi uvijek izmijesamo sami, a ne znam ima li se kupiti gotova mjesavina osim pilula royal jelly.
sheilak

#16 Re: PROPOLIS

Post by sheilak »

@ encian hvala :)

Zua sada sam kupila propolis kapi u apoteci, konzumiram ih na seceru i moram reci da su mi pomogle kod prehlade koju sam vukla vec mjesec dana. Odlicno! Sada cu jos samo krenuti u potragu za svojim pcelarom :-D !

Hvala svima za preporuku !
pčelar

#17 Re: PROPOLIS

Post by pčelar »

PROPOLIS potječe od grćkih riječi pro(pred, ispred, za) i polis (grad) tj. zaštita grada odnosno košnice.
PROPOLIS je smolasta tvar koju pčele sakupljaju sa pupova različitih biljnih vrsta uglavnom sa drvenastih. Propolis uglavnom sakupljaju pčele radilice u zadnjoj fazi svoga kratkog ali korisnog života. Pčele propolis donose do košnica u posebnim košaricama ili korpicama na zadnjim nogama kojeg pčele koriste za zatvaranje raznih šupljina unutar košnice kao i za tzv. balzamiranje odnosno omotavanje nekog od ubijenih grabežljivaca kojeg pčele ubiju ali ne mogavši ga izvaciti van one ga oblijepe propolisom pa se ne čuje smrad od uginule životinje i tako se štite (miš, stršljen...). Veoma važna uloga propolisa jeste sterilizacija unutarnjih površina jer svaka ćelija u koju matica treba da položi jaje ako nije propolisana matica "neće" položiti jaje u tu ćeliju :-) Zbog toga na tako malom prostoru gdje zna biti i nekoliko desetina hiljada pčele nema većeih zaraza jer propolis svojim isparavanjem stvara nepovoljnu mikroklimu za razvoj raznih bakterija i gljivica. Propolis nije "svemoguć" pa se određeni broj patogenih organizama prilagodio datim uvjetima i napada zajednicu ali bi zasigurno bez propolisa bilo mnogo mnogo više.
Zahvaljujući svom sastavu propolis ima antibakericidna i antiseptička svojstva i korištenjem propolisa ublažava se isrpljenost kože sklone upalama. Ekstrakt propolisa osim što ima antibaktericidna svojstva ima i regenerativna svojstva, pe se kao takav koristi u ružu za usne, vosku za depilaciju, maskama, kremama protiv mrlja, raznim kupkama i liječenju raznih bubuljica na koži. Koža tretirana kremama na bazi propolisa postaje mekša i glatka. :bih:
Hemijski sastav propolisa varira ovisno o biljnim smolama koje su pčele sakupljale sa koje biljne vrste. Uglavnom na biljne smole i balzame otpada oko 50%, na vosak 30%, esencijalna i aromatična ulja oko 10%, polen oko 5%, i razne druge organske tvari oko 5%. Zbog svog sastva propolis se slabo otapa u vodi dok se u etilnom alkoholu otopi oko 50%. U potpunosti se otapa u eteru, acetonu i benzenu. Također zbog svog sastava propolis se od davnina koristi kao lijek u alternativnoj medicini, te u farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima te se kao takav koristi u dermatologiji, ginekologiji, stomatologiji...
Uglavnom nema nekih kontraindikacija kod upotrebe propolisa osim u pojedinačnim slučajevima hipersenzibilnosti kod osoba sa tendencijom prema alergiji. Pčelari koji imaju tzv. pčelarsku dermatozu moraju koristiti pčelarske rukavice ili zaštitnu kremu prije i tokom rada sa košnicama. Propolis se danas može naći svuda ali je ipak najbolje uzimati ga u apotekama jer to je ipak prošlo kakvu takvu kontrolu. Može se naći u raznim pakovanjima kao kapi, masti ili kreme.
Fahro84

#18 Re: PROPOLIS

Post by Fahro84 »

Na osnovu ličnog iskustva i razgovora sa mojim prijateljima koji su pčelari, propolis je izvanredno sredstvo za sve ono što su pojedinci iznijeli. Međutim, morate voditi računa da ga ne koristite preko mjere već dva puta po petnaest kapi. Pretjerana upotreba može imati i druge efekte,ovo govorim zbog jetre.Ako sami spravljate tinkturu,također morate biti obazrivi gdje kupujete alkohol od 70% ili 96%. Ja sam jednom uzeo u privatnoj apoteci i vjerujte umalo se nisam otrovo,Alkohol uopšte nije bio adekvatno, tako da kažem, prečišćen.U svemu morate imati granicu,pa i u korišćenju propolisa.
Cholina_Lokica

#19 Re: PROPOLIS

Post by Cholina_Lokica »

ja uzimam propolis u vidu kapi, i samo nakapam u solju caja 15-ak kapi i popijem. pijem ga samo kad me nest zaboli, iz razloga jer sam alergicna na haman sve tablete tako da kad me sta zaboli mogu samo sjedit i plakat :) i ovo mi pomaze uvijek me popusti sta god da je...

nist vise ne znam oko toga, ovo sto uzimam dobila sam od prijateljicine mame cisto da probam hoce li me bolovi popustiti, sad za sad djeluje....
Post Reply