Zdravko Krsmanovic

Post Reply

Kako ocjenjujete osnivanje stranke Zdravka Krsmanovica?

dobro
99
79%
lose
19
15%
nesto drugo (navedite)
7
6%

Total votes: 125

Socijalista

#26 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by Socijalista »

-LIBERO- wrote:Cuj ukidanje RS-a.
Pa to necete cuti ni od jednog covjeka iz RS-a ,narocito ne od nekoga ko pretenduje da uzme glasove iz tog entiteta.

Sta mislite da za pocetak ipak unesete malo realnosti u razmisljanje?? :-) :D

Ja sam sasvim zadovoljan da se za pocetak pokrene cijela drzava sa mrtve tacke,tacnije receno iz ovog konstantnog pada u anbis.

Pustite mi se te price o ukidanju RS-a i odcjepljenju RS-a To je rezervisano za Hareta i Mileta :mrgreen:
:thumbup:
cyprus

#27 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by cyprus »

Pa to necete cuti ni od jednog covjeka iz RS-a ,narocito ne od nekoga ko pretenduje da uzme glasove iz tog entiteta.

Ja sam sasvim zadovoljan da se za pocetak pokrene cijela drzava sa mrtve tacke,tacnije receno iz ovog konstantnog pada u ambis.

Pustite mi se te price o ukidanju RS-a i odcjepljenju RS-a To je rezervisano za Hareta i Mileta :mrgreen:
Eh, pa čitava jedna masa ljudi ne pada ni na šta, osim na ovo :-) . I onda se ja sav ospem kad neko na TV-u izvali: NIJE NAROD GLUP.... :dance:
essex

#28 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by essex »

Skijash wrote:
Socijalista wrote:Njegov kredibilitet nije doveden u pitanje. Treba da ima jasnu politiku.
Pa ovaj što se javio na temu dovodi u pitanje njegov kredibilitet jer čovjek živi u Foči a ne u Zenici. Krsmanoviću je dovoljno to što mora gledati ispod auta svaki put kada treba da se vozi negdje, ne treba mu još i Sarajevo otežavati.
ja koliko sam razumio mjesto gdje on zivi nema nikakvog uticaja na komentar hendrix-a....samo covjek kaze kako je i traktorista bio pun supljaka kada je dolazio na vlast, sto opet neznaci da je krsmanovic isti, ali samo povlaci paralelu slatko izrecenih rijeci da se izleti u prvi plan. dodik je nakon toga napravio 180 zaokret i to je poenta hendrix-a. a zdravko ako nemisli ukidati blentitete moze se sav premazati u secer, ja ga ne kupujem...
zavrzlama

#29 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by zavrzlama »

Od necega se treba krenuti.....samo naprijed Krsmanovicu :thumbup: :bih:
essex

#30 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by essex »

Ja sam sasvim zadovoljan da se za pocetak pokrene cijela drzava sa mrtve tacke,tacnije receno iz ovog konstantnog pada u ambis.

a sta mislis da politicari unesu malo inicijative a ne "realnosti" pa ponude nesto novo, kao ukidanje blentiteta i regionalizacija po historijskim i drustvenoekonomskim normama? to bi izbrisalo posljedice rata i okrenulo novi list za sve nas koji zelimo zajedno kao bosanci u buducnost i u evropu...dokle god je dva blentiteta (stvorena na progonu i ratu kojeg se evropa odrekla jos 1945) evropa ce samo biti mrkva na stapu velikosrpskog programa jer evropa ne zeli segragacijsku i i diskrimatornu politiku u svome parlamentu...
ilija cvorovic

#31 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by ilija cvorovic »

-LIBERO- wrote:
Socijalista wrote:
-LIBERO- wrote:Nadam se da ce mu Bajic ponuditi pravu sliku onoga sto zapravo jeste NS,i da ce se Krsmanovic bas takav kakav jeste,individualac prije svega,naci u NS :thumbup: :bih:
Plaho sumnjam da ce u NS, ako ode ondaaa ondaaaa jako dobro, ali ni nova stranka ne bi bila lose ;-)
Ma nema vise smisla usitnjavati te neke ,nazovimo ih,pozitivne snage u nasoj zemlji.

Treba se sto vise okrupnjavati,spajati,koalicije praviti..jer samo se tako mogu srusiti nacionalisticki pljackasi sa vlasti.

Ujedinjenje lijevog centra i onda u fight :thumbup:
Ko će onda biti predsjednik stranke? :-) :)
Bosanski_kralj

#32 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by Bosanski_kralj »

essex wrote:

a sta mislis da politicari unesu malo inicijative a ne "realnosti" pa ponude nesto novo, kao ukidanje blentiteta i regionalizacija po historijskim i drustvenoekonomskim normama? to bi izbrisalo posljedice rata i okrenulo novi list za sve nas koji zelimo zajedno kao bosanci u buducnost i u evropu...dokle god je dva blentiteta (stvorena na progonu i ratu kojeg se evropa odrekla jos 1945) evropa ce samo biti mrkva na stapu velikosrpskog programa jer evropa ne zeli segragacijsku i i diskrimatornu politiku u svome parlamentu...
Jel stvarno misliš da je u sa ovakvim odnosm snaga moguće ukinuti entitete?
Meni je za početak dovoljno da u RSu dođe na vlast čovjek koji će relaksirati atmosferu, prestati sa blokadom institucija BiH i usvajati zakone koji su nam potrebni za ulazak u EU.
essex

#33 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by essex »

Bosanski_kralj wrote:
essex wrote:

Jel stvarno misliš da je u sa ovakvim odnosm snaga moguće ukinuti entitete?
Meni je za početak dovoljno da u RSu dođe na vlast čovjek koji će relaksirati atmosferu, prestati sa blokadom institucija BiH i usvajati zakone koji su nam potrebni za ulazak u EU.
pa nemozes stvar relaksirati a ostaviti segragaciju i podjelu nacinjenu ratom...kako to mozes relaksirati? ni Guru Pitka ni njegov pomocnik Guru Sazj tu nemogu pomoci. ta podjela nastala ratom i protjerivanjem, to je upravo ono sto dize tenzije sve ove godine, to se mora prevazici na taj nacin da se jednostavno ukine izvor tenzija, a to je dva blentiteta.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#34 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by -LIBERO- »

Prijetelju jel ti tipkas iz dijspore? Nije provokacija,zaista samo me interesuje.

Jer mi djeluje da zaista nisi realan ni trenutka.

Kako mislis ukinuti RS?

Proglasiti ukidanje RS-a iz neke stranke u Sarajevu,il' proglasiti da si stranka iz RS-a koja se bori za ukidanje tog entiteta :-)

Moramo da shvatimo da najvose sto se moze uraditi u trenutnom rasporedu snaga i tendencija je to da se RELAKSIRA atmosfera,da se krene u neki ekonomski oporavak i da se krene hapsiti i oduzimati pokradena imovina.
Polako,to sto ce doci nekada,ako ikada i dodje,da se nasa drzava ustroji na osnovama ZAVNOBIH-a,to se moze desiti SAMO i to ISKLJUCIVO uz dogovor sva tri naroda.

Dal' ti zaista mislis da ima ljudi,tj. da ima kritican broj ljudi koji su srbi a zive u RS-a a zastupaju ideju ukidanja RS-a?

Molim te,treba svima ,ali bas svima biti jasno,da se RS moze ukinuti samo UZ PRISTANAK i srba iz RS-a ili u RATU. Treca opcija jednostavno ne postoji,koliko god i meni i tbi to bilo tesko.

Ja nisam za rat,i niko normaan nije za rat,barem se nadam da nije.

Sta je ostalo,da se nadju normalni politicari u RS-u koji bi normalno funkcionisali i zajedno sa drugim dijelom nase domovine povukli naprijed onu drzavu u bolje sutra.
Bosanski_kralj

#35 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by Bosanski_kralj »

essex wrote: pa nemozes stvar relaksirati a ostaviti segragaciju i podjelu nacinjenu ratom...kako to mozes relaksirati? ni Guru Pitka ni njegov pomocnik Guru Sazj tu nemogu pomoci. ta podjela nastala ratom i protjerivanjem, to je upravo ono sto dize tenzije sve ove godine, to se mora prevazici na taj nacin da se jednostavno ukine izvor tenzija, a to je dva blentiteta.
Pa može se relaksirati. Nek ne negira genocid, nek zabrani četnički pokret, sruši crkvu u tuđem dvorištu, podržavati povratak...i atmosfera će se relaksirati. Ovo bi za početak bilo dovoljno.
FaceOff

#36 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by FaceOff »

Niko nikad u RS-u nece pristati na ukidanje ovog entiteta, isto kao sto ce malo koji Hrvat u FBiH pristati na ukidanje kantona. Moj je stav da to treba postovati, koliko god meni ili bilo kome drugom to bilo tesko prozvakati. Jednako je tesko istim tim Srbima i Hrvatima prozvakati drzavu Bosnu i Hercegovinu.
Ubjeđen sam da ova drzava moze savrseno funkcionisati i sa ovakvom ustavnom strukturom, ako izuzmemo Federaciju, kojoj je pod hitno neophodan neki oblik reorganizacije, jer jede ogromnu kolicinu novca. Dakle, ovakva ili slicna ustavna struktura moze proci, ali je neophodno dekapacitirati entitete u onim oblastima u kojima se svjesno koci put drzave u EU.
Mislim da o tome i govori Krsmanovic. Brisel zeli komunikaciju iskljucivo sa drzavom, a drzava moze komunicirati s Briselom samo ako ima kapacitet za tu komunikaciju, koju trenutno nema.

Sto se Krsmanovica konkretno tice, apsolutno sam ZA opciju osnivanja nove stranke u RS-u, nikakvo ukljucivanje u NS ili ne daj Boze SDP, ne zbog tih stranaka, vec zbog birackog tijela u RS-u, koje, pocesto opravdano ima averziju prema bilo kojoj stranci iz FBiH, prvenstveno SDP-u i Lagumdziji.

Krajnje je vrijeme da se manimo nacionalizma, sovinizma, brojanja krvnih zrnaca jednih drugima. Ovoj drzavi, samim tim i RS-u i FBiH su neophodne ekonomske promjene, sprint prema EU, samo je problem sto se uvijek pred izbore pretvorimo svi u ono sto i jesmo, ovce i majmune koji zasluzuju ovo sto im se desava, kako drugacije objasniti 15 godina tapkanja u mjestu, odnosno jos gore 15 godina nazadovanja.
Last edited by FaceOff on 13/12/2009 00:17, edited 1 time in total.
essex

#37 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by essex »

-LIBERO- wrote:Prijetelju jel ti tipkas iz dijspore? Nije provokacija,zaista samo me interesuje.

Kako mislis ukinuti RS?

Proglasiti ukidanje RS-a iz neke stranke u Sarajevu,il' proglasiti da si stranka iz RS-a koja se bori za ukidanje tog entiteta :-)

Moramo da shvatimo da najvose sto se moze uraditi u trenutnom rasporedu snaga i tendencija je to da se RELAKSIRA atmosfera,da se krene u neki ekonomski oporavak i da se krene hapsiti i oduzimati pokradena imovina.
Polako,to sto ce doci nekada,ako ikada i dodje,da se nasa drzava ustroji na osnovama ZAVNOBIH-a,to se moze desiti SAMO i to ISKLJUCIVO uz dogovor sva tri naroda.

Dal' ti zaista mislis da ima ljudi,tj. da ima kritican broj ljudi koji su srbi a zive u RS-a a zastupaju ideju ukidanja RS-a?

Molim te,treba svima ,ali bas svima biti jasno,da se RS moze ukinuti samo UZ PRISTANAK i srba iz RS-a ili u RATU. Treca opcija jednostavno ne postoji,koliko god i meni i tbi to bilo tesko.

Sta je ostalo,da se nadju normalni politicari u RS-u koji bi normalno funkcionisali i zajedno sa drugim dijelom nase domovine povukli naprijed onu drzavu u bolje sutra.
oteti vilajet je nastao dogovorom (vise izdajom ali pregovorima su pravljeni ustupci izdajom za nastajanje otetog vilajeta kao blentiteta) i garantom kroz DMS. annex4 nikada nije zazivio, annex7 nikada nije ispostovan, ima li razloga pridrzavati se DMS i dalje? ili traziti reformu DMS kroz ustavno rijesenje koje ce ponistiti prvostepeno (koje je ionako navedeno kao prelazno) i tom reformom usmjeriti DMS da radi za dobrobit naroda i drzave R BiH. samo na taj nacin jer je oteti vilajet i nastao na tom principu i na tom principu moze i da nestane.
drugo rjesenje je (siguran sam i pravednije i pravilnije), posto annex4 nije zazivio, vratiti nas Ustav R BiH, amandmanskim paketom ga modernizovati i tako rijesiti pitanje nestajanja blentiteta...da se razumijemo, ja ne zagovaram ukidanje otetog vilajeta a ostanak blentaracije, pa to bi bio kriminal...oba ima da idu...
Last edited by essex on 13/12/2009 00:11, edited 1 time in total.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#38 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by -LIBERO- »

ilija cvorovic wrote:
-LIBERO- wrote:
-LIBERO- wrote:Nadam se da ce mu Bajic ponuditi pravu sliku onoga sto zapravo jeste NS,i da ce se Krsmanovic bas takav kakav jeste,individualac prije svega,naci u NS :thumbup: :bih:

Ma nema vise smisla usitnjavati te neke ,nazovimo ih,pozitivne snage u nasoj zemlji.

Treba se sto vise okrupnjavati,spajati,koalicije praviti..jer samo se tako mogu srusiti nacionalisticki pljackasi sa vlasti.

Ujedinjenje lijevog centra i onda u fight :thumbup:
Ko će onda biti predsjednik stranke? :-) :)
Neznam na sta se odnosi tacno tvoje pitanje

Ako mislis na ovaj moj prvi upis i nadanja da ce Krsmanovic uci u NS,onda je sasvim jsna situacija, Bajic je legalno izabrani predsjednik stranke i to do slijedecih izbora jer u NS nema VJECNIH predsjednika ,kao u nekim strankama ,necemo ih javno spominjati :lol: :-)
Krsmanovic moze biti u rukovodstvu stranke ili na nekoj drugoj funkciji te stranke,jer ne vjerujem da je suvise tast i egotriper :mrgreen: ,da nebi izdrzao par godina a da nije predsjednik,a ko zna,mozda vec slijedece unutarnje izbore NS bi to i bio,ko zna ;-)

Ako mislis na moj drugi post,gdje sam pominjao pod MORANJEM da je neophodan neki vid ujedinjenja lijevog-centra,jer se samo tako moze ravnopravnije boriti protiv ovog pljackaskog klerofasizma,iza toga cvrsto stojim

Naravno,lijepi Zlaja :mrgreen: ,vrlo tesko da bi pristao na takvo sto,upravo zbog njegovih bolesnih nerealnih ambicija,i zbog cinjenice da bi trebao biti tu neko ko ne donosi iskljucivo sam odluke i poteze,ali u krajnjem slucaju cak i koalicija svih drugih stranaka,pokreta,slobodnih intelektualaca,umjetnika,sportista..svih onih kojima su bliske lijeve ili libealne ideje,cak i to bi bio veliki uspijeh. :thumbup:

Ima dovoljno vremena. Neki antiDodikovski FRONT je na pragu pred slijedece izbore u RS-u,jer su oni shvatili da samo takvi mogu biti konkurentni Miletovoj diktaturi
Pitanje je dal' politicari u Federaciji,zele,mogu i imaju kapaciteta da urade nesto tako.

Ja mislim da to MORAJU
felipe kajetano

#39 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by felipe kajetano »

FaceOff wrote:Niko nikad u RS-u nece pristati na ukidanje ovog entiteta, isto kao sto ce malo koji Hrvat u FBiH pristati na ukidanje kantona. Moj je stav da to treba postovati, koliko god meni ili bilo kome drugom to bilo tesko prozvakati. Jednako je tesko istim tim Srbima i Hrvatima prozvakati drzavu Bosnu i Hercegovinu.
Ubjeđen sam da ova drzava moze savrseno funkcionisati i sa ovakvom ustavnom strukturom, ako izuzmemo Federaciju, kojoj je pod hitno neophodan neki oblik reorganizacije, jer jede ogromnu kolicinu novca. Dakle, ovakva ili slicna ustavna struktura moze proci, ali je neophodno dekapacitirati entitete u onim oblastima u kojima se svjesno koci put drzave u EU.
Mislim da o tome i govori Krsmanovic. Brisel zeli komunikaciju iskljucivo sa drzavom, a drzava moze komunicirati s Briselom samo ako ima kapacitet za tu komunikaciu, koju trenutno nema.

Sto se Krsmanovica konkretno tice, apsolutno sam ZA opciju osnivanja nove stranke u RS-u, nikakvo ukljucivanje u NS ili ne daj Boze SDP, ne zbog tih stranaka, vec zbog birackog tijela u RS-u, koje, pocesto opravdano ima averziju prema bilo kojoj stranci iz FBiH, prvenstveno SDP-u i Lagumdziji.

Krajnje je vrijeme da se manimo nacionalizma, sovinizma, brojanja krvnih zrnaca jednih drugima. Ovoj drzavi, samim tim i RS-u i FBiH su neophodne ekonomske promjene, sprint prema EU, samo je problem sto se uvijek pred izbore pretvorimo svi u ono sto i jesmo, ovce i majmune koji zasluzuju ovo sto im se desava, kako drugacije objasniti 15 godina tapkanja u mjestu, odnosno jos gore 15 godina nazadovanja.
Kao Srbin iz RS-a slazem se 100% :thumbup:
FaceOff

#40 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by FaceOff »

essex wrote:
-LIBERO- wrote:Prijetelju jel ti tipkas iz dijspore? Nije provokacija,zaista samo me interesuje.

Kako mislis ukinuti RS?

oteti vilajet je nastao dogovorom (vise izdajom ali pregovorima su pravljeni ustupci izdajom za nastajanje otetog vilajeta kao blentiteta) i garantom kroz DMS. annex4 nikada nije zazivio, annex7 nikada nije ispostovan, ima li razloga pridrzavati se DMS i dalje? ili traziti reformu DMS kroz ustavno rijesenje koje ce ponistiti prvostepeno (koje je ionako navedeno kao prelazno) i tom reformom usmjeriti DMS da radi za dobrobit naroda i drzave R BiH. samo na taj nacin jer je oteti vilajet i nastao na tom principu i na tom principu moze i da nestane.
Ne odgovori ti na LIBERovo pitanje!!! Ovo sto pricas su bajke za malu djecu koje se na takav nacin o kojem ti govoris nece i ne moze dogoditi, a da se ne potaknu novi sukobi, koji su svakom normalnom, a nadam se da smo barem toliko svi mi normalni, opcija o kojoj nema govora.
FaceOff

#41 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by FaceOff »

felipe kajetano wrote:
FaceOff wrote:Niko nikad u RS-u nece pristati na ukidanje ovog entiteta, isto kao sto ce malo koji Hrvat u FBiH pristati na ukidanje kantona. Moj je stav da to treba postovati, koliko god meni ili bilo kome drugom to bilo tesko prozvakati. Jednako je tesko istim tim Srbima i Hrvatima prozvakati drzavu Bosnu i Hercegovinu.
Mislim da o tome i govori Krsmanovic. Brisel zeli komunikaciju iskljucivo sa drzavom, a drzava moze komunicirati s Briselom samo ako ima kapacitet za tu komunikaciu, koju trenutno nema.

Kao Srbin iz RS-a slazem se 100% :thumbup:
A ja dodajem "Kao Srbinu iz Bosne i Hercegovine!!!" ;-) :bih:
ilija cvorovic

#42 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by ilija cvorovic »

Uhh, hvala ti za iscrpan odgovor Libero :-D . Pitanje nije direktno postavljeno tebi, više je riječ o ironiji, obzirom da Krsmanović ne trpi poziciju broj dva.
Inače, slažem se sa tvojim postovima, kao i onog forumaša koji pominje relaksaciju - iseljenje crkve iz dvorišta FO, itd.
felipe kajetano

#43 Re: Zdravko Krsmanovic

@face off
More ba i tako.....jer vidim da si razuman coJek :)
FaceOff

#44 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by FaceOff »

felipe kajetano wrote:@face off
Reci cu isto i za tebe, ali me interesuje zasto se u RS-u ne omasovi kriticka masa razumnih ljudi, pa uvidi da sila, koja je personifikacija za trenutnu vlast u RS-u nece donijeti nista dobro, ni meni, ni tebi.
Znam da mi mozes udariti kontru istim pitanjem, pa cu odmah reci da u FBiH velika vecina stranaka nacelno zastupa stav slican mom (SDP,SBB,cak i SDA), a izvor frustracija je konstantna blokada zakona u Parlamentarnoj skupstini, koji bi i meni i tebi donijeli dobro, npr. novi krivicni zakon, zakon o antikorupcionom tijelu, odnosno u krajnjoj liniji set zakona iz Mape puta, a zna se sta to donosi svima nama, jer ne nasjedam na floskule da svi u RS-u imaju srbijanske pasose, jer nemaju i nece ih imati kako bi koristili bezvizni rezim u periodu u kojem ga BiH nema.

Mislim da normalnih, civilizovanih ljudi ima medju svima nama, a koji nose ogroman potencijal da drzavu "gurnu" u bolju buducnost, u EU integracije, a kad se to dogodi tad cbiti svejedno sto si ti iz RS-a, ja iz FBiH, jer smo obojica iz BiH, samo je razlika u tome koju ce geografsku odrednicu neko od nas prvu upotrijebiti.
felipe kajetano

#45 Re: Zdravko Krsmanovic

FaceOff wrote:
felipe kajetano wrote:@face off
Reci cu isto i za tebe, ali me interesuje zasto se u RS-u ne omasovi kriticka masa razumnih ljudi, pa uvidi da sila, koja je personifikacija za trenutnu vlast u RS-u nece donijeti nista dobro, ni meni, ni tebi.
Znam da mi mozes udariti kontru istim pitanjem, pa cu odmah reci da u FBiH velika vecina stranaka nacelno zastupa stav slican mom (SDP,SBB,cak i SDA), a izvor frustracija je konstantna blokada zakona u Parlamentarnoj skupstini, koji bi i meni i tebi donijeli dobro, npr. novi krivicni zakon, zakon o antikorupcionom tijelu, odnosno u krajnjoj liniji set zakona iz Mape puta, a zna se sta to donosi svima nama, jer ne nasjedam na floskule da svi u RS-u imaju srbijanske pasose, jer nemaju i nece ih imati kako bi koristili bezvizni rezim u periodu u kojem ga BiH nema.

Mislim da normalnih, civilizovanih ljudi ima medju svima nama, a koji nose ogroman potencijal da drzavu "gurnu" u bolju buducnost, u EU integracije, a kad se to dogodi tad cbiti svejedno sto si ti iz RS-a, ja iz FBiH, jer smo obojica iz BiH, samo je razlika u tome koju ce geografsku odrednicu neko od nas prvu upotrijebiti.
Ta kriticna masa koja moze srusiti aktuelnu vlast ili je bar ozbiljno ugroziti sigurno postoji u RS!Ono sto sprecava da ta masa jaca i na cemu Mile betonira svoj polozaj su te medijske kampanje iz Sarajeva oko postojanja ili nepostojanja RS-a..ustavnost ovoga/onoga..dovoljno je jednom da se Hare pojavi na tv-u sa svojom pricom i da srusi sve ono sto opozicija u RS-u napravi za par mjeseci!Ja garantujem da se SA politicari usute i da ne daju izjave tipa RS ne moze da postoji i sl. da bi stvari mnogo bolje i brze isle..Svima je jasno da od otcjepljenja iz BiH nema nista..niti to ljudi nesto posebno i zele..to je vise ovako za estrade i za fudbala tj.za supljiranje i nerviranje"protivnika".Zivimo toliko dugo zajedno a nista ne znamo jedni o drugima...svi imamo taj "inat" koji je nazalost jako izrazen..tako i prosjecan Srbin onog momenta kad uvidi da Bosnjaku nista ne smeta naziv RS i da pristaje na to..odbrana RS-a nece predstavljati neku bitnu stvar,nit ce ga neko moci loziti na taj fazon i dobijati izbore na tome.Ja sam svjestan da ni meni nece biti dobro ako npr.Bosnjaci ne budu zadovoljni..imam pasos R.Srbije al' vise bi volio da imam BiH sa kojim mozemo zajedno ici vani...jer ako ti nisi ok prenijeces to na neki nacin i na mene..Ne moramo se voliti al' moramo biti svi pragmaticni radi nas i nase djece.Bosnjaci trebaju raditi da svoj polozaj u RS-u jacaju bez price o velikim promjenama..prestati kolektivizirati narod,Sud BiH neka presudi jos sta ima ovih ratnih zlocinaca i zavrsiti sa tom pricom za sva vremena .Okrenuti se svi zajedno ekonomiji i kad bude Bosnjak u RS imao penziju ili platu 1000 marona apsolutno ce mu biti nebitno gdje je i sta je..isto tako i Srbinu i onda ce ova struktura da bude kao ikebana i sama ce nestati..
cyprus

#46 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by cyprus »

felipe kajetano wrote:...dovoljno je jednom da se Hare pojavi na tv-u sa svojom pricom i da srusi sve ono sto opozicija u RS-u napravi za par mjeseci!...
Sviđa mi se cijeli post, a ističem ovaj dio kao 100% tačan :-)
7cokanja

#47 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by 7cokanja »

cyprus wrote:
felipe kajetano wrote:...dovoljno je jednom da se Hare pojavi na tv-u sa svojom pricom i da srusi sve ono sto opozicija u RS-u napravi za par mjeseci!...

..sta to, bolan, ima da ti se svidja.. mislis da je krsmanovic, nekakva opozicija, i jos "napredna"..bolan, nema tu nikakvog napretka, samo "obrijani cetnik", koji nastoji koristiti prefriganije metode u ucvrscivanju genocidne paradrzavice, zvane "pc"..ako ne vjerujes, procitaj njegove izjave, i stare i nove.. ili najnovije, kao onu, na otvaranju tzv. "hrama", u Foci, gradu u kojemu je po popisu od 1991 godine, zivjelo preko 51% Bosnjaka,a koji je danas etnicki jednonacionalan, cist, ociscen, srpski , kada doticni "napredni", kaze "srpski narod je ovo cekao 600 godina".. nije li to ista terminologija koju je koristio i Mladic', pri "oslobadjanju Srebrenice.. no, samo politicki naivnim Bosnjacima, takvi tipovi mogu biti tzv. "avangardna opozicija".. ali za bosnjake nije ni cudo, pogledaj samo ko iste predstavlja.. jedan jos veci cetnik, nego i krsmanovic.. takozvani ti'ic.. jos i obrijaniji.. obrijan i gore i dolje..
Nezbilj

#48 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by Nezbilj »

Pojava Bajića i Krsmanovića na političkoj sceni zapravo predstavlja početak dugo očekivanog procesa formiranja istočnobosanske opozicije Banja Luci. Istočna Bosna, odnosno istočna Hercegovina ili istočna RS su u stvari najveće žrtve entitetskog uređenja BiH, a kao posljedicu imamo masovno iseljavanje i rapidno ekonomsko zaostajanje. Za razliku od Krajine koja prilično dobro funkcioniše kao ekonomska i prirodna cjelina, istočna RS je odsječena od svojih prirodnih regionanih centara Sarajeva, Tuzle i Mostara.

Ovo ima za posljedicu drastično manji kvalitet zdravstva, obrazovanja, ulaganja, raspolaganja porezima kao i svim drugim razvojnim i ekonomskim mogućnostima. Obzirom da je RS potpuno centralizovana istočna poručja osuđena su na odumiranje što naravno polako stvara plodno tlo za političku opoziciju u ovom dijelu BiH koja će imati podršku lokalnih glasača za traženje drugačijeg rješenja od postojećeg. Nešto slično je Krsanović i opisao u svom intervijuu deklarišući se kao političar koji je za decentralizaciju RS-a i jačanje ovlasti lokalnog nivoa odnosno opština i jačanje kapaciteta države za ulazak u EU. Ne treba zaboraviti da se radi o čovjeku koji je frontalno osvojio vlast u Foči koja je važila za najradikalniju nacionalističu sredinu u RS-u i koja je najveći gradi u istočnoj Bosni.

Dakle ako ovakvi Krsmanovićevi politički stavovi mogu proći u takvo radikalnoj sredini onda to znači da se generalno raspoloženje javnosti u ovom dijelu BiH ozbiljno mijenja. Slične političke stavove čuli smo i od Bajića koji dolazi iz još manjeg i još zabačenijeg mjesta Rudog. Iz svega ovoga možemo zaključiti dvije važne stvari. Jedna je da Srbe definitivno nije strah nikakve majorizacije od strane Bošnjaka i da je to očigledno klasična šuplja priča. Drugo da su ljudi u istočnoj RS svjesni da od odcjepljenja RS-a nema ništa kao i da nema ništa od priče o ekonomskom prosperitetu RS-a odnosno prosperiteta istočnog RS-a. Dakle dolazimo do tačke gdje postepeno praktični interesi nadvladavaju ideološke odnosno tačku gdje ljudi koji nemaju praktične koristi od entiteta RS-a polako isplivavaju iz ideološke zaluđenosti o srpstvu i srpskoj iznad svega.

Sve ovo zapravo može poslužiti kao dobra osnova za analizu mogućeg razvoja političkog raspoloženja i u Banja Luci. Dakle onog trenutka kada ljudi u tom dijelu BiH počnu da uviđaju da ih RS u stvari koči na putu prosperiteta i razvoja odnosno koči ulazak u EU, da ih vlast krade i vara i da samo mali broj ljudi ima koristi od toga svega polako će početi da shvataju da im ne prijeti opasnost od Bošnjaka i da je dogovor i kompromis u obostranom interesu.

Međutim također je zanimljivo pitanje koliko političke podrške regionalizaciji BiH zapravo ima i u FBiH. U svim tim fiktivnim pričama o ukidanju RS-a, unitarnoj BiH, trećem entitetu i regionalizaciji nikada se ne navodi šta bi ta neka nova teritorijalna organizacija srednjeg nivoa vlasti konkretno značila u svakodnevnom životu. Srednji nivo vlasti kao što su regije ili kantoni su između ostalog nosioci obrazovanja, zdravstva, transporta itd. Ovo znači da bi recimo ako bi u sarajevsku regiju ušla istočna Bosna u regionalnom parlamentu i vladi u Sarajevu sjedilo pola predstavnika Srba koji bi pola budžeta usmjeravali na razvoj istočne Bosne odnosno asfaltiranja cesta u Rudom i Foči, a ne samo na obnavljanje trotoara po Marijin Dvoru. Studenti sa Pala iz Čajniča i Rogatice studirali bi na sarajevskim fakultetima, a babe sa Sokoca i Han Pjeska liječili se na klinici Koševo isto kao i nane iz Starog Grada. Dakle regionalizacija bi Sarajevu Tuzli i Mostaru praktično predstavljala samo dodatni teret u ekonomskom smislu i ne bi me iznenadilo kada bi u FBiH u stvari došlo do značajne opozicije ovakvom preuređenju.

Ipak trebaće još dosta vremena do toga dok sve ovo ne dođe na dnevni red i sumnjam da će slijedeći izbori nešto posebno promijeniti.
HAVANA

#49 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by HAVANA »

7cokanja wrote:
cyprus wrote:

..sta to, bolan, ima da ti se svidja.. mislis da je krsmanovic, nekakva opozicija, i jos "napredna"..bolan, nema tu nikakvog napretka, samo "obrijani cetnik", koji nastoji koristiti prefriganije metode u ucvrscivanju genocidne paradrzavice, zvane "pc"..ako ne vjerujes, procitaj njegove izjave, i stare i nove.. ili najnovije, kao onu, na otvaranju tzv. "hrama", u Foci, gradu u kojemu je po popisu od 1991 godine, zivjelo preko 51% Bosnjaka,a koji je danas etnicki jednonacionalan, cist, ociscen, srpski , kada doticni "napredni", kaze "srpski narod je ovo cekao 600 godina".. nije li to ista terminologija koju je koristio i Mladic', pri "oslobadjanju Srebrenice.. no, samo politicki naivnim Bosnjacima, takvi tipovi mogu biti tzv. "avangardna opozicija".. ali za bosnjake nije ni cudo, pogledaj samo ko iste predstavlja.. jedan jos veci cetnik, nego i krsmanovic.. takozvani ti'ic.. jos i obrijaniji.. obrijan i gore i dolje..
Kakav si ti sa bradom ?
Socijalista

#50 Re: Zdravko Krsmanovic

Post by Socijalista »

Zaista je za primjetiti da se polako opozicija u RS budi, koliko toliko. Iskreno zelim svi glasacima u RS zdravu pamet (o FBiH cemo pricati no sikiriki) za naredne izbore. Vjerujem da su prepoznali ideologiju danasnje vlasti i de ce izabrati promjene. Naravno postoji na sve tri strane ekstremne stranke, koje zele samo dobro sebi (ovo bukvalno mozete shvatiti, nemojte misliti da zele dobro svom narodu nego iskljucivo SEBI), zbog toga moramo uci zajednicki na izbore, kako mentalno tako i fizicki i stranacki.
Post Reply