Zdrava ishrana

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Stoner

#1 Zdrava ishrana

Post by Stoner »

Pozdrav svima!

Odlučio sam da promijenim ishranu. Prvo, jer mi je muka od hamburgera i ćevapa kojima se filujem godinu dana bar tri-četiri puta sedmično. Drugo, jer me takva hrana čini umornim,pospanim i glupim.

Svi mi pričaju kako se treba hraniti zdravo, paziti na ishranu i ubijedili su me ali moj problem je što ja ne znam šta je to zdrava hrana i ne znam kuhati a živim sam.

Nadam se da će me forumski puk uputiti i dati mi par savjeta. Super bi bilo kad bi se javio neko ko ustvari tako i živi a ne neko da mi napamet priča.

Koliki bi mi izdaci bili za takav lifestyle?
Šta ću jesti za doručak(to mi je vječita enigma)?

Molim vas pomozite mi jer me strah od pomisli da ću sutra opet haše konzumirat.
Stoner

#2 Re: Zdrava ishrana

Post by Stoner »

Hajde gdje su ove urbane seke i bilderi?
RNG_25

#3 Re: Zdrava ishrana

Post by RNG_25 »

Izbaci šećer iz ishrane. Umjesto njega, jedi voće. Inače, preporuke za unos šećera se kreću do nekih 5 % max dnevno od ukupne količine kalorija, pa sad vidi...
bull21

#4 Re: Zdrava ishrana

Post by bull21 »

Ukratko: Skupo i nije jer većinu para koje bi trošio na kole, ćevape i pljeskavice sada trošiš na voće, povrće i meso. Sa druge strane, ako si ters (k'o ja) onda će ti takva ishrana biti dosadna. Posebno doručak... jebem ti, samo što ne krenem kokodakat po kući :D
Stoner

#5 Re: Zdrava ishrana

Post by Stoner »

Kakav doručak je kod tebe?
Jesi li primjetio neke pozitivne promjene?
Koliko ti treba da pripremiš jelo?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#6 Re: Zdrava ishrana

Post by ladyblue18 »

Zdrava hrana jeste skuplja od "smeca" kojim se uglavnom hrane ljudi, ali generalno vremenski duze traje tako da te na kraju dodje skuplji junk.
Pola kile zobenih je 1,5 KM a meni mogu biti 10-15 dana u zavisnosti koliko ih cesto jedem, u njih dodas voce neko, mlijeko/jogurt i eto ti dorucak.
Onda imas jaja koja su jako dobar izvor proteina, pa neki integralni hljeb sa abc-om/posnim, sunkom, malo nekog masnog sira...
Ja obicno za dorucak najcesce jedem zobene jer su kombinacije sa njima bezbrojne.

Trebaju ti proteini (jaja, posni, piletina, puretina, riba, meso opcenito)
Integralna tjesteninai sve integralne zitarice kao kompleksni uh. Iako o UH vlada misljenje da su zlo, treba znati razliku izmedju prostih (koji dizu naglo nivo secera u krvi) citaj junk, i slozenih kojima je potrebno daleko vise vremena da ih organizam svari, samim tim duze si sit. Znaci UH ne treba izbjegavati ali treba birati one zdrave.

Povrce i voce s tim sto sa vocem ne treba pretjerivati jer je to ipak secer, iako je opet zdravije pojesti pola kile voca nego velku milku :mrgreen:
zdrave masti (orasasti plodovi, maslinovo ulje) ali sa tim ne treba pretjerivati jer je ipak mast.

To su neke osnove, ako te zanima mogu ti okaciti i nekoliko linkova :D
Stoner

#7 Re: Zdrava ishrana

Post by Stoner »

ladyblue18 wrote:Zdrava hrana jeste skuplja od "smeca" kojim se uglavnom hrane ljudi, ali generalno vremenski duze traje tako da te na kraju dodje skuplji junk.
Pola kile zobenih je 1,5 KM a meni mogu biti 10-15 dana u zavisnosti koliko ih cesto jedem, u njih dodas voce neko, mlijeko/jogurt i eto ti dorucak.
Onda imas jaja koja su jako dobar izvor proteina, pa neki integralni hljeb sa abc-om/posnim, sunkom, malo nekog masnog sira...
Ja obicno za dorucak najcesce jedem zobene jer su kombinacije sa njima bezbrojne.

Trebaju ti proteini (jaja, posni, piletina, puretina, riba, meso opcenito)
Integralna tjesteninai sve integralne zitarice kao kompleksni uh. Iako o UH vlada misljenje da su zlo, treba znati razliku izmedju prostih (koji dizu naglo nivo secera u krvi) citaj junk, i slozenih kojima je potrebno daleko vise vremena da ih organizam svari, samim tim duze si sit. Znaci UH ne treba izbjegavati ali treba birati one zdrave.

Povrce i voce s tim sto sa vocem ne treba pretjerivati jer je to ipak secer, iako je opet zdravije pojesti pola kile voca nego velku milku :mrgreen:
zdrave masti (orasasti plodovi, maslinovo ulje) ali sa tim ne treba pretjerivati jer je ipak mast.

To su neke osnove, ako te zanima mogu ti okaciti i nekoliko linkova :D
Hvala ti lejdi.

Kakve su to zobene pahuljice? Jel to ono Musli?
Šta je integralni hljeb? Šta je UH?
Orasasti plodovi?

I to su tek osnove... :-) :D

Okači te linkove bit ću ti zahvalan, ali kao što vidiš ja uopšte ne znam šta je šta.
bull21

#8 Re: Zdrava ishrana

Post by bull21 »

Stoner wrote:Kakav doručak je kod tebe?
Jesi li primjetio neke pozitivne promjene?
Koliko ti treba da pripremiš jelo?
Doručak se obično sastoji iz jedne konzerve tunjevine, iscjeđena - La Perla men' se čini (80 gr, mala, 1,05 km u Bingu; 1,75 velika od 150 gr. ali nju baš rijetko uzimam), 2 jajeta (ponekada kuhana a ponekada su kajgana u onoj tavi što ne moraš koristiti ulje - 15 komada je oko 3,5 km), jedna kifla (50 gr, integralni sa susamom, 1,20 350 gr. tj. 7 kifli; u Bingu). Što se pripreme tiče, jaja ne volim živa pa mi najviše treba 25 minuta da ih skuham da budu tvrdo kuhana i to ti je najduže što se pripreme tiče. Pokušavao sam sa zobenim ali nije to za mene jer meni treba neka sirovina za doručak a ne ono mecavo i pecavo, istina jednom sedmično uzmem zobene + čok. mlijeko. Za užinu ide neko voće (obično uzimam 1 bananu ili 1 jabuku) i 0,33l čok. mlijeka da proguram jer mi je ručak oko 6. Salame izbjegavam, hrenovke ponekada napravim (1-2 puta mjesečno), isto u onoj tavi, bez kapi ulja ali i njih izbjegavam što više mogu. Jednom sedmično mijenjam doručak za nešto tipa lokuma, par prženica ili eventualno doner.
Što se tiče promjena... Možda jednostavno da imam manje problema sa probavom (i sam znaš kako je kad ti uvale jučerašnju pljesku). Kilažu mi je lakše održavati (trenutno ne mogu vježbati zbog zdravstvenih problema).
Ljudi koji jedu mliječne produkte ala raznih sireva i čuda mogu još bolje napraviti doručak i njima je još bolje. Najbolje ti je da kada ti dojadi ovakav način ishrane da 1-2 dana jedeš po par komada voća ujutru. 'em što te razgali i razbije dosadu, 'em što se ne trpaš kojekakvim junk sranjima. Čini se da je dosadna ishrana i sve ali meni odgovara (mada mi zna prekipiti). A i nije uber skupo, što bi potrošio na jednu pljeskavicu ovde možeš uzeti doručak + kilu voća nekog pa eventualno i iscijediti sok. :)

e da. uh = ugljikohidrati
musli ti je djelomično zob ali ima puno sušenog voća a ono se ne preporučuje jer ima visok udio šečera tako da... ove što ja uzimam su nekakva zelena kesa, baš se vidi da je samo zob u njoj i jeftine su.

edit: jedino što meni smeta jeste skupo povrće... i neko voće, recimo limun je ove godine maltene cijelo ljeto po cijeno od 5+ km što je bezobrazno, paradajz i ostalo su standardno skupi ali jbg, pregura se :D
ladyblue18

#9 Re: Zdrava ishrana

Post by ladyblue18 »

Ne, musli je krcat secerom tako da ti to ne treba :mrgreen:
Zobene ces naci u svakom manjem marketu a i u velikim jel, trazi ovo
http://online.konzum.hr/images/products ... 30004l.gif
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... 1Lb2LcAW5g
ove dvije marke su sitne
a imas i ovako krupne http://www.zdravestvari.hr/img/items/ek ... e-500g.jpg

Meni licno vise pasu sitne, krupne mi se ne svidjaju. Zobene mozes praviti noc prije, mozes ih kuhati sa mlijekom/vodom, mozes ih samo preliti mlijeko toplim pa da omeksaju, samljeti u blenderu dodati jos neko voce i mlijeko, jogurt, vodu i napraviti shake.

Integralni hljeb, sve sto nije bijeli :mrgreen: Najbolje bi bilo sam da sebi pravis, kupis par razlicitih vrsta brasna, ja ti okacim recepte i ovdje i miran si, ali posto sumnjam da si za to, mozes i u pekarama kupiti integralne iako ne znam koliko su zaista integralni.

Za UH su ti objasnili
Orasasti plodovi (bademi, orasi, kikiriki, indijski orasi...itd) :D

Evo ti link http://body.ba/fitness/mrsanje/najbolji ... mrsanje/75 zanemari sto je za mrsanje, skrolaj do podnaslova "odabir hrane" i citaj dalje, mislim da bi ti to trebalo malo razjasniti

Bull je dobro spomenuo tunjevinu :thumbup: a za cijenu voca i povrca je tacno, ljeto je stvoreno za klopanje voca i povrca ali ove godine hem su cijene otisle do vraga hem kvalitet nije bog zna kakav bio.
Salate sto kaze miloni, skuhas rizu/slanutak/heljdu/nesto deseto, dodas piletinu preprzinu na komadice ili tunjevinu, kukuruza, graha, maslina,(sta vec ima u sezoni od povrca) sjemenki tikve/suncokreta/indijski orah, zadovoljis sve u jednom obroku i njami je.

Generalno, svako zna sta je nezdravo i sta treba izbaciti/svesti na minimum, pastete, virsle, gazirano, slatkise, pekarske proizvode...

Helem, svidja mi se tema i mislim da bi mogla imati potencijala :D
m_l

#10 Re: Zdrava ishrana

Post by m_l »

Tema :thumbup:

Milloni wrote:a pravim namaz od 2.8% mm jogurta, malo posolim i u šerpu da zavrije, onda se pretvori u nešto puno bolje od abc sira
E ovo cu probati. Hvala.
motorna_pila

#11 Re: Zdrava ishrana

Post by motorna_pila »

Imam jedno pitanje:

Nesto me zanima.. Procitao sam da svima preporucujete.. Mene sada zanima sljedeca stvar:

Ako bi se poceo zdravo hraniti.. :D Kolike su sanse da se zapravo, ako promijenim ishranu, udebljam.? :D

Za ove ljude koji se zdravo hrane.. Jel bolje da prekinem jesti JUNK FOOD i slatktise.. Jel se i jedna od vas udebljala dok se zdravo hranila? :D

Mislim da imam problem.. Prije sam vagao 84 kg, sad imam 78 kg, sto mi je malo.. Mislim ja puno jedem, trpam se, ali i dalje sam na istoj kilazi..

Pa me zanima, ako ima ko da me posavjetuje.. Kako da se udebljam? Teretana takodjer ne pomaze..

Mislim da imam neki PSIHOLOSKI problem..

I na kraju, jel ZDRAVA ISHRANA samo za osobe koje zele da smrsaju ili da se udebljaju?

Hvala.
Juni

#12 Re: Zdrava ishrana

Post by Juni »

Stoner wrote:Pozdrav svima!

Odlučio sam da promijenim ishranu. Prvo, jer mi je muka od hamburgera i ćevapa kojima se filujem godinu dana bar tri-četiri puta sedmično. Drugo, jer me takva hrana čini umornim,pospanim i glupim.

Svi mi pričaju kako se treba hraniti zdravo, paziti na ishranu i ubijedili su me ali moj problem je što ja ne znam šta je to zdrava hrana i ne znam kuhati a živim sam.

Nadam se da će me forumski puk uputiti i dati mi par savjeta. Super bi bilo kad bi se javio neko ko ustvari tako i živi a ne neko da mi napamet priča.

Koliki bi mi izdaci bili za takav lifestyle?
Šta ću jesti za doručak(to mi je vječita enigma)?

Molim vas pomozite mi jer me strah od pomisli da ću sutra opet haše konzumirat.
Posto vidim da voliš roštilj moj ti je savjet da investiras u kvalitetnu gril/roštilj tavu. I onda grilas umjesto cevapa, kobasica i hamburgera zdravije komade mesa ( npr pileci/cureci file,otkosceni batak, kotlet, biftek), riba (file lososa je idealan, ali super su i mnogo povoljnije skuse i sardine) i povrće( gljive, patlidzani, tikvice,paprike, luk itd ).Vrlo zgodno kad dodjes s posla/faksa i onda ko topli sendvic napravis i u to dodas dosta salate ( pogotovo ako se odlucis za meso ili ribu), naravno i neki prelijev zdravi, pesto, maslinovo ulje, ili sto da ne i malo kajmaka, ili malo majoneze, ajvara. Sve u svemu, brzo, relativno zdravo i prilagodljivo svakom budzetu.
RNG_25

#13 Re: Zdrava ishrana

Post by RNG_25 »

motorna_pila wrote:Imam jedno pitanje:

Nesto me zanima.. Procitao sam da svima preporucujete.. Mene sada zanima sljedeca stvar:

Ako bi se poceo zdravo hraniti.. :D Kolike su sanse da se zapravo, ako promijenim ishranu, udebljam.? :D

Za ove ljude koji se zdravo hrane.. Jel bolje da prekinem jesti JUNK FOOD i slatktise.. Jel se i jedna od vas udebljala dok se zdravo hranila? :D

Mislim da imam problem.. Prije sam vagao 84 kg, sad imam 78 kg, sto mi je malo.. Mislim ja puno jedem, trpam se, ali i dalje sam na istoj kilazi..

Pa me zanima, ako ima ko da me posavjetuje.. Kako da se udebljam? Teretana takodjer ne pomaze..

Mislim da imam neki PSIHOLOSKI problem..

I na kraju, jel ZDRAVA ISHRANA samo za osobe koje zele da smrsaju ili da se udebljaju?

Hvala.
Kolika ti je visina? Izračunaj si indeks tjelesne mase pa vidi kako stojiš sa kilažom. ITM od 20 - 25 je dobar (idealno, naravno, 23).
Stoner

#14 Re: Zdrava ishrana

Post by Stoner »

Hvala vam na odgovorima. Lejdi i Milloni bi najradije kući doveo da me hrane i zaključao.

Sviđa mi se ova ideja sa grill tavom, mesožder sam veliki.

Te zobene pahuljice sam par puta i jeo, nimalo mi se ne sviđaju, doduše ja sam ih samo polio hladnim mlijekom i odmah počeo jesti. :D Fantastične su za probavu. :mrgreen:

Zaboravio sam reći da volim kefir, onaj sarajevski, popijem svaki dan flašu, trebam li i to izbacit? :(
ozdrlje_donje

#15 Re: Zdrava ishrana

Post by ozdrlje_donje »

Odlicna tema, lijepo je vidjeti da ovaj trend prati sve vise ljudi a i sam sam poceo prije nesto vise od godinu dana. Vec ima finih primjera i raja daje dobre savjete. Evo moj primjer od danas:

Ustajanje u 6:15 - iscjedio pola limuna u solju tople vode, naerendao djumbira i dodao malu kaskicu meda.

Dok sam se spremio za posao otprilike oko 7:00 u blender ubacio cijelu bananu, 1/2 avokada, zobene pahuljice, cimet, sjeme lana, dozu proteina u prahu, solju bademovog mlijeka (mada ja to zovem napitak, isto kao i za sojino), solju vode i solju kefira iz kucne radinosti.

Izmedju 9 i 10h na poslu sendvic sa whole grain ili ti integralnim hljebom, purecim prsima i posnim sirom, zeleni caj.

Oko 13:00 pauza i rucak: mala konzerva crvenog graha, konzerva srdele, bjelanak od dva kuhana jaja i malo integralne rize.

15:00 jabuka i breskva za uzinu, zeleni caj.

17:00 Vecera: pileca prsa i integralna riza/napareno povrce (brokoli, paprika, mrkva, luk).

Navece poslije teretane protein u prahu u sojinom napitku.

Kako sam se ozenio prije cetiri godine dobio sam sindrom ozenjenog covjeka tj. slaufcinu sa skoro objesenim memama kao u puterice i onda sam rekao dosta. Uz ovakvu ishranu i koliko-toliko redovno vjezbanje izgubio sam 14 kila i fino se popravio, sad sam onako taman i pokusavam da odrzavam. Ovakav nacin ishrane jeste malo skuplji ali ne toliko u odnosu na junk food koji non stop grizes.Ugl sretno ti, sam da sjednes i odvojis jedno poslijepodne za guglanje mozes skontati otprilike sta i kako. Pozz
Stoner

#16 Re: Zdrava ishrana

Post by Stoner »

ozdrlje_donje

#17 Re: Zdrava ishrana

Post by ozdrlje_donje »

Radije u blender ulozi..
ladyblue18

#18 Re: Zdrava ishrana

Post by ladyblue18 »

motorna_pila wrote: Mislim da imam neki PSIHOLOSKI problem..

Zdrava ishrana je za one koji paze na svoje zdravlje i organizam. Drugo je sto neko ko hoce da smrsa pa se okrene zdravoj ishrani.
Ako si u kalorijskom suficitu debljat ces se taman zivio na kokosovom ulju, goji bobicama i avokadu, drugim rijecima mozes se udebljati samo budi u suficitu.
Gore ti je neko objasnio kako ces izracunati.

Stoneru jel ti hoces zravo da se hranis ili da otvaras slasticarnu :lol:
Bluemore

#19 Re: Zdrava ishrana

Post by Bluemore »

http://mojahercegovina.com/zasto-je-vaz ... mo-jogurt/

je li neko predlozio svakodnevno konzumiranje jogurta
ricci

#20 Re: Zdrava ishrana

Post by ricci »

Ja sam imala problem s hranom i izašla sam iz toga uz pomoć zone ali sama sam po svom ukusu i voljom odabirala namirnice. Bitno je da jedeš cijele obroke tj da ima i proteina i masti i ugljikohidrata... nema redukcije niti izgladnjivanja. Radi se o tome da kontroliraš inzulin u krvi jer ako ga je previše uzeti će sav šećer i osjetit ćeš glad zato naravno jedi ugljikohidrate ali stavi proteine tj. meso jaja sir ribu uz to tako da količinski smanjiš ugljikohidrate i da želudac osjeti punoću. Osim toga sa proteinima ćeš izgraditi mišiće koji će trošiti masti :) probaj... meni je uspijelo...sretno!
limeni

#21 Re: Zdrava ishrana

Post by limeni »

prvo treba izbaciti cole, fante i sve te kupovne sokove, najbolje je piti vodu, caj a moze i nesto malo kafe. ako volis sokove onda cijedi narandze.
izbaci sve slatkise i grickalice, bjezi od brze/zaledjene hrane kao sto hamburgeri i pizze.
bjezi od pasteta, salama i kobasica jer je to lose meso. sto se tice mesa preporucujem ti piletinu i teletinu kao kvalitetnije meso. sam pripremi svoj obrok, salata je bitna tako da mozes nasijeci 3-4 paradajza, krastavac i glavicu luka. to uopste nije skuplje nego gotova hrana. jaja i mlijeko kao i jorgut su dobri, isto tako i riba. bjezi od bijelog hljeba pogotovo jer ce ti stomak narasti. takodjer se preporucuje 3 puta dnevno jesti porciju voca i to najbolje ono sezonsko.licno najvise volim jabuke, narandze i jagode. uz svu ishranu se preporucuje prosetati makar 30 minuta dnevni ako se vec ne bavis sportom.
inace se kaze da je raznovrsna hrana najbolja.
Klitemnestraaa

#22 Re: Zdrava ishrana

Post by Klitemnestraaa »

Fazon je u tome da sa zdravom ishranom jedeš mnoogooo više, ali manje kaloričnu hranu i to te zasiti i ima isto kalorija koliko i tipa neki sendvič, ali od njega se ne najedeš pa posegneš još.

Jer glad se ne javlja kad je želudac prazan, nego kad u krvi nema više hranjivih sastojaka.
una_bo

#23 Re: Zdrava ishrana

Post by una_bo »

evo ja jedem i raw food, pa ako ima pitanja :D
također pravim i smoothies i miješam voće i povrće
Mirinela

#24 Re: Zdrava ishrana

Post by Mirinela »

Glavno pitanje je da li zelite samo zdravo da se hranite ili zelite pri tome izgubiti i koju kilu viska?

Za skidanje kila obavezno se mora uvesti i neka fizicka aktivnost, ne setanje, vec zaista neka fizicka aktivnost koja ce vas natjerati da se dobro oznojite, trcanje, fitness i sl. Kardio trening + zdrava ishrana
amiliana

#25 Re: Zdrava ishrana

Post by amiliana »

Iskreno najbitnije ti je da izbacis hljeb ,ne treba ti samo se tovis od njega ,ako bas ne mozes bez hljeba onda uzmi crni integralni i ja sam tako u pocetku ali sad sam se odrekla i nikako ga ne jedem .Za dorucak mozes jaja ili musli pahuljice sa jogurtom .Uglavnom piletina i riba i dosta voca i povrca i ako mozes izbjegavaj hljeb .
Post Reply