ZDRAVA ISHRANA - recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

debela

Post by debela »

meni je i dalje nepoznanica to kuhanje na pari. kako da skuham povrce na pari molim vas :?
Hierarchia

Post by Hierarchia »

debela wrote:meni je i dalje nepoznanica to kuhanje na pari. kako da skuham povrce na pari molim vas :?
Moras imati neko metalno sito (moze obicna sitka, samo malo veca) i nju stavljas u serpu. Ja sam u Holandiji jednom prilikom kupila metalni rupicasti tanjir sa nogicama, tako da kad ga ubacim u serpu, dolijem vodom do tih nogica i postavim povrce na tanjir. I poklopim. Bitno je da ti povrce ne pliva u vodi.
anais_nin

Post by anais_nin »

Hierarchia wrote: Humus

- 200 g nahuta (grah slanutak/leblebija - ima u Merkuru na Otoci)
ima u Bademu na Carsiji, mi to zovemo nohut :D leblebije su kad se nohut ispece :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

anais_nin wrote:
Hierarchia wrote: Humus

- 200 g nahuta (grah slanutak/leblebija - ima u Merkuru na Otoci)
ima u Bademu na Carsiji, mi to zovemo nohut :D leblebije su kad se nohut ispece :D
Znam da ima, ali je problem sto ti treba nohut u konzervi. Znaci mora biti omeksan. Ili da taj potopis i prokuhas u vodi.
anais_nin

Post by anais_nin »

debela wrote:meni je i dalje nepoznanica to kuhanje na pari. kako da skuham povrce na pari molim vas :?
imas kupiti serpe koje dodju sa tim "mrezastim", supljikavim dodatkom na vrhu....tako da samo u donji dio serpe uspes vodu koja isparava onda na povrce koje ti je u ovom gornjem dijelu :D

ja isto tako obozavam stvari pripremljene u WOKu :oops:

P.S. chupka hvala, ne da volim nego obozavam BROKULE, KARFIOL i TIKVICE :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Ako nemas lonac specijalno za kuhanje na pari, mozes staviti metalnu cjedilicu (jel' se tako kaze :D) sa boranijom u serpu u koju si stavila malo vode, poklopiti i tako kuhati (para sprzi povrce, ne kuha ga i ono ostano hrskavo).

Ne treba ni pariti pretjerano, jer povrce postane mlohavo (kao da je skuhano)...jednostano probas i vidis je li dovoljno popareno.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Ja vec duze vrijeme planiram kupiti wok. Ne znam gdje to mogu naci... Citala sam da je najzdravija hrana upravo iz woka.
pitt

Post by pitt »

Ja imam onaj ko steamer ili kako se to zove. Nesto kao sito sto dodje sa serpom. Naspes malo vode ubacis povrce na to i kuhas. Vrlo jednostavno i za improvizovati.

@Hierarchia

bulgur wheat - tucano i ocisceno zito
Italian persley - Talijanski persun, malo drugaciji listovi od naseg, mada mozes i nas koristiti.
scallions- mladi luk
Mint- nana
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Ja volim salate, pa cu samo da picim po salatama :D

Za ovu je potrebno:
-zelena salata (ovdje ih ima milion vrsta-ja koristim Romaine zato sto je extra hrskava)
-jedna narandza ili mandarina
-malo maslinovog ulja (ako nema moze i obicno)
-badema
-sezamove sjemenke
-pecena piletina (najbolje grilana)
-crvena rotkva isjecena na tanke kriske
-limunov sok

Salati oprati, isjeci, dodati oguljenu i na kriske razdvojenu narandzu, isjecenu piletinu, rotkvu, limunov sok, maslinovo ulje i sve izmijesati. Posuti isjeckanim bademima i sezamovim sjemenkama.....mmmmm
Hierarchia

Post by Hierarchia »

pitt wrote:
Ja imam onaj ko steamer ili kako se to zove. Nesto kao sito sto dodje sa serpom. Naspes malo vode ubacis povrce na to i kuhas. Vrlo jednostavno i za improvizovati.

@Hierarchia

bulgur wheat - tucano i ocisceno zito
Italian persley - Talijanski persun, malo drugaciji listovi od naseg, mada mozes i nas koristiti.
scallions- mladi luk
Mint- nana
Hvala Pitt. Ja imam slican recept, ali ide na slatko:
pola kile zita (gerslo, najbolje) kuhati jedno sat vremena u litri mlijeka (dolijevati po potrebi). Dodati secera po zelji, komad cokolade za kuhanje ili krema (Nutelle). Neka se krcka dok tecnost ne ispari i dok se ne dobije kasa. Odlicno je kao desert, ukusno (inace vecina ljudi mrzi zito) i jaaaako zdravo.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Lucy01 wrote:Ja volim salate, pa cu samo da picim po salatama :D

Za ovu je potrebno:
-zelena salata (ovdje ih ima milion vrsta-ja koristim Romaine zato sto je extra hrskava)
-badema
-sezamove sjemenke
-limunov sok

Salati oprati, isjeci, dodati oguljenu i na kriske razdvojenu narandzu, isjecenu piletinu, rotkvu, limunov sok, maslinovo ulje i sve izmijesati. Posuti isjeckanim bademima i sezamovim sjemenkama.....mmmmm
Koliki komadi piletine? Zalogaj?
debela

Post by debela »

hvala parasi :D probacu prvo sa cjediljkom da vidim uopste na sta to lici.

vok sam vidjela u ovim velikim samoposlugama, merkator, vf...

kako se u tome sprema hrana? mislim u cemu je fol s vokom?
Hierarchia

Post by Hierarchia »

debela wrote:hvala parasi :D probacu prvo sa cjediljkom da vidim uopste na sta to lici.

Jesi li skuzila koliko kosta? Pa, wok ima debelo dno i visoke zidove. S jedne strane dno se jako zagrije (duze se ceka prije pripremanja hrane) i hrana se tretira brzo (ne gube se vitamini), a takodjer je i bitna i visina tog zida zbog pare.
danas

Post by danas »

debela wrote:hvala parasi :D probacu prvo sa cjediljkom da vidim uopste na sta to lici.

ne uzimaj wok ako nemas jaku pravu vatru -- znaci, na elektricnom sporetu ti je ovo bacanje para. samo na plin, na otvoren plamen.
anais_nin

Post by anais_nin »

Hierarchia wrote:Ja vec duze vrijeme planiram kupiti wok. Ne znam gdje to mogu naci... Citala sam da je najzdravija hrana upravo iz woka.
ja sam pravo dobar kupila u mercatoru prije par godina i stvarno je dobro sluzio :D a restoran HOT WOK preko puta bicakcica mi je par puta posluzio kao dobra inspiracija....red hot chilli snappers :D mi je najbolja stavka na meniju :D
debela

Post by debela »

slagacu za cijenu ali mi se cini da je oko 50 km. ko prvi vidi neka ostavi info :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

anais_nin wrote:
Hierarchia wrote:Ja vec duze vrijeme planiram kupiti wok. Ne znam gdje to mogu naci... Citala sam da je najzdravija hrana upravo iz woka.
ja sam pravo dobar kupila u mercatoru prije par godina i stvarno je dobro sluzio :D a restoran HOT WOK preko puta bicakcica mi je par puta posluzio kao dobra inspiracija....red hot chilli snappers :D mi je najbolja stavka na meniju :D
Imas li neki dobar recept za povrce?
anais_nin

Post by anais_nin »

debela wrote:slagacu za cijenu ali mi se cini da je oko 50 km. ko prvi vidi neka ostavi info :D
ja sam svoj negdje oko 30km platila, imali su neki od onih "praznicnih" snizenja....sad ce to opet oko nove godine :D

Hierarchia, sad ce recepti samo da restartam komp zeza me do bola :oops:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Ovo je dobra (prakticna i zdrava) stvar za brojnije goste na veceri:

Paelja od piletine

500-600 g pilećih prsa, bez kostiju
1 kašika maslinovog ili običnog ulja
1 srednji crni luk
1-2 čena belog luka, zdrobljenog
2,5 dl nemasne pileće supe
1 šolja nekuhanog pirinča, duguljastog (moze basmati)
1 kašičica origana
1/2 kašičice aleve paprike
1/4 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
1/8 kašičice šafrana
3,5 dl kuhanog paradajza
1 srednja crvena paprika (ne ljuta)
3/4 šolje smrznutog graška
1 šolja konzerviranog kukuruza

Pileca prsa isjeci na komade veličine zalogaja. Na vrelom ulju proprziti piletinu. Kad promijeni boju, izvaditi je na tanjir. U ulju poprziti luk, bijeli luk, i postepeno dodavati grasak, narezanu papriku, kukuruz, paradajz. Dodati pilecu supu (moze povrcna kocka ubacena u vodu) i zaciniti svim zacinima.
Na samom kraju dodati rizu i ona narezana pileca prsa.
Dinistati sve oko 15 minuta. Iskrenuti sve iz serpe u jednu tepsiju i na 200 stepeni oko pola sata. Ono povrce izadje na povrsinu, riza se fino ukuha, izgleda sareno i prekrasno. A smeka jos ljepse.

:)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Potrazit cu onda pred Novu godinu u Merkatoru. Nesto sam skepticna prema toj cijeni, jer mi djeluje prejeftino za tako masivnu serpu. Ja sam uvijek mislila da je pravo skup. Hajde, vidjet cu.
anais_nin

Post by anais_nin »

Hierarchia wrote:Potrazit cu onda pred Novu godinu u Merkatoru. Nesto sam skepticna prema toj cijeni, jer mi djeluje prejeftino za tako masivnu serpu. Ja sam uvijek mislila da je pravo skup. Hajde, vidjet cu.
velika jeste :D i teska jeste :D ovo kad sam ja uzimala mislim da je popust bio 50% :oops: i nisam zazalila, dura i kroz plamen i kroz ispadanje iz ruku, i rucka je jos na mjestu :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Hierarchia wrote:
Lucy01 wrote:Ja volim salate, pa cu samo da picim po salatama :D

Za ovu je potrebno:
-badema
-sezamove sjemenke
-limunov sok

Koliki komadi piletine? Zalogaj?
Otprile kao zalogaj, a kolicina zavisi od toga koliko volis piletinu :D. Ja meso bas ne sakam plaho, pa stavim malo :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Ja cesto pravim te salate sa ribom (tunjevina iz konzerve).
Prokuhas makarone (sitne). Narezes dvije crvene paprike i dva paradajza, dodas u procijedjene i ohladjene makarone. Dodas konzervu kukuruza, masline, konzernu tunjevine. Dresing: pavlaku pomijesati sa malo majoneze, senfa, sirceta, dodati bosiljak, sol i biber. Preliti dresingom salatu i promijesati. Prakticna je, brzo se pravi, nema puno keckanja po sporetu (osim ako makarone ne pokipe :D )
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Hierarchia wrote:Ja cesto pravim te salate sa ribom (tunjevina iz konzerve).
Prokuhas makarone (sitne). Narezes dvije crvene paprike i dva paradajza, dodas u procijedjene i ohladjene makarone. Dodas konzervu kukuruza, masline, konzernu tunjevine. Dresing: pavlaku pomijesati sa malo majoneze, senfa, sirceta, dodati bosiljak, sol i biber. Preliti dresingom salatu i promijesati. Prakticna je, brzo se pravi, nema puno keckanja po sporetu (osim ako makarone ne pokipe :D )
I ja...uf dobra pravo :-), samo umjesto iz konzerve koristim susenu tunjevinu (zdravija ;-) )
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Lucy01 wrote:
Hierarchia wrote:Ja cesto pravim te salate sa ribom (tunjevina iz konzerve).
I ja...uf dobra pravo :-), samo umjesto iz konzerve koristim susenu tunjevinu (zdravija ;-) )
Kakvu susenu? Nikad cula...
Post Reply