ZDRAVA ISHRANA - recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

ZDRAVA ISHRANA - recepti

Post by anais_nin » 07/11/2006 00:16

znam da ima milion tema sa receptima i kuhanjem....ali evo u zadnje vrijeme sve je vise i vise tema o mrsanju, zdravlju, fitness-u....ljudima mrsko kuhati....pa se hranimo po restoranima ili odmrzavamo zamrznutu hranu, ili jos gore supice iz onih casa itd itd....

a postoji toliko divnih recepata za zdravu i ukusnu hranu....pa hajde da ih skupimo ovde na jedno mjesto da pripomognemo ovima koji zele zdravo da zive :D svi recepti su dobrodosli....u nasoj kuhinji ih ima dosta, a i dalmatinskoj nista manje :D blitva po dalmatinski mi je jedna od najdrazih stvari sto se povrca tice....ali vi sto putujete, sto ste zivjeli ili zivite po raznoraznim egzoticnim zemljama ponudite nam nesto i van okvira nase kuhinje :D

hajmo recepte na sunce....za zdraviji zivot :D


Hierarchia
Posts: 3130
Joined: 29/10/2006 21:54

Post by Hierarchia » 07/11/2006 10:29

Sekeli gulaš
Sastojci: 300 g seitana, 1 kg rezanog kiselog zelja, 2 glavice crvenog luka, 2 žlice domaće "vegete", 1 žlica tahinija, ulje (za prženje seitana), 1 dl temeljca od povrća ili vode
Priprema: Seitan ispržite za naravni odrezak. Na tamnom sezamovom ulju propirjate dvije glavice sjeckanog crvenog luka, dodajte domaću "vegetu", tahini (nije obavezno), temeljac od povrća ili vode i napravite srednje gusti umak. Pečeni seitan izrežite u komadiće 2X2 cm i ubacite u taj umak. Kiselo zelje skuhajte posebno, te i njega dodajte u umak. Pustite da sve zajedno malo prokuha.
Sekeli gulaš servirajte s kukuruznim žgancima ili uz kuhanu žitaricu.

Hierarchia
Posts: 3130
Joined: 29/10/2006 21:54

Post by Hierarchia » 07/11/2006 10:29

Bukovače s mirišljavim travama
Sastojci: 70 dag bukovača, 1 češanj češnjaka, majčina dušica, bosiljak, ružmarin, lovorov list, peršinov list, maslinovo ulje, domaća "vegeta", papar, sol
Priprema: Bukovače pažljivo očistite, operite i narežite na tanke listiće. Na zagrijanom ulju popržite kosani češnjak, dodajte sve nasjeckane mirišljave trave i zdrobljeni lovorov list, a zatim narezane gljive. Posolite, popaprite, posipajte domaćom vegetom i pirjajte da gljive potpuno omekšaju, a tekućina, koju za vrijeme pirjana puste, ispari. Gotovo jelo stavite na pladanj i ukrasite okruglicama od krupice, koje ste prije skuhali u juhi, a zatim prelili toplim uljem.
Poslužite uz salatu po vlastitom izboru.

Hierarchia
Posts: 3130
Joined: 29/10/2006 21:54

Post by Hierarchia » 07/11/2006 10:31

OVO CU DANAS PRAVITI, BTW.
Kremasta supa od karfiola
Potrebno je:
- 1 veci krompir isecen na kockice, 1 manji karfiol usitnjen, 1 glavica crnog luka sitno isecena
- 1 supena kasika ulja, 1 cen belog luka, 1 supena kasika rendanog djumbira, 1 kasicica semena kima i slacice, 2 kasicice mlevenog korijandera
- 1 l supe od povrca, 1/2 solje od jogurta, so, crni biber, svez persun
U serpu sa dubljim dnom staviti karfiol, krompir, luk, ulje i 3 kasike vode. Staviti da se kuva, prvo na najacoj temperaturi, pa onda smanjti i kuvati oko 10 minuta. Zatim dodati beli luk, djumbir i ostale zacine. Dobro promesati i i kuvati oko 5 minuta, naliti supom, posoliti i pobiberiti. Ostaviti da prokljuca, poklopiti i ostaviti da se krcka 20 minuta. Umesati jogurt, a pre serviranja ukrasiti seckanim persunom.

neuram
Posts: 7
Joined: 28/04/2006 11:55

Post by neuram » 07/11/2006 11:04

http://www.gastro.hr imaš hrpu super recepata

User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

Post by anais_nin » 07/11/2006 15:40

neuram wrote:http://www.gastro.hr imaš hrpu super recepata


znam ja da se online mogu naci svakakvi recepti....ali me interesuju recepti koje drugi forumashi koriste....znaci pouzdano, oprobano, iz prve ruke :D obicno interesantnije i bolje recepte dobijem od drugih ljudi nego sa bilo koje web kuharice....ali hvala u svakom slucaju :D

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 07/11/2006 15:54

Hierarchia wrote:OVO CU DANAS PRAVITI, BTW.
Kremasta supa od karfiola
Potrebno je:
- 1 veci krompir isecen na kockice, 1 manji karfiol usitnjen, 1 glavica crnog luka sitno isecena
- 1 supena kasika ulja, 1 cen belog luka, 1 supena kasika rendanog djumbira, 1 kasicica semena kima i slacice, 2 kasicice mlevenog korijandera
- 1 l supe od povrca, 1/2 solje od jogurta, so, crni biber, svez persun
U serpu sa dubljim dnom staviti karfiol, krompir, luk, ulje i 3 kasike vode. Staviti da se kuva, prvo na najacoj temperaturi, pa onda smanjti i kuvati oko 10 minuta. Zatim dodati beli luk, djumbir i ostale zacine. Dobro promesati i i kuvati oko 5 minuta, naliti supom, posoliti i pobiberiti. Ostaviti da prokljuca, poklopiti i ostaviti da se krcka 20 minuta. Umesati jogurt, a pre serviranja ukrasiti seckanim persunom.


ovo zvuci ukusno :) :)

Hierarchia
Posts: 3130
Joined: 29/10/2006 21:54

Post by Hierarchia » 07/11/2006 16:11

Bumbar wrote:
Hierarchia wrote:OVO CU DANAS PRAVITI, BTW.
Kremasta supa od karfiola
Potrebno je:
- 1 veci krompir isecen na kockice, 1 manji karfiol usitnjen, 1 glavica crnog luka sitno isecena
- 1 supena kasika ulja, 1 cen belog luka, 1 supena kasika rendanog djumbira, 1 kasicica semena kima i slacice, 2 kasicice mlevenog korijandera
- 1 l supe od povrca, 1/2 solje od jogurta, so, crni biber, svez persun
U serpu sa dubljim dnom staviti karfiol, krompir, luk, ulje i 3 kasike vode. Staviti da se kuva, prvo na najacoj temperaturi, pa onda smanjti i kuvati oko 10 minuta. Zatim dodati beli luk, djumbir i ostale zacine. Dobro promesati i i kuvati oko 5 minuta, naliti supom, posoliti i pobiberiti. Ostaviti da prokljuca, poklopiti i ostaviti da se krcka 20 minuta. Umesati jogurt, a pre serviranja ukrasiti seckanim persunom.


ovo zvuci ukusno :) :)


I jeste. Sad jela. :-) Ako imate blender, izblendajte supu u njemu. Jos je bolje.

Hierarchia
Posts: 3130
Joined: 29/10/2006 21:54

Post by Hierarchia » 07/11/2006 16:20

Eh ovako. Ovo je ayurvedski recept za stvar koja je definitivno na top of the list svih mojih recepata.
Ne mogu sad sortirati sve sto treba, jer recept znam napamet, ali idem redom, pa se prekontajte. :D

Glavicu bijelog i crnog luka ocistiti, isjeckati i baciti na maslinovo ulje par minuta. Prethodno isjeckati 2 crvene i 2 zelene paprike na sitne ploskice (kao za meksicka jela, npr.) i to dodati na luk.
Ocistiti veci patlidzan i njega na kockice, dodati. Ocistiti dvije tikvice, na kockice i dodati. Dva paradajza, oprati i izrezati na male komadice.

Ostaviti da se sve krcka 5 minuta, zatim dodati zacine: chilly pepper, sol, korijander, cimet (vrlo vazan), curry i persun (najbolje svjezi). I malo soya sosa ja dodam (ali nije neophodno).
Krckati daljih pet minuta, i pri samom kraju dodati grozdjice, pola cijedjenog limuna i susam.
Ostaviti da stoji jedno 10 min da se svi mirisi i ukusi ujednace.
Uz to ide kuskus ili riza kao prilog.
Meni je ovo jelo izazov za sva cula (a ima i par afrodizijaka u sebi :-) ) i zaista ga cesto pravim. Probajte, necete se pokajati.

User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

Post by anais_nin » 07/11/2006 16:22

Hierarchia wrote:Eh ovako. Ovo je ayurvedski recept za stvar koja je definitivno na top of the list svih mojih recepata.
Ne mogu sad sortirati sve sto treba, jer recept znam napamet, ali idem redom, pa se prekontajte. :D

Glavicu bijelog i crnog luka ocistiti, isjeckati i baciti na maslinovo ulje par minuta. Prethodno isjeckati 2 crvene i 2 zelene paprike na sitne ploskice (kao za meksicka jela, npr.) i to dodati na luk.
Ocistiti veci patlidzan i njega na kockice, dodati. Ocistiti dvije tikvice, na kockice i dodati. Dva paradajza, oprati i izrezati na male komadice.

Ostaviti da se sve krcka 5 minuta, zatim dodati zacine: chilly pepper, sol, korijander, cimet (vrlo vazan), curry i persun (najbolje svjezi). I malo soya sosa ja dodam (ali nije neophodno).
Krckati daljih pet minuta, i pri samom kraju dodati grozdjice, pola cijedjenog limuna i susam.
Ostaviti da stoji jedno 10 min da se svi mirisi i ukusi ujednace.
Uz to ide kuskus ili riza kao prilog.
Meni je ovo jelo izazov za sva cula (a ima i par afrodizijaka u sebi :-) ) i zaista ga cesto pravim. Probajte, necete se pokajati.


Hierarchia ovo zvuci zaista fenomenalno....vec kopiram u moju "tekicu", a kod mene u kuci couscous pravo dobro prolazi, mogla bi se ova kombinacija oprobati :D njama.....

Hierarchia
Posts: 3130
Joined: 29/10/2006 21:54

Post by Hierarchia » 07/11/2006 16:36

anais_nin wrote:
Hierarchia wrote:Eh ovako. Ovo je ayurvedski recept za stvar koja je definitivno na top of the list svih mojih recepata.
Ne mogu sad sortirati sve sto treba, jer recept znam napamet, ali idem redom, pa se prekontajte. :D

Glavicu bijelog i crnog luka ocistiti, isjeckati i baciti na maslinovo ulje par minuta. Prethodno isjeckati 2 crvene i 2 zelene paprike na sitne ploskice (kao za meksicka jela, npr.) i to dodati na luk.
Ocistiti veci patlidzan i njega na kockice, dodati. Ocistiti dvije tikvice, na kockice i dodati. Dva paradajza, oprati i izrezati na male komadice.

Ostaviti da se sve krcka 5 minuta, zatim dodati zacine: chilly pepper, sol, korijander, cimet (vrlo vazan), curry i persun (najbolje svjezi). I malo soya sosa ja dodam (ali nije neophodno).
Krckati daljih pet minuta, i pri samom kraju dodati grozdjice, pola cijedjenog limuna i susam.
Ostaviti da stoji jedno 10 min da se svi mirisi i ukusi ujednace.
Uz to ide kuskus ili riza kao prilog.
Meni je ovo jelo izazov za sva cula (a ima i par afrodizijaka u sebi :-) ) i zaista ga cesto pravim. Probajte, necete se pokajati.


Hierarchia ovo zvuci zaista fenomenalno....vec kopiram u moju "tekicu", a kod mene u kuci couscous pravo dobro prolazi, mogla bi se ova kombinacija oprobati :D njama.....


Nadam se da ces uzivati. A po ayurvedi svi ti zacini u kombinaciji sa povrcem detoksiziraju organizam tako da je zaista i zdravo. Prijatno!

londza
Posts: 52
Joined: 05/07/2006 04:04
Location: Zenica

Post by londza » 07/11/2006 17:16

Jedi dosta kuhanog povrca, smanji gazirane sokove, slatkise;

Evo ti recept: Skuhaj dok se neskuha..

na jakoj temperaturi..

dodaj malo soli, malo bibera, malo vegete...

okreni kada se ispece...

dodaj par jaja, nesto mljeka, nekoliko grama brasna, par komada povrca...


itd.

(ovo zaista pise u nasim knjigama za kuhanje,,, bez zeze) :D

debela
Posts: 3219
Joined: 02/07/2002 00:00

Post by debela » 07/11/2006 17:36

anais, ocisti temu ziva bila

User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

Post by anais_nin » 07/11/2006 17:37

londza wrote:Jedi dosta kuhanog povrca, smanji gazirane sokove, slatkise;


hvala na savjetu :D ali taj dio nije poenta ove dijete....poenta je razmjeniti dobre, neobicne, nove recepte koji su istovremeno dio zdrave prehrane, da eto malo osvjezimo svoju kuhinju :D

Hierarchia
Posts: 3130
Joined: 29/10/2006 21:54

Post by Hierarchia » 07/11/2006 17:39

Prevelikim kuhanjem namirnica sve sto je u njima proteina, vitamina i ostalih "cestica" zdravlja ispari. Neke namirnice se zato kuhaju samo na pari, npr. povrce. Sto vece temperature, to manji procenat zdravlja u tanjiru. "Nase" knjige za kuhanje su za tebe vjerovatno "Kuhari" iz pedesetih. Tada je bilo prioritetno napuniti zeludac, pa makar i otrovom.

debela
Posts: 3219
Joined: 02/07/2002 00:00

Post by debela » 07/11/2006 17:41

znala sam da ce ovako ispasti. dodje hajvan, baci kosku i ode tema u prepucavanje :x
anais, ocisti ovo i nastavite lijepiti recepte.

Hierarchia
Posts: 3130
Joined: 29/10/2006 21:54

Post by Hierarchia » 07/11/2006 17:42

Anais, znam za tu supicu od tikvica. Meni je super i ova:
Skuhas tikvice kratko, odlijes vodu, dodas zacine, i zalijes jednom soljom mlijeka. Sve to izmiksas i dodas kopar. Ja stavim i limun kao protutezu kopru. Super smeka.

Hierarchia
Posts: 3130
Joined: 29/10/2006 21:54

Post by Hierarchia » 07/11/2006 17:48

Sarma s grahom i lećom
Sastojci: glavica kiselog zelja, riža, grah, leća, sojine ljuspice, luk, češnjak i začini.
Priprema: Sojine ljuspice prokuhamo u slanoj vodi i ocijedimo te ih popržimo na luku i češnjaku. Skuhamo grah i leću. Rižu i ostale sastojke pomiješamo, začinimo sa paprom, mljevenom paprikom te posolimo po želji. Pripremljenu smjesu umatamo u listove kiselog zelja i slažemo ih u lonac. Kad smo poslagali, zalijemo to sa vodom začinjenu soja sosom, paprom, mljevenom paprikom i dodamo malo narezanog zelja. Kuhanu sarmu možemo poslužiti uz pire krumpir.

Ovo super smeka, a ja pravim u rerni, znaci sarmice redam u tepsiju. Vazno je pokriti da ne ispari sok.

User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

Post by anais_nin » 07/11/2006 17:59

Svi komentari koji su sadrzavali uvrede, kao i citati istih poruka su izbrisani.

User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

Post by anais_nin » 07/11/2006 18:01

Hierarchia wrote:Anais, znam za tu supicu od tikvica. Meni je super i ova:
Skuhas tikvice kratko, odlijes vodu, dodas zacine, i zalijes jednom soljom mlijeka. Sve to izmiksas i dodas kopar. Ja stavim i limun kao protutezu kopru. Super smeka.


mmmm to super zvuci....ja volim sve od tikvica :D ova "moja" supica od tikvica je vrlo slicna onoj za koju si ti postavila recept, od karfiola, samo sto su osnova tikvice i faslidjan (bazilika) :D meni najdraza travka :D

User avatar
pitt
Posts: 27120
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

Post by pitt » 07/11/2006 18:02

ja obozavam Tabouli.........mada imam ko mi pravi al evo recept (na engleskom doduse) :D:D

Ingredients:
1 cup fine bulgur wheat
3 bunches italian parsley
3 medium tomatoes
1 large bunch scallions
1 and a half lemons juiced
1/2 cup olive oil or to taste
salt and pepper(black) to taste
garden mint (quarter bunch)

Directions:
Rinse bulgur with cold water and discard water. Add half of the lemon juice to bulgur. Finely chop parsley leaves and mint. Chop scallions and tomatoes into small pieces.
Mix all ingredients and let sit for an hour in refregarator.
Serve with crisp romaine lettuce leaves
Serves: 6.

Hierarchia
Posts: 3130
Joined: 29/10/2006 21:54

Post by Hierarchia » 07/11/2006 18:04

pitt wrote:ja obozavam Tabouli.........mada imam ko mi pravi al evo recept (na engleskom doduse) :D:D

Ingredients:
1 cup fine bulgur wheat
3 bunches italian parsley
3 medium tomatoes
1 large bunch scallions
1 and a half lemons juiced
1/2 cup olive oil or to taste
salt and pepper(black) to taste
garden mint (quarter bunch)

Directions:
Rinse bulgur with cold water and discard water. Add half of the lemon juice to bulgur. Finely chop parsley leaves and mint. Chop scallions and tomatoes into small pieces.
Mix all ingredients and let sit for an hour in refregarator.
Serve with crisp romaine lettuce leaves
Serves: 6.


Bio bi skroz ljubazan kad bi preveo. makar ove sastojke. Pliz.

FFK as Lucy01
Posts: 3349
Joined: 20/04/2005 17:57
Location: USA

Post by FFK as Lucy01 » 07/11/2006 18:04

Da je zdravo, a da ne deblja.... :roll:

Skuhas komad junetine (bez imalo debljine) u slanoj vodi (supu mozes iskoristiti dan poslije). Junetinu ohladis i isjeces na tanke komade (velicine jednog zalogaja). U vecu zdjelu izrezes svjezu zelenu salatu, boraniju (skuhanu na pari) i glavicu crvenog luka isjecenu na krugove. Malo posolis i dodas ocat (ili limunov sok-jos zdravije). Izmijesas. Dodas isjeckanu junetinu. Izmjesas.
Servira se odmah, ali moze i prenociti u frizideru.

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

Post by [email protected] » 07/11/2006 18:07

anais, evo nesto od mene... ako volis brokuli onda ti ovo preporucujem, meni je pravo njam njam. :-)

2 porcije:
200 g brokulija, maleni buketi
2 jaja
1 dl vode/ mlijeka
malo soli
malo bibera
2 male kasike suhog zelenog luka
1/2 supene kasike margarina
malo izrezanog sudjuka (mesa ili salame... zavisi sta volis/te)
cirka 60 g izrezanog sira (sir koji koristis za pizzu :) )

1. Ocisti brokuli i kuhaj ga oko 3 minute. Procijedi.
2. Umuti zajedno jaja, vodu/ mlijeko, sol, biber i suhi zeleni luk.
3. Rastopi margarin u tavi, dodaj brokuli i pospi sa umucenim jajima.
4. Pospi sudjuk/ meseo/ salamu preko toga.
5. Pusti da se to "pece" na laganoj temperaturi (dok se jaja ne upeku i sir ne rastopi), pokrij poklopcem.

Jednostavno a pravo dobro.

Voilaaaaaaaa :-)

Hierarchia
Posts: 3130
Joined: 29/10/2006 21:54

Post by Hierarchia » 07/11/2006 18:09

Eh ovako. Posto ja ne jedem pastete i ostale "splacinaste" paste napumpane konzervansima, pravim sebi ovu jednostavnu i iznimno zdravu pastu, porijeklom iz Libana. Mozes je drzati u frizideru i preko sedam dana, ali poklopi, zbog mirisa:

Humus

- 200 g nahuta (grah slanutak/leblebija - ima u Merkuru na Otoci)
- 100 g tahin paste sa susamom – 4 velike kašike (ima u svakom granapu)
- 2 česna bijelog luka
- 125 ml limunovog soka (1 limun plus malo vode ili 2 limuna)
- 1 kašičica soli
- Mljeveni biber
- Maslinovo ulje
- Crvena paprika nasjeckana
- Malo svježeg peršuna


Sve sastojke sastaviti u blender i miksati dok se ne dobije kremasta smjesa.

Post Reply