a postoji toliko divnih recepata za zdravu i ukusnu hranu....pa hajde da ih skupimo ovde na jedno mjesto da pripomognemo ovima koji zele zdravo da zive
hajmo recepte na sunce....za zdraviji zivot
Moderator: anex
znam ja da se online mogu naci svakakvi recepti....ali me interesuju recepti koje drugi forumashi koriste....znaci pouzdano, oprobano, iz prve rukeneuram wrote:http://www.gastro.hr imaš hrpu super recepata
ovo zvuci ukusnoHierarchia wrote:OVO CU DANAS PRAVITI, BTW.
Kremasta supa od karfiola
Potrebno je:
- 1 veci krompir isecen na kockice, 1 manji karfiol usitnjen, 1 glavica crnog luka sitno isecena
- 1 supena kasika ulja, 1 cen belog luka, 1 supena kasika rendanog djumbira, 1 kasicica semena kima i slacice, 2 kasicice mlevenog korijandera
- 1 l supe od povrca, 1/2 solje od jogurta, so, crni biber, svez persun
U serpu sa dubljim dnom staviti karfiol, krompir, luk, ulje i 3 kasike vode. Staviti da se kuva, prvo na najacoj temperaturi, pa onda smanjti i kuvati oko 10 minuta. Zatim dodati beli luk, djumbir i ostale zacine. Dobro promesati i i kuvati oko 5 minuta, naliti supom, posoliti i pobiberiti. Ostaviti da prokljuca, poklopiti i ostaviti da se krcka 20 minuta. Umesati jogurt, a pre serviranja ukrasiti seckanim persunom.
I jeste. Sad jela.Bumbar wrote:ovo zvuci ukusnoHierarchia wrote:OVO CU DANAS PRAVITI, BTW.
Kremasta supa od karfiola
Potrebno je:
- 1 veci krompir isecen na kockice, 1 manji karfiol usitnjen, 1 glavica crnog luka sitno isecena
- 1 supena kasika ulja, 1 cen belog luka, 1 supena kasika rendanog djumbira, 1 kasicica semena kima i slacice, 2 kasicice mlevenog korijandera
- 1 l supe od povrca, 1/2 solje od jogurta, so, crni biber, svez persun
U serpu sa dubljim dnom staviti karfiol, krompir, luk, ulje i 3 kasike vode. Staviti da se kuva, prvo na najacoj temperaturi, pa onda smanjti i kuvati oko 10 minuta. Zatim dodati beli luk, djumbir i ostale zacine. Dobro promesati i i kuvati oko 5 minuta, naliti supom, posoliti i pobiberiti. Ostaviti da prokljuca, poklopiti i ostaviti da se krcka 20 minuta. Umesati jogurt, a pre serviranja ukrasiti seckanim persunom.![]()
Hierarchia ovo zvuci zaista fenomenalno....vec kopiram u moju "tekicu", a kod mene u kuci couscous pravo dobro prolazi, mogla bi se ova kombinacija oprobatiHierarchia wrote:Eh ovako. Ovo je ayurvedski recept za stvar koja je definitivno na top of the list svih mojih recepata.
Ne mogu sad sortirati sve sto treba, jer recept znam napamet, ali idem redom, pa se prekontajte.![]()
Glavicu bijelog i crnog luka ocistiti, isjeckati i baciti na maslinovo ulje par minuta. Prethodno isjeckati 2 crvene i 2 zelene paprike na sitne ploskice (kao za meksicka jela, npr.) i to dodati na luk.
Ocistiti veci patlidzan i njega na kockice, dodati. Ocistiti dvije tikvice, na kockice i dodati. Dva paradajza, oprati i izrezati na male komadice.
Ostaviti da se sve krcka 5 minuta, zatim dodati zacine: chilly pepper, sol, korijander, cimet (vrlo vazan), curry i persun (najbolje svjezi). I malo soya sosa ja dodam (ali nije neophodno).
Krckati daljih pet minuta, i pri samom kraju dodati grozdjice, pola cijedjenog limuna i susam.
Ostaviti da stoji jedno 10 min da se svi mirisi i ukusi ujednace.
Uz to ide kuskus ili riza kao prilog.
Meni je ovo jelo izazov za sva cula (a ima i par afrodizijaka u sebi) i zaista ga cesto pravim. Probajte, necete se pokajati.
Nadam se da ces uzivati. A po ayurvedi svi ti zacini u kombinaciji sa povrcem detoksiziraju organizam tako da je zaista i zdravo. Prijatno!anais_nin wrote:Hierarchia ovo zvuci zaista fenomenalno....vec kopiram u moju "tekicu", a kod mene u kuci couscous pravo dobro prolazi, mogla bi se ova kombinacija oprobatiHierarchia wrote:Eh ovako. Ovo je ayurvedski recept za stvar koja je definitivno na top of the list svih mojih recepata.
Ne mogu sad sortirati sve sto treba, jer recept znam napamet, ali idem redom, pa se prekontajte.![]()
Glavicu bijelog i crnog luka ocistiti, isjeckati i baciti na maslinovo ulje par minuta. Prethodno isjeckati 2 crvene i 2 zelene paprike na sitne ploskice (kao za meksicka jela, npr.) i to dodati na luk.
Ocistiti veci patlidzan i njega na kockice, dodati. Ocistiti dvije tikvice, na kockice i dodati. Dva paradajza, oprati i izrezati na male komadice.
Ostaviti da se sve krcka 5 minuta, zatim dodati zacine: chilly pepper, sol, korijander, cimet (vrlo vazan), curry i persun (najbolje svjezi). I malo soya sosa ja dodam (ali nije neophodno).
Krckati daljih pet minuta, i pri samom kraju dodati grozdjice, pola cijedjenog limuna i susam.
Ostaviti da stoji jedno 10 min da se svi mirisi i ukusi ujednace.
Uz to ide kuskus ili riza kao prilog.
Meni je ovo jelo izazov za sva cula (a ima i par afrodizijaka u sebi) i zaista ga cesto pravim. Probajte, necete se pokajati.
njama.....
hvala na savjetulondza wrote:Jedi dosta kuhanog povrca, smanji gazirane sokove, slatkise;
mmmm to super zvuci....ja volim sve od tikvicaHierarchia wrote:Anais, znam za tu supicu od tikvica. Meni je super i ova:
Skuhas tikvice kratko, odlijes vodu, dodas zacine, i zalijes jednom soljom mlijeka. Sve to izmiksas i dodas kopar. Ja stavim i limun kao protutezu kopru. Super smeka.
Bio bi skroz ljubazan kad bi preveo. makar ove sastojke. Pliz.pitt wrote:ja obozavam Tabouli.........mada imam ko mi pravi al evo recept (na engleskom doduse):D
Ingredients:
1 cup fine bulgur wheat
3 bunches italian parsley
3 medium tomatoes
1 large bunch scallions
1 and a half lemons juiced
1/2 cup olive oil or to taste
salt and pepper(black) to taste
garden mint (quarter bunch)
Directions:
Rinse bulgur with cold water and discard water. Add half of the lemon juice to bulgur. Finely chop parsley leaves and mint. Chop scallions and tomatoes into small pieces.
Mix all ingredients and let sit for an hour in refregarator.
Serve with crisp romaine lettuce leaves
Serves: 6.