Zdrava hrana za siromašne ljude.
Moderator: anex
-
Qwertz84
#1 Zdrava hrana za siromašne ljude.
U BiH živi oko 80% stanovništva u nekom siromaštvu, šta me zanima je li nekako moguće sa ispod 250KM u mjesecu prehraniti se nekako zdravo, ako da koja dva obroka na danu su zdrava i mogu se napraviti za ispod 8.50KM na danu? Možete isto objasniti kako se najbolje može prehraniti siromašna porodica u BiH zdravom hranom jer i to me isto zanima?
-
amko761
#2 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Nažalost to je oksimoron frendu.
Ono što je kvalitetno i zdravo mora biti skupo. Life sucks jbg.
Ono što je kvalitetno i zdravo mora biti skupo. Life sucks jbg.
-
Loki2k9
#3 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Jako tesko, jer zdrava hrana danas po sebi postaje luksuz. Tesko je i bogatijem naci kvalitetan komad mesa, a ne siromasnijem ukoliko nije stocar ili nema neko bliskog ko bi mu dao ili eventuakno prodao povoljno. Voce i povrce je upitnog kvaliteta, posebno kad nije u sezoni. Mlijeko i mlijecni proizvodi mozda jos uvijek se najlakse mogu provjeriti, tj. oni koji znaju nekoga ko odrzava stoku na zdrav nacin. Med i jaja isto tako.
Ono cega mi nismo svjesni, ni bogatiji ni siromasniji je to da se zdravim sumskim plodovima moze mnogo toga kompenzovati (zdrava hrana). U mom kraju su zene pocele vise brati bilje i plodove kada su oni dosli na kakvu takvu cijenu. Tada su i shvatile ljekoviti znacaj njih i nerijeko dio nabranog ostavljaju za sebe i porodicu.
Ono cega mi nismo svjesni, ni bogatiji ni siromasniji je to da se zdravim sumskim plodovima moze mnogo toga kompenzovati (zdrava hrana). U mom kraju su zene pocele vise brati bilje i plodove kada su oni dosli na kakvu takvu cijenu. Tada su i shvatile ljekoviti znacaj njih i nerijeko dio nabranog ostavljaju za sebe i porodicu.
-
amko761
#4 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Pade mi na pamet samo jedan primjer. Ja kupujem konzerve tuna fileti u maslinovom ulju 'Eva'' i jedna košta 5 KM, a imaju konzerve tune u komadima i budu na akciji i ispod 1 KM.
Pa to mora biti pometeno sa palube i samljeveno za tu cijenu
Pa to mora biti pometeno sa palube i samljeveno za tu cijenu
-
moonca
#5 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Mislim da se moze jeftino i dobro jesti- malo rada zahtjeva, planiranja - da se skuva- kupi na kraju rada pijace .. itd...
Da bogati kupuju skupe komde mesa - i nije pravilo -
Ako izbacimo pravljenje kolaca - jer 'slatko' i onako nije preporucljivo- mislim da se donekle moze dobro jesti- nisam probala
8.5 km .. hm .. razmisljam...
Da bogati kupuju skupe komde mesa - i nije pravilo -
Ako izbacimo pravljenje kolaca - jer 'slatko' i onako nije preporucljivo- mislim da se donekle moze dobro jesti- nisam probala
8.5 km .. hm .. razmisljam...
- musicman80
#6 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Naravno da je moguce. Siromasni treba da idu na selo i obradjuju zemlju, sade povrce i drze stoku. U tom slucaju ne samo da mogu da se hrane zdravo, nego ono sto proizvedu mogu i prodati. To je recept. Umjesto sto siromasni dolaze da zive u Sarajevo i druge vece gradove, zive van svojih mogucnosti, i onda kazu, ja nemam, a sela nam zjape prazna i obradivo zemljiste isto tako.
-
moonca
#7 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Ma ne trebaju- nije to pitanje- gdje da zive vec - kako se prehraniti za 8.5 km dnevno.. 
- musicman80
-
zijancer
#9 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Zdrava ishrana i jeste u okviru tog iznosa.
- musicman80
#10 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Ljudi kod nas inace zive van svojih mogucnosti. Imas bracni par penzionera od 70-ak, 80-ak godina, zive sami djeca otisla i zive u stanovima od 80-90m2 pa i vise. Cak i u bogatoj Americi, ljudi kada ostanu sami, djeca odu, mijenjaju kuci ili stan za manji ili idu da zive u retirement community negdje, samo kod nas samci zive u stanovima koji su puno veci od njihovih potreba, umjesto da prodaju stan, kupe manji i od razlike zive, ali ne, valja unuke namiriti sa stanovima, pa makar neimao za hljeba.
-
zijancer
#11 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
šta bi ti uspio sastaviti od gore raspoloživog za klopu i za koliko osoba
?
- Sanjarko
#12 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Znaci rjesenje mog problema teskog siromastva jeste da preselim na selo. Kad malo razmislim prije cu na ahiret da preselim nego na selo. Bi ja na selo preselio ali kako? A tezak je farmerski posao kao i svaki drugi ali uz sve ove klimatske promjene je nesiguran pravo sto se tice uroda i uzgoja. A iz grada sam, tako da ne znam nista o tom poslu.
Jos na to kad se doda sto sta sto znate mnogi sta.
Jos na to kad se doda sto sta sto znate mnogi sta.
Last edited by Sanjarko on 04/02/2020 21:25, edited 4 times in total.
- musicman80
#13 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Uzmimo Talijansku kuhinju za primjer (La Cucina Povera), siromasna kuhinja. domaca tjestenina, malo povrca, domacesg sira i eto ti zdravo a jeftino. Talijani sve prave from scratch, tjesteninu, sir. Ima jeftinog mlijeka, kupis, napravis mladi sir za cas. Kupus je kod nas mozda najjeftinije povrce, mozes ga spremati i bez mesa na hiljadu nacina. Moze se ekonomisati, a hraniti se zdravo. Ne mora biti pasteta ili parizer od 3 KM/kg i ne mora svaki dan meso.
- Sanjarko
#14 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Ja te od marke ponekad jedem. Sardine i tune ove od marke i nesto. Jb-ga nema se nekad ni za to.
-
amko761
#15 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
- musicman80
#16 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Sanjarko wrote: ↑04/02/2020 21:20 Znaci rjesenje mog problema teskog siromastva jeste da preselim na selo. Kad malo razmislim prije cu na ahiret da preselim nego na selo. Bi ja na selo preselio ali kako? A tezak je farmerski posao kao i svaki drugi ali uz sve ove klimatske promjene je nesiguran pravo sto se tice uroda i uzgoja. A iz grada sam, tako da ne znam nista o tom poslu.
Jos na to kad se doda sto sta sto znate mnogi sta.![]()
Po tome onda niko ne bi zivio na selu. Onaj ko se u gradu ne moze snaci, nema dovoljno hrane i osnovnih uslova za zivot, treba definitivno da proba da ide na selo i ako nista da barem ima dovoljno hrane za svoje potrebe. Danas niko u ovim nasim ex yu republikama nece da ide na selo, svi dolaze u gradove, a cinjenica je da ne mogu svi da opstanu u velikim gradovima, e ti bi radije zivjeli kao fukare u Sarajevu, Zagrebu ili Beogradu nego da idu na selo i bave se poljoprivredom. Rezultat toga je da su sela ostala pusta, cak i ona koja su nekada bila bogata, a u gradovima pola sirotinje. Imanje na selu danas kupis za 15.000 eura. Ima i ovih sto na pijacama prodaju, pa mnogi nemaju svoju robu nego od nakupaca kupuju na veliko robu iz Srbije, Turske ili Albanije.
- Sanjarko
#17 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Sve to stoji ali jedno nestoji. Nemaju iz grada ljudi X nesto, a to X nesto je obradivu zemlju. Raskuceni su odavno kroz agrarne reforme od obradivog zemljista. Jos ima i Y nesto, a to je znanje kako raditi taj posao.musicman80 wrote: ↑04/02/2020 21:30Sanjarko wrote: ↑04/02/2020 21:20 Znaci rjesenje mog problema teskog siromastva jeste da preselim na selo. Kad malo razmislim prije cu na ahiret da preselim nego na selo. Bi ja na selo preselio ali kako? A tezak je farmerski posao kao i svaki drugi ali uz sve ove klimatske promjene je nesiguran pravo sto se tice uroda i uzgoja. A iz grada sam, tako da ne znam nista o tom poslu.
Jos na to kad se doda sto sta sto znate mnogi sta.![]()
Po tome onda niko ne bi zivio na selu. Onaj ko se u gradu ne moze snaci, nema dovoljno hrane i osnovnih uslova za zivot, treba definitivno da proba da ide na selo i ako nista da barem ima dovoljno hrane za svoje potrebe. Danas niko u ovim nasim ex yu republikama nece da ide na selo, svi dolaze u gradove, a cinjenica je da ne mogu svi da opstanu u velikim gradovima, e ti bi radije zivjeli kao fukare u Sarajevu, Zagrebu ili Beogradu nego da idu na selo i bave se poljoprivredom. Rezultat toga je da su sela ostala pusta, cak i ona koja su nekada bila bogata, a u gradovima pola sirotinje. Imanje na selu danas kupis za 15.000 eura. Ima i ovih sto na pijacama prodaju, pa mnogi nemaju svoju robu nego od nakupaca kupuju na veliko robu iz Srbije, Turske ili Albanije.
Ko da ja nisam htjeo neki taj posao da radim. Sad jos obolio. Mislim uvijek sam bio bolestan ali sad sam jos vise.
Jedino da pokusam u stanu sta da uzgajam. Ali i za to treba X i Y i kapital pocetni.
- SpecialOffer
#18 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Nije istina da se ne moze jesti zdravo za malo novca.
- Sanjarko
#19 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Ceka nas ahiret sve kad tad. +- koju godinu, kako koga. A moze se jesti onako za male pare.SpecialOffer wrote: ↑04/02/2020 21:45 Nije istina da se ne moze jesti zdravo za malo novca.
https://www.youtube.com/watch?v=zT_hPlviq5A
- SpecialOffer
#20 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Ne radi se o ahiretu ili o +/- kojoj godini zivota vec o kvaliteti zivota dok smo zivi.Sanjarko wrote: ↑04/02/2020 21:49Ceka nas ahiret sve kad tad. +- koju godinu, kako koga. A moze se jesti onako za male pare.SpecialOffer wrote: ↑04/02/2020 21:45 Nije istina da se ne moze jesti zdravo za malo novca.
https://www.youtube.com/watch?v=zT_hPlviq5A
-
Capljina74
#21 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Covjek iz grada je postao duduk za zemlju. Nije lak posao, a nije i da ga pocetnik moze savladati u jednoj sezoni.
Mnogo rada, mnogo odricanja, dobit u najmanju ruku upitna.
Tu su i ulaganja. Nisu mala, a nekada je isplatljivije otici u granap.
Mnogo rada, mnogo odricanja, dobit u najmanju ruku upitna.
Tu su i ulaganja. Nisu mala, a nekada je isplatljivije otici u granap.
-
zijancer
#22 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Voće je prilično zahvalno, ne treba navodnjavanje svaki drugi-treći dan.
-
Capljina74
#23 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Ma i tu je posla... Mnogo je zahtjevno, a moras imati znanja.
- freelancerusk
#24 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Ne bih se priključio raspravi, ali pojedini lupetaju ovdje...
Kolega forumaš nije pitao kako da pokrene biznis sa 500 krava muzara i godišnjom proizvodnjom od 500 tona voća i povrća.
Ako si u velikom gradu, nemaš svoj komad zemlje... onda ganjaš posao ili dodatnu zaradu, naravno, ako je moguće.
U slučaju da imaš komad zemlje, možeš za vlastite potrebe, bez puno ulaganja, dovoljno posijati da imaš, držati koke i sl., naravno ako ti zdravlje to dozvoljava.
Ja lično živim u Bihaću, hiljadu opcija, puno ljudi se ne brine oko svojih vočnjaka, daju besplatno da se bere voće... Poznajem isto tako dosta ljudi, koji su upitali vlasnike zemljišta da im zemlju prepuste da je siju i obrađuju, neki iz sličnih razloga, neki iz hobija... Budu radne akcije, prije dvije godine je toliko šljive bilo, da se taj džem još jede a rakija još pije
Kako god, na guglu ima dosta informacija kad se traže "jeftini recepti", ima puno stranica koje uspoređuju cijene u marketima, svaki market ima i svoju web stranicu pa možeš uvijek sam pogledati kod koga je trenutno npr. mileram najjeftiniji... Većina piljara daje duplo jeftinije cijene ako kupuješ voće ili povrće na gajbu, tako možeš uzeti recimo neke stvari da osušiš, zamrzneš i pripremaš kroz cijelu godinu kompot sebi, samo staviš u kuhajuću vodu, kao čaj... a zdravo je, ja tako šljive redovno "pijem".
Napisao si da si bolestan, ne znam koliko si što se tiče zdravlja u mogućnosti neke od ovih stvari iskombinirati, ali uglavnom to je to. Ko ne radi, ima barem vremena da bude maštovit i da ulaže vrijeme u pripremu hrane.
Ovaj video što je kolega forumaš postavio, nisam ga pogledao, ali naslov kaže "7 dana sa 20€", po tome mjesečno treba oko 85€, tj. oko 170 KM. Kad bi tome još mogao dodati tako, neke vlastite radove, bio bi na konju
Koliko sam skontao živiš u Sarajevu u stanu i nemaš mogučnosti niti želiš da odeš na selo, i vidim da si dosta aktivan član foruma, imaš redovan pristup internetu, ima dosta poslova koje možeš obavljati iz kuće preko interneta, ne moraš biti stručnjak ili svjetski programer, ali možeš tako popraviti budžet u kući i barem zaraditi za fasungu
Do tebe je.
Kolega forumaš nije pitao kako da pokrene biznis sa 500 krava muzara i godišnjom proizvodnjom od 500 tona voća i povrća.
Ako si u velikom gradu, nemaš svoj komad zemlje... onda ganjaš posao ili dodatnu zaradu, naravno, ako je moguće.
U slučaju da imaš komad zemlje, možeš za vlastite potrebe, bez puno ulaganja, dovoljno posijati da imaš, držati koke i sl., naravno ako ti zdravlje to dozvoljava.
Ja lično živim u Bihaću, hiljadu opcija, puno ljudi se ne brine oko svojih vočnjaka, daju besplatno da se bere voće... Poznajem isto tako dosta ljudi, koji su upitali vlasnike zemljišta da im zemlju prepuste da je siju i obrađuju, neki iz sličnih razloga, neki iz hobija... Budu radne akcije, prije dvije godine je toliko šljive bilo, da se taj džem još jede a rakija još pije
Kako god, na guglu ima dosta informacija kad se traže "jeftini recepti", ima puno stranica koje uspoređuju cijene u marketima, svaki market ima i svoju web stranicu pa možeš uvijek sam pogledati kod koga je trenutno npr. mileram najjeftiniji... Većina piljara daje duplo jeftinije cijene ako kupuješ voće ili povrće na gajbu, tako možeš uzeti recimo neke stvari da osušiš, zamrzneš i pripremaš kroz cijelu godinu kompot sebi, samo staviš u kuhajuću vodu, kao čaj... a zdravo je, ja tako šljive redovno "pijem".
Napisao si da si bolestan, ne znam koliko si što se tiče zdravlja u mogućnosti neke od ovih stvari iskombinirati, ali uglavnom to je to. Ko ne radi, ima barem vremena da bude maštovit i da ulaže vrijeme u pripremu hrane.
Ovaj video što je kolega forumaš postavio, nisam ga pogledao, ali naslov kaže "7 dana sa 20€", po tome mjesečno treba oko 85€, tj. oko 170 KM. Kad bi tome još mogao dodati tako, neke vlastite radove, bio bi na konju
Koliko sam skontao živiš u Sarajevu u stanu i nemaš mogučnosti niti želiš da odeš na selo, i vidim da si dosta aktivan član foruma, imaš redovan pristup internetu, ima dosta poslova koje možeš obavljati iz kuće preko interneta, ne moraš biti stručnjak ili svjetski programer, ali možeš tako popraviti budžet u kući i barem zaraditi za fasungu
Do tebe je.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#25 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.
Pojam zdravog obroka je vrlo relativan jer ne znamo porijeklo hrane. Nisi napisao za koliko osoba dva obroka.Qwertz84 wrote: ↑04/02/2020 18:12 U BiH živi oko 80% stanovništva u nekom siromaštvu, šta me zanima je li nekako moguće sa ispod 250KM u mjesecu prehraniti se nekako zdravo, ako da koja dva obroka na danu su zdrava i mogu se napraviti za ispod 8.50KM na danu? Možete isto objasniti kako se najbolje može prehraniti siromašna porodica u BiH zdravom hranom jer i to me isto zanima?
Sad nije sezona svjezeg povrca, ali moze se kupiti smrznuti grasak, mahune, kosta nesto preko 1 KM 450 grama.
Grah je takodjer hranljiv i isplativ.
Meso nije preskupo, recimo kg junece plecke mljeveni je oko 12 Km, kupis kg i rasporedus po 200 grama.
Makarone, i sl nisu skupi, ovisi kakav umak dodajes.
Mi pravimo mladi sir, za 4 KM dobijemo jedan veliki sir i skoro pola kg kajmaka.
Elem, moze se.