Zdrastvo za covjeka

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
homar

#1 Zdrastvo za covjeka

Post by homar »

Inicirao me je članak objavljen na ovom portalu objavljen danas pod naslovom "zdrastvo za čovjeka" - http://www.klix.ba/vijesti/bih/cekaj-9- ... /120802121 . Cilj mi je da ovdje potaknem posjetioce da iznesu svoje primjere neefikasnosti zdrastvenog sistema u BiH, mita i korupcije, "štela".... Posebno me pogađa to što Vladajuća stranka SDP koja je u svom predizbornom programu imala izvanrednu "strategiju zdrastvenog osiguranja", danas ne čini ništa da očisti korumpirano zdrastvo, da zavede red i omogući liječenje na dostojan način.
Molim diskusije, lične primjere, prijedloge.
kockica_kockica

#2 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by kockica_kockica »

Bez stele i poznanastva covjek moze umrijeti dok izvadi sve nalaze koji su potrebni za dijagnozu... Ponekad se desava da oni prvi nalazi vise nisu validni jer je previse vremena proteklo od dana kada su se radili....
JA sam htjela uraditi generalni pregled kod doktora.. otisla sam s namjerom da se narucim i to odradim.. Docekala me neljubazna sestra koja mi je rekla da sam smijesna jer mislim da to sve mogu odjednom napraviti... Trebala sam uraditi 3 stvari, i za to kako mi je ona objasnila bi trebala doci barem 7-8 puta sto zbog pregleda sto zbog narucivanja... Sve to bi trajalo naravno beskrajno duuugooo ...

Nisam se narucila ni za jedan termin.. Uzela sam knjizicu.. Nazvala privatnu polikliniku.. Otisla sutradan i sve zavrsila za manje od sat vremena... Sve me kostalo 120 KM i jako mnogo ustedjenog vremena i zivaca...
madnessa

#3 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by madnessa »

E vidiš, kockice, da ti je slučajno trebao nalaz za neke veće pretrage i ti ga uradila kod privatnika niko u državnoj zdravstvenoj ustanovi ne bi to prihvatio kao validan. Prošle godine sam imala jako velike bolove u predjelu želuca. Otišla sam doktorici koja me uputila na sto nalaza. Pošto budžet nije bio izglasan domovi zdravlja nisu imali osnovnih sredstava za rad, pa su im falili reagensi za vađenje nalaza i veće pretrage. Dakle, osnovno nisam mogla raditi - nalaze. Za gastroskopiju se čekalo do 2mj. Mene je bol dovodila na rub želje za životom i više nisam mogla da trpim. Ali tvoje je da trpiš. Da skratim, završila sam u privatnoj poliklinici gdje sam odradila pravo puno nalaza i pretraga, jer su se još neke stvari pokazale na nalazima, što me je koštalo nešto više od 500KM. Za 15ak dana sam završila terapiju i bila k'o lampa. U državnoj ne bih ni počela raditi nalaze. Kada sam pokušala svojoj doktorici odnijeti rezultate tih pretraga kako bi mi prepisala preporučenu terapiju i kako ne bih morala lijekove plaćati po velikim cijenama ona ih nije htjela ni pogledati. Sve se promijenilo kada sam povisila ton i postala jako drska! Tada sam dobila lijekove. Da oni rade kako treba i da imaju uslove da uspostave dijagnozu ne bih ni išla privatno. Eto mene žuljalo pola milje, pa otišla ja privatniku!

A što se tiče RTG-a u Saraj Polju se čeka po mjesec dana da dođeš na red za slikanje, a sedam dana na nalaz. I uvijek je mjesec dana. Nije mi jasno da ne mogu odraditi zaostalih mjesec dana da poslikaju te ljude i onda da nema mjesec dana čekanja!
nova_korisnica

#4 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by nova_korisnica »

madnessa wrote:Nije mi jasno da ne mogu odraditi zaostalih mjesec dana da poslikaju te ljude i onda da nema mjesec dana čekanja!
Joj tebe! Ti bi da oni sta nadoknade?? Pa kad ce piti kahvu??

Ima ih stvarno gdje padaju od posla..rijetko doduse, ali ima....ali kad dodjem na neki odjel a sestre sjede u svojoj sobi i piju kafu i puse, prvo bih joj onu cigaru u nos ugurala pa je onda pitala kome se mogu obratiti za nesto...

termin za mrt, sa uputnicom onkologa sa KCUS-a sa naznakom HITNO se ceka 2 mjeseca...
karanana

#5 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by karanana »

koliko traje taj proces radjenja magnetne rezonance kicme koji je naveden u kixovom tekstu i na koji se ceka 8 mjeseci?
madnessa

#6 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by madnessa »

nova_korisnica wrote:
madnessa wrote:Nije mi jasno da ne mogu odraditi zaostalih mjesec dana da poslikaju te ljude i onda da nema mjesec dana čekanja!
Joj tebe! Ti bi da oni sta nadoknade?? Pa kad ce piti kahvu??

Ima ih stvarno gdje padaju od posla..rijetko doduse, ali ima....ali kad dodjem na neki odjel a sestre sjede u svojoj sobi i piju kafu i puse, prvo bih joj onu cigaru u nos ugurala pa je onda pitala kome se mogu obratiti za nesto...

termin za mrt, sa uputnicom onkologa sa KCUS-a sa naznakom HITNO se ceka 2 mjeseca...
Ma jasno je meni to, a jasnom i je i to da gdje prestaje logika tu počinje BiH.
kockica_kockica

#7 Re: Zdrastvo za covjeka

madnessa wrote:E vidiš, kockice, da ti je slučajno trebao nalaz za neke veće pretrage i ti ga uradila kod privatnika niko u državnoj zdravstvenoj ustanovi ne bi to prihvatio kao validan. Prošle godine sam imala jako velike bolove u predjelu želuca. Otišla sam doktorici koja me uputila na sto nalaza. Pošto budžet nije bio izglasan domovi zdravlja nisu imali osnovnih sredstava za rad, pa su im falili reagensi za vađenje nalaza i veće pretrage. Dakle, osnovno nisam mogla raditi - nalaze. Za gastroskopiju se čekalo do 2mj. Mene je bol dovodila na rub želje za životom i više nisam mogla da trpim. Ali tvoje je da trpiš. Da skratim, završila sam u privatnoj poliklinici gdje sam odradila pravo puno nalaza i pretraga, jer su se još neke stvari pokazale na nalazima, što me je koštalo nešto više od 500KM. Za 15ak dana sam završila terapiju i bila k'o lampa. U državnoj ne bih ni počela raditi nalaze. Kada sam pokušala svojoj doktorici odnijeti rezultate tih pretraga kako bi mi prepisala preporučenu terapiju i kako ne bih morala lijekove plaćati po velikim cijenama ona ih nije htjela ni pogledati. Sve se promijenilo kada sam povisila ton i postala jako drska! Tada sam dobila lijekove. Da oni rade kako treba i da imaju uslove da uspostave dijagnozu ne bih ni išla privatno. Eto mene žuljalo pola milje, pa otišla ja privatniku!

A što se tiče RTG-a u Saraj Polju se čeka po mjesec dana da dođeš na red za slikanje, a sedam dana na nalaz. I uvijek je mjesec dana. Nije mi jasno da ne mogu odraditi zaostalih mjesec dana da poslikaju te ljude i onda da nema mjesec dana čekanja!
Sve ja to znam... Nego mi mrsko bilo pisati...
Prijateljica ima bolove u kicmi... Na CT treba da ceka cini mi se oko 6 mjeseci ... Sestra joj rekla da uzme uputnicu i da legne 7 dana u bolnicu i dobiti ce odmah termin... Jer kao oni koji su u bolnici imaju prednost... PA dok lezi moze odmah napraviti CT, a ako ce doci na snimanje preko narucivanja da ceka 6 mjeseci... I to sto pise da HITNO napravi nalaz ne pije vode...
LieToMe

#8 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by LieToMe »

Sve je to divno, i sama sam isla kod privatnika vaditi nalaze, privatno idem ginekologu (za to mi ni sekunde nije zao dati pare) ali zao mi je da dajem pare za krvnu sliku, urin, milion nekih nebuloza zato sto se nekome ne radi, mrsko mu je, nije popio do 8 jutarnju kafu, ja uzimam izlas sa posla gdje mi od bubrega odbijaju svaki mjesec da bi oni imali platu i mogli/trebali raditi svoj posao.
Najnovije nerviranje od jutros: nazovem juce da se narucim u svoju ambulantu porodicne medicine da bih uzela uputnice posto eto trudnice ipak trebaju raditi neke nalaze krvi, prvo mi kaze da moje doktorice nema mjesec dana ona je na godisnjem i niko je ne mijenja, drugo ne mogu da se narucim kod ove koja radi u drugoj smjeni jer jelte ona nije moja doktrorica, mogu da dodjem i trudna da cekam u redu sa gomilom bolesnih penzionera hoce li se ko smilovati pa me pustiti preko reda kako bi mi napisali 3 uputnice za DIP a uz to jel moram traziti i izlaz s posla jer oni rade do 2 :shock:
Kad sam rekla da mi ne pada na pamet da kao zdrava trudnica cekam u maloj prostoriji sa jos 10 bolesnih penzionera koji kaslju i kisu teta mi rece da posaljem supruga :lol: jutros suprug otisao od 7 (posto jel oni bi trebali da rade od 7) i cekao do pola 8 da se "skupi pacijenata" i dok oni popiju kafu pa da pocnu raditi svoj posao a kad vrisnes i dreknes onda si nevaspitan, nekulturan i drzak... E da uputnice nije naravno uzeo, morat cemo cekat godisnji da mozemo ko insani stat u red :D da ne bi bili nekulturni i nevaspitani.
E da zvala sam i privatnu polikliniku rekoh da se ne peglam sa ovim kretenima i skontam na kraju necu da privatno radim nalaze, JA NJIH PLACAM i necu da dodatna sredstva trosim na ono sto su oni DUZNI da urade!
LieToMe

#9 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by LieToMe »

karanana wrote:koliko traje taj proces radjenja magnetne rezonance kicme koji je naveden u kixovom tekstu i na koji se ceka 8 mjeseci?
Duzina snimanja magnetne rezonance zavisi od onog sta snimas u prosjeku oko pola sata. To pod uslovom da prije sebe nemas penzionera koji pred kraj kihne pa moraju ponoviti postupak pa cekas u onom haljetku u hladnoj sali do 8 navece kao ja na -19 u februaru. Jedinstveno iskustvo :D
E da: moras uplatiti 50 KM na blagajnu na KUMU :D
the_stick

#10 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by the_stick »

LieToMe wrote:
karanana wrote:koliko traje taj proces radjenja magnetne rezonance kicme koji je naveden u kixovom tekstu i na koji se ceka 8 mjeseci?
Duzina snimanja magnetne rezonance zavisi od onog sta snimas u prosjeku oko pola sata. To pod uslovom da prije sebe nemas penzionera koji pred kraj kihne pa moraju ponoviti postupak pa cekas u onom haljetku u hladnoj sali do 8 navece kao ja na -19 u februaru. Jedinstveno iskustvo :D
ako si mislio da napravis racunicu koliko bi im vremena trebalo da nadoknade zaostatke, ne zamaraj se.. nisu oni u zaostatku zato sto su vremenski ograniceni.. da je tako, zaostatak bi uvijek rastao, zar ne? a ovdje je uvijek zaostatak takav da se ceka onih nekih magicnih 3-5 mjeseci... taman dovoljno daleko da, ako si stvarno los, ne zalis para da nalaz izvadis kod privatnika... a kako se privatnik dalje rastaljuje sa ovima sto su napravili zaostatak, to je vec posao za SIPA-u... a posto je vjerovatno i SIPA u talu, onda smo ga mi svi skupa.... sta? *hint, pocinje sa P
kockica_kockica

#11 Re: Zdrastvo za covjeka

LieToMe wrote:Sve je to divno, i sama sam isla kod privatnika vaditi nalaze, privatno idem ginekologu (za to mi ni sekunde nije zao dati pare) ali zao mi je da dajem pare za krvnu sliku, urin, milion nekih nebuloza zato sto se nekome ne radi, mrsko mu je, nije popio do 8 jutarnju kafu, ja uzimam izlas sa posla gdje mi od bubrega odbijaju svaki mjesec da bi oni imali platu i mogli/trebali raditi svoj posao.
Najnovije nerviranje od jutros: nazovem juce da se narucim u svoju ambulantu porodicne medicine da bih uzela uputnice posto eto trudnice ipak trebaju raditi neke nalaze krvi, prvo mi kaze da moje doktorice nema mjesec dana ona je na godisnjem i niko je ne mijenja, drugo ne mogu da se narucim kod ove koja radi u drugoj smjeni jer jelte ona nije moja doktrorica, mogu da dodjem i trudna da cekam u redu sa gomilom bolesnih penzionera hoce li se ko smilovati pa me pustiti preko reda kako bi mi napisali 3 uputnice za DIP a uz to jel moram traziti i izlaz s posla jer oni rade do 2 :shock:
Kad sam rekla da mi ne pada na pamet da kao zdrava trudnica cekam u maloj prostoriji sa jos 10 bolesnih penzionera koji kaslju i kisu teta mi rece da posaljem supruga :lol: jutros suprug otisao od 7 (posto jel oni bi trebali da rade od 7) i cekao do pola 8 da se "skupi pacijenata" i dok oni popiju kafu pa da pocnu raditi svoj posao a kad vrisnes i dreknes onda si nevaspitan, nekulturan i drzak... E da uputnice nije naravno uzeo, morat cemo cekat godisnji da mozemo ko insani stat u red :D da ne bi bili nekulturni i nevaspitani.
E da zvala sam i privatnu polikliniku rekoh da se ne peglam sa ovim kretenima i skontam na kraju necu da privatno radim nalaze, JA NJIH PLACAM i necu da dodatna sredstva trosim na ono sto su oni DUZNI da urade!
Ovo boldano mi je poznato... Ja dosla doktorici .. bila bolesna... izderala se na mene, sta sam koji vrag dosla, nisam u njenom timu, trebam se naruciti kod svoje doktorice itd.... :roll:
karanana

#12 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by karanana »

the_stick wrote:
LieToMe wrote:
ako si mislio da napravis racunicu koliko bi im vremena trebalo da nadoknade zaostatke, ne zamaraj se.. nisu oni u zaostatku zato sto su vremenski ograniceni.. da je tako, zaostatak bi uvijek rastao, zar ne? a ovdje je uvijek zaostatak takav da se ceka onih nekih magicnih 3-5 mjeseci... taman dovoljno daleko da, ako si stvarno los, ne zalis para da nalaz izvadis kod privatnika... a kako se privatnik dalje rastaljuje sa ovima sto su napravili zaostatak, to je vec posao za SIPA-u... a posto je vjerovatno i SIPA u talu, onda smo ga mi svi skupa.... sta? *hint, pocinje sa P
i ja to tako nekako vidim.

a da ni ne govorimo o funkcionalnosti onog novog sistema odabira porodicnog doktora.
ja se budaletina uredno prijavio, izabrao doktora, procitao kako se treba postupati. nazvao kartoteku da se narucim a ona mi kaze da me nema mjesta gdje upisati jer je sve bukirano heftama unaprijed. kaze najbolje mi je da dodjem i da stavim knjizicu na kartoteku i da cekam da me prozovu. dakle isto kao sto je i prije bilo.

a da ne spominjem godisnje odmore i smejene tvoga doktora. uh ne daj boze kakve bolesti i ganjanja. ako treba sta da bude nek bude bezbolno i kratko. ovo nema ni u mogadishuu
Last edited by karanana on 03/08/2012 10:39, edited 1 time in total.
muhanata

#13 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by muhanata »

kockica_kockica wrote:Ponekad se desava da oni prvi nalazi vise nisu validni jer je previse vremena proteklo od dana kada su se radili....
Moj brat bi trebao na operaciju koljena, međutim ni jedan doktor ne želi da potpiše da je ovaj spreman za operaciju dok ne uradi sve nalaze. Upravo mu se dešava ovo gore navedeno, dok dočeka jedno da snimi drugo je već zastarjelo :skoljka:

Ko poznaje Bregu, da me upozna? :lol:
Cholina_Lokica

#14 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by Cholina_Lokica »

Ovo je strasno... Ne znam, mi stvarno nismo imali takvih problema a imali smo nekoliko tezih oboljenja u porodici. Jedino sto se desilo kad je amidza zimus obolio, karcinom u finalnoj fazi, nisu htjeli da ga prime na Kosevo da pocne sa terapijom, to je bilo u sustini jer su rekli da ce zivjeti jos 20ak dana, i da se ne moze vise nista uraditi... Ali smo to rijesili kad smo uletili gore i jebali mamu svima, odmah rekli ujutru ga dovezite. I ni jedan problem vise nije bio, ni sa snimanjima ni sa terapijama...
homar

#15 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by homar »

Sistem "ambulanti porodične medicine" izrodio se u ono zašto nije namjenjen. Naime, sve više je primjedbi pacijenata na dostupnost ljekaru porodične medicine, cilj je bio efikasnost i struka a dobili smo neefikasnost i maltetiranje po hodnicima. Ja neznam da li je ikada direktor UKC Sarajevo obišao DIP i da vidi kako se ljudi pate po čekaonicama, kako se primaju pacijenti preko reda...
Oviih nekoliko komentara već ukazuje na alarmantno stanje u zdrastvu.
Da sam ja "netko" postrojio bih sve ministre zdrastva i nenajavljeno obišao sve punktove na kojima se nalaze pacijenti, smijenio odgovorne za nerad i javašluk. Slijedeći korak bi bio potrpao bih sve ministre u autobus i pravac Klinički centar LJubljana da vide organizaciju zdrastva, dao rok za otklanjanje slabosti.
"Lipši magarče do zelene trave".
muhanata

#16 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by muhanata »

Cholina_Lokica wrote:Ali smo to rijesili kad smo uletili gore i jebali mamu svima, odmah rekli ujutru ga dovezite. I ni jedan problem vise nije bio, ni sa snimanjima ni sa terapijama...
Dobro, možeš me onda upoznati sa vama? :lol: :thumbup:
Cholina_Lokica

#17 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by Cholina_Lokica »

muhanata wrote:
Cholina_Lokica wrote:Ali smo to rijesili kad smo uletili gore i jebali mamu svima, odmah rekli ujutru ga dovezite. I ni jedan problem vise nije bio, ni sa snimanjima ni sa terapijama...
Skupis par vecih ljudi iz porodice, i sve zavrsite :D
LieToMe

#18 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by LieToMe »

homar wrote:Sistem "ambulanti porodične medicine" izrodio se u ono zašto nije namjenjen. Naime, sve više je primjedbi pacijenata na dostupnost ljekaru porodične medicine, cilj je bio efikasnost i struka a dobili smo neefikasnost i maltetiranje po hodnicima. Ja neznam da li je ikada direktor UKC Sarajevo obišao DIP i da vidi kako se ljudi pate po čekaonicama, kako se primaju pacijenti preko reda...
Oviih nekoliko komentara već ukazuje na alarmantno stanje u zdrastvu.
Da sam ja "netko" postrojio bih sve ministre zdrastva i nenajavljeno obišao sve punktove na kojima se nalaze pacijenti, smijenio odgovorne za nerad i javašluk. Slijedeći korak bi bio potrpao bih sve ministre u autobus i pravac Klinički centar LJubljana da vide organizaciju zdrastva, dao rok za otklanjanje slabosti.
"Lipši magarče do zelene trave".
Upravo to, umjesto da bude efikasnije i brze ja trebam na uputnicu da cekam 10 dana :-) predzadnji put isto moja doktorica na godisnjem, ova ne moze da me naruci jer naravno nisam njen pacijent, ja trebam da radim double test za trudnice koji se radi iskljucivo od 12-13 sedmice trudnoce a ona meni kaze dodjite za 10 dana :lol: to jutro smo dosli, muz napravio frku i uputnicu mi dali da mogu u roku da uzvadim krv. Meni tacno dodje da sljedeci put stanem tamo i zovem neku vrstu inspekcije pa da neko dodje i obidje ovu nasu malu kliniku :D
muhanata

#19 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by muhanata »

Cholina_Lokica wrote:
muhanata wrote:
Skupis par vecih ljudi iz porodice, i sve zavrsite :D
I još par komšija sa PTSD i napravimo dernek :lol:

Šalu na stranu, kod nas očigledno ništa ne može ukoliko ne platiš ili u najgorem slučaju nekome zaprijetiš/prebiješ ga :-)
the_stick

#20 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by the_stick »

stvarno nisam nikakav galamdzija, niti siledzija i volim da svaka komunikacija sa ljudima pocinje sa 'dobar dan, kako ste' i zavrsava sa 'hvala lijepo i prijatno', ali sam nazalost spoznao da cesto u zdravstvu povisen ton igra kljucnu ulogu u dobijanju usluge...
madnessa

#21 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by madnessa »

Meni je najviše žao neukih ljudi, koji se uzdaju u njihovu "stručnost". Moj otac ima cistu na mozgu, sumnjaju da je tumor, ali pošto ne mijenja veličinu i ne predstavlja problem neće da ga diraju. On ne želi da se mi, djeca, nešto sekiramo, pa nam neće ni da kaže šta su mu doktori rekli, a niti oni njemu puno govore. Ne da nam da idemo s njim doktorima da vrištimo na njih, on neće jer "ipak su to doktori i znaju valjda šta rade", a u Ze-Do kantonu jedino ti vrištanje preostaje. Jadničak je svako malo na neku MRI zakazan. Pa onda nije dobar snimak, ajd ponovo... A što je dao 100KM za taj snimak nikom ništa...
amko76

#22 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by amko76 »

Vrlo istinita izjava koju sam čuo: Daj Bože para, biće i zdravlja :D

Ko ne konta, eee kukala mu mati, vidjeće :)
homar

#23 Re: Zdrastvo za covjeka

Post by homar »

U medijima se pojavi Premijer Kantona Sarajevo, ministar Zdrastva i mnogobrojna svita, povodom donacije jednog aparata za dijagnostiku putem ultrazvuka.

Premijer objašnjava da je princip čekanja na zakazivanje pojedinih pregleda "evropsko dostignuće" i da je to ustaljena praksa u "okruženju i drugim evropskim zemljama". Veću laž odavno nisam čuo, pa je li on misli da smo mi nepismeni i neobavješteni.

Još jednom, gospodine Premijeru, nemojte zabijati sebi autogol, učinite nešto da olakšate muke pacijentima, nemojte se služiti demagogijom i lažima.

Da ponovim gospodinu PREMIJERU MUSIĆU, osnovno pravilo rada i ponašanja u zdrastvu u F BiH (a u Sarajevskom kantonu posebno) je KORUPCIJA I KRIMINAL.
Post Reply