Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Slazem se Done, ja sam taj film gledao prosle godine i slucajno je to bilo u Jeni, u istocnoj njemackoj, bas u ambijentu filma (nije Berlin al je ist. Njemacka, tamo jos ima npr. Aleja Karla Marxa, o arhitekturi da ne govorim, sve jos ima smek komunizma). I mada se film zeza na racun istocnjaka super je primljen. Ostalima mogu samo preporuciti da ga pogledaju, buduci da smo i mi imali to razdoblje, mnoge stvari ce vam biti prepoznatljive.
baš volim pogledati neki tako ZAOKRUŽEN film. Tako je nekako sve rekao i o bivšem sistemu i o onom poslije i o nostalgiji za bivšim sistemom. Evo u par crtica:
- da bi zaštitio majku od pretjeranog uzrujavanja (jer joj prijeti drugi infarkt) sin stvara iluziju da je sve kao prije pada zida. Iluzija je zarazna i brzo se širi. Uskoro umjesto da samo rekreira staro vrijeme/sistem on ga nadograđuje. Na kraju ispada da zapadni nijemci bježe od truhlog kapitalizma u istočnu njemačku, a stvarnost je da...
- poznati kosmonaut iz bivšeg sistema (iz istočne njemačke) nakon ujedinjenja postaje taksista
- sestra glavnog lika nakon ujedinjenja napušta studij i zapošljava se u Burger Kingu
zili, kosmonaut nije taksista. taskista je samo njegov dvojnik
znaci ide se u kino.
Ko zna, mozda smo se i vidjeli
sinoc sam se osjecao ko pravi streber, jer hebo muskarce koji za vrijeme EP-a idu u kino.
stvarno su misevi ovi iz Tropica. stavljaju nas u veliku dilemu, kino ili fudbal
film je presmijesan. cinican i ozbiljan. kako samo govori o komunistickim drzavama i o tome koliko su nas varali laznim idealima. super.
svi u kino veceras
Don,
meni se više svidjelo kako je "raskrinkan" zapad i kapitlaizam. To raskrinkavanje socijalizma ionako nije vise aktuelno, cini mi se da se oduvijek znalo da su to samo ideali, ali mi je super kako u završnici iluzije koju pravi za majku Alex zapravo "ostvaruje" te ideale i pokazuje neku njihovu ljepotu... jer ipak lijepo je bilo vjerovati u nešto, mislim nešto humano
genijalno je kako aotor na komican nacin opisuje ¨male¨ tragedija još manjih ljudi u vrijeme ¨velikih historijskih uspjeha¨
pada zid, njemacka se ujedinjuje, nijemci prvaci svijeta...
ali, na drugo+j strani, bolesna majka, sestra napustila faks i radi u fast foodu, od gubi ideale...
a sve na izuzetno duhovit nacin
odavno se nisam vise u kinu odusevio
Film je odlichan.
Odavno vishe ljudi nije opushtenije i nasmijanije napustilo kino dvoranu. Taj privid, ta varka, svi ti odnosi medju ljudima, posebno odnos izmedju Alexa i sestre. Katrin Sass odlichna kao majka, a evo saznajem da je ona zapravo istochnonjemachka glumica, i da je bila jako poznata, nazhalost ja je ne gledah prije (ili se ne mogu sjetiti da jesam), kao i sam Alex (inache glavna uloga u filmu, Daniel Bruehl).
Za sve one koji film nisu pogledali u ova dva dana prikazivanja, ovo za one shto su u Sarajevu, vrijedi ga iznajmiti na vhs ili dvd medijima.
film nije los, to zasigurno. sto mi fali je dubina. to njemac ne moze cesto da napravi - nasa dobra komedija je uvjek nekako srdacna (udari u dusu). ako zelite da pogledate stvarno dobar njemacki film: "nirgendwo in afrika" (http://imdb.com/title/tt0161860/) ili meni vrlo drag "lichter" (http://imdb.com/title/tt0351238/)...
a za one koje vole danny boyle-a, guy ritchy-a i engleski snit i montazu "Kanak attack" - super je, legendaran u potpunosti
....i da ne zaboravim njemackog danisa (moja subjektivna misao): fatih akina - ako imate sanse u bosni njegove filmove pogledati, odmah kartu i kokice francuska kamera i engleska skola, a reziser turcin/njemac...
inace, glavni glumac u filmu Daniel Bruehl je jedan od najperspektivnijih glumaca iz mladje generacije u Njemackoj. preporucujem, za one koji su u prilici da pogledaju "das weisse Rauschen" u kojem glumi paranoidnog sizofrenicara, film je jedan od boljih. a inace sve predrasude koje postoje o njemackom filmu se mogu baciti u vodu dolaskom nove generacije rezisera poput Tom Tykwera (Lola rennt), Bernd Eichinger, Sönke Wortmann (das Wunder von Bern) i mnogih drugih...koga interesuje, nek upita