Zbogom 'božice Yangtzea'

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

StLouis

#1 Zbogom 'božice Yangtzea'

Post by StLouis »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070808007

http://hr.wikipedia.org/wiki/Baiji

:sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad:

Božica Yangtzea umire...

Izumrla rijetka vrsta dupina iz rijeke Yangtze

Rijetki dupin iz rijeke Yangtze, kojega je Kina 1975. proglasila nacionalnim blagom, službeno je izumro. Tijekom istraživanja koje je trajalo šest tjedana u rijeci nije primijećen ni jedan bijeli dupin, poznat i pod imenom 'božica Yangtzea'. Uzroci izumiranja su teška industrijalizacija, zagađenje, ribolov s velikim mrežama i drugi. Ovi riječni dupini, poznati i kao baiji, pripadaju grupi najstarijih slatkovodnih sisavaca, koji su u rijeci Yangtze živjeli više od 20 milijuna godina. NewScientist...

http://www.newscientist.com/article/dn1 ... tinct.html

:cry: :(

bemti ljude, industrijalizaciju, mreze, sebicnjake
Jara

Post by Jara »

:( :( :( :x :x :x
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

Image
bonsai

Post by bonsai »

Image Image Image
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

:(
Eskimo kiss

Post by Eskimo kiss »

To ce postati uobicajena vijest u skorijoj buducnosti... Nadam se da zivotinje nece opstati samo u ZOO vrtovima...
tech10

Post by tech10 »

Oho im se ako za ovo cuju Phia i dynchy84. :D
Phia

Post by Phia »

tech10 wrote:Oho im se ako za ovo cuju Phia i dynchy84. :D
A šta je s tobom?Šta ti kažeš na ovo? :roll:
tech10

Post by tech10 »

Steta. :(
Phia

Post by Phia »

tech10 wrote:Steta. :(
Naravno da je šteta..ali biće još gore..
manki

Post by manki »

ljudi su djubrad :(
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Na delfine sam posebno osjetljiv, vrijednija bica od ljudi milion puta.
Tesssa

Post by Tesssa »

tech10 wrote:Oho im se ako za ovo cuju Phia i dynchy84. :D
evo tek sad procitah :x

Uopste me ne iznenadjuje, ali me tooooliko ljuti!
StLouis

Post by StLouis »

Celicna_saka wrote:Na delfine sam posebno osjetljiv, vrijednija bica od ljudi milion puta.
najumiljatija bica na planeti zemlji... :sad:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

:( tuzno...
ali ali to mi nije dovolno ubjedljiv razlog da budem vegetarijanac :-)
Tesssa

Post by Tesssa »

Bosanac sa dna kace wrote::( tuzno...
ali ali to mi nije dovolno ubjedljiv razlog da budem vegetarijanac :-)
ko je spomenuo ista o vegetarijancima? :roll:
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Nadgledanje koje je izvr¹eno 1999. godine pokazalo je da je Beiji delfina u rijeci bilo svega oko 13!

Nauènici su smatrali da bi, ukoliko pronaðu i jednog delfina, mogli prebaciti u jezero u blizini i poku¹ati spasiti ovu vrstu. No sretnog zavr¹etka ovaj put nema.
A ¹ta su radili 99-te? Èekali da ostane samo 1? Niðe veze... :(
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ztluhcs wrote:
Nadgledanje koje je izvršeno 1999. godine pokazalo je da je Beiji delfina u rijeci bilo svega oko 13!

Naučnici su smatrali da bi, ukoliko pronađu i jednog delfina, mogli prebaciti u jezero u blizini i pokušati spasiti ovu vrstu. No sretnog završetka ovaj put nema.
A šta su radili 99-te? Čekali da ostane samo 1? Niđe veze... :(
fakat... :(
sta su cekali? da vide da se moze... :x

p.s.
ovo me podsjeti na seriju/dokumentarac Opstanak (neki će se sjetiti, islo je u skolskom programu)... poplava i bujica...pokupi jelena i on hud zaglavi svojim ogromnim rogovima među ostatcima drveca... i ne moze da ispliva, ne moze da se makne... Ja sve cekam, hajd snimaju ga, sigurno ce mu pomoci, izvaditi ga... Prelazi interesovanje na neke druge zivotinje, pa se opet vrate (kao nakon nekoliko sati ili dan) na onog jelena...sve dok ga nisu snimili kako umire..kako odustaje...
Phia

Post by Phia »

zena wrote:
ztluhcs wrote:
Nadgledanje koje je izvršeno 1999. godine pokazalo je da je Beiji delfina u rijeci bilo svega oko 13!

Naučnici su smatrali da bi, ukoliko pronađu i jednog delfina, mogli prebaciti u jezero u blizini i pokušati spasiti ovu vrstu. No sretnog završetka ovaj put nema.
A šta su radili 99-te? Čekali da ostane samo 1? Niđe veze... :(
fakat... :(
sta su cekali? da vide da se moze... :x

p.s.
ovo me podsjeti na seriju/dokumentarac Opstanak (neki će se sjetiti, islo je u skolskom programu)... poplava i bujica...pokupi jelena i on hud zaglavi svojim ogromnim rogovima među ostatcima drveca... i ne moze da ispliva, ne moze da se makne... Ja sve cekam, hajd snimaju ga, sigurno ce mu pomoci, izvaditi ga... Prelazi interesovanje na neke druge zivotinje, pa se opet vrate (kao nakon nekoliko sati ili dan) na onog jelena...sve dok ga nisu snimili kako umire..kako odustaje...
Fakat..meni je taj dokumentarac došao onda kad sam ga gledala kao dijete ko neki horor. :x
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Citat jednog snimatelja National Geographic-a: "Kad se poène¹ petljati u prirodu i lanac ishrane i pre¾ivljavanja... Kako zna¹ gdje stati?"

Druga stvar je ako je èovjek kriv...
Phia

Post by Phia »

ztluhcs wrote:Citat jednog snimatelja National Geographic-a: "Kad se počneš petljati u prirodu i lanac ishrane i preživljavanja... Kako znaš gdje stati?"

Druga stvar je ako je čovjek kriv...
Eto nek se on nije petljao da bi dobio svoj dragocjeni snimak.I ko fol da se ne petlja u prirodu a vamo životinje izrabljujemo kako nam volja..Nek prestane jesti kad je tako pošten svako ke neće da se petlja u prirodu..Koje licemjerje.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Phia wrote:
ztluhcs wrote:Citat jednog snimatelja National Geographic-a: "Kad se poène¹ petljati u prirodu i lanac ishrane i pre¾ivljavanja... Kako zna¹ gdje stati?"

Druga stvar je ako je èovjek kriv...
Eto nek se on nije petljao da bi dobio svoj dragocjeni snimak.I ko fol da se ne petlja u prirodu a vamo ¾ivotinje izrabljujemo kako nam volja..Nek prestane jesti kad je tako po¹ten svako ke neæe da se petlja u prirodu..Koje licemjerje.
Nisu snimatelji problem Phia. Ti ljudi vole prirodu vi¹e nego æemo mi ikad moæi i shvatiti... Neæe niko provesti u blatu i pra¹ini 30 godina ako ne voli to ¹to radi... Èovjek je u pravu... Nema smisla ni potrebe mije¹ati se u tok i selekciju u prirodi...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ztluhcs wrote:
Phia wrote:
ztluhcs wrote:Citat jednog snimatelja National Geographic-a: "Kad se počneš petljati u prirodu i lanac ishrane i preživljavanja... Kako znaš gdje stati?"

Eto nek se on nije petljao da bi dobio svoj dragocjeni snimak.I ko fol da se ne petlja u prirodu a vamo životinje izrabljujemo kako nam volja..Nek prestane jesti kad je tako pošten svako ke neće da se petlja u prirodu..Koje licemjerje.
Nisu snimatelji problem Phia. Ti ljudi vole prirodu više nego ćemo mi ikad moći i shvatiti... Neće niko provesti u blatu i prašini 30 godina ako ne voli to što radi... Čovjek je u pravu... Nema smisla ni potrebe miješati se u tok i selekciju u prirodi...
ima to smisla...

ali oni snimatelji..sto love momente...znas ono jelen, covjek, snajper, dijete lesinar... :x

ma sve je to ok..a nije isto, slazem se...ovo me samo podsjetilo na to...
...reminescencija
Shoba

Post by Shoba »

ma Kinezi su beskrupulozni. Velika nacija ali ne daju da im nista stane na put. Oni ce tu rijeku POPIT takvu zagadjenu kakva jest.....ma ne jebu 2%.....ali obice im se o glavu sve to...
Phia

Post by Phia »

ztluhcs wrote:
Phia wrote:

Nisu snimatelji problem Phia. Ti ljudi vole prirodu više nego ćemo mi ikad moći i shvatiti... Neće niko provesti u blatu i prašini 30 godina ako ne voli to što radi... Čovjek je u pravu... Nema smisla ni potrebe miješati se u tok i selekciju u prirodi...
Za mene neko ko voli prirodu a zna da je ostao jedan delfin živ od cijele vrste neće snimiti tog jednog delfina i ispaliti se nakon toga (dok mu opet ne zatreba snimak) e da se ne bi miješao u prirodu - prirodu iz bajke u kojoj čovjek nije upetljao svoje prljave prste..
Post Reply