Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Rijetki dupin iz rijeke Yangtze, kojega je Kina 1975. proglasila nacionalnim blagom, službeno je izumro. Tijekom istraživanja koje je trajalo šest tjedana u rijeci nije primijećen ni jedan bijeli dupin, poznat i pod imenom 'božica Yangtzea'. Uzroci izumiranja su teška industrijalizacija, zagađenje, ribolov s velikim mrežama i drugi. Ovi riječni dupini, poznati i kao baiji, pripadaju grupi najstarijih slatkovodnih sisavaca, koji su u rijeci Yangtze živjeli više od 20 milijuna godina. NewScientist...
Nadgledanje koje je izvr¹eno 1999. godine pokazalo je da je Beiji delfina u rijeci bilo svega oko 13!
Nauènici su smatrali da bi, ukoliko pronaðu i jednog delfina, mogli prebaciti u jezero u blizini i poku¹ati spasiti ovu vrstu. No sretnog zavr¹etka ovaj put nema.
A ¹ta su radili 99-te? Èekali da ostane samo 1? Niðe veze...
Nadgledanje koje je izvršeno 1999. godine pokazalo je da je Beiji delfina u rijeci bilo svega oko 13!
Naučnici su smatrali da bi, ukoliko pronađu i jednog delfina, mogli prebaciti u jezero u blizini i pokušati spasiti ovu vrstu. No sretnog završetka ovaj put nema.
A šta su radili 99-te? Čekali da ostane samo 1? Niđe veze...
fakat...
sta su cekali? da vide da se moze...
p.s.
ovo me podsjeti na seriju/dokumentarac Opstanak (neki će se sjetiti, islo je u skolskom programu)... poplava i bujica...pokupi jelena i on hud zaglavi svojim ogromnim rogovima među ostatcima drveca... i ne moze da ispliva, ne moze da se makne... Ja sve cekam, hajd snimaju ga, sigurno ce mu pomoci, izvaditi ga... Prelazi interesovanje na neke druge zivotinje, pa se opet vrate (kao nakon nekoliko sati ili dan) na onog jelena...sve dok ga nisu snimili kako umire..kako odustaje...
Nadgledanje koje je izvršeno 1999. godine pokazalo je da je Beiji delfina u rijeci bilo svega oko 13!
Naučnici su smatrali da bi, ukoliko pronađu i jednog delfina, mogli prebaciti u jezero u blizini i pokušati spasiti ovu vrstu. No sretnog završetka ovaj put nema.
A šta su radili 99-te? Čekali da ostane samo 1? Niđe veze...
fakat...
sta su cekali? da vide da se moze...
p.s.
ovo me podsjeti na seriju/dokumentarac Opstanak (neki će se sjetiti, islo je u skolskom programu)... poplava i bujica...pokupi jelena i on hud zaglavi svojim ogromnim rogovima među ostatcima drveca... i ne moze da ispliva, ne moze da se makne... Ja sve cekam, hajd snimaju ga, sigurno ce mu pomoci, izvaditi ga... Prelazi interesovanje na neke druge zivotinje, pa se opet vrate (kao nakon nekoliko sati ili dan) na onog jelena...sve dok ga nisu snimili kako umire..kako odustaje...
Fakat..meni je taj dokumentarac došao onda kad sam ga gledala kao dijete ko neki horor.
ztluhcs wrote:Citat jednog snimatelja National Geographic-a: "Kad se počneš petljati u prirodu i lanac ishrane i preživljavanja... Kako znaš gdje stati?"
Druga stvar je ako je čovjek kriv...
Eto nek se on nije petljao da bi dobio svoj dragocjeni snimak.I ko fol da se ne petlja u prirodu a vamo životinje izrabljujemo kako nam volja..Nek prestane jesti kad je tako pošten svako ke neće da se petlja u prirodu..Koje licemjerje.
ztluhcs wrote:Citat jednog snimatelja National Geographic-a: "Kad se poène¹ petljati u prirodu i lanac ishrane i pre¾ivljavanja... Kako zna¹ gdje stati?"
Druga stvar je ako je èovjek kriv...
Eto nek se on nije petljao da bi dobio svoj dragocjeni snimak.I ko fol da se ne petlja u prirodu a vamo ¾ivotinje izrabljujemo kako nam volja..Nek prestane jesti kad je tako po¹ten svako ke neæe da se petlja u prirodu..Koje licemjerje.
Nisu snimatelji problem Phia. Ti ljudi vole prirodu vi¹e nego æemo mi ikad moæi i shvatiti... Neæe niko provesti u blatu i pra¹ini 30 godina ako ne voli to ¹to radi... Èovjek je u pravu... Nema smisla ni potrebe mije¹ati se u tok i selekciju u prirodi...
ztluhcs wrote:Citat jednog snimatelja National Geographic-a: "Kad se počneš petljati u prirodu i lanac ishrane i preživljavanja... Kako znaš gdje stati?"
Eto nek se on nije petljao da bi dobio svoj dragocjeni snimak.I ko fol da se ne petlja u prirodu a vamo životinje izrabljujemo kako nam volja..Nek prestane jesti kad je tako pošten svako ke neće da se petlja u prirodu..Koje licemjerje.
Nisu snimatelji problem Phia. Ti ljudi vole prirodu više nego ćemo mi ikad moći i shvatiti... Neće niko provesti u blatu i prašini 30 godina ako ne voli to što radi... Čovjek je u pravu... Nema smisla ni potrebe miješati se u tok i selekciju u prirodi...
ima to smisla...
ali oni snimatelji..sto love momente...znas ono jelen, covjek, snajper, dijete lesinar...
ma sve je to ok..a nije isto, slazem se...ovo me samo podsjetilo na to...
...reminescencija
ma Kinezi su beskrupulozni. Velika nacija ali ne daju da im nista stane na put. Oni ce tu rijeku POPIT takvu zagadjenu kakva jest.....ma ne jebu 2%.....ali obice im se o glavu sve to...
Nisu snimatelji problem Phia. Ti ljudi vole prirodu više nego ćemo mi ikad moći i shvatiti... Neće niko provesti u blatu i prašini 30 godina ako ne voli to što radi... Čovjek je u pravu... Nema smisla ni potrebe miješati se u tok i selekciju u prirodi...
Za mene neko ko voli prirodu a zna da je ostao jedan delfin živ od cijele vrste neće snimiti tog jednog delfina i ispaliti se nakon toga (dok mu opet ne zatreba snimak) e da se ne bi miješao u prirodu - prirodu iz bajke u kojoj čovjek nije upetljao svoje prljave prste..