Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

palermo

#101 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by palermo »

sedan wrote:
palermo wrote:
sedan wrote:

Hrvati nisu asimilirali na osnovu vjere. Bar ne masovno. Nije svaki katolik u Hrvatskoj Hrvat. Može bit Talijan, Slovak, može bit Mađar, može biti čeh..može bit svašta

jedino je svaki islamizirani stanovnik Balkana automatski postao Bošnjak. Nema tu usporedbe. To je neistina
Albanci su zapravo Bošnjaci :? ,čuo sam doduše da Bošnjake zovu Turcima, ali da su zapravo Turci Bošnjaci to još nisam znao. Svašta čovjek ovdje dozna :izet:

Albanci govore drugi jezik i nisu mogli ući u bošnjački korpus, bar oni dio koji je islamiziran
Pa ja koliko znam i italijani govore italijanski, a ne hrvatski, Mađari mađarski a ne hrvatski, Slovaci slovački a ne hrvatski....ergo, tvoj post je zapravo bio besmislen.
sedan

#102 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by sedan »

palermo wrote:
Pa ja koliko znam i italijani govore italijanski, a ne hrvatski, Mađari mađarski a ne hrvatski, Slovaci slovački a ne hrvatski....ergo, tvoj post je zapravo bio besmislen.

Pa nisam ja postavio teoriju da je svaki katolik automatski postajao Hrvat što je notorna glupost.
mirsek

#103 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by mirsek »

sedan wrote:
palermo wrote:

Pa nisam ja postavio teoriju da je svaki katolik automatski postajao Hrvat što je notorna glupost.
Ali svaki stanovnik bosne je nacionalno bosanac ili je nacionalno pripadnik neke dijaspore. :roll:
Megiddo

#104 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by Megiddo »

sedan wrote:Pa nisam ja postavio teoriju da je svaki katolik automatski postajao Hrvat što je notorna glupost.
Glupost koliko i tvoje da je svaki musliman postajao bošnjak. A ustvari bliže je da je i jedno i drugo tačno.
sedan

#105 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by sedan »

Megiddo wrote:
sedan wrote:Pa nisam ja postavio teoriju da je svaki katolik automatski postajao Hrvat što je notorna glupost.
Glupost koliko i tvoje da je svaki musliman postajao bošnjak. A ustvari bliže je da je i jedno i drugo tačno.

Znači Talijani kao veći i snažniji narod se asimilirao u Hrvate samo zato jer su katolici.

Upravo je obrnuti proces tekao kad je Zadar i ne samo Zadar ( u Splitu poznati autonomaši ili talijanaši) pripao Italiji. Mnogi Hrvati su se talijanizirali čak i otišli, optirali za Italiju nakon 45-te. Ista stvar u Istri.
BHCluster

#106 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by BHCluster »

sedan wrote:
mk ultra wrote: :thumbup:

bosanski kraljevi su prema hrvatima, bili hrvati... svojataju sve živo, a kad se pogleda kroz historiju nisu ni postojali do 1920.
meni nikad nije bilo jasno kako je došlo do tog prevrata iz bosanac u hrvat/srbin, čitao sam, tražio, al ne kontam nikako
Pitaj Hrvoja Vukčića Hrvatinića...
Negovi su dosli iz Hrvatske u Bosnu mozda zato?
seln

#107 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by seln »

sedan wrote:
seln wrote:
sedan wrote:
Fail. Hrvati se iseljavaju, to je uočeno ali jel uočeno da se iseljavaju i drugi.
Jope' dobro...prije ce se isprazniti onaj halvat sa 400 tisuca, nego onaj sa 2 milijuna.

2 miliona ..gdje to..

2 miliona vas ima jedino ako anektirate Dansku
Anektiracemo Dalmaciju, bolja klima... :wink:
Glede 2 milijuna...imamo i mi nasu ercegovinu.
Nokija

#108 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by Nokija »

Iseljavaju se iz ekonomskih razloga. Vecina ima hrvatsku putovnicu i stoga olaksan pristup trzistu rada. Od 1. Juna im nece trebati ni radna dozvola za EU. Uz to relativno jak lobi u inozemstvu.
sedan

#109 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by sedan »

seln wrote: Anektiracemo Dalmaciju, bolja klima... :wink:

Misliš Sandžak.

to je 150-200 000 ljudi uvrh glave.

S njihove strane gledišta, imamo i mi svoju Bosnu :P
seln

#110 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by seln »

sedan wrote:
seln wrote: Anektiracemo Dalmaciju, bolja klima... :wink:

Misliš Sandžak.

to je 150-200 000 ljudi uvrh glave.

S njihove strane gledišta, imamo i mi svoju Bosnu :P
Eto vidis. Kao sto ste vi iz kraskih predjela najveci Hrvati, tako su i oni najzesci Bosnjaci.
Vi sa tendencijom odlaska, oni sa tendencijom dolaska.
sedan

#111 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by sedan »

seln wrote: Eto vidis. Kao sto ste vi iz kraskih predjela najveci Hrvati, tako su i oni najzesci Bosnjaci.

I prolaska...
Megiddo

#112 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by Megiddo »

sedan wrote:
Megiddo wrote:

Znači Talijani kao veći i snažniji narod se asimilirao u Hrvate samo zato jer su katolici.

Upravo je obrnuti proces tekao kad je Zadar i ne samo Zadar ( u Splitu poznati autonomaši ili talijanaši) pripao Italiji. Mnogi Hrvati su se talijanizirali čak i otišli, optirali za Italiju nakon 45-te. Ista stvar u Istri.
Prati sebe.
jedino je svaki islamizirani stanovnik Balkana automatski postao Bošnjak. Nema tu usporedbe. To je neistina
Onda ti je neko dao primjer Albanaca (što odgovara tvojim Italijanima), jer su i oni muslimani, tj. Italijani katolici a nisu Bošnjaci, tj. Hrvati.

A onda si ti suzio kriterij na ljude koji govore južnoslavenske jezike:
sedan wrote:Albanci govore drugi jezik i nisu mogli ući u bošnjački korpus, bar oni dio koji je islamiziran
Suština je da u ovom tamnom vijaletu (ili množini ako hoćeš, vijaletima) svako za sebe hoće tvrditi da je čist a ne zna se ko je gori. Nisam čitao ovu temu od početka ali slutim likovanja jednih, drugih a vjerovatno i trećih.
seln

#113 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by seln »

sedan wrote:
seln wrote: Eto vidis. Kao sto ste vi iz kraskih predjela najveci Hrvati, tako su i oni najzesci Bosnjaci.

I prolaska...
Kako ko...tesko da ce se i tako istrositi toliko da ce vas biti vise.
Nomo

#114 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by Nomo »

sedan wrote:
palermo wrote:

pa nisam ni ja klokane . mogao bi barem procitati moj post prije nego recipliras :evil:
Nomo

#115 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by Nomo »

sedan wrote:
palermo wrote:

evo ti pa citaj . ne vjerujem da si bas toliko glup .

Nomo je napisao jutros

Da nije bio isti jezik u Bosni i Srbiji i Hrvatskoj nikada ama bas nikada od katolika i pravoslavaca( u BiH ) ne bi postali Srbi i Hrvati . Dokaz za to su Albanci katolicke i pravoslavne vjere koji nisu postali ni Hrvati ni Srbi . ali su zato Bunjevci i Janjevci ( katolici ) postali Hrvati jer govore istim jezikom kao i Hrvati .
stakasa

#116 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by stakasa »

Nokija wrote:Iseljavaju se iz ekonomskih razloga. Vecina ima hrvatsku putovnicu i stoga olaksan pristup trzistu rada. Od 1. Juna im nece trebati ni radna dozvola za EU. Uz to relativno jak lobi u inozemstvu.
Kakav lobi matere ti
travnik

#117 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by travnik »

90% - ekonomija, 10% - sve ostalo
sedan

#118 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by sedan »

Nomo wrote:
sedan wrote:
palermo wrote:

evo ti pa citaj . ne vjerujem da si bas toliko glup .

Nomo je napisao jutros

Da nije bio isti jezik u Bosni i Srbiji i Hrvatskoj nikada ama bas nikada od katolika i pravoslavaca( u BiH ) ne bi postali Srbi i Hrvati . Dokaz za to su Albanci katolicke i pravoslavne vjere koji nisu postali ni Hrvati ni Srbi . ali su zato Bunjevci i Janjevci ( katolici ) postali Hrvati jer govore istim jezikom kao i Hrvati .

Čuj da nije bilo istog jezika. Pa jezik je osnovna kategorija identiteta.

A što bi Janjevci udaljeni miljama od Hrvatske u moru Albanaca i Srba postali baš Hrvati samo zato jer su katolici.

Kad su toliki katolici u osmanlijskom carstvu prevedeni u pravoslavlje jer je pećki patrijarh polagao pravo na sve kršćane u Osmalijskom carstvu jer je katoličanstvo Osmalijama neprijateljsko a pravoslavlje vazalno i pokoreno.
Post Reply