Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Drinski

#76 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Drinski »

madner wrote: To je jedan objektivan sud, koji bih mogao obrazloziti. IZ je jedna duboko konzervativna organizacija koja ima historiju zalaganja za potpuno pogresnu politiku. Kada su Austrijanci gurali bosanski nacionalni identitet, IZ je bila protiv. Kada su u Jugoslaviji poceli gurati bosnjastvo prvi put, IZ je bila protiv, kada je NDH gurao Hrvatsvo, IZ je bila za.
Ma to stoji, ali je to greska rukovodstva a ne organizacije, a složićemo se da je tadasnje rukovodstvo bilo na intelektualnom nivou predsjednika mjesnih zajednica, uz izuzetke koji su stršili.
No kao sto rekoh, nije problem u IZ koja ima svoje legitimne ciljeve, nego u narodu koji misli da treba slusati tu IZ.
Kao sto je SSRN bio najsiri front, jedino IZ okuplja sve Bosnjake (ovdje mislim na BH Muslimane, ali isto tako Bošnjak ne mora biti uopće niti musliman niti vjernik), bez obzira na njihovu svaku drugu kategorizaciju (politicku i sl.), odnosno nju treba njegovati i čuvati pa i reformisati, a ne šutnuti je od sebe. A naravno, to je primarno, vjerska organizacija.
BHCluster

#77 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by BHCluster »

Za sadasne stanje moramo sa sacekamo rezultate popisa pa onda.
perfekcionista1

#78 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by perfekcionista1 »

Fact wrote:Nego,ne znam zašto ova tema postoji.Na kraju će se ionako zaključiti da su Bošnjaci zapravo bili najobrazovaniji i u bivšoj državi,a da prednjače i danas u obrazovanju.Naravno izvor i "argument" za takvo zaključivanje će biti da je nekome tetka završila fakultet i da mu je dedo bio direktor firme,a i on sam je evo treća godina prava.Pa onda mora da je tako i kod svih Bošnjaka.

Nemoj molim te da netko iznese neke relevantne podatke ili ako već istih nema da se tema zaključa. :run:
Iznesite vi konkretne podatke na osnovu kojih zakljucujete da su danas Bosnjaci neobzraovaniji od drugih naroda u Bosni? Izvoli cekam. Inace je ovo govor mrznje i nista drugo.
Drinski

#79 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Drinski »

perfekcionista1 wrote: Iznesite vi konkretne podatke na osnovu kojih zakljucujete da su danas Bosnjaci neobzraovaniji od drugih naroda u Bosni? Izvoli cekam. Inace je ovo govor mrznje i nista drugo.
ma prica je o proslosti.
perfekcionista1

#80 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by perfekcionista1 »

Drinski wrote:
perfekcionista1 wrote: Iznesite vi konkretne podatke na osnovu kojih zakljucujete da su danas Bosnjaci neobzraovaniji od drugih naroda u Bosni? Izvoli cekam. Inace je ovo govor mrznje i nista drugo.
ma prica je o proslosti.
Nije prica o proslosti. Pogledaj naslov teme. A ni u proslosti stanje nije bilo puno drugacije. Bosnjaci su se skolovali kao i ostali narodi ali nikad nisu imali jednaka prava da dodju na visoke funkcije, one su bile rezevrisane uglavnom za Srbe, nebeski narod.
hAZNADAR

#81 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by hAZNADAR »

Gledajuci generaciju mog oca u mahali - to je bio skoro isti sablon zivota. Ne opisujem njega vec prosjecnog Bosnjaka.

Odrastanje u kuci u gradu sa lijepom avlijom i dvoristem, skola kred nosom, bezbrizno djetinjstvo, pecanje, kupanje na Vrbasu,...
poslije ganjas cure, srednja skola, uvijek dobro obucen po najnovijoj modi, imas sloznu raju koja se pomaze i jedni druge brane, ne druzis se sa papcima, .... imas love dovoljno, malo konobarises, malo nesto preprodas ili zaradis kod daidze sto ima radnju,...
e onda stela za posao u nekoj kancelariji, ili otvoris privatluk bilo radnju, kafic ili servis,... u dvoristu nanine kuce gdje niko ne zivi, osnujes porodicu i dalje pecas, kupas se na Vrbasu, ganjas zene(svaleraj), radis ali ne tesko jer samo gledas kad ces zapaliti rostilj, okrenuti janje, napraviti festu, sjediti u hladu ispod oraha u svojoj avliji, politika te ne interesuje, imas i dalje raju koja je slozna i svako malo pobjegnete od zena i djece, hvatas stiglice, .. imas kafic u kojem visis i stalna raja koja te gotivi,.. sin zivi identicno isto kao ti a kcerka jedva ceka da pobjegne iz mahale i gleda te sa visoka, imas dovoljno love za osnovno i neki autic kojeg stalno krpis.

Drugi sablon je generacija oca mog druga i ostalih iz novoizgradjenih zgrada.
Tezak zivot na selu, djak pjesak, roditelji te salju na skolovanje u grad a para malo pa moras stediti, uvijek lose obucen i gradske cure te nece ni pogledati, marljivo ucis jer ako ne polozis vracas se na selo, upisujes fakutet i jos vise ucis, slabo izlazis u grad navecer jer nemas para i mogucnosti da zaradis,.. al ipak diplomiras jednog dana i dobijes posao inzinjera ili startas od nizeg posla ali doguras do inzinjera. Firma ti dadne stancic od 50 kvadrata na 7-om spratu, osnujes porodicu i marljivo radis, ganjas karijeru, ponekad odes na selo al se nasikiras kada vidis kako sve zarasta, zapalis rostilj, pecas, pravis festu,.svake prijestupne, kcerka ti dovodi momka u stan u 16-toj, sin ti se oblaci u crno i fura na Goth, a ti stalno pricas kako je tvoj zivot bio tezak i kako se treba boriti al niko te ne sljivi, pratis politiku i vijesti, u kafice ne zalazis jer si vjecito umoran od posla a i nemas neke raje, imas love i dobro auto.

Ciji zivot bi radije izabrali? :D
Fact

#82 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Fact »

Tko je rekao da su najneobrazovaniji?Nemoj mi stavljati riječi u usta.
Ja niti sam tako nešto tvrdio niti ću tvrditi.
x_lecter

#83 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by x_lecter »

dfgrewt4434 wrote:
bach wrote:
perfekcionista1 wrote:bach je provokator i nista drugo. Nazivati Bosnjake nepismenim i neobrazovanim je degutantno i neprimjereno. Ako vec gleda period iz vremena Jugoslaviej onda mora znati koliko smo mi bili ustvari diskriminisani da uopste mozemo doci na neku poziciju. U cijeloj JNA vojsci je bilo samo par visih funkcionera iz reda Muslimanskog naroda, a sve ostalo su bili srbi i hrvati. To nije slucajno. Nametnut nam je srpsko hrvatski jezik, sve srpsko hrvatsko, i onda neko dodje i kaze mi smo nepismeni. Nismo nepismeni. Nasa djeca i omladina su danas jako obrazovana a doticni provokator Bach je napisao temu u smislu da i dan danas ne volimo knjigu. Ja tvrdim da smo danas obrazovaniji nego srbi i hrvati zajedno.

Jednom je negdje napisano da se za koncet Ace Likasa u Zetri prodalo više karata nego što sve sarajevske biblioteke imaju korisnika...

Upitaj se koliko ima knjižara izvan većih gradova u BiH i sve će ti biti jasno...
pa gdje je god islam i muslimani tu je jad i bijeda, ratujete bez prestanka preko 1400 godina kad nemate s kime koljete se između sebe, najveći ste neradnici, ljenjivci, smrdljivci, bijednici, da nema vas islamskih govana BiH bi bil ko švica, mamu vam jebem onu nenormalnu BRE :lol: :lol: :lol:
:D :D :D
Mjesanac

#84 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Mjesanac »

Što se više bliže izbori to je više tema o Bošnjacima, Srbima i Hrvatima :D Iduću temu predlažem analiziranje razlike odlaska na spavanje Bošnjaka, Srba i Hrvata sa naglaskom na koliko kome treba da zaspe.

A na temu:

Image
ema_

#85 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by ema_ »

dfgrewt4434 wrote: pa gdje je god islam i muslimani tu je jad i bijeda, ratujete bez prestanka preko 1400 godina kad nemate s kime koljete se između sebe, najveći ste neradnici, ljenjivci, smrdljivci, bijednici, da nema vas islamskih govana BiH bi bil ko švica, mamu vam jebem onu nenormalnu BRE :lol: :lol: :lol:
Nuspjeli abortusu, moje iskreno saučešće bre.
Pol_Pot

#86 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Pol_Pot »

Fact wrote:
Pol_Pot wrote:
Nije tijesno, fala Bogu živi smo, s kakvom bagrom smo imali posla dobro smo ikako. Al znaš šta nas tješi? U tih 33% je sve što valja u ovoj zemlji. Livno, govno, grude, lištica, usora... šta će to kome koji kurac? Valja magarcima i white soxima.
:thumbup:
Neka si ti meni živ i zdrav,drukčije i ne bih volio.Dobro,tebi je sve u 33% zemlje,a meni nekako u svih 100%,ali dobro svakome kako on hoće.
Svaki grad i mjesto ima svoju priču i ljepotu,pa čak i oni gdje su Hrvati većina.
Aha, sad odjednom TVOJA priča o 33% pada u vodu, ti voliš ovu zemlju u cjelini, ti i takvi, a muslimani je ne vole. Lukavi latin nema šta :oops:
madner

#87 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by madner »

Drinski wrote:
madner wrote: To je jedan objektivan sud, koji bih mogao obrazloziti. IZ je jedna duboko konzervativna organizacija koja ima historiju zalaganja za potpuno pogresnu politiku. Kada su Austrijanci gurali bosanski nacionalni identitet, IZ je bila protiv. Kada su u Jugoslaviji poceli gurati bosnjastvo prvi put, IZ je bila protiv, kada je NDH gurao Hrvatsvo, IZ je bila za.
Ma to stoji, ali je to greska rukovodstva a ne organizacije, a složićemo se da je tadasnje rukovodstvo bilo na intelektualnom nivou predsjednika mjesnih zajednica, uz izuzetke koji su stršili. .
Ne potpuno pogresno. IZ je radila uvijek po svom primarnom mandatu. Primarni mandat IZ nije nikad bio stvaranje nacije, nego ocuvanje vjernika. Zaista jeste tako da sa obrazovanjem broj vjernika opada, te je shodno tome logicno da organizacija bude protiv obrazovanja. Zaista jeste tacno da sa knjigom hodza postaje samo jedan od mnogih koji znaju citat, pa shodno tome je IZ protiv toga. IZ nije imala nista od toga da postoji bosanska nacija, ali se bojala da bi mjesanjem sa kaurima izgubila vecinu stada. Pa zabranili su serijatska vjencanja mjesanih brakova fetvom u 30im godinama proslog vijeka zbog gubitka vjerskog identiteta kod djece.
Drinski wrote:
No kao sto rekoh, nije problem u IZ koja ima svoje legitimne ciljeve, nego u narodu koji misli da treba slusati tu IZ.
Kao sto je SSRN bio najsiri front, jedino IZ okuplja sve Bosnjake (ovdje mislim na BH Muslimane, ali isto tako Bošnjak ne mora biti uopće niti musliman niti vjernik), bez obzira na njihovu svaku drugu kategorizaciju (politicku i sl.), odnosno nju treba njegovati i čuvati pa i reformisati, a ne šutnuti je od sebe. A naravno, to je primarno, vjerska organizacija.
IZ ne okuplja sve Bosnjake, ali itekako tezi tome da ih svede na vjersku skupinu.
Niko ne govori u sutanju ili ukidanju, no kobno je kada se ne vidi razlika u nacionalnom interesu i interesu vjerske organizacije.
Šveđanin

#88 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Šveđanin »

Red bi bio da se ponude neke činjenice kad ste već krenuli sa tim.. ja ih ne mogu naći na netu. Ko ima više članova u bibliotekama, broj knjižara, prodatih knjiga, broj pozorišta, kina i broj ljudi koji to posjećuju, kako u Bosni tako i u ostalim zemljama.
fortaleza

#89 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by fortaleza »

A1fa wrote:takav nam amanet.

U stari vakat se mito placao i kad je austrougarska uvela obavezno skolovanje, begovske familije su placale srpskoj sirotinji da umjesto njihove djece ide u skolu.
To je sad nepojmljivo, ali prije stotinjak godina je bila praksa. Moja familija je to primjenjivala...

A meni je jedan dedo ukratko ,,objasnio'' zasto je Jugoslavija bila uspjesna drzava.

,,Znao je Tito šta radi, Srbe u vojsku i politiku, Hrvate na fakultete a Muslimanu samo daj lopatu i krampu i ocrtaj mu dokle i do kad treba da završi''...
Pa ovo sam ja napisao na prvoj stranici. :D

Ogroman utjecaj vanjskog mentaliteta (i to ne po onoj nacionalnoj priči Srbi i Hrvati nam šefovali) nego prije dok su Turci odlazili s ovih prostora. Mentalitet bega i građana koji su se "pitali", bili osigurani, imali svoje posjede te "raje" koja je radila na njima.

Odbojnost prema novim okupatorima koji su uveli školovanje i općenito odbojnost prema novim stvarima, zaostalost te učmalost u trenutno stanje stvari. Ne možemo reći da toga i danas nema. Jedina je razlika u tome što nas goli opstanak tjera dalje.
Pol_Pot

#90 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Pol_Pot »

dfgrewt4434 wrote:pa gdje je god islam i muslimani tu je jad i bijeda, ratujete bez prestanka preko 1400 godina kad nemate s kime koljete se između sebe, najveći ste neradnici, ljenjivci, smrdljivci, bijednici, da nema vas islamskih govana BiH bi bil ko švica, mamu vam jebem onu nenormalnu BRE :lol: :lol: :lol:
Znači, ovo su ti obrazovani ljubitelji dobre knjige?
BHCluster

#91 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by BHCluster »

Ili neki naslov "Zbog čega Srbi i Hrvati vole školu i knjigu a toliko su krvoločani?"
Fact

#92 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Fact »

Pol_Pot wrote:
Aha, sad odjednom TVOJA priča o 33% pada u vodu, ti voliš ovu zemlju u cjelini, ti i takvi, a muslimani je ne vole. Lukavi latin nema šta :oops:
Za jedan dio si u pravu,volim zemlju,ali ne volim ljude.Ne pada u vodu ništa,za rahat kolač i slične nacionaliste BiH je samo tih 33% ,pa se njemu tako i obraćam,za sve normalne ljude govorim o čitavoj državi.
Last edited by Fact on 11/06/2014 15:22, edited 1 time in total.
sinuhe

#93 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by sinuhe »

IZ nije imala uticaja na Bosnjake od 45-90. Bezveze je i spominjati.
Isao sam u skolu u mjesovitom ali vecinski srpskom naselju a direktor skole je osamdesetih bio Bosnjak. Nacionalna zastupljenost pedagoskog kadra ujednacena.
Otac sef, dajdza direktor, rodjak doktor. Rektor banjaluckog univerziteta Bosnjak.
homega

#94 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by homega »

perfekcionista1 wrote:Daj molim te, otkud ti pravo da na ovaj nacin uopste postavis temu. Kao Bosnjaci su nepismeni a ostali narodi u Bosni su pismeniji i vole vise knjigu nego mi? O cemu uopste pricas molim te. .
I @bach postao šovinist :-) :( Tema je za plakat od šovinističkog naboja i ruganja pripadnicima jedne od etničkih grupa u državi :( Da je bar spomenuo imena, pa hajd, bilo bi materijala za pisanje, ovako postavljač teme generalizira sve Bošnjake i pripisuje im generalnu neobrazovanost.

Užas @bach, srami se :( :( :(
Drinski

#95 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Drinski »

madner wrote: Ne potpuno pogresno. IZ je radila uvijek po svom primarnom mandatu. Primarni mandat IZ nije nikad bio stvaranje nacije, nego ocuvanje vjernika. Zaista jeste tako da sa obrazovanjem broj vjernika opada, te je shodno tome logicno da organizacija bude protiv obrazovanja. Zaista jeste tacno da sa knjigom hodza postaje samo jedan od mnogih koji znaju citat, pa shodno tome je IZ protiv toga. IZ nije imala nista od toga da postoji bosanska nacija, ali se bojala da bi mjesanjem sa kaurima izgubila vecinu stada.
Ali otkud onda da nema takvog procesa kod SPC? Dobro, SPC ne forisira panpravoslavlje, za razliku od panislamizma IZ a bili su i nacion.preporodi kod SRba odnosno Hrvata, ali ne mozes tvrditi da svaka vjerska zajednica apriori radi protiv nauke. Mislim da je to brate mili nerealno.
Pa zabranili su serijatska vjencanja mjesanih brakova fetvom u 30im godinama proslog vijeka zbog gubitka vjerskog identiteta kod djece.
Pa ako cemo pravo i danas najveci dio takve djece izgubi identitet, nisu samo trebali koristiti taj metod, ali nema veze, recimo da je to u ravni katoličke crkve koja je tvrdila u srednjem vijeku da je zemlja ravna ploča.
IZ ne okuplja sve Bosnjake, ali itekako tezi tome da ih svede na vjersku skupinu.
Niko ne govori u sutanju ili ukidanju, no kobno je kada se ne vidi razlika u nacionalnom interesu i interesu vjerske organizacije.
Moguće je da nisam u to dovoljno upućen jer takvu tendenciju ne primjećujem, a kao Bosnjak i musliman oštro osuđujem i mislim da je to put u samoubistvo. To će voditi gorem stanju nego u Palestini.
__Phoenix__

#96 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by __Phoenix__ »

Dakle, ako vam je mama neobrazovana, postoje dobre šanse da okarakterišete svoju etniju nepismenijom od ostalih i otvorite krajnje nezgrapnu temu, živjele mame...
Drinski

#97 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Drinski »

homega wrote:
perfekcionista1 wrote:Daj molim te, otkud ti pravo da na ovaj nacin uopste postavis temu. Kao Bosnjaci su nepismeni a ostali narodi u Bosni su pismeniji i vole vise knjigu nego mi? O cemu uopste pricas molim te. .
I @bach postao šovinist :-) :( Tema je za plakat od šovinističkog naboja i ruganja pripadnicima jedne od etničkih grupa u državi :( Da je bar spomenuo imena, pa hajd, bilo bi materijala za pisanje, ovako postavljač teme generalizira sve Bošnjake i pripisuje im generalnu neobrazovanost.

Užas @bach, srami se :( :( :(

Dobro je da nisi mene optuzio za šovinzam.
madner

#98 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by madner »

SPC je zlocinacka organizacija zbog koje Jugoslavija nije mogla opstati, kakve to veze ima sa ovim?
RahatHurmašica

#99 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by RahatHurmašica »

Fact wrote:
RahatHurmašica wrote:
pa kako vam kola idu nizbrdo cijenim da bi 8% za vas bio priličan uspjeh.
Ne znam ja,tih 8% je tvoja procjena sa jedne druge teme.Možda si taj dan bio darežljiv?
Nego je li tijesno na onih 33% teritorija kojega je osvojila(pardon odbranila) časna ABIH?
ha dobro je, do juče je bilo 25% (prema forumašima "uglednog" poskoka), vidim i ti si postao darežljiv
DaysleepeR

#100 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by DaysleepeR »

jer je to sve kjafirska nauka tobejarabi
Locked