Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

bach

#1 Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by bach »

U Osnovnu sam krenuo sada već davne 1989. U školi j bilo četiri odjeljenja razreda od prvog do četvtog i stoga je bilo zaposleno 16 učiteljica. Od tog 15 bile su učiteljice - Srpkinju uključujući i gospođu koja je bila moja učiteljica. U školi je radila samo jedna učiteljica - Bošnjakinja. Od dvadesetak nastavnika razedne nastave samo su trojica bili Bošnjaci. Pedagog škole je bio Hrvat.

U obližnjoj srednjoj školi stanje je bilo probližno. Radilo je tek nekoliko profesora Bošnjaka i jedan profesor Hrvat. Komšija, divan čovjek, u ratu su ga masakrirali njegovi bivši učenici.

Rat je i men i moju porodicu odveo do Kaknja, gdje sam upisao četvrti razred. Učiteljica, jedna divna žena, bila je Srpkinja. Njene kolege i kolegica, učitelji i nastavnici razredne nastave bili su natpolovično Srbi i Hrvati.

U jedna i druga sredina imale su natpolovičnu bošnjačku većinu, na nastavnika Bošnjaka je bilo jako, jako malo. I ne samo to. Bošnjak je bilo malo i među ljekarima i medicinskim osobljem, na ključnim pozicijama gdje se tražila stručnost i dobra stručna sprema.

Kada je počeo rat, jedno je bilo sasvim jasno. Bošnjaci su imali jako malo oficira, ljekara, inžinjera generalno stručnih ljudi. Godine 1993. sudarili su se putnički i teretni voz na relaciji Kakanj - Zenica. Srbin - otpravnik vozova namjerno je prouzročio nesreću i pobjegao u Kiseljak. Kasnije se raspredalo zbog čega mu je dopušteno da radi na tako odgovornom mjestu, Odgovor je za Bošnjake bio poražavajući. Niko drugi nije znao upravljati željezničkim saobraćajem. Jedan jedini ljekar specijalista kod kojeg su svi išli u ratnom kaknju , jer je je bio najbolji doktor u krugu od 100 km, Bio je takođe jedan Srbin, Spasojević. U tom istom gradu, bila je i jedna jedina stomatologinja, Hrvatica, doktorica Marijetka, divna jedna žena.

Bošnaka ljekara je bilo vrlo malo. Kada je komšiluk bio u pitanju a radi se kraju 1992, početku 199, bilo je je vidljivo da komšije Srbi i Hravti rade u boljim firmama, u kulturi, administracijii, na lakšim i bolje plaćenim pozicijama. Komšije Bošnjaci uglavnom su radili u rudnicim, u šumariji ili se bavili poljoprivedom.

Zbog čega je to tako? Da li je to smo zbog navodnog "Srbi nam nisu dali da se školujemo" ili je to do Bošnjaka samih. Školstvo je u socijalizmu bilo besplatno i jako pristupačno. Jedno dijeta se sa sela je moglo, samo ako je htjelo i da završi i fakultet i da magistrira i doktorira, sa jako malo para i bez vidljivih restrikcija.

Iz moje brojene šire porodice, samo je jedan čovjek završio fakultet i to pravo. Ostali, uključujući i moga oca i njegove rođake, ostali su samo na dvogodišnjim i trogodišnjim zanatima. Nisu imali niti jednu prepreku da se ne školuju. Rodili su se i odrastali na asfaltu, u porodicama nekakve srednje socijalističke klase, krećući se u blizini dobrih škola i fakulteta. Danas kada pitm tatu i njegove rođake zbog čega nisu završili škole, oni uglavnom pružaju izgovore ali jedno je jasno. Škola ima je bila bezveze, bila ima je dosadna i nebitna, a i nakon trofodišnje srednje škole posao se dobivao nakon par dana. Ići još jednu godinu u srednju, pa onda četiri godine na fakultet, bila je tek gnjavaža. Na drugoj, strani, njihovi drugoi iz ulice ugalvnom Srbi, završili su dobre tehničke škole ili gimnazije, završili fakultete i postali doktori, inžinjeri, pravnici, ekonomisti...

Zbog čega među bošnjačkim narodom postoji takav otpor prema učenju, prema znanju, prema školi, prema knjigama, pa i prema intelektualcima?
madner

#2 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by madner »

Zbog IZ, jer ko uci taj se brzo pokauri.

Sto je dovelo do jednog antiintelktualizma kod muslimana, pa se nije ni vjerovalo previse skolovanim oficirima u ratu.
bach

#3 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by bach »

madner wrote:Zbog IZ, jer ko uci taj se brzo pokauri.

Sto je dovelo do jednog antiintelktualizma kod muslimana, pa se nije ni vjerovalo previse skolovanim oficirima u ratu.
Mati moja, danas žena u svojim srednjim pedesetim, prvo je žensko iz svog sela ( nedaleko od Sarajeva) koje ja završilo osmogodišnju odnovnu školu. Iako je željela da se dalje školuje, roditelji joj nisu dali da je "vlasi ne ukradu" i jer će je " u školi hraniti svinjetinom". Tu priču su širile hodže u selu, govoreći da muslimanska ženska djeca ne trebaju da idu u škole zbog Srba...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by _BataZiv_0809 »

Je li ti uciteljica u Kaknju kojim slucajem bila Zora Bevc? :thumbup:
perfekcionista1

#5 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by perfekcionista1 »

Daj molim te, otkud ti pravo da na ovaj nacin uopste postavis temu. Kao Bosnjaci su nepismeni a ostali narodi u Bosni su pismeniji i vole vise knjigu nego mi? O cemu uopste pricas molim te. Mani se kompleksa inferiornosti, nismo mi Bosnjaci nista losiji od drugih naroda na balkanu. Danas se Bosnjaci obrazuju masovno i mogu slobodno reci da su obrazovaniji nego srbi i hrvati.
Last edited by perfekcionista1 on 11/06/2014 13:38, edited 1 time in total.
bach

#6 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by bach »

_BataZiv_0809 wrote:Je li ti uciteljica u Kaknju kojim slucajem bila Zora Bevc? :thumbup:
Nije, zvala se Zdravka...
Drinski

#7 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Drinski »

Ma tema je odlična. U pravu je čovjek.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by _BataZiv_0809 »

bach wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Je li ti uciteljica u Kaknju kojim slucajem bila Zora Bevc? :thumbup:
Nije, zvala se Zdravka...
E onda nista :-D
RahatHurmašica

#9 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by RahatHurmašica »

perfekcionista1 wrote:Daj molim te, otkud ti pravo da na ovaj nacin uopste postavis temu. Kao Bosnjaci su nepismeni a ostali narodi u Bosni su pismeniji i vole vise knjigu nego mi? O cemu uopste pricas molim te. Mani se kompleksa inferiornosti, nismo mi Bosnjaci nista losiji od drugih naroda na balkanu. Danas se Bosnjaci obrazuju masovno i mogu slobodno reci da su obrazovaniji nego srbi i hrvati.
sada se situacija dosta popravila, no međutim u prošlosti je ovo itekako bilo. iako u prošlosti, posljedice masovnog zaglupljivanja i sada osjećamo.
bossnjak

#10 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by bossnjak »

Ova urota Srba i Hrvata stvarno uzela maha.
Jesmo nepismeni smo što nismo napravili ko Srbi i Hrvati državu nego napravili iz 3 dijela ovako nas mogu handrčiti i na forumima a onako ne bi moglil. Ako je naivnost nepismenost onda jesmo nepismeni.
sinuhe

#11 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by sinuhe »

Kod mene u skoli u BL bilo milion uciteljica Bosnjakinja kao i nastavnica. OS Esad Midzic na Starcevici. Dali im otkaz 92.
U Sarajevu je izgleda bio poseban rezim.
Last edited by sinuhe on 11/06/2014 13:46, edited 1 time in total.
Itakoto

#12 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Itakoto »

bach wrote:
madner wrote:Zbog IZ, jer ko uci taj se brzo pokauri.

Mati moja, danas žena u svojim srednjim pedesetim, prvo je žensko iz svog sela ( nedaleko od Sarajeva) koje ja završilo osmogodišnju odnovnu školu. Iako je željela da se dalje školuje, roditelji joj nisu dali da je "vlasi ne ukradu" i jer će je " u školi hraniti svinjetinom". Tu priču su širile hodže u selu, govoreći da muslimanska ženska djeca ne trebaju da idu u škole zbog Srba...
Moguce ali cemu generalizacije? U vecim gradovima ovoga nije bilo (cak naprotiv) i ne moze se reci da su ne-bosnjaci bili zastupljeniji u odgojno-obrazovnim i kulturnim ustanovama, osim ako nije bilo u interesu susjeda ili komsija da na celu bude "njihov" dok "mi" (Bosnjaci) o ovome nismo nikada ili vrlo rijetko vodili racuna.
ema_

#13 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by ema_ »

Kakav je smisao sad pričati o tome zašto devedesetih nije bilo mnogo školovanih bošnjaka i bošnjakinja i onda još to pokušati upakovati kao da je stanje današnjice :-) ?

Danas je stanje skroz drugačije i to u pozitivnom smislu. Ma koliko se ne dopadalo to nekima. I da, čak i IZ potiče na obrazovanje i edukaciju :wink: .
RahatHurmašica

#14 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by RahatHurmašica »

ema_ wrote:Kakav je smisao sad pričati o tome zašto devedesetih nije bilo mnogo školovanih bošnjaka i bošnjakinjai onda još to pokušati upakovati kao da je stanje današnjice :-) ?

Danas je stanje skroz drugačije i to u pozitivnom smislu. Ma koliko se ne dopadalo to nekima. I da, čak i IZ potiče na obrazovanje i edukaciju :wink: .
pa ima smisla. ta generacija još uvijek glasa pa na taj način odlučuje i o nama. da ne kažem da mnogi drže značajne funkcije.
ultima_palabra

#15 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by ultima_palabra »

Jarane, ti bi mogao povelik muzej svojih kompleksa otvoriti...
fortaleza

#16 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by fortaleza »

Religija je bila problem, a i okupatori koji kroz jako dugo vrijeme nisu razvijali školstvo, pismenost pa sve do univerziteta. Prve javne univerzitete otvara Austrija, a muslimanski živalj je imao određenu odbojnost prema novim okupatorima te onom što su oni donijeli. I to se održalo jako dugo i u samom mentalitetu i učmalosti.

Naravno, na takav način ne možemo govoriti u današnje vrijeme, valjda se ta odbojnost prema intelektualizmu i napretku iskorjenjava, a na to nisu imuni ni ostali narodi pogotovo s područja Bosne i Hercegovine. Ne generaliziram bez veze, pa ne kaže se kod nas nekom džabe "Šta filozofiraš?" samo u negativnom kontekstu. :D
Peryton_

#17 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Peryton_ »

Nisam procitao cijeli uvod ( procitao sam dovoljno), ali imam jedno pitanje ?

Jesi poredio te podatke sa danasnjim stanjem?

Evo recimo, u osnovnoj skoli gdje sam ja zavrsio i gdje ide moje dijete nikada nije bilo drugih ucitelja osim Bosnjaka.
Jedino moja mama je imala uciteljicu ruskog ( isla u istu osnovnu skolu), koja je bila srpkinja.
Ja gdje radim, na odjeljenju, ima 23 ljudi sa visokim obrazovanjem, od kojih dvoje nisu bosnjaci, i ima 15 ljudi sa srednjim obrazovanjem, od kojih su troje srbi a ostalo, pogadjas, Bosnjaci.
Ne razumijem, pricas o proslosti, kako je bilo prije ( sto ne sporim, veoma je malo ljudi zavrsavalo skole), a onda postavljas pitanje koje obuhvata nasu sadasnjost i buducnost i u njoj iznosis jedan nonsens ( kao Bosnjaci se boje obrazovanja a fakulteti se bore sa prepunjenim kapacitetima) ?
Ako si vec htio temu gdje mozemo prodiskutovati, tvoje pitanje bi trebalo da ide na ovaj nacin : Zbog cega su Bosnjaci imali otpor prema obrazovanje, zbog cega nisu volili....

Ovako samo , mozes izazvati svadju i bezvezno trolanje.
Promijeni naslov teme, i pitanja na kraju uvoda i mozemo diskutovati.
madner

#18 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by madner »

Pa covjek je u pravu, to je dublji uzrok problema. IZ koja je intelektualno limitirala pucanstvo jer je ispravno odcjenila da je obrazovanje put od iste, narod koji skolovanje i knjige smatra gubitkom vremena i ljudi koji vise vjeruju seoskim babama nego doktorima.

Primjer tog dometa su ove nove hamse, koje misle da su progresivne.

Danas bi se trebalo pricati o kvaliteti nastavnog kadra, tj. politici zaposljavanja nakon rata.
trougao

#19 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by trougao »

ema_ wrote:Kakav je smisao sad pričati o tome zašto devedesetih nije bilo mnogo školovanih bošnjaka i bošnjakinja i onda još to pokušati upakovati kao da je stanje današnjice :-) ?

pa ja ne znam koliko je danasnje stanje pozitivno drugacije. Cast izuzecima koji ulazu u sebe i svoje znanje, ali je najvise onih koju upisuju privatne fakultete u RS-u, i toboze se tamo obrazuju, na kraju dobiju diplomu da su diplomirani nesto, a ni oni sami ne znaju sta su to oni zavrsili, i onda mi trebamo ocekivati da takvi promijene ovu vlast i povedu drzavu nabolje, a od toga nema nista. Po diplomama, spadamo u red najpametnijih evropskih naroda, dok po samom znanju vjerujem da smo na samo dnu..
P.S. A to da IZ, kako neki ovdje tvrde, radi na zaglupljivanju Bosnjaka je apsolutno netacno!!!
madner

#20 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by madner »

Naravno da radi, samo ne svjesno.

Kao i svaka druga organizovana vjerska organizacija.
Fact

#21 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Fact »

Moguće da je ta osobina naslijeđena od predaka Ilira.Tko će ga znati?
Drinski

#22 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Drinski »

Prica meni jedna osoba koju jako cijenim: veli na vojnoj vjezbi ja uđem u kuću kod Srbina a kod njega zemljani pod u kući a tip čita Borbu i kaze kako mu je jedan sin general a kćerka doktor nauka u Beogradu, a dođem kod naseg on priča o govedima.
I mogu Vam ja unijeti još takvih primjera, ihi-hi, pa i vlastitih iskustava.

p.s. mogu vam reci da i HRvati ne vole bas puno knjigu. Srbi su to sve prešišali. Ja kada uzmem neki rad beograd.profesora odmah vidim koliko je sati.

E sada jeste bio negativan utjecaj nekih seoskih hodža (pa i "vanbošnjačkog" faktora"), ali to znaci da samo sada treba vise raditi da se to naknadi jer su se vremena promijenila.
Last edited by Drinski on 11/06/2014 14:08, edited 3 times in total.
madner

#23 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by madner »

Ma nema to veze sa tim, dok je crkva harala u Francuskoj i drzala obrazovanje i njih je sputavala. No kada su ljudi rekli da je dosta, natjerali su i ostale da se poboljsaju.
bach

#24 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by bach »

trougao wrote:
ema_ wrote:Kakav je smisao sad pričati o tome zašto devedesetih nije bilo mnogo školovanih bošnjaka i bošnjakinja i onda još to pokušati upakovati kao da je stanje današnjice :-) ?

pa ja ne znam koliko je danasnje stanje pozitivno drugacije. Cast izuzecima koji ulazu u sebe i svoje znanje, ali je najvise onih koju upisuju privatne fakultete u RS-u, i toboze se tamo obrazuju, na kraju dobiju diplomu da su diplomirani nesto, a ni oni sami ne znaju sta su to oni zavrsili, i onda mi trebamo ocekivati da takvi promijene ovu vlast i povedu drzavu nabolje, a od toga nema nista. Po diplomama, spadamo u red najpametnijih evropskih naroda, dok po samom znanju vjerujem da smo na samo dnu..
P.S. A to da IZ, kako neki ovdje tvrde, radi na zaglupljivanju Bosnjaka je apsolutno netacno!!!
IZ nikada nije javno poručila Bošnjacima

- Radite
-Otvarajte firme
- Školujte se ....

A morala je to reći...Samo kukaju kako nam se vraća zlo jer ne idemo u džamije u dovoljnom broju..
Drinski

#25 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?

Post by Drinski »

bach wrote: IZ nikada nije javno poručila Bošnjacima

- Radite
-Otvarajte firme
- Školujte se ....

A morala je to reći...Samo kukaju kako nam se vraća zlo jer ne idemo u džamije u dovoljnom broju..
Kako bolan nije?
Pa medrese sada imaju bolje nastavne planove i programe nego opće gimnazije.
Locked