http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=KTSARAJEVO, 21. maja (FENA) - Završne scene igranog filma "Grbavica" autorice Jasmile Žbanić snimljene su danas ispred zgrade Zemaljskog muzeja.
Prvi dugometražni film Jasmile Žbanić je priča o samohranoj majci Esmi (Mirjana Karanović) i njenom životu sa 11-godišnjom kćerkom Sarom (Luna Mijović).
Na prvi pogled sasvim obična priča sve dok Sara ne pođe na eskurziju. Ona saznaje da ne mora plaćati ekskurziju ukoliko donese potvrdu da joj je otac šehid ili na listi nestalih. Tada je Esma prinuđena da prizna kćerki gorku istinu: Sara je dijete začeto ratnim silovanjem.
Film je sniman 38 dana na različitim lokacijama u Sarajevu.
-Ovo je moj prvi dugometražni igrani film i izuzetno značajno iskustvo. Mnogo sam naučila radeći sa ekipom. Sada slijedi montaža koja će se raditi u Sarajevu i Austriji, rekla je Jasmila Žabanić.
Prva kopija trebala bi biti završena za oko tri mjeseca.
-Nikada nisam ovako temeljno obrađivala jedan lik kao u ovom filmu, u kojem ima mnogo teških emocija. Mnogo puta imala sam "čvor" u stomaku, užasnu spoznaju o tome kako se žena poput Esme može osjećati, rekla je Mirjana Karanović.
Djevojčica Luna Mijović, kaže da njen lik u filmu, Sara, predstavlja djeliće duše svakog djeteta koje je zatekla takva sudbina.
Uz pomenute glumce, uloge u filmu tumače Bogdan Diklić, Emir Hadžihafizbegović, Dejan Aćimović, Jasna Ornela Berry, Ermin Bravo, Jasna Žalica, Semka Sokolović, Nada Đurevska...
Film će biti realizovan u koprodukciji COOP 99 Ges.m.b.H iz Austrije, Noir Filma iz Njemačke, Jadran filma iz Hrvatske i Deblokade iz BiH. Projekat su podržali Evropska fondacija za kinematografiju Eurimages i austrijski Nacionalni filmski fond.
Partner Deblokade u ovom projektu je Javni RTV servis BiH.
ZAVRŠENO SNIMANJE FILMA "GRBAVICA" JASMILE ŽBANIĆ
Moderator: _BataZiv_0809
-
savjest