Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
francophil

#1 Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by francophil »

Intresuje me vase misljenje za sledece: Da li je u redu da Ekonomski fakultet u Sarajevu prihvata studente na master program koji su prethodno poceli studirati bazicne studije na istom....pa posle 5 godina bez uspjesnih pokusaja da poloze ispit prepisu se na faks u kiseljak..zavrse ga u roku i sad bi oni na master program opet na ekonomiju u Sarajevu .Isto tako mislim da nije u redu da pojedinci sa zavrsenim privatnim fakultetom u BL (za koji ni sami ne znaju kako su ga zavrsili) budu prihvaceni na master program u Sarajevu. A kolko sam upucen dosad je efsa primila studente na master kad je u pitanju BL, a za kiseljak ne znam ...a vjerovatno bi isto uradila. Sta vi mislite o tome???
.Irfan.

#2 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by .Irfan. »

Zasto ne bi bilo u redu? Nije mi jasno pitanje?

To ono: Sta ce on, fakultet u Kiseljaku zavrsio?
Mozda se ne bi ni prebacio da nije bilo trolova kao ti na tom famoznom EFSA UNSA.
addy_sa

#3 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by addy_sa »

s obzirom da se master plaća, i to dobro, mislim da nemaju dilema prilikom prijema.. jer idu logikom platio je privatni fakultet, platiće sad i master.. a nijedan privatni fakultet ne bi mogao raditi da nema dozvolu resornog ministarstva, tako da ne vidim u čemu je problem..
kemal21

#4 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by kemal21 »

Ti privatni fakulteti su za ljude sa kikirikijem u glavi :lol: :lol: :lol: :run:
.Irfan.

#5 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by .Irfan. »

Nemam nikakvog interesa ni zelje da branim slicne fakultete, al de na brate ti reci gdje/sta ti studiras?
L@BuD

#6 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by L@BuD »

samo ih pare interesuju ništa drugo
kad mogu sa filozofskog i ostalih koji nemaju veze sa ekonomijom primati i to na mastere koji su striktno vezani za ekonomiju poput bankarstva,finansija,...zašto nebi mogli i sa privatnog ekonomskog
to je žalosno al šta da se radi ekonomija se srozala na niske grane svako selo ima taj fakultet
kemal21

#7 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by kemal21 »

.Irfan. wrote:Nemam nikakvog interesa ni zelje da branim slicne fakultete, al de na brate ti reci gdje/sta ti studiras?
Moj kolega, na ekonomskom fakultetu u Tuzli, zapeo u drugoj godini, lik nije mogo dalje, nije mu išlo nikako,i prebaci se u Bijeljinu na neki ekonomski fakultet, i sve redom polaže, a ode četri puta mjesečno na fax, dok ja na faxu provodim po cio dan :-) :-) .
Ti su fakulteti napravljeni za zgrtanje para i da ovi babini sinovi mogu završavat fakultete
likce

#8 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by likce »

Mozda bi je i popunio da imam sta,nesto pogresan URL!Mogu samo gledati u ono!
GOLFER

#9 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by GOLFER »

Dok se placa i master EFSA ce primati sve i svakoga... Plati i studiraj koliko ti volja...

znam sigurno 4-5 slucajeva studenti nije im islo na EFSA i prebacili se u Travnik i u rekordnom roku zavrsili... E sad nije da su se baspuno umno potrudili oko nastave u travniku :-D al na kraju krajeva diploma je obicni dokument koji sto se znanja i vjestina tice ne znaci nista...
Incub

#10 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by Incub »

Posto se spominje da vidimo koliko se krece master na Ekonomiji, koliko student treba da izdvoji KM?
L@BuD

#11 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by L@BuD »

Ako ćeš neki ušminkan onda otprilike od 4.000-10.000 eura najčešće oko 5.000.Mislim da su ovi redovni oko hiljadu dvije KM nisam siguran.
marketleader

#12 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by marketleader »

L@BuD wrote:Ako ćeš neki ušminkan onda otprilike od 4.000-10.000 eura najčešće oko 5.000.Mislim da su ovi redovni oko hiljadu dvije KM nisam siguran.
Sto se tice redovno EFSA Master programa, redovni 100KM, redovni samofinansirajuci i DL samofinansirajuci (nema sustisnske razlike) je 1000KM godina. A ima i dosta studijskih programa u kooperaciji sa Zagrebom (6000KM godina, cini mi se), a Ljubljana (6 ili 7.000 za dvije godine) itd. itd.
Evo da komentarisem, posto sam zavrsio i prvi ciklus na EFSA i trenutno sam na drugom ciklusu EFSA Master. Primice svakoga ko ce platiti skolarinu i mislim da ce sigurno i moci upisati "babini" sa privatnih fakulteta bez ikakvih problema. Kad na prvom ciklusu prime dodatnih 400,500 studenata x 1000KM = DOBRA LOVA, nevjerujem da ce se nesto puno razmisljati za ove sto je x 6000KM. Sad da li ce ti isti uspjeti poloziti koji predmet to je prica za sebe -> :dance:
marketleader

#13 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by marketleader »

Lud i ponosan wrote:
marketleader wrote:
L@BuD wrote:Ako ćeš neki ušminkan onda otprilike od 4.000-10.000 eura najčešće oko 5.000.Mislim da su ovi redovni oko hiljadu dvije KM nisam siguran.
Sto se tice redovno EFSA Master programa, redovni 100KM, redovni samofinansirajuci i DL samofinansirajuci (nema sustisnske razlike) je 1000KM godina. A ima i dosta studijskih programa u kooperaciji sa Zagrebom (6000KM godina, cini mi se), a Ljubljana (6 ili 7.000 za dvije godine) itd. itd.
Evo da komentarisem, posto sam zavrsio i prvi ciklus na EFSA i trenutno sam na drugom ciklusu EFSA Master. Primice svakoga ko ce platiti skolarinu i mislim da ce sigurno i moci upisati "babini" sa privatnih fakulteta bez ikakvih problema. Kad na prvom ciklusu prime dodatnih 400,500 studenata x 1000KM = DOBRA LOVA, nevjerujem da ce se nesto puno razmisljati za ove sto je x 6000KM. Sad da li ce ti isti uspjeti poloziti koji predmet to je prica za sebe -> :dance:
Zavrsio sam 4-godisnji studij po starom nastavnom planu i programu i na jesen planiram upisati master na EFSA. Znas li tacne cijene koje ce biti ove godine?
Hvala.
Mislim da "+1" ima u kooperaciji sa Zagrebom. Ovako ta jedna godina (+1) je bilo 6.000KM, a +2 je bio 12.000KM, nesto su mi te cifre u glavi. Pokusaj na stranici fakulteta malo roviti pa mozda imaju odluke i cjenovnici. Inace mislim da nema regularni EFSA master "+1", a vidim na stranici da su stare informacije i vrte se cifre od 9.000KM. Mislim da ces morati cekati kraj ljeta i konkurse, pa sa njima ce izaci zajedno i cijene. Sretno :thumbup:
Curve

#14 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by Curve »

EFSA master mogu upisat svi, s tim da ovi sto su dosli sa privatnih fakulteta, tipa kiseljak, travnik itd. imaju par predmeta preduslova da poloze.. sto je sasvim ok, jer brat bratu i treba biti neka razlika od ovih sto dodju sa privatnih fakulteta i sad hoce na EFSU

takodjer nisu vam tacne cifre..

EFSA master (bez suradnje) +2 = 1.000 KM / god
EFSA - EFZG +1 = 8.000 KM
EFSA - EFZG +2 = 12.000 KM
EFSA - LJUBLJANA +2 = 10.000 KM
EFSA Aktuarstvo +2 = 10.000 KM
Curve

#15 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by Curve »

Lud i ponosan wrote:
Curve wrote:EFSA master mogu upisat svi, s tim da ovi sto su dosli sa privatnih fakulteta, tipa kiseljak, travnik itd. imaju par predmeta preduslova da poloze.. sto je sasvim ok, jer brat bratu i treba biti neka razlika od ovih sto dodju sa privatnih fakulteta i sad hoce na EFSU

takodjer nisu vam tacne cifre..

EFSA master (bez suradnje) +2 = 1.000 KM / god
EFSA - EFZG +1 = 8.000 KM
EFSA - EFZG +2 = 12.000 KM
EFSA - LJUBLJANA +2 = 10.000 KM
EFSA Aktuarstvo +2 = 10.000 KM
Aj' ti, ako ti nije tesko naravno :D , objasni meni koja je razlika izmedju 2 i 1 godine mastera? Osim da 2 godine upisuju oni koji su zavrsili 3 godine, a 1 oni sa 4. :D Meni se jos uvijek vrti po glavi onaj stari magistarski, dvogodsnji program :-D
Zavrsio sam 4 godine po starom programu...

I zbog cega je tolika razlika izmedju mastera "bez saradnje" i u kooperaciji sa recimo Zagrebom?
ko je zavrsio po starom ima 240 kredita, a bolonjci 180
znaci +1 dobije 60 kredita = 300 master, a bolonjci za +2 120 kredita = 300 master
da se na kraju podvuce crta nakon 5 godina svi imaju po 300 kredita sto je dovoljno za master/magisterij.. eh sad sto nase "glavonje" pocele nes za*ebavat pa su izbacili tabelu da se nece biti na kraju magistar struke, nek neki master specijalist, to je vec druga prica...

a bez saradnje master, znaci + je cijena, jer je 1.000 godina, ali se puno ne razlikuje od dodiplomskog studija, u sali vas je opet po 100, svaki dan predavanja po citav dan, predavanja rokovi isto ko na dodiplomskom, a et taj EFSA-EFZG jer si naglasio njega... na kraju dobijes 2 diplome, nasu i zagrebacku, radi se na principu pds-a, poslijepodne su predavanja da moze stici svako ko radi, ide se predmet po predmet, slusas 1 predmet polazes ga, pa onda krece drugi.. nema puno dodadnih aktivnosti, grupe cu manje po 30ak studenata..
takodjer smjer-ovi su puno bolje, na "obicnom" masteru imas 2-3 smjera koja budu i na dodiplomskog uvjek, dok na ovim "komercijalnim" masterima, tipa Zagreba, Ljubljane, imas puno vise, novih, boljih smjer-ova...
marketleader

#16 Re: Zavrsen privatni fakultet ekonomije

Post by marketleader »

Curve wrote:
Lud i ponosan wrote: Aj' ti, ako ti nije tesko naravno :D , objasni meni koja je razlika izmedju 2 i 1 godine mastera? Osim da 2 godine upisuju oni koji su zavrsili 3 godine, a 1 oni sa 4. :D Meni se jos uvijek vrti po glavi onaj stari magistarski, dvogodsnji program :-D
Zavrsio sam 4 godine po starom programu...

I zbog cega je tolika razlika izmedju mastera "bez saradnje" i u kooperaciji sa recimo Zagrebom?
ko je zavrsio po starom ima 240 kredita, a bolonjci 180
znaci +1 dobije 60 kredita = 300 master, a bolonjci za +2 120 kredita = 300 master
da se na kraju podvuce crta nakon 5 godina svi imaju po 300 kredita sto je dovoljno za master/magisterij.. eh sad sto nase "glavonje" pocele nes za*ebavat pa su izbacili tabelu da se nece biti na kraju magistar struke, nek neki master specijalist, to je vec druga prica...

a bez saradnje master, znaci + je cijena, jer je 1.000 godina, ali se puno ne razlikuje od dodiplomskog studija, u sali vas je opet po 100, svaki dan predavanja po citav dan, predavanja rokovi isto ko na dodiplomskom, a et taj EFSA-EFZG jer si naglasio njega... na kraju dobijes 2 diplome, nasu i zagrebacku, radi se na principu pds-a, poslijepodne su predavanja da moze stici svako ko radi, ide se predmet po predmet, slusas 1 predmet polazes ga, pa onda krece drugi.. nema puno dodadnih aktivnosti, grupe cu manje po 30ak studenata..
takodjer smjer-ovi su puno bolje, na "obicnom" masteru imas 2-3 smjera koja budu i na dodiplomskog uvjek, dok na ovim "komercijalnim" masterima, tipa Zagreba, Ljubljane, imas puno vise, novih, boljih smjer-ova...
E ovako da ja malo pojasnim, posto sam ja na EFSA masteru. Ako si na dodiplomskom bio redovan student (placao 100KM), postoji i mogucnost da na masteru budes redovan i isto placas 100KM. A 1000KM je redovan samofinansirajuci i DL.
Ovo za broj studenata je tacno, na smjeru Bankarstvo i osiguranje nas ima oko stotinjak, mozda i vise.

Predavanja nisu po cijeli dan, prilagodjeno je da mozes raditi, tako da su predavanja radnim danom od 17h-20h, ovo vazi i za DL, u sustini nema vise razlike izmedu redovnih i DL.

Smjerovi se biraju zavisno od interesovanja studenata, tako da su ove godine na odsjeku Menadzment prosli: Bank i osig, Marketing, i Finansijski menadzment; a na odsjeku Ekonomija je jedan smjer: Makrofinansijski menadzment.

Polazes kao na dodiplomskom studiju, na kraju semestra imas finalni i popravni rok, nesto ima i usmeno, sve zavisi od profesora.
Post Reply