zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
-
Dead Man Walking
#1 zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Nesto me ova izborna halabuka i "sve i svako u stranci" asocira na ove stihove Pusenja, pa me zaintrigirase lik i djelo Gige Bosnica. Pa stoga i slijedi pitanje, mahom za ove malo starije, sta je mit a sta istina? Postoji li i je li postojao Gigo, ili je samo lik iz pjesme i je li bas bio kosarkaski genij i maher kao u pjesmi, a na kraju i golem pakash?
- Comrad
#2 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
''KK Koševo je bila ekipa solidna, Boro,Skeli,Cuba,Trile,u dušu svak se zna...'',tako počinju stihovi pjesme Zabranjenog Pušenja - ''Balada o Gigi Bosniću''.
Pa evo što je Sejo Sexon napisao za Glas Slavonije:
''KK Koševo je bio simpatičan sportski kolektiv koji se godinama natjecao u sarajevskoj zoni. Uvijek su bili negdje pri vrhu, ali financijske mogućnosti im nisu dozvoljavale plasman u viši rang natjecanja. Zbog toga bi u zadnja tri-četiri kola ovaj uzorni kolektiv rasprodavao bodove i direktno odlučivao tko će se plasirati u jače lige. Bili bi to dani obilja i velikih fešti u našem naselju.
- Ej, ajde dođi, danas se okreće deset janjaca u klubu. Pa koji je to danas praznik, upitao bi neobaviješteni sugovornik.
- Ajde, samo ti dođi, časti Varda Višegrad. Onda ti u glavi sklopiš cijeli film i skontaš zašto je legendarni kapetan KK Koševo Gigo Bosnić u prošlom kolu promašio oba slobodna u zadnjoj minuti. Ili pak - hajde dođi, danas se dijele majice i farmerke.
- Tko to dijeli, Crveni križ?
- Ma jok, malo nas je "pripazio" Borac iz Travnika.
Onda ti se odjednom rasvijetli i slučaj misterioznog poraza od Borca na našem terenu, iako ta ekipa kao gost do tada nije osvojila nijedan bod. Ali najveća fešta u povijesti u prodaji bodova bila je kad se Alhos iz Sarajeva plasirao u Republičku ligu. Bila im je potrebna pobjeda od 25 razlike, a KK Koševo ih je počastilo s gentlmenskih - 37. Iako su poslije toga pljuštale prijave i osporavala se regularnost natjecanja, utakmica je u nedostatku materijalnih dokaza ipak registrirana postignutim rezultatom. Moj prijatelj Joni je snimao cijeli meč i tu se moglo naći pregršt dokaza da je utakmica namještena, ali baš tih dana Joni nije bio dostupan, jer je dobio nagradno putovanje u Cavtat, gdje je dvadeset dana ljetovao s djevojkom u odmaralištu, zamislite koga - Alhosa iz Sarajeva. Ja sam imao rijetku privilegiju da pogledam tu kazetu prije nego što je "bunkerisana". Najkomičniji je trenutak ipak bio kada domaći centar Skeli loptu, koja se odbija po obruču, ubacuje u svoj vlastiti koš, a onda slavodobitno podiže ruke. KK Koševo je naravno sve blamaže i poniženja skupo naplatio. KK Alhos je organizirao feštu u luksuznim apartmanima hotela "Bristol". Organizirali su za svoje sportske prijatelje dotad neviđen dernek s biranim jelima i pićima. U ovom hotelu su inače tih godina odsjedali najviđeniji gosti, kao npr. Muamer El Gadafi ili tadašnji talijanski predsjednik Pertini. U hotelu se skupilo pola naselja i zvani i nezvani gosti. Došla je i ciganska glazba, koja inače svira na tomboli kod Kiča, ali za tu prigodu, pošto je i gazda tombole bio nazočan, svirali su za nas. Nele i ja smo bili zaduženi da puštamo glazbu s razglasa dok se glazba odmara. Fešta je zaista bila impresivna. U WC-u je iz zida izvaljen lavabo, voda je šištala na sve strane, dok su cigani svirali "Lipe cvatu", netko je aktivirao požarni aparat, koji je zabijelio sav inventar. Tića je u vreću trpao telefonske aparate, svjetiljke i umjetničke slike. KK Alhos je zaista ispao fer prema našem malom kolektivu. Ali onda su oko tri sata ujutro rezignirani gosti počeli lupati po plafonu. Pod je odjekivao od njihovih očajničkih pokušaja da nas stišaju. Ali to je već kod pripite klijentele samo izazvalo veliki revolt. Naš krimi napadač Kalaba je čak zavezao zvučnike nekakvim konopcem, vjerojatno za vuču automobila i spustio ih tik do prozora ispod nas. Tako da je sada nesretnim gostima glazba "drmala" još jače. Onda je neki poduzetni gost kliještima za žicu presjekao konopac i zvučnik, inače vlasništvo naše mjesne zajednice stromoglavio se u osamnaest katova duboki bezdan. Ovo je kod Kalabe izazvalo inat pa je tako završio i drugi zvučnik. Ja i Nele smo ostali bez osnovnih sredstava za rad, a onda je Kalaba teturajući i zakrvavljenih očiju dogegao do malog cige Mikija, koji je svirao violinu:
- Ti... 'odi ovamo, reče Kalaba tonom koji nije dozvoljavao protivljenje.
- Šta ja, zbunjeno upita Miki.
Ali već u sljedećem trenutku ispred prozora naših nesretnih susjeda na konopcu je visio mali Miki koji je istovremeno i plakao i svirao violinu. Na prozoru, kat iznad, čvrsto držeći konopac, urlao je vidno iznervirani Kalaba.
- Ajde presijeci ovaj zvučnik, majku li ti tvoju...
- Ajde sijeci ako si frajer!
Naši susjedi se više nisu oglašavali, niti su poduzimali ikakve korake. Instinktivno su i oni osjetili da se slavi nešto veliko.
A dernek da se zaboravi poraz od 37 razlike morao je biti velik.'' (izvor
Pa evo što je Sejo Sexon napisao za Glas Slavonije:
''KK Koševo je bio simpatičan sportski kolektiv koji se godinama natjecao u sarajevskoj zoni. Uvijek su bili negdje pri vrhu, ali financijske mogućnosti im nisu dozvoljavale plasman u viši rang natjecanja. Zbog toga bi u zadnja tri-četiri kola ovaj uzorni kolektiv rasprodavao bodove i direktno odlučivao tko će se plasirati u jače lige. Bili bi to dani obilja i velikih fešti u našem naselju.
- Ej, ajde dođi, danas se okreće deset janjaca u klubu. Pa koji je to danas praznik, upitao bi neobaviješteni sugovornik.
- Ajde, samo ti dođi, časti Varda Višegrad. Onda ti u glavi sklopiš cijeli film i skontaš zašto je legendarni kapetan KK Koševo Gigo Bosnić u prošlom kolu promašio oba slobodna u zadnjoj minuti. Ili pak - hajde dođi, danas se dijele majice i farmerke.
- Tko to dijeli, Crveni križ?
- Ma jok, malo nas je "pripazio" Borac iz Travnika.
Onda ti se odjednom rasvijetli i slučaj misterioznog poraza od Borca na našem terenu, iako ta ekipa kao gost do tada nije osvojila nijedan bod. Ali najveća fešta u povijesti u prodaji bodova bila je kad se Alhos iz Sarajeva plasirao u Republičku ligu. Bila im je potrebna pobjeda od 25 razlike, a KK Koševo ih je počastilo s gentlmenskih - 37. Iako su poslije toga pljuštale prijave i osporavala se regularnost natjecanja, utakmica je u nedostatku materijalnih dokaza ipak registrirana postignutim rezultatom. Moj prijatelj Joni je snimao cijeli meč i tu se moglo naći pregršt dokaza da je utakmica namještena, ali baš tih dana Joni nije bio dostupan, jer je dobio nagradno putovanje u Cavtat, gdje je dvadeset dana ljetovao s djevojkom u odmaralištu, zamislite koga - Alhosa iz Sarajeva. Ja sam imao rijetku privilegiju da pogledam tu kazetu prije nego što je "bunkerisana". Najkomičniji je trenutak ipak bio kada domaći centar Skeli loptu, koja se odbija po obruču, ubacuje u svoj vlastiti koš, a onda slavodobitno podiže ruke. KK Koševo je naravno sve blamaže i poniženja skupo naplatio. KK Alhos je organizirao feštu u luksuznim apartmanima hotela "Bristol". Organizirali su za svoje sportske prijatelje dotad neviđen dernek s biranim jelima i pićima. U ovom hotelu su inače tih godina odsjedali najviđeniji gosti, kao npr. Muamer El Gadafi ili tadašnji talijanski predsjednik Pertini. U hotelu se skupilo pola naselja i zvani i nezvani gosti. Došla je i ciganska glazba, koja inače svira na tomboli kod Kiča, ali za tu prigodu, pošto je i gazda tombole bio nazočan, svirali su za nas. Nele i ja smo bili zaduženi da puštamo glazbu s razglasa dok se glazba odmara. Fešta je zaista bila impresivna. U WC-u je iz zida izvaljen lavabo, voda je šištala na sve strane, dok su cigani svirali "Lipe cvatu", netko je aktivirao požarni aparat, koji je zabijelio sav inventar. Tića je u vreću trpao telefonske aparate, svjetiljke i umjetničke slike. KK Alhos je zaista ispao fer prema našem malom kolektivu. Ali onda su oko tri sata ujutro rezignirani gosti počeli lupati po plafonu. Pod je odjekivao od njihovih očajničkih pokušaja da nas stišaju. Ali to je već kod pripite klijentele samo izazvalo veliki revolt. Naš krimi napadač Kalaba je čak zavezao zvučnike nekakvim konopcem, vjerojatno za vuču automobila i spustio ih tik do prozora ispod nas. Tako da je sada nesretnim gostima glazba "drmala" još jače. Onda je neki poduzetni gost kliještima za žicu presjekao konopac i zvučnik, inače vlasništvo naše mjesne zajednice stromoglavio se u osamnaest katova duboki bezdan. Ovo je kod Kalabe izazvalo inat pa je tako završio i drugi zvučnik. Ja i Nele smo ostali bez osnovnih sredstava za rad, a onda je Kalaba teturajući i zakrvavljenih očiju dogegao do malog cige Mikija, koji je svirao violinu:
- Ti... 'odi ovamo, reče Kalaba tonom koji nije dozvoljavao protivljenje.
- Šta ja, zbunjeno upita Miki.
Ali već u sljedećem trenutku ispred prozora naših nesretnih susjeda na konopcu je visio mali Miki koji je istovremeno i plakao i svirao violinu. Na prozoru, kat iznad, čvrsto držeći konopac, urlao je vidno iznervirani Kalaba.
- Ajde presijeci ovaj zvučnik, majku li ti tvoju...
- Ajde sijeci ako si frajer!
Naši susjedi se više nisu oglašavali, niti su poduzimali ikakve korake. Instinktivno su i oni osjetili da se slavi nešto veliko.
A dernek da se zaboravi poraz od 37 razlike morao je biti velik.'' (izvor
-
bjelave
#3 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Bosnic je stvarni lik, igrao je super i imao mekanu ruku. I da je bio alkos i to je tacno. KK Kosevo je igralo na poligonu ispred OS "Ahmet Fetahagic" i tad bi skupilo cijelo naselje.
Inace od cijele te ekipe mislim da se vecina isparila pocetkom rata i zavrsila na brdu. Nije Trile koji je cijeli rat proveo u rovu. A pored Bosnica u cetnike su se odmentnuli jos i Cuba i Skely koliko se sjecam.
Svi likovi iz pjesama Pusenja su manje vise autenticni i Bosnic, i Pisonja i zuga itd
I
Inace od cijele te ekipe mislim da se vecina isparila pocetkom rata i zavrsila na brdu. Nije Trile koji je cijeli rat proveo u rovu. A pored Bosnica u cetnike su se odmentnuli jos i Cuba i Skely koliko se sjecam.
Svi likovi iz pjesama Pusenja su manje vise autenticni i Bosnic, i Pisonja i zuga itd
I
-
Desert Wind
#4 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
I Nedzad Murga je bio istinit tip iz odjeljenja za narkotike - iz pjesme Murga Drot.bjelave wrote:Bosnic je stvarni lik, igrao je super i imao mekanu ruku. I da je bio alkos i to je tacno. KK Kosevo je igralo na poligonu ispred OS "Ahmet Fetahagic" i tad bi skupilo cijelo naselje.
I
Tovar je njih pucalo na grad iz "gradske raje"....
-
bjelave
#5 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
"Gradska raja" je sirok pojam. Na Kosevu su ona 4 nebodera pored stadiona bila vojna tako da nije cudo sto ih je dosta zavrsilo u sumi. I Bosnic je mislim bio "oficirsko dijete".
-
halo_ba
#6 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
A ko su Pisonja i Zuga?
- psydelija
#7 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
bas super tema... pisite vi koji znate o tim likovima, ali i o TLN-ovcima..strasno sam se kao tinejdzer lozio na te likove.
-
bjelave
#8 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Pisonja i Zuga su 2 lika s Koseva. Mislim da su obojica bili 1964 g. Obojica stanovali u montaznim kucicama Centotransa na Kosevu. Prica o maznajvanju busa tacna. Iako , koliko se sjecam bus su maznuli Zuga i Trta ali se Pisonja bolje rimovalo. Bilo ljeto krenuli u Zaostrog. Drotovi ih odrali od batina. Pisonja nije bio sav svoj i mislim da je nastradao u ratu. Ne znam sta je bilo sa Zugom, nikada ga nisam vidio poslije devedesetih.
-
Max Bunker
#9 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Meni koliko je poznato, Pisonja je poginuo na Otoci. To mi je rekao jedan frajer, koji ga je znao. Znam i da je Lepi postojao i da je preminuo prije, mozda, mjesec dana...tako nekako.bjelave wrote:Pisonja i Zuga su 2 lika s Koseva. Mislim da su obojica bili 1964 g. Obojica stanovali u montaznim kucicama Centotransa na Kosevu. Prica o maznajvanju busa tacna. Iako , koliko se sjecam bus su maznuli Zuga i Trta ali se Pisonja bolje rimovalo. Bilo ljeto krenuli u Zaostrog. Drotovi ih odrali od batina. Pisonja nije bio sav svoj i mislim da je nastradao u ratu. Ne znam sta je bilo sa Zugom, nikada ga nisam vidio poslije devedesetih.
Sjecam se kada je Sejo pricao o " kasetasu iz Doma invalida ", koji fakat jeste ukraden ali ne iz Doma invalida, nego iz Doma za gluhonjeme osobe i nakon toga su postavili resetke na prozore, koji su i dan-danas tu.
- nellington
#10 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Nekad sam čuo da je Dženita ustvari Amila Omersoftić, istina?
-
Max Bunker
#11 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Jeste.nellington wrote:Nekad sam čuo da je Dženita ustvari Amila Omersoftić, istina?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#12 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Ne znam kome je ovo Sejo S. pričao, ali mislim da se malo zezao u njegovom stilu.Max Bunker wrote:Meni koliko je poznato, Pisonja je poginuo na Otoci. To mi je rekao jedan frajer, koji ga je znao. Znam i da je Lepi postojao i da je preminuo prije, mozda, mjesec dana...tako nekako.bjelave wrote:Pisonja i Zuga su 2 lika s Koseva. Mislim da su obojica bili 1964 g. Obojica stanovali u montaznim kucicama Centotransa na Kosevu. Prica o maznajvanju busa tacna. Iako , koliko se sjecam bus su maznuli Zuga i Trta ali se Pisonja bolje rimovalo. Bilo ljeto krenuli u Zaostrog. Drotovi ih odrali od batina. Pisonja nije bio sav svoj i mislim da je nastradao u ratu. Ne znam sta je bilo sa Zugom, nikada ga nisam vidio poslije devedesetih.
Sjecam se kada je Sejo pricao o " kasetasu iz Doma invalida ", koji fakat jeste ukraden ali ne iz Doma invalida, nego iz Doma za gluhonjeme osobe i nakon toga su postavili resetke na prozore, koji su i dan-danas tu.
-
Mr. Brightside
#13 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
sta se desilo sa Mufom i Kikijem ?
Last edited by Mr. Brightside on 01/08/2011 00:48, edited 1 time in total.
-
Max Bunker
#14 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Moze biti i da se zezao, mada sam ja licno gledao kada je bio gost na BHT-u ( moze cak i onaj " Damar " biti, fakat nisam siguran ) i znam bas to, da su stali ispred tog Doma i da je Sejo rekao da je odatle ukraden kasetofon, koji je kasnije opjevan u Baladi o Pisonji i Zugi.PipiDugaDevetka wrote:Ne znam kome je ovo Sejo S. pričao, ali mislim da se malo zezao u njegovom stilu.Max Bunker wrote:Meni koliko je poznato, Pisonja je poginuo na Otoci. To mi je rekao jedan frajer, koji ga je znao. Znam i da je Lepi postojao i da je preminuo prije, mozda, mjesec dana...tako nekako.bjelave wrote:Pisonja i Zuga su 2 lika s Koseva. Mislim da su obojica bili 1964 g. Obojica stanovali u montaznim kucicama Centotransa na Kosevu. Prica o maznajvanju busa tacna. Iako , koliko se sjecam bus su maznuli Zuga i Trta ali se Pisonja bolje rimovalo. Bilo ljeto krenuli u Zaostrog. Drotovi ih odrali od batina. Pisonja nije bio sav svoj i mislim da je nastradao u ratu. Ne znam sta je bilo sa Zugom, nikada ga nisam vidio poslije devedesetih.
-
Eborg
#15 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Je li moguće da je Mile Hašišar zapravo Haug?

- zvrcak
#16 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Pisonja je Sonjo, i on je ustvari normala lik, isao u generaciju sa Amilom Glamocak u razred, i njegov vjerni drug Zuga.
Ali da nebi bilo previse ofirno, oni su u pjesmi Shonji, predili ime u Pisonja... A da istinita je prica 100% moj Amidja je u istoj toj generaciji, cak je i svirao sa njima nekad na pocetku...
Ali da nebi bilo previse ofirno, oni su u pjesmi Shonji, predili ime u Pisonja... A da istinita je prica 100% moj Amidja je u istoj toj generaciji, cak je i svirao sa njima nekad na pocetku...
- atko
#17 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
taksista sheki je zakacio covjeka na standu i ovaj nezgodno padne na ivicnjak i ostane mrtav ... pa ga je odlezo i onda je sheki is on the road again
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#18 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
a ona radnja iz zenice blues, jel to istinito ili 
-
Mr. Brightside
#19 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
cini mi se da je sve istinito
najvise se spominju Mufa i Kiki (kanjon drine i tri ratna havera, mozda jos neka ne sjecam se)
sta se desilo sa njima?
najvise se spominju Mufa i Kiki (kanjon drine i tri ratna havera, mozda jos neka ne sjecam se)
sta se desilo sa njima?
- atko
#20 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
A babo atif ??
imal ko kavih habera o nejmu 
- FreeSol
#21 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
da se upisem, pa da pratim 
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#22 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Pisonja je poginuo u ARBiH na Otesu. Onda kada su bile velike borbe i ofanziva cetnika,kada je Otes pao.Max Bunker wrote: Meni koliko je poznato, Pisonja je poginuo na Otoci. To mi je rekao jedan frajer, koji ga je znao. Znam i da je Lepi postojao i da je preminuo prije, mozda, mjesec dana...tako nekako.
Znam licno brata Pisonje,i znam neku raju ...cak sam i par puta sjedio u nekom drustvu kada je bio tu i Sejo Sexon,licno cuo tu pricu da je Dom invalida zapravo Skola za gluhonijemu djecu tamo na Kosevu kod Breke,i da su u pjesmi zamjenili to dvoje jer su kontali da je prihvatljivije Dom invalida nego skola za gluhonjemu djecu
- zvrcak
#23 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Admir_1984 wrote:a ona radnja iz zenice blues, jel to istinito ili
to ti je radnja filma Kuduz, o istom covjeku pjevaju sve istinito
-
Max Bunker
#24 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Jebo majku, ovo sve jace od jaceg
Treba snimiti film o " Zabranjenom pusenju " a ne o " Plavom orkestru " ( inace, da se ja pitam, prije bih snimio film o tom' kompletnom pokretu jer mislim da je prica mnogo interesantnija ).
Ovo oko Dzenite, jeste sigurno Omersofticka.
Sto se tice Pisonje, ti mu znas buraza i sigurno imas pravo a meni je frajer pricao, da je licno vidio kada je Pisonja poginuo na Otoci ( mada Otes, Otoka u kafanskoj buci i zvuce slicno ).
Ovo oko kasetasa, znao sam da je nesta za gluhonjeme ali kako sam davno gledao tu emisiju, vise sam zaboravio jel' dom, klinika ili nesta trece.
Za Gigu Bosnica znam da je radio u TAS-u sa mojim starim, tamo negdje sredinom '80-ih i stari kaze za Gigu, da je bio atleta prava.
Istinit lik je i Slavko Lisica ( " srpsku vojsku vodio je licno pukovnik Slavko Lisica " ).
Mufa i Kiki, fakat ne znam i mene to interesuje. Lepi je umro a nahvatat cu ovog komsiju da ga pitam ko je moKe ( znam da ga je jednom spominjao ).
P.S.
A Ibro Dirka, znal' se o njemu ista ?
Treba snimiti film o " Zabranjenom pusenju " a ne o " Plavom orkestru " ( inace, da se ja pitam, prije bih snimio film o tom' kompletnom pokretu jer mislim da je prica mnogo interesantnija ).
Ovo oko Dzenite, jeste sigurno Omersofticka.
Sto se tice Pisonje, ti mu znas buraza i sigurno imas pravo a meni je frajer pricao, da je licno vidio kada je Pisonja poginuo na Otoci ( mada Otes, Otoka u kafanskoj buci i zvuce slicno ).
Ovo oko kasetasa, znao sam da je nesta za gluhonjeme ali kako sam davno gledao tu emisiju, vise sam zaboravio jel' dom, klinika ili nesta trece.
Za Gigu Bosnica znam da je radio u TAS-u sa mojim starim, tamo negdje sredinom '80-ih i stari kaze za Gigu, da je bio atleta prava.
Istinit lik je i Slavko Lisica ( " srpsku vojsku vodio je licno pukovnik Slavko Lisica " ).
Mufa i Kiki, fakat ne znam i mene to interesuje. Lepi je umro a nahvatat cu ovog komsiju da ga pitam ko je moKe ( znam da ga je jednom spominjao ).
P.S.
A Ibro Dirka, znal' se o njemu ista ?
- atko
#25 Re: zavrce ture na sanku, kaze radi za stranku...
Jebada je sto takav scenario moze napisati samo sidran a rezirati kusturicaMax Bunker wrote: Treba snimiti film o " Zabranjenom pusenju "