Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

lalemali

#1 Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by lalemali »

Pozdrav

Zanima me kakvo je vaše iskustvo sa ovim zavodom, odnosno za pruženjem hitne pomoći ljudima.
Ja imam većinu loših iskustava i kad ih moram zvati (zbog bolesne starice u kući) stomak mi se prevće.
Od svih slučajeva samo njih deset procenata bih ocijenio pozitivnim. Ostalo je ono-ne daj Bože razboljeti se i tražiti njihovu pomoć. Mislim, na kraju dodju i urade nešto, ali sve je teška tegoba. Što neko reće, samo ako si na samrti, možda ti dodju. A ako imaš nekog u kući ko je star, onda možda neće ni tada doći. Najteže mi je zbog tih starih i nepokretnih ili slabo pokretnih ljudi.
To je uglavnom moje iskustvo.
Volio bih čuti vaša iskustva.
van Basten

#2 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by van Basten »

da li ti smatraš da stari i nepokretni ljudi pripadju oblasti urgentne medicine? Po kojem to kriteriju? Postoje li socijalne službe? Palijativna njega? starački domovi? Patronažne službe pri DZ?
kako ti reče " kad ih moram zvati"... znači, ti pozivi su redovni? Kako nešto može biti redovno i isključivo samo hitno?
mislim, u redu je kritikovati, ali treba biti objektivan u također, treba znati zašto se nešto kritikuje.
Ustvari, najveći problem sarajevske hitne jeste upravo taj što se najmanje bavi urgentnom medicinom , a najviše sa starim, nepokretnim, neosiguranim... tj što naša vlast preko leđu hitne kupuje socijani mir u Kantonu a zbog čega najviše ispaštaju oni zaista hitni slučajevi.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by mIRCerka »

lalemali wrote:Pozdrav

Zanima me kakvo je vaše iskustvo sa ovim zavodom, odnosno za pruženjem hitne pomoći ljudima.
Ja imam većinu loših iskustava i kad ih moram zvati (zbog bolesne starice u kući) stomak mi se prevće.
Od svih slučajeva samo njih deset procenata bih ocijenio pozitivnim. Ostalo je ono-ne daj Bože razboljeti se i tražiti njihovu pomoć. Mislim, na kraju dodju i urade nešto, ali sve je teška tegoba. Što neko reće, samo ako si na samrti, možda ti dodju. A ako imaš nekog u kući ko je star, onda možda neće ni tada doći. Najteže mi je zbog tih starih i nepokretnih ili slabo pokretnih ljudi.
To je uglavnom moje iskustvo.
Volio bih čuti vaša iskustva.
Meni grlo zakocilo skroz. Oteklo, suho, ne znam kako disem. Dodjem u hitnu.
Prazna hitna. Svo osoblje u primacoj ambulanti.
Dobar dan, imam temperaturu i grlo me boli, moze li me neko pregledati da ne uzimam tablete na svoju ruku.
Dobar dan imate li knjizicu?
Imam, ali nije ovjerena, ovjeravam je samo kad mi fakat treba, jer radim do 5 a ovjere su do 2 i ne rade vikendom.

Znate mi vam mozemo tolerisati mjesec mjesec i po da nije ovjerena, ali vi ste je zadnji put ovjerili prosle godine.

Hvala Bogu, nije mi trebala, ali vi mozete provjeriti u vasem sistemu..

NE MOZEMO MI TO PROVJERITI.

Gospodjo, mozete, vidjela sam svojim ocima da mozete kad sam momka dovodila u 2 ujutro kad je imao napad kamenca u zuci.

NE MOZEMO MI TO TO MOZE SAMO DOM ZDRAVLJA.

Gospodjo nemojte me sad zaje8avat da ovakva hodam do doma zdravlja, imam i kesh i mastercard, koliko me moze kostati jebeni pregled, ne mogu disati koliko me boli!!!

(druga gospoja) Nemojte biti bezobrazni i vulgarni!

Naravno da cu biti, sta me je*ete ko konja, treba mi neko da me pregleda vi meni pricate price suplje, trebam se izvrnut ovdje da neko pridje!!!

JA SAM VALJDA KOMPETENTA DA ZNAM STA MOGU STA NE MOGU...

(mIRCi bijesna uzima svoju knjizicu i kaze) Hvala ni na cemu, nek vam je sretno!

Otisla sam na kraju u Apoteku, dali su mi ampicilin.

Ne zatrebali mi nikad vise...
Robyn

#4 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by Robyn »

A tko nije sa njima imao problema, Hitna je postala kao i sve ostalo, bljuvotina. Meni se desilo kad mi je rahmetli mama pala i nisam mogao sam da je podignem, komsije nisu bile kuci, zovem Hitnu da mi pomognu, oni nece da dodju, izlajem se ja njima svega, da bi tek u razgovoru sa kolegicom cuo, zovni ih i reci da ima srcanih problema i tek su onda dosli.

Mislim da su stari i nemocni po njima otpisani, ali i po klinikama je isto. Medicinska struka je izgubila na onoj zakletvi koju daje...

Ne dao bog da nikom zatrebaju njihove usluge.
Cholina_Lokica

#5 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by Cholina_Lokica »

moje iskustvo sa hitnom:
zivila sa tetkom maminom, stara bila jeste, ali pucala od zdravlja, setala vani i sve, znaci nikad nije bilo to tipa nepokretna starica pa zajHebaju
jedan dan ja sa faxa dolazim kuci, ulazim vidim nest nije u redu, udjem u sobu kod nje, zena pala, onako pola u krevenu, jedna noga na podu, pravo tesko dise, skoro pa se gusi, ja je zovem ona ne reaguje... vidim da ja u tom stanju vec jedno sat-dva, jer je i muzdu vrsila. ja u panici prvo zovem hitnu, i objasnjavam sta je nekih 7-8 minuta, da bi teta tek onda rekla pa dobrooo etooo nas, preko neke stvari.
zovem ostatak familije jer ja sama nist ne mogu joj pomoci, hem sam uspanicena, gledam kao mi umire osoba s kojom sam citav zivot i ne mogu nist uraditi...
svi dosli, hitne nigdje, zovem opet, pa opet, svaki put eto nas... na kraju dosli za sat i 45 minuta, odgovor, jebi ga nismo mogli prije...

kad nisam tad ubila nekog necu nikad...
fgr

#6 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by fgr »

ja bas danas bio, prazna hitna, nigdje nikog.
pojavile mi se afte ali nece da pogledaju jer je tamo to djeciji stomatolog a mogu tek iza 8 doci veceras.
ne daju uputnicu jer nisam donio knjizicu.
ja im kazem dajte vi meni uputnicu a ja cu kuci po knjizicu i onda na kosevo ali ne pali.
jos je ta zena vrlo arogantna da sam bio na ivici da jos samarcinu svezem.
ne mogu da vjerujem da se neko bavi takvim pozivom a da trunku humanosti i saosjecanja nema.
pozelio sam joj sve najgore bolesti ili u najmanju ruku da joj je lose koliko je meni danas.
cocochanel

#7 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by cocochanel »

ja kada sam ih zvala, dok mi je otac umirao od srcanog udara..trebalo im je neka 2h sata da dodju..utjeha u svemu sto se nije napatio cekajuci njih.. Ali ukoliko je nekome stvarno lose, uradite sve sto mozete, i sto vam padne na pamet, ali ne oslanjajte se na hitnu.
lalemali

#8 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by lalemali »

van Basten wrote:da li ti smatraš da stari i nepokretni ljudi pripadju oblasti urgentne medicine? Po kojem to kriteriju? Postoje li socijalne službe? Palijativna njega? starački domovi? Patronažne službe pri DZ?
kako ti reče " kad ih moram zvati"... znači, ti pozivi su redovni? Kako nešto može biti redovno i isključivo samo hitno?
mislim, u redu je kritikovati, ali treba biti objektivan u također, treba znati zašto se nešto kritikuje.
Ustvari, najveći problem sarajevske hitne jeste upravo taj što se najmanje bavi urgentnom medicinom , a najviše sa starim, nepokretnim, neosiguranim... tj što naša vlast preko leđu hitne kupuje socijani mir u Kantonu a zbog čega najviše ispaštaju oni zaista hitni slučajevi.
Zena je imala tri infarkta i ima anginu pectoris. I to mimo jos nekoliko drugih "(ne)urgentih" bolesti. Svakog trena je može spucati novi infarkt i da umre. Ako to nije urgentno, onda ne znam šta je. Ima još gomila drugih negativnih stvari vezanih za hitnu, ali da ne nabrajam. Ljubaznost počesto nula bodova. Doduše ne kod sviju, to moram naglasiti. Dispečeri koji primaju pozive takodjer nula, hm... opet kako koji. Možemo pričati i od pozitivnim stvarima tamo, naravno. Ali neke negativne pojave natkriljuju one pozitivne i štete kompletnoj službi.
lalemali

#9 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by lalemali »

fgr wrote: ne mogu da vjerujem da se neko bavi takvim pozivom a da trunku humanosti i saosjecanja nema.
Ni ja ne mogu to da shvatim! Te poslove mogu raditi humani ljudi (ne kažem da ne trebaju biti dobro plaćeni). Ako nije u stanju biti human i voljan pomoći, onda neka radi nešto drugo. Učenike u medicinskoj kao i studente medicine trebaju temeljito podučavati o tome šta znači biti human i kakvog je karaktera njihov budući zadatak i posao. Specijalni poslovi traže specijalne ljude, a ne neodgojene mediokritete.
Nekad su doktori i izgledali kao doktori. Danas uglavnom više ne. Kad ih sretneš na hodniku bolnice kontaš da su pomoćno osoblje, da ne kažem nešto drugo.
Ubili su ljudima svako zrnce vjere u bijele mantile. Nisu u stanju uputiti nekoliko finih riječi ili neku utjehu bolesniku, već ko kakvi mulci. Ili šute ili se istresaju na tebe. Ma bruka. A vole da ih se tretira maltene ko bogove. Dobro je neko rekao: banda u bijelom. Svaka čast izuzecima.
and

#10 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by and »

lalemali wrote:
van Basten wrote:da li ti smatraš da stari i nepokretni ljudi pripadju oblasti urgentne medicine? Po kojem to kriteriju? Postoje li socijalne službe? Palijativna njega? starački domovi? Patronažne službe pri DZ?
Zena je imala tri infarkta i ima anginu pectoris. I to mimo jos nekoliko drugih "(ne)urgentih" bolesti. Svakog trena je može spucati novi infarkt i da umre. Ako to nije urgentno, onda ne znam šta je. Ima još gomila drugih negativnih stvari vezanih za hitnu, ali da ne nabrajam. Ljubaznost počesto nula bodova. Doduše ne kod sviju, to moram naglasiti. Dispečeri koji primaju pozive takodjer nula, hm... opet kako koji. Možemo pričati i od pozitivnim stvarima tamo, naravno. Ali neke negativne pojave natkriljuju one pozitivne i štete kompletnoj službi.
objasni mi šta je hitno tu ako neko ima anginu pektoris
felichi

#11 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by felichi »

jadno stanje u zdravstvu je odraz jos jadnije drzave
chuchumbamayumbe

#12 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by chuchumbamayumbe »

Ja sa hitnom nemam negativnih iskustava, doduse, njihove usluge nisam niti koristio mnogo puta, hvala Bogu.
Mala imala temperatur, skoro pa konvulzije, zvali ih, dosli su u roku od 5 min (ja sam na Alipasinom, oni u Vojnickom), njih trojica, pregledali malu (tada je imala 14 mjeseci) i pravac na Pedijatriju. Gore je lezala 7 dana zbog gnojne angine. Ali fakat su bili profesionalni i veoma ljubazni, mladji momci, svaka im cast.
Isto tako, mala kaslje, folovi-golovi, u hitnu, pregledali je, dali penbritin, sve bilo OK.
Ne ocekujem sada neku mega ljubaznost, nije hotel, prema nama su uvijek bili OK.
A sto se tice knjizica, i ja radim od 8 do 19, pa uvijek dam nekome licnu i knjizicu da mi to odradi, ako ja vec ne mogu da stignem.
BTW, nije mi jasno zasto u hitnoj treba knjizica?! Jebote, ne do Bog imas udes, skrshish se, nece ti valjda traziti ovjerenu knjizicu?!
van Basten

#13 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by van Basten »

po vašim kriterijima kod moje nane bi 24h dnevno trebala dežurati ekipa Hitne pomoći.
KP počesto >200/>100
anginozni napadi u prosjeku 1x mjesečno (kaže specijalista da je imala i "tihi infarkt", tj Q zubac na EKG koji signalizira da je nekada bilo infarkta koji je prestojila)
šećeraš, srećom poprilično dobro regulisan šećer, nikada veći od 9 - 10
jetra načeta
čir na želudcu...
to su samo udarne dijagnoze.
Međutim, u njenih 20 i kusur godina bolovanja od ovih bolesti (koliko ja znam) hitnu smo zvali tek 2 puta (oba puta došli) i 1 je odveli u njhivou ambulant. Ali zato, ide redovno na kontrole (sva sreća pa je još uvijek pokretna), pa kada ode po recepte onda barem izmjeri pritisak kod svoje doktorice i uradi šta od laboratorije svaka 3 mejseca, redovno uzima uputnice za specijalističke preglede na Klinički, uzima terapiju... mi joj pomažemo koliko možemo i, hvala Bogu, još uvijek uspijevamo samostalno se izboriti. Zvati Hitnu pomoć nam je uvijek bila zadnja opcija jer smo smatrali da uvoijek ima neko kome su preči, kome zaista u tom trenu život visi o koncu.

Ne kažem ja da su bajni, ima elemenata za kritiku, ali ima i dosta dobrih strana. Iskreno, kada ih poredim sa Domovima zdravlja i Kliničkim, ovdje ima najmanje mjesta za kritikovanje. Također, ako ćemo ih kritikovati daj da kritikujemo što npr. nisu prepoznali perforaciju čira pa pacijent na operacijski sto stigao u minut do dvanaest, a ne za neke nemedicinske i neurgentne stvari.

Ja imamriješenje za sve probleme na relaciji hitna - pacijenti, ali bojim se da je malo radikalno za naše uslove i sigurno bi bilo dočekano na nož, jer bi podrazumijevalo prestanak socijalnog zdravstva u urgentnoj medicini, tako da ga ne bih iznosio trenutno.
van Basten

#14 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by van Basten »

chuchumbamayumbe wrote:Ja sa hitnom nemam negativnih iskustava, doduse, njihove usluge nisam niti koristio mnogo puta, hvala Bogu.
Mala imala temperatur, skoro pa konvulzije, zvali ih, dosli su u roku od 5 min (ja sam na Alipasinom, oni u Vojnickom), njih trojica, pregledali malu (tada je imala 14 mjeseci) i pravac na Pedijatriju. Gore je lezala 7 dana zbog gnojne angine. Ali fakat su bili profesionalni i veoma ljubazni, mladji momci, svaka im cast.
Isto tako, mala kaslje, folovi-golovi, u hitnu, pregledali je, dali penbritin, sve bilo OK.
Ne ocekujem sada neku mega ljubaznost, nije hotel, prema nama su uvijek bili OK.
A sto se tice knjizica, i ja radim od 8 do 19, pa uvijek dam nekome licnu i knjizicu da mi to odradi, ako ja vec ne mogu da stignem.
BTW, nije mi jasno zasto u hitnoj treba knjizica?! Jebote, ne do Bog imas udes, skrshish se, nece ti valjda traziti ovjerenu knjizicu?!
mojoj anni nisu ni tražili knjižicu (iako smo je imali i uredno pokazivali) jer je bila vrlo loša kad su došli i valjda su to vidjeli. Čisto sumnjam da će tražiti knjižicu nekome ko se skršio u autu i krvari ili nekome ko je dobio moždani udar. Ali tražiti ovjerenu knjižicu nekome ko dođe na nogama i žali se kako ga npr 3 dana boli grlo je meni sasvim ok.
cHupjahalic@

#15 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by cHupjahalic@ »

bezobrazluka sigurno ima i biti ce ga.
u situacijama kad nam je tesko jos se ocekivanja da nam pomognu za svaku sitnicu postaju jos jaca - sto je i razumljivo.
medjutim, svidjalo se nama ili ne, za svaku stvar ni oni pomoci ne mogu.
ne mogu ja hitnu nazvati za svaku sitnicu, da je tako ljetos bih ih zvala 24 h dnevno.

@mirci, ja sam ljetos imala jaku upalu grla koja je trajala blizu 3 mjeseca (zamisli koja je to patnja). otisla sam do hitne, pregledali su me i rekli da je sve ok. medjutim ja sam im rekla da imam problema sa disanjem i da se desava vise puta u sat vremena gdje dobijam napade i ne mogu povuci ni mililitar kisika. za njih je to bilo jako cudno, ali sta ces... kazu mi da sacekam jos par sati i da idem kod doktora/ specijaliste. na samom izlazu iz hitne dobijam taj napad i kad su se ljudi uvjerili u to ni sekunde nisu razmisljali nego potrcali prema meni i odmah me vratili i odatle uputnica u bolnicu i slikanje pluca, EKG itd.
ne zamjeram im sto su me bili poslali da idem kuci, jer slucajeva i slucajeva sa obicnom upalom grla dolazi. nazalost, ja sam poseban slucaj po pitanju toga.

sa nasim medicinskim osobljem u BiH nisam bila u kontaktu. vjerujem svakom od vas sto pisete, jer to su vasi dozivljaji, ali ipak pokusajte se postaviti u njihovu poziciju - mislim da bi i vi na slican nacin postupili.
Last edited by cHupjahalic@ on 20/11/2008 21:59, edited 1 time in total.
mIRCerka

#16 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by mIRCerka »

van Basten wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ja sa hitnom nemam negativnih iskustava, doduse, njihove usluge nisam niti koristio mnogo puta, hvala Bogu.
mojoj anni nisu ni tražili knjižicu (iako smo je imali i uredno pokazivali) jer je bila vrlo loša kad su došli i valjda su to vidjeli. Čisto sumnjam da će tražiti knjižicu nekome ko se skršio u autu i krvari ili nekome ko je dobio moždani udar. Ali tražiti ovjerenu knjižicu nekome ko dođe na nogama i žali se kako ga npr 3 dana boli grlo je meni sasvim ok.
kad ti neko tvoj bude jedva pricao i disao, sa oteknutim grlom sto se vidi bez otvaranja usta - jer sam ostala bez vrata, glava mi se spojila sa ramenima, vidjecu te onda sto ces trcati ovjeriti knjizicu...
moji svi rade do 5 najkasnije, a pauza za rucak mi ne traje dovoljno da stignem otici i vratiti se...baj d vej, ako su mom momku u 2 ujutro preko nekog sistema uspjeli naci da je PLACENO OSIGURANJE iako knjizica nije bila ovjerena iz istih razloga, onda im zelim samo da im anjblizi dobiju isti takav tretman kad im bude trebalo...
starii

#17 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by starii »

mircerki : kazes grlo te zakocilo, kad te grlo zakoci tu sigurno nije potrebna hitna intervencija...,propisat koji antibiotik sa kojim ce ti biti bolje tek nakon 5 dana...i ti sada dolazis u HITNU da ti to rjese i blokiras hitnu sluzbu sa tim stvarim koje treba da rjesi doktor porodicne medicine... masa je pacijenata u hitnoj koji dolaze jer nisu sasvjesni prema svom zdravlju i sebi..pa se zapuste,PUŠE, neće da uzimaju propisane lijekove..jedan od primjera toga su naši postaći koji cijeli dan poste a onda se za iftar najedu ko stoka i zavrse u hitnoj sa gastritisima, mučninom i stomačnim problemima..jel se to treba smatrati hitnom il urgentnom stvari..?!?!?druga stvar više od 50% posto stanovnistva u Sarajevu ima jedan od oblika angine pektoris...i sta je tu hitno ?!?!? angina pectoris ne spada u urgentna stanja u medicini...drugo zasto bi te neko pregledao ako si ti neodgovorna prema sebi i nisi u stanju da ovjeris knjizicu...jel mislis da da je pregled onako dzabe..pa svaki taj pregled treba protokolisati i upisati sta je rađeno i naplatiti od zavoda (izuzev urgentnih stanja koje opet procjenjuje doktor i gdje ne treba knjizica)...kada bi hitna radila posao za koji je napravljena,sigurno bi ljudi radili daleko bolje..drugi problem je sto vasi doktori porodicne medicine ne rade svoj posao vec samo propisuju recepte i uputnice za hitnu i CUM..ali to je vec drugi problem..sjecam se da je jedna doktorica iz doma zdravlja stari grad uputila pacijenta u Centar Urgentne Medicine sa dijagnozom podrigivanje..pa sta je tu hitno ?!? ima na kraju redovan program gdje se to rjesava..

inace za HMP sve najbolje :)
mIRCerka

#18 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by mIRCerka »

starii wrote:mircerki : kazes grlo te zakocilo, kad te grlo zakoci tu sigurno nije potrebna hitna intervencija...,propisat koji antibiotik sa kojim ce ti biti bolje tek nakon 5 dana...i ti sada dolazis u HITNU da ti to rjese i blokiras hitnu sluzbu sa tim stvarim koje treba da rjesi doktor porodicne medicine... masa je pacijenata u hitnoj koji dolaze jer nisu sasvjesni prema svom zdravlju i sebi..pa se zapuste,PUŠE, neće da uzimaju propisane lijekove..jedan od primjera toga su naši postaći koji cijeli dan poste a onda se za iftar najedu ko stoka i zavrse u hitnoj sa gastritisima, mučninom i stomačnim problemima..jel se to treba smatrati hitnom il urgentnom stvari..?!?!?druga stvar više od 50% posto stanovnistva u Sarajevu ima jedan od oblika angine pektoris...i sta je tu hitno ?!?!? angina pectoris ne spada u urgentna stanja u medicini...drugo zasto bi te neko pregledao ako si ti neodgovorna prema sebi i nisi u stanju da ovjeris knjizicu...jel mislis da da je pregled onako dzabe..pa svaki taj pregled treba protokolisati i upisati sta je rađeno i naplatiti od zavoda (izuzev urgentnih stanja koje opet procjenjuje doktor i gdje ne treba knjizica)...kada bi hitna radila posao za koji je napravljena,sigurno bi ljudi radili daleko bolje..drugi problem je sto vasi doktori porodicne medicine ne rade svoj posao vec samo propisuju recepte i uputnice za hitnu i CUM..ali to je vec drugi problem..sjecam se da je jedna doktorica iz doma zdravlja stari grad uputila pacijenta u Centar Urgentne Medicine sa dijagnozom podrigivanje..pa sta je tu hitno ?!? ima na kraju redovan program gdje se to rjesava..

inace za HMP sve najbolje :)
stari, kao sto napisah, dodjoh u hitnu...bjese mi HITNO...skoro pa gushenje...a zivim na 50m od hitne...e sad, da li sam sa oteknutim grlom trebala ici do svog priv doktora na Dobrinju, pa onda sa nejnom uputnicom negdje, ili kad mi je hitno (a nisam hipohondar, zdravstveno redovno uplaceno, a rijetko kad ovjerim knjizicu jer NI JA NI BILO KO MENI BLIZAK NEMAMO DOVOLJNU PAUZU ZA RUCAK DA STIGNEMO OTIC) da odem u hitnu?
:D
mIRCerka

#19 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by mIRCerka »

a isto tako zeni dadose neki recept da da djetetu, malo imalo temperaturice, pa dijete sutra izdahnu na Kosevu od meningitisa...
A kad sam dolazila u hitnu (nikad mi vise ne zatrebala u zivotu) svi su ali bas SVI sjedili u onoj prijemnoj kancelariji...

trebala sam reci IZVINITE STO DODJOH NA SVOJIM NOGAMA...fakat...
otherside

#20 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by otherside »

prije dvije godine u urgentni centar dolazi djevojka jer se posjekla ziletom dok je depilirala noge :?
da se razumijemo, nema krvi, samo obicna povrsna posjekotina.
vidjela svojim ocima.
neke od dijagnoza iz DZ: "bole ga obje potkoljenice", "trni desna saka", "opstipacija (zatvor)",...
da nije zalosno, bilo bi smijesno...
@mirci, neka si otisla...mogla je biti neka alergijska reakcija, nikad se ne zna.
mIRCerka

#21 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by mIRCerka »

otherside wrote: @mirci, neka si otisla...mogla je biti neka alergijska reakcija, nikad se ne zna.
imala sam i taj problem... :( alergicna na bosnalijekove tablete protiv bolova...u sred kafica popijem to, zabolio me zub...i nakon 5 minuta oteknem ko krofna...posto sam bila na carsiji, odem u hitnu u starom gradu...bilo 7 navece...prvo mi drzali predavanje da trebam ici u "svoju" u novom sarajevu, a meni se vec prsten usjekao, prsti otekli haos...onda me primi doktorica, spuca mi nekakvu bocu....i naglo pocne otok spadat...i pita me sta sam jela ili pila, i ja joj kazem da je izgleda od te tablete...da bi ona rekla NEMOJTE TAKO TO JE DOMACI PROIZVOD...mene smijeh uhvatio...
otherside

#22 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by otherside »

mIRCerka wrote:
otherside wrote: @mirci, neka si otisla...mogla je biti neka alergijska reakcija, nikad se ne zna.
imala sam i taj problem... :( alergicna na bosnalijekove tablete protiv bolova...u sred kafica popijem to, zabolio me zub...i nakon 5 minuta oteknem ko krofna...posto sam bila na carsiji, odem u hitnu u starom gradu...bilo 7 navece...prvo mi drzali predavanje da trebam ici u "svoju" u novom sarajevu, a meni se vec prsten usjekao, prsti otekli haos...onda me primi doktorica, spuca mi nekakvu bocu....i naglo pocne otok spadat...i pita me sta sam jela ili pila, i ja joj kazem da je izgleda od te tablete...da bi ona rekla NEMOJTE TAKO TO JE DOMACI PROIZVOD...mene smijeh uhvatio...
mirci, nemoj se ljutiti ali tesko da si mogla nakon 5 min dobiti alergiju na tabletu koju si popila. za njenu resorpciju treba minimalno 20-ak minuta.
Cholina_Lokica

#23 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by Cholina_Lokica »

mIRCerka wrote:
e za tu alergiju, nadji koje ti antialergijske tablete odgovaraju, uvijek nosaj sa sobom i kalcij, slucajno ti se pojavi alergija na lijek, cim pocne popij to dvoje, i pricekaj 15-ak min, nece se puno prosiriti, i polako ce proci. to ja uradim, jer sam alergicna na haman sve lijekove, i oni na koje nisam samo se ceka kad ce se alergija pojaviti. uvijek to uradim i bude oke, ne moram dobijati 18 injekcija (fkt ih je toliko kad dobijem napad) jer brzo padam u anfilakticki sok. i probala to tako i ne umrijeh :D
van Basten

#24 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by van Basten »

također, ne postoji hitna u starom gradu. Jedna jedina hitna jeste ona na Socijalnom, a postoje noćni punktovi koji rade poslije 20h kao što je onaj na V.Polju što ga @chuchumbamayumbe spominje. Ali na području Starog grada ne postoji ni taj noćni punkt. Vjerovatno si išla u DZ Stari grad i njihovu prijemnu ambulantu za "hitne" slučajeve (tako u domovima zdravlja zovu sve nenajavljene pacijente).
Kako rekoh, ako se kritikuje, pored subjektivnog dojma zašto nešto kritikujemo, treba znati i šta se uopšte kritikuje.
mIRCerka

#25 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo

Post by mIRCerka »

van Basten wrote:također, ne postoji hitna u starom gradu. Jedna jedina hitna jeste ona na Socijalnom, a postoje noćni punktovi koji rade poslije 20h kao što je onaj na V.Polju što ga @chuchumbamayumbe spominje. Ali na području Starog grada ne postoji ni taj noćni punkt. Vjerovatno si išla u DZ Stari grad i njihovu prijemnu ambulantu za "hitne" slučajeve (tako u domovima zdravlja zovu sve nenajavljene pacijente).
Kako rekoh, ako se kritikuje, pored subjektivnog dojma zašto nešto kritikujemo, treba znati i šta se uopšte kritikuje.
dom zdravlja, hitna, hitni slucajevi kod dezurnog doktora u domu zdravlja..kad se gusim i kad ne mogu da pricam, kad mi se manta od manjka kisika, stvarno me zaboli ono sto nije koljeno kako se zove...jesu li oni polozili Hipokratovu zakletvu ili nisu? Ili bi pustili da im neko umre pred vratima cisto administracije radi?
Lijepi rat, tad se pomagalo svima i uvijek...
Post Reply