ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#1 ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Obzirom da se preseravanje (skjuz maj french, ali vise kontrole nemam obzirom da sam i sama zrtva maloljetnog kriminalca) oko izgradnje i kapaciteta zatvora za ovu populaciju ne stisavaju, obzirom da Dom na Humu prdi poluprazan, ja predlazem da pokrenemo dvostruku hum.akciju za Kanton Sarajevo za pocetak.
Da probamo pokrenuti akciju prikupljanja sredstava za izgradnju zatvora, kao i da probamo napraviti mrezu volontera koji bi radili sa ovom populacijom (svako u svom polju, od obicnih casova jezika, matematike do psiho pomoci).
Sta vi mislite o necemu takvom?
Da probamo pokrenuti akciju prikupljanja sredstava za izgradnju zatvora, kao i da probamo napraviti mrezu volontera koji bi radili sa ovom populacijom (svako u svom polju, od obicnih casova jezika, matematike do psiho pomoci).
Sta vi mislite o necemu takvom?
- Pasiflora
#2 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Ideja ti je super - svidja mi se dio sa volontiranjem., ALI.. (znas da mora biti - ali)
Nimalo mi se ne svidja ideja da MI dajemo novac od svojih plata (kojima ionako jedva dobacimo od 01. - 01.),
a guzonje od budzetskih sredstava SEBI dijele astronomske plate umjesto da grade npr. dom za delikvente
Nimalo mi se ne svidja ideja da MI dajemo novac od svojih plata (kojima ionako jedva dobacimo od 01. - 01.),
a guzonje od budzetskih sredstava SEBI dijele astronomske plate umjesto da grade npr. dom za delikvente
-
mIRCerka
#3 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Ovaj put mislim da mi na forumu ne bismo mogli skupiti ni za kapiju, kamoli cijeli zatvor. Ovdje trebamo sve sto znamo da je vec obecano ili u proceduri napisati, da imamo sve informacije na jednom mjestu. Takodjer, trebamo dati ideje kako se moze doci do para, pocevsi od Guzonja i plata...sitno wrote:Ideja ti je super - svidja mi se dio sa volontiranjem., ALI.. (znas da mora biti - ali)
Recimo, ja predlazem da Parlamentarci dobiju uniforme, jedinstvena odijela, kosulje i kravate, ko mi nekad kecelje sto smo nosili, pa im nece trebat pare za odijela pa ce biti para za izgradnju zatvora.
- terapija
#4 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Nadjimo te delikvente, pa da ih potplatimo protiv guzonja. Jedino moguce rjesenje

Neka im zapale svaki Audi, svako Armani odijelo, itd itd.
Neka vrsta odradjivanja duga drustvu - tj drustvenokorisnog djelovanja.
Pa smo onda kvit
Pa smo onda kvit
Last edited by terapija on 16/05/2008 11:00, edited 1 time in total.
- uvjek dobar gost
#5 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
... Da svi uposleni u državnoj administraciji, mislim na poslanike, ministre, savjetnike i sve ostale lelemudane, znači da svi uplate(barem) po jednu platu tokom godine, da se zahtjeva participacija od strane svih opština-općina u BiH.. da se traži podrška novčana od strane vjerskih zajednica... da se na neki način novci od kazni iz oblasti saobraćaja usmjeri u tu svrhu...
Na kraju krajeva da se otvori neki telefon ono tipa poziv 2KM...
Zašto ne čak da se uključe muzičari i da se organizuje svirka-svirke čije bi prihod bio usmjeren u fond za gradnju takve ustanove
u isto vrijeme imenovati krivce zbog kojih se sve radi ovako... jer siguran sam da novac postoji u budžetima... samo iz ko zna kojih razloga... isti se ne koristi na adekvatan način....!!!!!
Na kraju krajeva da se otvori neki telefon ono tipa poziv 2KM...
Zašto ne čak da se uključe muzičari i da se organizuje svirka-svirke čije bi prihod bio usmjeren u fond za gradnju takve ustanove
u isto vrijeme imenovati krivce zbog kojih se sve radi ovako... jer siguran sam da novac postoji u budžetima... samo iz ko zna kojih razloga... isti se ne koristi na adekvatan način....!!!!!
-
mIRCerka
#6 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Jesmo sa ovom genracijom deliDebila, ali dolaze slijedeci.terapija wrote:Nadjimo te delikvente, pa da ih potplatimo protiv guzonja. Jedino moguce rjesenje![]()
Pa smo onda kvit
Necemo tako.
Budimo ozbiljni!
-
Kjajević Majko
#7 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Uputimo otvoreno pismo EU i zatražimo donaciju. Ako je zatvor za maloljetnike jedan od uslova da nas prime za 50 godina, valjda će nam dati koji dinar. 
-
mIRCerka
#8 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
NE moze. Takvom donacijom cemo OBNOVITI SKOLE i obezbijediti djeci uzine. Za ovu gamad treba ova odrasla gamad da da pare...Kjajević Majko wrote:Uputimo otvoreno pismo EU i zatražimo donaciju. Ako je zatvor za maloljetnike jedan od uslova da nas prime za 50 godina, valjda će nam dati koji dinar.
-
Kjajević Majko
#9 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Zašto bi im pravili škole i davali užine ako su ovi na slobodi i čekaju ih ispred škole da im uzmu tu užinu? Dok god ne sredimo prioritete neće ih ni odrasla gamad srediti. 
-
mIRCerka
#10 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Vidi se da si musko, ne mozes dvije stvari odjednom.Kjajević Majko wrote:Zašto bi im pravili škole i davali užine ako su ovi na slobodi i čekaju ih ispred škole da im uzmu tu užinu? Dok god ne sredimo prioritete neće ih ni odrasla gamad srediti.
Uzinom i opremanjem skole cemo sprijeciti da ta djeca postanu buduci delikventi.
- Pasiflora
#11 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
mIRCerka wrote:Vidi se da si musko, ne mozes dvije stvari odjednom.Kjajević Majko wrote:Zašto bi im pravili škole i davali užine ako su ovi na slobodi i čekaju ih ispred škole da im uzmu tu užinu? Dok god ne sredimo prioritete neće ih ni odrasla gamad srediti.
Uzinom i opremanjem skole cemo sprijeciti da ta djeca postanu buduci delikventi.
-
Kjajević Majko
#12 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Nećeš spriječiti, jer kad izađu moraju se obraniti, a nasilje daje samo nasilje. Prvo zatvor pa onda škole!mIRCerka wrote:Vidi se da si musko, ne mozes dvije stvari odjednom.
Znaš li ti koliko djece u škole nosi oružje, džabe ti opremljene škole i kvalitetna nastava kad na putu do kuće možeš izgubiti život ili postati delikvent..
-
mIRCerka
#13 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Istovremeno. NORMALNOJ DJECI normalno skolovanje i djetinjstvo, nenormalnoj RESETKE i strucna pomoc.Kjajević Majko wrote:Nećeš spriječiti, jer kad izađu moraju se obraniti, a nasilje daje samo nasilje. Prvo zatvor pa onda škole!mIRCerka wrote:Vidi se da si musko, ne mozes dvije stvari odjednom.
Znaš li ti koliko djece u škole nosi oružje, džabe ti opremljene škole i kvalitetna nastava kad na putu do kuće možeš izgubiti život ili postati delikvent..
- anais_nin
#14 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
a ja bih samo da kazem da nije nimalo fino tu djecu nazivati nenormalnim i gamadi....iako su stvari koje neki od njih rade dosta odrasle, oni su ipak pred zakonom, bioloski, hronoloski kako god zelis ipak DJECA...i vrlo malo njih se rodilo takvi....ono sto su danas postali smo MI napravili od njih...tj nase drustvo i stanje u njemu, tj ono sto smo im ponudili (tj nismo ponudili do sada)...u jako puno slucajeva njihovo skretanje sa putanje normalnog ponasanja je "popravljivo"....bitnije od zgrade i volontera je osoblje koje ce raditi s njimamIRCerka wrote:Istovremeno. NORMALNOJ DJECI normalno skolovanje i djetinjstvo, nenormalnoj RESETKE i strucna pomoc.Kjajević Majko wrote:Nećeš spriječiti, jer kad izađu moraju se obraniti, a nasilje daje samo nasilje. Prvo zatvor pa onda škole!mIRCerka wrote:Vidi se da si musko, ne mozes dvije stvari odjednom.
znaci nije dovoljno osposobiti prostor potrebno je pronaci ljudi koji bi napravili adekvatan plan i program za tu instituciju i trenirali tj osposobili osoblje da bude u stanju da realizuje taj plan i program.....
kazneno-popravne ustanove za maloljetnike nemaju isti shablon kao one za odrasle osobe....cak i medju KP domovima ima ogromnih varijacija....neke ustanove i neki programi imaju znacajno manje procente recidivizma medju populacijom koja napusti ustanovu nego druge....znaci treba teziti prema necem konstruktivnom a ne destruktivnom.....
takodje zatvor je samo jedna u karika u lancu za suocavanje s ovim problemom.....samo jedna karika dugorocno nece puno toga promjeniti sve dok se ne promjene u ostale stvari....od socijalnog sistema, funkcionalnog obrazovnog sistema, sposobnog i obrazovanog osoblja koje radi s ovom populacijom, postojanja alternativnih programa koji bi pomogli ovoj djeci da imaju makar teoretsku sansu da se iscupaju iz zagrljaja nasilja i kriminala.....
-
mIRCerka
#15 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Mozes reci sta hoces, za mene je ovaj Robert H gamad i treba ga dobro izdegencit pa onda tek pricat s njim.
Dijete je po godinama, a po djelima nije.
To je to sto govorim, treba i prostor, i strucna pomoc, a i mi mozemo pomoci tamo gdje zapne.
I isto tako, da ponovim, obicnoj djeci koja se ne bave kriminalom TREBA POMOCI DA OSTANU OBICNA DJECA. A da prostis anais, meni je neko ko spali covjeka NENORMALAN.
Dijete je po godinama, a po djelima nije.
To je to sto govorim, treba i prostor, i strucna pomoc, a i mi mozemo pomoci tamo gdje zapne.
I isto tako, da ponovim, obicnoj djeci koja se ne bave kriminalom TREBA POMOCI DA OSTANU OBICNA DJECA. A da prostis anais, meni je neko ko spali covjeka NENORMALAN.
- anais_nin
#16 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
da li je ogavno i zvjerski to sto su uradili? naravno da jestemIRCerka wrote:Mozes reci sta hoces, za mene je ovaj Robert H gamad i treba ga dobro izdegencit pa onda tek pricat s njim.
ubjedjena sam da ovo nije bio prvi zlocin koji su pocinili, znaci sigurno postoji istorija i drugih kriminalnih aktova....gdje je bio socijalni sistem, drzava, clanovi njihove porodice da urade nesto kad se to ponasanje tek pocelo ispoljavati....takodje kao sto rekoh vrlo male su sanse da su oni eto tek tako dosli na ovaj svijet "poremeceni"....neko ili nesto ih je moralo poremetiti....zaista je lako reci gamad....puno teze je priznati da smo mi kao drustvo zakazali, da smo uradili nesto tj intervenisali pri njihovim prvim kriminalnim prestupima do ovog ne bi doslo....zakon osobu od 16, 17 godina ne smatra dovoljno odraslom da bi imala pravo odlucivanja o buducnosti ove zemlje, tj te mlade osobe nemaju pravo glasanja na izborima, nemaju pravo odlucivanja o sebi u mnogim situacijama, ali ih mi smatramo dovoljno odraslim da bi ih nazivali "gamadi"....izvini ali za mene nesto nije u redu s tom slikom.....
i ne, ne branim pocinioce zlocina....oni su pocinili zlocin i treba da budu kaznjeni za isti....ali prebaciti svu odgovornost za ovaj zlocin na njihova pleca i njih nazivati raznoraznim imenima je za mene neshvatljivo....
-
mIRCerka
#17 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Za mene licno je on odgovoran za ono sto je ucinio, i predstavlja mi istu gamad kao pocinitelji istih djela sa puno vise godina u guzi. Ja sam i rekla, milion puta na onim temama o protestima, da jeste drustvo krivo, i upravo ovdje pozivam dio drustva da pomogne.anais_nin wrote:da li je ogavno i zvjerski to sto su uradili? naravno da jestemIRCerka wrote:Mozes reci sta hoces, za mene je ovaj Robert H gamad i treba ga dobro izdegencit pa onda tek pricat s njim.
To je to sto govorim, treba i prostor, i strucna pomoc, a i mi mozemo pomoci tamo gdje zapne.to nije ni upitno...ali u svim onim polemisanjima o tom zlocinu i pricama o tome kako im treba iz osvete ili za kaznu uraditi ovo ili ono, u pricama o njihovoj etnickoj pripadnosti itd itd ne vidjeh da se iko zapitao sta je dovelo do toga da dvojica maloljetnih mladica pocine jedan takav svirep zlocin?
ubjedjena sam da ovo nije bio prvi zlocin koji su pocinili, znaci sigurno postoji istorija i drugih kriminalnih aktova....gdje je bio socijalni sistem, drzava, clanovi njihove porodice da urade nesto kad se to ponasanje tek pocelo ispoljavati....takodje kao sto rekoh vrlo male su sanse da su oni eto tek tako dosli na ovaj svijet "poremeceni"....neko ili nesto ih je moralo poremetiti....zaista je lako reci gamad....puno teze je priznati da smo mi kao drustvo zakazali, da smo uradili nesto tj intervenisali pri njihovim prvim kriminalnim prestupima do ovog ne bi doslo....zakon osobu od 16, 17 godina ne smatra dovoljno odraslom da bi imala pravo odlucivanja o buducnosti ove zemlje, tj te mlade osobe nemaju pravo glasanja na izborima, nemaju pravo odlucivanja o sebi u mnogim situacijama, ali ih mi smatramo dovoljno odraslim da bi ih nazivali "gamadi"....izvini ali za mene nesto nije u redu s tom slikom.....
i ne, ne branim pocinioce zlocina....oni su pocinili zlocin i treba da budu kaznjeni za isti....ali prebaciti svu odgovornost za ovaj zlocin na njihova pleca i njih nazivati raznoraznim imenima je za mene neshvatljivo....
Ne mozemo mi izgraditi tu ustanovu, ali mozemo skontati ko moze ko treba i kako moze. Toliko ima mladih sposobnih socijalnih radnika koji nemaju posao jer Sadzida mora dogurat do penzije, a to sto Sadzida pojma nema o tom poslu, nije ni bitno.
Ja jesam za to da se pomogne i velikoj i maloj gamadi, pociniteljima vecih i manjih zlocina, ali istovremeno treba pomoci onima kojima noz i benzin nisu jedina igracka da ne postanu takvi.
Sad cemo se mi bezze raspravljat jesu li gamad ili su delikventi, a do tad ce Jeton baciti neku babu s mosta jer mu nije htjela dati tasnu. Ili ce drugi Nermin Sikirica zbosti curu u skoli jer mu nije dala...
- anais_nin
#18 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
mIRCerka wrote: I isto tako, da ponovim, obicnoj djeci koja se ne bave kriminalom TREBA POMOCI DA OSTANU OBICNA DJECA. A da prostis anais, meni je neko ko spali covjeka NENORMALAN.
ova recenica je tako puna predrasuda da ne znam ni gdje da pocnem
druga stvar....jesu li onda djeca koja sikaniraju svoje drugove i drugarice normalna? (to nije kriminalni cin)....jesu li curice koje sistematski i planski ogovaraju druge curice da bi ih stavile u ovo ili ono mjesto na drustvenoj skali normalne? (ni to nije kriminalni cin)...je li djeca koji stipa curice za guzu u skoli normalan? (ni to nije kriminalni cin)....sta znaci biti obicno dijete? djeca su ljudska bica isto kao i odrasli....podlozna uticajima okoline, stavise PODLOZNIJA uticajima oko njih....ili to znaci da smatramo obicnim i NORMALNIM one koji su imali tu srecu da imaju relativno stabilan zivot i da ne budu izlozeni istim vanjskim faktorima i pomanjkanjima kao ova djeca koja jesu pocinila takav zlocin?
- anais_nin
#19 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
mIRCerka wrote: Za mene licno je on odgovoran za ono sto je ucinio, i predstavlja mi istu gamad kao pocinitelji istih djela sa puno vise godina u guzi. Ja sam i rekla, milion puta na onim temama o protestima, da jeste drustvo krivo, i upravo ovdje pozivam dio drustva da pomogne.
Ne mozemo mi izgraditi tu ustanovu, ali mozemo skontati ko moze ko treba i kako moze. Toliko ima mladih sposobnih socijalnih radnika koji nemaju posao jer Sadzida mora dogurat do penzije, a to sto Sadzida pojma nema o tom poslu, nije ni bitno.
Ja jesam za to da se pomogne i velikoj i maloj gamadi, pociniteljima vecih i manjih zlocina, ali istovremeno treba pomoci onima kojima noz i benzin nisu jedina igracka da ne postanu takvi.
Sad cemo se mi bezze raspravljat jesu li gamad ili su delikventi, a do tad ce Jeton baciti neku babu s mosta jer mu nije htjela dati tasnu. Ili ce drugi Nermin Sikirica zbosti curu u skoli jer mu nije dala...
mIRCi nije pitanje samo rijecnika i terminologije....za mene je sustina i srz ovog problema nacin na koji ljudi gledaju na sve ovo....a jako veliki broj ljudi kod nas to promatra ovako kao i ti....izdegeneciti pa pricat sa njim
izvini ali ne moze osoba od 15, 16 godina biti na isti nacin odgovorna za svoje postupke kao neko od 40....kao sto rekoh i zakon i drustvo to prepoznaju makar na papiru....jer da nije tako ne bi moc starateljstva bila u rukama roditelja i drzave do 18. rodjendana nego bi djecurlija od 15 mogla i glasati i donositi sve znacajnije odluke u zivotu bez saglasnosti roditelja...valjda postoje razlozi sto im je ta moc oduzeta....
za mene ovo nije bez veze rasprava....demonizacija djece koja pokazu tendenciju za kriminalno ponasanje je nacin da se distancira od problema....A TO JE PROBLEM....mozete ovde razapinjati do besvijesti i Nermina Sikiricu i Roberta i sve druge sadasnje i buduce maloljetne delikvente....jer oni su djeca nekih drugih ljudi...sve dok se ne desi da to bude neko "tvoj"...jer da, cak i u funcionalnim porodicama punim ljubavi i podrske i povjerenja i razumjevanja nekad vanjske okolnosti mogu doprinijeti tome da dijete najednom u pubertetu krene nekim drugim putem....i da ti pored sve silne ljubavi i volje i zelje si nemocan da zaustavis mehanizam koji je pokrenulo nesto drugo van okvira porodice.....jer djeca provode jako puno vremena van kuce....medju prijateljima, u skoli, na ulici....a ti ili bilo koji drugi clan porodice tog dijeteta ne moze kontrolisati sve faktore u zivotu tog dijeteta....
razlog zato se ja ovoliko bakcem sa terminologijom je jer i pored pokusaja i zelje za pomoci osjetna je zestina i kolicina predrasuda prema ovoj djeci....zaista pogresnih predrasuda.....
-
mIRCerka
#20 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
3 dana niko konkretnog prijedloga da da? mora da je do mene, moRe bit da sam temu zakljucala....
-
melb26sa
#21 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Ja samo da kazem da ove nase politicke guzonje znaju reci, da, mi to trebamo napraviti ali odmah nakon toga kazu, znate, mi nemamo para pa ako bi vi (stranci) mogli kako da nas (finansijski) pogurate, mi bi bili veoma zahvalni. Isto kao prosjaci samo hodaju okolo sa ispruzenom rukom a onaj iz UIO ima i vise od planiranih prihoda, ne zna kud ce s njima.
Nema druge vec im zasjest za vrat i natjerati ih da izdvoje taj novac za dom/zatvor sta vec treba za maloljetnike.
I da, bas me interesuje sta ce lokalni mocnici sada pred izbore pricati... mozda se i maloljetnici spomenu - ako ne, treba postavljati pitanja pa nek se malo zamisle i nad tom temom.
Nema druge vec im zasjest za vrat i natjerati ih da izdvoje taj novac za dom/zatvor sta vec treba za maloljetnike.
I da, bas me interesuje sta ce lokalni mocnici sada pred izbore pricati... mozda se i maloljetnici spomenu - ako ne, treba postavljati pitanja pa nek se malo zamisle i nad tom temom.
-
luciferino
#22 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
Možemo mi do sudnjeg dana raspravljati jesu li ta djeca normalna ili nenormalna, ali sigurno je ovo... NENORMALNO je imati sistem pravosuđa koji je toliko bolesno birokratski, NENORMALNO je imati toliko političara koji se peru od svake odgovornosti i NENORMALNA je tolika latentnost vladajućih struktura koji jedino rade na vlastitoj povišici i novim porezima. Šta se onda dešava? Pa ljudi se jednostavno osjećaju nezaštićeno, u njima proradi strah da se isto ne desi njima (malo je reći da nije moguće) i tu se gubi svako suosjećanje sa počiniocima koji i sami jesu žrtve nečega. Strah rađa predrasude, predrasude rađaju otpor i dalje probleme. Dalje, zakone pišu ljudi, zakoni nisu uklesani u kamenu, podložni su promjenama i kao ljudska tvorevina nisu savršeni. Meni recimo nikada neće bit jasno da alkohol može biti zabranjen dok se ne napuni 21 godina, ali ste sa 18 dovoljno odrasli da odete u vojsku i poginete (američki primjer). S druge strane, kada se sudi za neki zločin, valjda postoji i nešto što se zove "okolnosti", pa se onda te okolnosti razmatraju, pa se javljaju raznorazni stručnjaci koji preporučuju šta dalje, uzima se starost počinioca, vaga se težina zločina i na kraju donosi odluka. Ma koji li su to naši vrli stručnjaci vagali bilo šta i na kraju odlučili da se momci puste na ulicu? Pa ovdje se glava gubi bukvalno ako nekoga pogledaš kada ne treba ili ako ne daš marku.anais_nin wrote:mIRCerka wrote: I isto tako, da ponovim, obicnoj djeci koja se ne bave kriminalom TREBA POMOCI DA OSTANU OBICNA DJECA. A da prostis anais, meni je neko ko spali covjeka NENORMALAN.
ova recenica je tako puna predrasuda da ne znam ni gdje da pocnemvidis i ovi mali kriminalci su OBICNA djeca s cijom psihom se neko ili nesto opasno poigralo....mislim da ti je percepcija malkice iskrivljena u svemu ovome....spaliti covjek, sam CIN NIJE NORMALAN....i osobu koja je u stanju uciniti takvo nesto treba kazniti....ali smatrati tu djecu gamadi i nenormalnim uveliko doprinosi vecim sansama da ta djeca nece dobiti pravu pomoc, tj da ce ih te vrste predrasuda drzati u tom mracnom prostoru u koji ih je neko ili nesto dovelo....
druga stvar....jesu li onda djeca koja sikaniraju svoje drugove i drugarice normalna? (to nije kriminalni cin)....jesu li curice koje sistematski i planski ogovaraju druge curice da bi ih stavile u ovo ili ono mjesto na drustvenoj skali normalne? (ni to nije kriminalni cin)...je li djeca koji stipa curice za guzu u skoli normalan? (ni to nije kriminalni cin)....sta znaci biti obicno dijete? djeca su ljudska bica isto kao i odrasli....podlozna uticajima okoline, stavise PODLOZNIJA uticajima oko njih....ili to znaci da smatramo obicnim i NORMALNIM one koji su imali tu srecu da imaju relativno stabilan zivot i da ne budu izlozeni istim vanjskim faktorima i pomanjkanjima kao ova djeca koja jesu pocinila takav zlocin?
Ako neko treba izdvojiti sredstva, onda je to vlast. Ako ova vlast neće, onda treba mijenjati one koji su na vlasti. Već rečeno, već viđeno, već pokušano.
- Pasiflora
#23 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
I tako svaka tema zavrsi. Jeste li to primjetili? Zaista svaka - sto definitivno znaci da MORAMO posutati nesposobne!!!luciferino wrote: Ako neko treba izdvojiti sredstva, onda je to vlast. Ako ova vlast neće, onda treba mijenjati one koji su na vlasti. Već rečeno, već viđeno, već pokušano.
- Asana
#24 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
sitno wrote:I tako svaka tema zavrsi. Jeste li to primjetili? Zaista svaka - sto definitivno znaci da MORAMO posutati nesposobne!!!luciferino wrote: Ako neko treba izdvojiti sredstva, onda je to vlast. Ako ova vlast neće, onda treba mijenjati one koji su na vlasti. Već rečeno, već viđeno, već pokušano.
- anais_nin
#25 Re: ZATVOR ZA MALOLJETNE KRIMINALCE
ja mislim da tema ovim ne zavrsava....naprotiv, ovim svaka tema pocinjesitno wrote:I tako svaka tema zavrsi. Jeste li to primjetili? Zaista svaka - sto definitivno znaci da MORAMO posutati nesposobne!!!luciferino wrote: Ako neko treba izdvojiti sredstva, onda je to vlast. Ako ova vlast neće, onda treba mijenjati one koji su na vlasti. Već rečeno, već viđeno, već pokušano.
zato i jeste neophodno i bitno razgovarati i diskutovati o nekim stvarima....i apsolutno je neophodno obrazovati stanovnistvo o ovim stvarima....jer je samo informisan covjek u stanju donijeti najbolju mogucu odluku za sebe...a to mnogima nije u interesu....
takodje problemi su tu, pred nasim vratima....fino je reci "vlast je kriva" ili "mi smo krivi jer pogresno glasamo" ali tu nije i pocetak i kraj nase odgovornosti za djecu nase drzave....treba mjenjati hejbet stvari....ali to ne znaci da ne treba raditi nista konkretno dok se ceka ta neka eventualna promjena likova na vlasti....