Zatvaranje željezare u Zenici?
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#226 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
jel ovo privatna firma?
- zubi
- zubi
#228 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
https://fbihvlada.gov.ba/bs/zakon-za-oc ... racije-bih
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je Prijedlog zakona o postupku vanredne uprave u privrednom društvu Nova Željezara Zenica d.o.o. Zenica od posebnog sistemskog značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine, s ciljem zaštite radnih mjesta, očuvanja domaće industrije i stabilnosti privrednog sistema Federacije BiH. Prijedlog zakona će biti upućen Parlamentu Federacije BiH po hitnoj proceduri, uz zahtjev za održavanje hitne sjednice oba doma Parlamenta Federacije BiH.
Predloženi zakon predstavlja poseban, hitan i sudski kontrolisan mehanizam kojim Federacija BiH prvi put dobija sistemski instrument za sprečavanje nekontrolisanog stečaja i gašenja kompanije čije bi posljedice daleko prevazilazile samu Željezaru.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je Prijedlog zakona o postupku vanredne uprave u privrednom društvu Nova Željezara Zenica d.o.o. Zenica od posebnog sistemskog značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine, s ciljem zaštite radnih mjesta, očuvanja domaće industrije i stabilnosti privrednog sistema Federacije BiH. Prijedlog zakona će biti upućen Parlamentu Federacije BiH po hitnoj proceduri, uz zahtjev za održavanje hitne sjednice oba doma Parlamenta Federacije BiH.
Predloženi zakon predstavlja poseban, hitan i sudski kontrolisan mehanizam kojim Federacija BiH prvi put dobija sistemski instrument za sprečavanje nekontrolisanog stečaja i gašenja kompanije čije bi posljedice daleko prevazilazile samu Željezaru.
- skrbavi-admin
#229 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
to nije rjesenje.... to je samo ludom radovanje....
svi resursi koji su uslov da bi zeljka radila su pogaseni....
bacanje prasine u oci....
-
sanchopansa1
#230 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
Ovo je Lex specijalis isto kao Alex Agrokor. Prepisan haman.
-
belfy
#231 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
ti samo prepricavas vijesti? pa lakse ti je bilo ostaviti link...
-
belfy
#232 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
ti nemas pojma o cemu pricas... uz duzno postovanje...skrbavi-admin wrote: ↑15/05/2026 07:52 to nije rjesenje.... to je samo ludom radovanje....
- dajdza-ze
#233 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
Najgore je kad o necemu govore oni koji ne znaju o cemu pricaju. Pa ti jarane ne znas ni sta znaci rijec "resurs". Nabavkom rude i koksa stvaraju se uslovi za pokretanje proizvodnje u roku 15-tak dana. Ima jos hljeba u zeljezari. Mital je otiso iz vise razloga, a izmedju ostalog sto nije vise imao enormne zarade i sto nije mogao da se bori sa lopovima koji su krali sta de moglo ukrast na bilo koji nacin.belfy wrote: ↑15/05/2026 12:17ti nemas pojma o cemu pricas... uz duzno postovanje...skrbavi-admin wrote: ↑15/05/2026 07:52 to nije rjesenje.... to je samo ludom radovanje....
-
belfy
#234 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
ajd da to ja ovako kratko kazem: jesi to meni rekao? (da ne bude da si pogresno citirao)dajdza-ze wrote: ↑15/05/2026 12:34Najgore je kad o necemu govore oni koji ne znaju o cemu pricaju. Pa ti jarane ne znas ni sta znaci rijec "resurs". Nabavkom rude i koksa stvaraju se uslovi za pokretanje proizvodnje u roku 15-tak dana. Ima jos hljeba u zeljezari. Mital je otiso iz vise razloga, a izmedju ostalog sto nije vise imao enormne zarade i sto nije mogao da se bori sa lopovima koji su krali sta de moglo ukrast na bilo koji nacin.belfy wrote: ↑15/05/2026 12:17ti nemas pojma o cemu pricas... uz duzno postovanje...skrbavi-admin wrote: ↑15/05/2026 07:52 to nije rjesenje.... to je samo ludom radovanje....
- dajdza-ze
#235 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
Ne tebi izvini. Ovome sto si reko da nema pojma sta prica.belfy wrote: ↑15/05/2026 12:36ajd da to ja ovako kratko kazem: jesi to meni rekao?dajdza-ze wrote: ↑15/05/2026 12:34Najgore je kad o necemu govore oni koji ne znaju o cemu pricaju. Pa ti jarane ne znas ni sta znaci rijec "resurs". Nabavkom rude i koksa stvaraju se uslovi za pokretanje proizvodnje u roku 15-tak dana. Ima jos hljeba u zeljezari. Mital je otiso iz vise razloga, a izmedju ostalog sto nije vise imao enormne zarade i sto nije mogao da se bori sa lopovima koji su krali sta de moglo ukrast na bilo koji nacin.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#236 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
od turbo i tranzicijskog kapitalizma
sad smo u eri crony capitalism
protiv sam spasavanja privatne firme
nisam citao detalje ali ako ce postati državna onda da
sad smo u eri crony capitalism
protiv sam spasavanja privatne firme
nisam citao detalje ali ako ce postati državna onda da
-
detroit-mercy
#237 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
Predpostavljam, da sad kad drzava udje u posjed, kradja ce prestati, poucen iskustvom tolikih drugih javnih preduzecadajdza-ze wrote: ↑15/05/2026 12:34Najgore je kad o necemu govore oni koji ne znaju o cemu pricaju. Pa ti jarane ne znas ni sta znaci rijec "resurs". Nabavkom rude i koksa stvaraju se uslovi za pokretanje proizvodnje u roku 15-tak dana. Ima jos hljeba u zeljezari. Mital je otiso iz vise razloga, a izmedju ostalog sto nije vise imao enormne zarade i sto nije mogao da se bori sa lopovima koji su krali sta de moglo ukrast na bilo koji nacin.belfy wrote: ↑15/05/2026 12:17ti nemas pojma o cemu pricas... uz duzno postovanje...skrbavi-admin wrote: ↑15/05/2026 07:52 to nije rjesenje.... to je samo ludom radovanje....
U stvari, sta je plan, sta mi hocemo od zeljezare, koja je strategija, ciljevi, razvojni programi. Ima li toga gdje ili jos jedna populisticka odluka
- Haris.ba
#238 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
Plan je prezivjeti izbore bez zatvorene Zeljezare. Sve ostalo je nebitno.detroit-mercy wrote: ↑15/05/2026 14:05 U stvari, sta je plan, sta mi hocemo od zeljezare, koja je strategija, ciljevi, razvojni programi. Ima li toga gdje ili jos jedna populisticka odluka
-
stangla_angla
#239 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
detroit-mercy wrote: ↑15/05/2026 14:05Predpostavljam, da sad kad drzava udje u posjed, kradja ce prestati, poucen iskustvom tolikih drugih javnih preduzecadajdza-ze wrote: ↑15/05/2026 12:34Najgore je kad o necemu govore oni koji ne znaju o cemu pricaju. Pa ti jarane ne znas ni sta znaci rijec "resurs". Nabavkom rude i koksa stvaraju se uslovi za pokretanje proizvodnje u roku 15-tak dana. Ima jos hljeba u zeljezari. Mital je otiso iz vise razloga, a izmedju ostalog sto nije vise imao enormne zarade i sto nije mogao da se bori sa lopovima koji su krali sta de moglo ukrast na bilo koji nacin..
U stvari, sta je plan, sta mi hocemo od zeljezare, koja je strategija, ciljevi, razvojni programi. Ima li toga gdje ili jos jedna populisticka odluka.
Druže opasan komentar u društvu drugova komunista
Ruda iz Azije će biti jeftinija nego iz Ljubije. Jedino da đaba dobiju struju, plin i prevoz moglo bi funkcionisati. Još samo da skontamo kome ćemo ga prodati. Kao sto sam ranije govorio ne postoji rješenje zasnovano na ekonomski principima, nego politicko rješenje gašenja požara do izbora. Onda ide koalicija Sda SDP i možeš ugasit državu neće biti reakcije.
- Haris.ba
#240 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
Slazem se.stangla_angla wrote: ↑15/05/2026 14:46 Kao sto sam ranije govorio ne postoji rješenje zasnovano na ekonomski principima, nego politicko rješenje gašenja požara do izbora. Onda ide koalicija Sda SDP i možeš ugasit državu neće biti reakcije.
-
belfy
#241 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
a vas dvojica ste, ono, pravnici, ali vam je ekonomija jako zanimijiv hobi? docim je industrijska proizvodnja neka stranputica o kojoj znate...Haris.ba wrote: ↑15/05/2026 14:51Slazem se.stangla_angla wrote: ↑15/05/2026 14:46 Kao sto sam ranije govorio ne postoji rješenje zasnovano na ekonomski principima, nego politicko rješenje gašenja požara do izbora. Onda ide koalicija Sda SDP i možeš ugasit državu neće biti reakcije.
svaka cast majstori.
nadam se da ce vas biti sto vise. (i ne zahebavam se) jer... koji ce ti klinac tamo neki livac ako imas pravnika. a jos ako mu je hobi ekonomija samo nebo je granica...
moja preporuka je da ukljucite i ekologiju. a ovo kazem samo onako... (ne kazem samo onako)
-
detroit-mercy
#242 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
To je i moj utisak.Haris.ba wrote: ↑15/05/2026 14:09Plan je prezivjeti izbore bez zatvorene Zeljezare. Sve ostalo je nebitno.detroit-mercy wrote: ↑15/05/2026 14:05 U stvari, sta je plan, sta mi hocemo od zeljezare, koja je strategija, ciljevi, razvojni programi. Ima li toga gdje ili jos jedna populisticka odluka
-
stangla_angla
#243 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
Lave jesi ti ikada ostavio komentar u kojem nekog ne vrijeđaš? Zanimljivija mi je medicina, posebno neuropsihijatrija, ima zanimljivih slučajeva. Živio!belfy wrote: ↑15/05/2026 15:15a vas dvojica ste, ono, pravnici, ali vam je ekonomija jako zanimijiv hobi? docim je industrijska proizvodnja neka stranputica o kojoj znate...Haris.ba wrote: ↑15/05/2026 14:51Slazem se.stangla_angla wrote: ↑15/05/2026 14:46 Kao sto sam ranije govorio ne postoji rješenje zasnovano na ekonomski principima, nego politicko rješenje gašenja požara do izbora. Onda ide koalicija Sda SDP i možeš ugasit državu neće biti reakcije.
svaka cast majstori.
nadam se da ce vas biti sto vise. (i ne zahebavam se) jer... koji ce ti klinac tamo neki livac ako imas pravnika. a jos ako mu je hobi ekonomija samo nebo je granica...
moja preporuka je da ukljucite i ekologiju. a ovo kazem samo onako... (ne kazem samo onako)
- Haris.ba
#244 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
Vlada donosi zakon kojim želi otet privatnu firmu, i ti meni kažeš da nisam kompetentan komentarisati?belfy wrote: ↑15/05/2026 15:15a vas dvojica ste, ono, pravnici, ali vam je ekonomija jako zanimijiv hobi? docim je industrijska proizvodnja neka stranputica o kojoj znate...Haris.ba wrote: ↑15/05/2026 14:51Slazem se.stangla_angla wrote: ↑15/05/2026 14:46 Kao sto sam ranije govorio ne postoji rješenje zasnovano na ekonomski principima, nego politicko rješenje gašenja požara do izbora. Onda ide koalicija Sda SDP i možeš ugasit državu neće biti reakcije.
svaka cast majstori.
-
nikeze
#245 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?
Možda se.izvuče, a možda i ne. Biće teško. Uglavnom mora proizvoditi više nego što troši. A lako se zagazi u gubitak jer se troše.ogromni resursi. Metalno Zenica je propalo i 500 ljudi otpušteno. Stečaj je trajao 10 godina. Almy je kupio zemlju i objekte i iznajmio Grammeru koji zapošljava 500 ljudi, rade sa boljom tehnologijom naslone i uzglavlja za aute i imaju dobre plate. Samo zemljište željezare košta 150 miliona maraka. Neko će se možda dobro omastiti. Vidjećemo. Država mora imati proizvodnju čelika inače nije država. Ko ovisi o drugome teško njemu.