Zatvaranje STR i d.o.o.

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

micoss

#26 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by micoss »

Kod mene nije nista blokirano ali firma nema posla ni sredstava za dalji rad ni za uplatu dugovanja iako nisu visoka.doduse ima inventar i gardarobu.pa neznam sta dalje i kako.i gdje bi mi dosli u kontrolu ako sve pokupim jer nemam da dalje placam kiriju?
djulba

#27 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by djulba »

poznanik wrote:
djulba wrote:
micoss wrote:pozz svima da pitam jel neko jos uvijek zaineresovan za preuzimanje doo?
doo je sa malim dugom registrovanu za sve djelatnosti u PDV sistemu fiskalizovana.
ili mozda neko zna kako zatvoriti ili proglasiti stecaj :(
Napraviš odluku o likvidiranju društva sa datumom likvidacije , zatim napraviš prijedlog likvidacije u kojem navedeš likvidacionog upravnika. kopiraš zadnji bilans stanja i uspjeha, priložiš uvjerenje o izmirenim obaveza od porezne uprave i uprave za indirektno oporezivanje (doće ti odma kontrola, ali ti ne mogu ništa jer zatvaraš) uplatiš taksu za likvidaciju ( u tuzli je 100 KM). Dobiješ poziv od suda pojaviš se, dobiješ rješenje o otvaranju likvidacionog postupka u kojem piše kada je ponovo ročište. uplatiš 2 puta po 30 KM za službene novine pojaviš se dobiješ rješenje i to je to. samo se čeka između ročišta po mjesec i po. Tako se zatvara firma.
A u slučaju da su porezne obaveze (i direktne i indirektne) dosta visoke, i da ih firma ne može izmiriti zbog nedostatka finansijskih sredstava na blokiranom računu, te da postoje i mnoge druge, relativno visoke, obaveze prema dobavljačima, kako onda usaglasiti ovakav predloženi način i postupak likvidacije društva?
Onda stečaj.
amarcor

#28 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by amarcor »

micoss wrote:Kod mene nije nista blokirano ali firma nema posla ni sredstava za dalji rad ni za uplatu dugovanja iako nisu visoka.doduse ima inventar i gardarobu.pa neznam sta dalje i kako.i gdje bi mi dosli u kontrolu ako sve pokupim jer nemam da dalje placam kiriju?
U kontrolu inspekcija dolazi u knjigovodstveni biro.
micoss

#29 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by micoss »

hvala na informacijama nadam se da je ok da izadjem iz prostora?neznam kome bih se obratila za detaljne informacije?jer da bi se podnio zahtjev za likvidaciju mora sve biti izmireno....a neznam za stecaj kako ide i koliko kosta?ma da ima posla i para nebi se ni zatvarali a meni je najbitnije da se odjavim sa mjesta direktora a nedaju iz PIO-a dok se nedobije sudsko rjesenje ....a sigurno doprinosi idu.Ako neko zna nacin za odjavu direktora sa PIO-a bila bih zahvalna beskrajno
Wind

#30 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Wind »

Ovo ce biti vrlo aktuelna tema u narednom periodu, na zalost....

Koliko znam za pokretanje stecajnog postupka treba oko 3000-4000 KM, a sta ako firma ima dugovanja...u stecajnom postupku se pokusava namiriti duga a ako ne moze....i traje dosta dugo...
amarcor

#31 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by amarcor »

micoss wrote:hvala na informacijama nadam se da je ok da izadjem iz prostora?neznam kome bih se obratila za detaljne informacije?jer da bi se podnio zahtjev za likvidaciju mora sve biti izmireno....a neznam za stecaj kako ide i koliko kosta?ma da ima posla i para nebi se ni zatvarali a meni je najbitnije da se odjavim sa mjesta direktora a nedaju iz PIO-a dok se nedobije sudsko rjesenje ....a sigurno doprinosi idu.Ako neko zna nacin za odjavu direktora sa PIO-a bila bih zahvalna beskrajno
Notar napravi odluku o zatvaranju preduzeca koju odneses na Sud, platis taksu neku cini mi se 50-100 KM nisam bas siguran, onda kad se ta odluka protokolise, s njom odjavis direktora (pretpostavljam da je jedina uposlena osoba) i onda ide likvidacioni postupak. Znaci ti mozes prestati sa radom bez obzira na dugovanja (prema drzavi, dobacljacima i sl.) ali ne mozes zatvoriti dok sve ne bude svedeno na nulu i cisto. Naglasavam, nije potrebno izmiriti sve obaveze da bi se pokrenuo likvidacioni postupak, jer manje vise firme koje nemaju nikakvih dugovanja i ne zatvaraju firme :-D

Nadam se da sam ti barem malo pomogao i olaksao.

Pozz
micoss

#32 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by micoss »

pomogao si ako to bude moglo :D medjutim knjigovodja je isla i pitala pa su joj rekli da nije dovoljno da se podnese zahtjev,vec hoce rjesenje da je zavrsena likvidacija ili rjesenje o imenovanju novog direktora.ma ocajna sam vjeruj mi :( a hvala najljepsa za savjete
talić

#33 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

Postoji procedura.
Mislim da prvo vlasnik firme ili onaj kome da punomoć podnosi zahtjev za stečaj, dalje se imenuje stečajni upravitelj (izvršitelj) i otvara se stečajni postupak. S tim rješenjem možeš da se odjaviš kao direktor i nemaš više ništa sa firmom osim ako si napravio/la neko kazneno djelo. U stečajnom postupku se utvrđuju potraživanja, dugovanja i imovina firme. Ukoliko su stvari čiste nema dugovanja, potraživanja onda sudija dopušta likvidaciju firme ukoliko ne treba utvrditi šta je ostalo od firme i pokušati izmiriti dugovanja koliko je to moguće. Kad se završi stečajni postupak onda se ide u likvidaciju firme i sve traje minimalno godinu dana ( kad firma nema ni potraživanja ni dugovanja) a češće po nekoliko godina.
amarcor

#34 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by amarcor »

Tako nekako. S tim da nije potrebno drzati prijavljenog jednog radnika (direktora) i da obaveze teku u toku stecajnog postupka. Stecajni upravnik se imenuje (moze biti i vlasnik firme) forme radi, narocito ako je mala firma i nema nikakvih obaveza prema njemu. Mislim da ti je najbolje rjesenje da odes do nekog notara da se posavjetujes. Tako sam ja uradio. Ako prepustis da ti to knjigovodja zavrsi, neces se bas usrecit.

P.S. Ako si u okolici Tuzle mogu ti dati kontakt notara koji je meni to uradio.
poznanik

#35 Re: Zatvaranje STR

Post by poznanik »

micoss wrote:hej forumasi ima li neko da pomogne savjetom za ustupanje ili zatvaranje doo?..
Vodi se slična rasprava, doduše na pogrešnoj temi, ali možeš naći korisnih informacija, ovdje: http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 2#p7378042
micoss

#36 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by micoss »

hvala na savjetima,iskreno se nadam da je tako :( mada moja knjigovodja kaze da nema odjave direktora do zavrsetka procesa sto je par godina.boze sacuvaj....
a novim poduzetnicima sretno od srca, i opet ako ima iko ja bih ustupila firmu brze je jeftinije i bolje i za mene i za novog vlasnika a ima i dosta prednosti kad firma godinama posluje u dobitku moze uzeti i kredit ima i dosta dobiti za isplatu.pozz
talić

#37 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

micoss wrote:hvala na savjetima,iskreno se nadam da je tako :( mada moja knjigovodja kaze da nema odjave direktora do zavrsetka procesa sto je par godina.boze sacuvaj....
a novim poduzetnicima sretno od srca, i opet ako ima iko ja bih ustupila firmu brze je jeftinije i bolje i za mene i za novog vlasnika a ima i dosta prednosti kad firma godinama posluje u dobitku moze uzeti i kredit ima i dosta dobiti za isplatu.pozz
ili tvoj knjigovođa ne zna ili se niste razumjeli.
Otvaranjem stečajnog postupka imenuje se stečajni upravitelj koji može biti određen i od strane suda. On nije uposlenik firme i firma može proći stečajni postupak bez ijednog uposlenika i bez direktora ukoliko više ne obavlja registrovanu djelatnost. Ne može se nametati firmi obaveza da drži uposlenog direktora i da uplaćuje doprinose ukoliko ne obavlja djelatnost i ne ostvaruje prihode.
Pišeš malo konfuzno, ne možeš ti ustupiti nikom firmu ako nisi vlasnik firme. Dalje spominješ da tu ima dobiti za ispatu ako bi bilo tako ne bi bio problem da se firma likvidira poslije namirenja povjerilaca.
Potraži nekog ko će ti pomoći po mogućnosti pravne struke.
poznanik

#38 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by poznanik »

talić wrote:
micoss wrote:hvala na savjetima,iskreno se nadam da je tako :( mada moja knjigovodja kaze da nema odjave direktora do zavrsetka procesa sto je par godina.boze sacuvaj....
Otvaranjem stečajnog postupka imenuje se stečajni upravitelj koji može biti određen i od strane suda. On nije uposlenik firme i firma može proći stečajni postupak bez ijednog uposlenika i bez direktora ukoliko više ne obavlja registrovanu djelatnost. Ne može se nametati firmi obaveza da drži uposlenog direktora i da uplaćuje doprinose ukoliko ne obavlja djelatnost i ne ostvaruje prihode.
Pišeš malo konfuzno, ne možeš ti ustupiti nikom firmu ako nisi vlasnik firme. Dalje spominješ da tu ima dobiti za ispatu ako bi bilo tako ne bi bio problem da se firma likvidira poslije namirenja povjerilaca.

Gdje piše, u kojem zakonu, da društvo mora imati zaposlenog direktora - osobu koja će ga predstavljati u pravnom prometu...da ta osoba mora biti zaposlena u toj firmi?

Ili - Kojim pravnim uporištem službenici PIO-MIO odbijaju zahtjeve direktora za odjavu sa obaveznog osiguranja, odnosno - odjavu statusa zaposlene osobe iz neke firme, koja prethodno nije ugovorila radni odnos s drugom osobom, drugim direktorom?

Predlažem moderatorima da ovih nekoliko postova sa ove teme, koji tretiraju zatvaranje firme, prebace na ovu temu: http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php?f=38&t=94405
micoss

#39 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by micoss »

talić wrote:
e dragi talicu imam ja punomoc za sve jer je vlasnik stranac kog nezanima sta ce se dalje desavati sa firmom i nije u Bosni :( moje je da nadjem nacina kako da sve to odradim jer mi je u cilju da se odjavim sa pio mio-a
a knjigovodja je bila kod direktora PIO-a i on je rekao da se odjaviti i prijaviti lice ovlasteno za zastupanje moze jedino na osnovu rjesenja bilo o promjeni istog ili zavrsetka stecajnog postupka .A sva dobit je na papirima a ne na racunu :( nazalost :( i moze se isplatiti kad bude sredstava,pa ako imas firmu znas kako je tesko isplatiti kes sa racuna,moras uvijek imati osnov
micoss

#40 Re: Zatvaranje STR i d.o.o.

Post by micoss »

da li slucajno neko zna kako napraviti prijedlog za likvidaciju?ima li kakav primjer?
amarcor

#41 Re: Zatvaranje STR i d.o.o.

Post by amarcor »

micoss wrote:da li slucajno neko zna kako napraviti prijedlog za likvidaciju?ima li kakav primjer?
Otidji notaru, ne kosta puno, mislim oko 25-50 KM
micoss

#42 Re: Zatvaranje STR i d.o.o.

Post by micoss »

hvala na prijedlogu ali ja sad moram gledati u marku :(
neal10

#43 Re: Zatvaranje STR i d.o.o.

Post by neal10 »

micoss wrote:hvala na prijedlogu ali ja sad moram gledati u marku :(

Pozdrav,ja bih od Vas preuzeo firmu ako nema velikih dugovanja
jntozgnr

#44 Re: Zatvaranje STR i d.o.o.

Post by jntozgnr »

Prodajem firmu (doo) sa primarnim djelatnostima: trgovina, konsalting, posredovanje, koordinacija gradjevinskim projektima otvorenu pocetkom 2012.godine. svi papiri su uredni. Kontaktirati na gsm : 061 202 986
scorpion7

#45 Re: Zatvaranje STR i d.o.o.

Post by scorpion7 »

Da ne otvaram novu temu, a nadam se da ce neko znati odgovor... da li kod nas postoji bilo koja ruga opcija da covjek npr saradjuje sa nekom stranom firmom a da nema d.o.o. ili djl.... znaci da mozes obavljati usluge recimo ispitivanja trzista za neku stranu firmu....
lara b.

#46 Re: Zatvaranje STR i d.o.o.

Post by lara b. »

ako neko ovdje zna, dakle doo je u pitanju... 2 covjeka vlasnici... kako se moze ovaj jedan ispisati-odjaviti, jer ne zeli vise saradjivati, odnosno odlazi u penziju, a ta firma ga vise ne zanima... a firmu ce nastaviti voditi 1 vlasnik...
gdje se sve treba obratiti ili je dovoljan neki ugovor ...
putokaz1

#47 Re: Zatvaranje STR i d.o.o.

Post by putokaz1 »

Kod mene je slučaj sa zatvorenim d.o.o. -postoji sudsko rješenje.
Ali traži traži od firme i direktora dug,takse poreze...(15000) rješenjem koje donosi 10 godina kasnije.
Da li može prinudno naplatit od direktora dug koji je nastao nakon zatvaranja firme,ili koji je nastao prije zatvaranja,jer firme nema ,sve ide na kućnu adresu bivšeg direktora(pošta ..)
koje su vrste žalbe na rješenje poreske
Post Reply