A problem je u tome , opet doznajemo iz štampe, što "Ministri manjeg entiteta osporavaju rješenja ovog problema". To su riječi Safeta Halilovića, ministra civilnih poslova, koji bi eto i riješio problem ali mu ne da ministar Ivanić, u stvari - opstruira.
Oglašena je i "druga strana", poznatim službenim putem (jako učinkovito oružje pri izbjegavanju pojavljivanja pred javnošću). Ministar Ivanić je na službenom putu, tako da novinarima i građanima nije u mogućnosti objasniti kako to RS nema obavezu prema "preddejtonskim institucijama". Opet, Aneks II (ne onaj iznad Otoke nego Dejtonski) 4. Ustava BiH određuje da "dok ne budu zamijenjeni novim sporazumom ili zakonom, organi vlasti, institucije i druga tijela BiH djelovati će u skladu sa starim propisima. Sjećamo se još bivšeg sistema, režima, blagostanja, crnog doba (izaberite neku od ponuđenih opcija), sve sto je propadalo - popravljalo se, npr. Zemaljski muzej je radio svih 100 i kusur godina.
Kako kaže ministar Halilović, on je u nekoliko navrata pokušavao aktualizirati ovaj problem pred državnom Vladom, ali nikada nije imao podršku. Je l' mu za vjerovati, prosudite sami. Samo, ja se ne sjećam da smo, pardon, da su, išta uradili po pitanju Vijećnice npr. Svake godine se uredno obilježi godišnjica razaranja uz fraze "trebalo bi" i "mi moramo", popije se po kafica pa kući. 12-ta godina teče.
I dok traje partija tenisa između RS-a i Federacije, paralelno sa singlom Ivanić - Halilović sa puno time breakova, evo Vam spiska objekata kojima prijeti ista sudbina kao i Zemajskom muzeju. Sa izuzetkom jednog objekta, Kinoteke, koja bi bila, da se "na vrijeme" nije pretvorila u kafanu, već davno ugašena.
To su:
Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Nacionalna i Univerzitetska biblioteka BiH, te Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH.
Ovom prilikom pozivamo mlađe ljude posebno, jer se ovo njih ne tiče, da ponovno izađu na izbore u malom broju.
Srdacno vas H&D, prenijeto sa portala moj-grad