Zatvaranje firme-likvidacija doo
Moderator: anex
-
montypython2000
#1 Zatvaranje firme-likvidacija doo
Udjeličar sam, manji suvlasnik u firmi doo. Firma nema dobiti, posluje uglavnom s manjim minusom koji je većinom amortizacija. Udjeličari dakle nemaju ništa od firme i svojih udjela već 20 ak godina te su se odlučili na dobrovoljnu likvidaciju. Poslovanje je minimalno, izdavanje manjeg dijela prostora jednog objekta-upravne zgrade (a ta zgrada je i bukvalno sva imovina), dugova nema. Plan bi bio da se ta zgrada proda i da se onda pokrene likvidacija, da bi se na kraju preostala sredstva podijelila udjeličarima. Pitanje bi bilo da li se u tom procesu javljaju ikakvi skriveni troškovi ili porezi izuzev onih u potrebnih za sam postupak likvidacije. Npr plaća li se neki porez prilikom prodaje pomenutog objekta? Plaćaju li išta udjeličari na sumu koja im se na kraju uplati? Postavio sam jučer slično pitanje samo je bila opcija i prodaja udjela pa niko nije odgovorio zato sam malo modifikovao/pojednostavio pitanje.
-
Ci-Nick
#2 Re: Zatvaranje firme-likvidacija doo
Trebaš potražiti mišljenje, savjet iskusnog računovođe eventualno pravnika.
Mislim da je najjednostavnije da firma proda sve što se prodati da i onda ide ako je to moguće na smanjenje kapitala i likvidaciju zbog poslovne neaktivnosti. Da li će tu biti nekog poreza ne znam ali svakako će porezna obaviti kontrolu i reći svoje prije likvidacije.
Evo jedno tumačenje iz Hrvatske,.. kod njih se ne plaća porez na dohodak kod smanjenja kapitala i isplatu vlasnicima udjela ukoliko temeljni kapital nije uvećavan neoporezovanom dobiti.
https://www.porezna-uprava.hr/HR_publik ... x?id=18106
Doduše iz 2003. god.
Mislim da je najjednostavnije da firma proda sve što se prodati da i onda ide ako je to moguće na smanjenje kapitala i likvidaciju zbog poslovne neaktivnosti. Da li će tu biti nekog poreza ne znam ali svakako će porezna obaviti kontrolu i reći svoje prije likvidacije.
Evo jedno tumačenje iz Hrvatske,.. kod njih se ne plaća porez na dohodak kod smanjenja kapitala i isplatu vlasnicima udjela ukoliko temeljni kapital nije uvećavan neoporezovanom dobiti.
https://www.porezna-uprava.hr/HR_publik ... x?id=18106
Doduše iz 2003. god.
-
Babbuka
#3 Re: Zatvaranje firme-likvidacija doo
prodajte nekretninu, ali tehnički prodajte firmu tj. udjele u njoj. Nećete plaćati Porez na promet nekretninama.
Kupac vjerovatno treba firmu, a ako ima već postojeću, može je pripojiti naknadno.
Kupac vjerovatno treba firmu, a ako ima već postojeću, može je pripojiti naknadno.