MAKSİME NE (H)LUPAJ PO DIVIZIJI!Maksim wrote:Dino Merlin je bosnjacki Thompson a najbizarnije je to da ni on sam ne zna sto je. Jednom sam citao njegov interview gdje na pitanje sto danas misli o svojoj Rock N Roll proslosti odgovara "hvala bogu pa je proslo to vrijeme".... upravo ga je to vrijeme i taj Rock N Roll napravio popularnim i da toga nije bilo, on bi zauvijek zavrsio ili u FAMOS-u gdje je radio kao obicni radnik ili na ulici. On je za mene licno (mada ga nisam nikada slusao radi drukcijeg ukusa glazbe) davno izgubio status umjetnika (a kada je to bio?) radi njegovih populistickih radova pocevsi s tom pjesmom "Da te nije Alija" pa i njegovo ucesce na jednom albumu ilahija i kasida pa preko njegovih raznovrsnih ispada u tisku i njegovim nastupom gdje je nosio majcu sa grbom SRBiH, samo sto su umjesto tvornickih dimnjaka bile dvije munare. I njega je uhvatila groznica novokomponovanih vjernika i moralista sa nozevima u rukama.
Zatražena obnova spomenika NOB-a
- Bosanac sa dna kace
-
Big Daddy
U ožujku 1992?Maksim wrote: Prva jedinica je u Tuzli osnovana pocetkom ozujka/marta 1992. godine, jer se u Tuzli zahvaljujuci gradjanima (svih nacionalnosti) znalo sto se sprema.
I prtizanski zločin nad nedužnim civlima je jednako monstruozan kao i onaj počinjen od ustaša. I ti civili su pobijeni samo zato što su Hrvati.Maksim wrote: Bleiburg je tragicna prica i ostat ce zauvijek mrlja u povijesti Partizanskog pokreta, ali zlocini NDH i motivacije tih zlocina se ne mogu porediti.
Maksim wrote: Ljudi se bave naukom, rade i grade a ti ides na krizne puteve.....
Ljudi se bave naukom, rade i grade a mi ovdje "idemo" na Srebrenice, Jasenovce i što ti ja znam. Vidiš kako to lako ide.
- Suicidal Siberian
Maksim je za ove stvari otprilike u pravu....iako ja mislim da je Merlin jednostavno samo ostario....Bosanac sa dna kace wrote:MAKSİME NE (H)LUPAJ PO DIVIZIJI!Maksim wrote:Dino Merlin je bosnjacki Thompson a najbizarnije je to da ni on sam ne zna sto je. Jednom sam citao njegov interview gdje na pitanje sto danas misli o svojoj Rock N Roll proslosti odgovara "hvala bogu pa je proslo to vrijeme".... upravo ga je to vrijeme i taj Rock N Roll napravio popularnim i da toga nije bilo, on bi zauvijek zavrsio ili u FAMOS-u gdje je radio kao obicni radnik ili na ulici. On je za mene licno (mada ga nisam nikada slusao radi drukcijeg ukusa glazbe) davno izgubio status umjetnika (a kada je to bio?) radi njegovih populistickih radova pocevsi s tom pjesmom "Da te nije Alija" pa i njegovo ucesce na jednom albumu ilahija i kasida pa preko njegovih raznovrsnih ispada u tisku i njegovim nastupom gdje je nosio majcu sa grbom SRBiH, samo sto su umjesto tvornickih dimnjaka bile dvije munare. I njega je uhvatila groznica novokomponovanih vjernika i moralista sa nozevima u rukama.
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Maksim
"iako ja mislim da je Merlin jednostavno samo ostario"
to je veoma dobar izraz
na ove ostale samo mogu reci no comment
Ovaj Big Daddy dalje ne konta o cemu pricam.... ja pricam o vojsci koja je branila BiH (mada je ta vojska bila podijeljena radi drukcijih pogleda) a ne o vojsci koja ju je cijepala.
HVO je usput osnovan 14. 7. 1987
to je veoma dobar izraz
na ove ostale samo mogu reci no comment
Ovaj Big Daddy dalje ne konta o cemu pricam.... ja pricam o vojsci koja je branila BiH (mada je ta vojska bila podijeljena radi drukcijih pogleda) a ne o vojsci koja ju je cijepala.
HVO je usput osnovan 14. 7. 1987
- Fratris
Ostario Dino Merlin vraga. Ne smetaju mi religiozni ljudi, nit mi u principu smetaju ljudi koji nadju religiju u nekom trenutku, ali nije li zanimljivo da se tako podudarilo da da je Dino Merlin bio roker kad je popularno bilo biti roker, a vjernik kad je popularno biti vjernik? Kad je jos bila ista drzava od Vardara do Triglava, Dino se furao na imidz nekog simpaticnog, benignog jalijasa is Saraj'va. Sto nije tad bio religiozan?
A da ne pricam kako je krao prije i kako krade i danas. Samo ima srecu da jedan Prince ne hoda po netu i slusa MP3-e od pjevaca iz neke tamo Bosne da ga tuzi sto mu je ukrao pjesmu.
I kad smo vec kod Prince-a, da povucem jos jednu paralelu. Prince je clan Jehovinih Svjedoka i u jednom trenutku prije jedno 5-6 godina mu je nesto puklo u glavi i frajer odlucio da nece vise svirati sekularne pjesme, ili bilo koju pjesmu koja nije u skladu sa duhom njegove vjere. Sad, stvar je sto je Prince izdo nekih 15 albuma, s po jedno 10 pjesama i skoro svaka je o istoj temi. Jebanju. I tako on opali turneju i svira samo religiozne pjesme i udari cijenu od 80 eura po karti al helem, ljudi ne dolaze na koncerte. Ispostavlja se da se nemozes jebat da ti ne udje. Ili sviraj sta ljudi hoce pa ce ti doci na koncert, ili sviraj svoju religioznu muziku, pa ce te 10 ljudi htjet gledat.
Sad, da Dino Merlin nije papak i licemjer, napravio bi ovo isto. Ako vec negira svoju rok proslost, nek to cini potpuno. Najavi turneju po bivsoj Jugoslaviji i sviraj samo ilahije i kaside. Pa da vidimo koliko ce te ljudi doci gledati u Sarajevo, a kamo li u Zagrebu.
Al zna se sta place za sve one fine aute i presadjivanje kose u Austriji. Placa "Bosnom Behar Probeharao." Pjesma o zenama i alkoholu.
A da ne pricam kako je krao prije i kako krade i danas. Samo ima srecu da jedan Prince ne hoda po netu i slusa MP3-e od pjevaca iz neke tamo Bosne da ga tuzi sto mu je ukrao pjesmu.
I kad smo vec kod Prince-a, da povucem jos jednu paralelu. Prince je clan Jehovinih Svjedoka i u jednom trenutku prije jedno 5-6 godina mu je nesto puklo u glavi i frajer odlucio da nece vise svirati sekularne pjesme, ili bilo koju pjesmu koja nije u skladu sa duhom njegove vjere. Sad, stvar je sto je Prince izdo nekih 15 albuma, s po jedno 10 pjesama i skoro svaka je o istoj temi. Jebanju. I tako on opali turneju i svira samo religiozne pjesme i udari cijenu od 80 eura po karti al helem, ljudi ne dolaze na koncerte. Ispostavlja se da se nemozes jebat da ti ne udje. Ili sviraj sta ljudi hoce pa ce ti doci na koncert, ili sviraj svoju religioznu muziku, pa ce te 10 ljudi htjet gledat.
Sad, da Dino Merlin nije papak i licemjer, napravio bi ovo isto. Ako vec negira svoju rok proslost, nek to cini potpuno. Najavi turneju po bivsoj Jugoslaviji i sviraj samo ilahije i kaside. Pa da vidimo koliko ce te ljudi doci gledati u Sarajevo, a kamo li u Zagrebu.
Al zna se sta place za sve one fine aute i presadjivanje kose u Austriji. Placa "Bosnom Behar Probeharao." Pjesma o zenama i alkoholu.
-
babanovac
Kad je rijec o Tuzli,da stanem u odbranu...Dolina avalona wrote:Slazem se!!Patron of Formello wrote:Krajnje je vrijeme da se vrate ti spomenici.Jadan je onaj narod koji se stidi svoje istorije.
SMRT FAŠIZMU!
I samo da dodam, imam osjecaj da se stidimo i odbrambeno oslobodilackog rata 92-95. A u stvari imamo i vise nego dovoljno razloga da se ponosimo na taj period, period pravicne borbe za opstanak.
U Tuzli stoje kipovi heroja iz NOB-a, bas fino. Ali se nikada niko nije sjetio da tu negdje , pa makar i u neki cosak, postavi bistu zlatnog ljiljana, heroja i legende rahmetli Kapetana Hajre! Zasto? Dali on to nije vrijedan?!?
Mozda na Banji nijedan zlatni ljiljan nema svoju bistu,ali novi nazivi ulica nose imena nekih od zlatnih ljiljana,zatim 2. korpusa armije BiH,15. maja...
Znaci,ova kritika nije na mjestu.
Potavljene su biste narodnim herojima iz 2. svjetskog rata,tacno,ali treba uzeti u obzir da su iz grada nestale ulice,skole,kulturno umjetnicka drustva s njihovim imenima,...Na taj nacin,tj. bistama,je odata pocast tim ljudima.
-
Azemin
Kak´e su ovo gluposti? Pa pjevao je o Aliji jer je on bosanski heroj! Cuj neukusno. Eto ni Partizani nisu trebali pjevati o Titu vec o cvjecu i slikama. Pjevao je i neka je! Ilahije i kaside je hvala Bogu pjevao i nek´ je! Taj grb nisam vidio al´ zvuci pravo cool.Maksim wrote:Dino Merlin je bosnjacki Thompson a najbizarnije je to da ni on sam ne zna sto je. Jednom sam citao njegov interview gdje na pitanje sto danas misli o svojoj Rock N Roll proslosti odgovara "hvala bogu pa je proslo to vrijeme".... upravo ga je to vrijeme i taj Rock N Roll napravio popularnim i da toga nije bilo, on bi zauvijek zavrsio ili u FAMOS-u gdje je radio kao obicni radnik ili na ulici. On je za mene licno (mada ga nisam nikada slusao radi drukcijeg ukusa glazbe) davno izgubio status umjetnika (a kada je to bio?) radi njegovih populistickih radova pocevsi s tom pjesmom "Da te nije Alija" pa i njegovo ucesce na jednom albumu ilahija i kasida pa preko njegovih raznovrsnih ispada u tisku i njegovim nastupom gdje je nosio majcu sa grbom SRBiH, samo sto su umjesto tvornickih dimnjaka bile dvije munare. I njega je uhvatila groznica novokomponovanih vjernika i moralista sa nozevima u rukama.
Inace zamjeram mu sto sad vise nikad na koncertima ne pjeva onu o Aliji i druge sto je u ratu pravio.
- Fratris
Vidi, vidi, nabavile i vehabije internet. A ja mislio internet sejetanski i cafirski izum.Azemin wrote: Kak´e su ovo gluposti? Pa pjevao je o Aliji jer je on bosanski heroj! Cuj neukusno. Eto ni Partizani nisu trebali pjevati o Titu vec o cvjecu i slikama. Pjevao je i neka je! Ilahije i kaside je hvala Bogu pjevao i nek´ je! Taj grb nisam vidio al´ zvuci pravo cool.
Inace zamjeram mu sto sad vise nikad na koncertima ne pjeva onu o Aliji i druge sto je u ratu pravio.
-
Maksim
Dobro necemo sad ponovo ici u krug. Osjecam se kao da sam dozivio deja vu.Azemin wrote:Maksim wrote:Dino Merlin je bosnjacki Thompson a najbizarnije je to da ni on sam ne zna sto je. Jednom sam citao njegov interview gdje na pitanje sto danas misli o svojoj Rock N Roll proslosti odgovara "hvala bogu pa je proslo to vrijeme".... upravo ga je to vrijeme i taj Rock N Roll napravio popularnim i da toga nije bilo, on bi zauvijek zavrsio ili u FAMOS-u gdje je radio kao obicni radnik ili na ulici. On je za mene licno (mada ga nisam nikada slusao radi drukcijeg ukusa glazbe) davno izgubio status umjetnika (a kada je to bio?) radi njegovih populistickih radova pocevsi s tom pjesmom "Da te nije Alija" pa i njegovo ucesce na jednom albumu ilahija i kasida pa preko njegovih raznovrsnih ispada u tisku i njegovim nastupom gdje je nosio majcu sa grbom SRBiH, samo sto su umjesto tvornickih dimnjaka bile dvije munare. I njega je uhvatila groznica novokomponovanih vjernika i moralista sa nozevima u rukama.
Kak´e su ovo gluposti? Pa pjevao je o Aliji jer je on bosanski heroj! Cuj neukusno. Eto ni Partizani nisu trebali pjevati o Titu vec o cvjecu i slikama. Pjevao je i neka je! Ilahije i kaside je hvala Bogu pjevao i nek´ je! Taj grb nisam vidio al´ zvuci pravo cool.
Fratris, upravo je to to o cemu govoris. Merlin je personifikacija opce drustvene mutilacije. Oni koji su do jucer bili apsolutni partibrejkersi (dernek-jahudije) su sa svojih 40+ godina postali odjednom veci muslimani od svih onih koji citav zivot ljube patos i sada sjede u prvom safu. Takvi su najopasniji, jer oni se prilagodjavaju svakom ko vlada. To je bilo sa bivsim kofol komunistima koji odjednom postadose glavni govornici o zlostavljanju njihovih naroda od strane komunista. Ispadne da su ih isti i zlostavljali i na kraju oslobodili od samih sebe.
Sto se tice Merlina, dodao bih jos da si u pravu i sa njegovim zanatom plagijatanja. Merlin kao i svi ostali jugo-rokercici su bili klonovi zapadnjackih originala. On, Elvis J. Kurtovich, Zabranjeno Pusenje, Crvena Jabuka..... sve je to bilo nesto sto je tada uveliko bilo vidjeno na zapadu, zato i nisu otisli dalje iz granica Jugoslavije. Npr. Kusturicino Zabranjeno Pusenje je danas u mnogim drzavama apsolutno poznato, jer je iako sund apsolutno originalno.
- Fratris
Skrecemo malo s teme, al nema veze, fino mi je ovako razgovarat o muzici. Razlika izmedju Elvisa J. Kurtovicha i Brege/Merlina je da se Elvis zajebavo i da to nije krio. Elvis je parodija jednog sraza svjetova i kultura koji se dogadjao u Sarajevu a i cijeloj Jugoslaviji u to vrijeme. On je odgovor na pitanje sta bi bio proizvod urbanog Bosanskog muzicara 70ih godina koji je podjednako slusao Sabana i Stonese.Maksim wrote: Sto se tice Merlina, dodao bih jos da si u pravu i sa njegovim zanatom plagijatanja. Merlin kao i svi ostali jugo-rokercici su bili klonovi zapadnjackih originala. On, Elvis J. Kurtovich, Zabranjeno Pusenje, Crvena Jabuka..... sve je to bilo nesto sto je tada uveliko bilo vidjeno na zapadu, zato i nisu otisli dalje iz granica Jugoslavije. Npr. Kusturicino Zabranjeno Pusenje je danas u mnogim drzavama apsolutno poznato, jer je iako sund apsolutno originalno.
Elvis je preradjivao tudje ideje, obradjivao pjesme, ali to nikad nije krio. I budali je jasno da je "Dabodga crk'o rokenrol" obrada "It's only rock'n'roll" od Stonesa, ali to lijepo na kraju pise na Elvisovoj ploci. S druge strane, Brega nigdje ne priznaje da je "Ne spavaj mala moja" u stvari "Rock'n'roll music" koju je jost 50-ih napisao Chuck Berry, niti Merlin negdje spominje da je "Ostace istine dvije" Princeov "When doves cry."
Edin Dervishalidovic(Dino Merlin u ona vremena kad je valjda bilo zabranjeno imat muslimanska imena jerbo su cafiri bili na vlasti) je danas omiljeni pjevac SDA clanova i ostalih Bosnjackih nacionalista, dok je Goran Bregovic omiljeni pjevac prefinjene zapadnoeuropske gospode. Sta im je zajednicko? I jedan i drugi se odricu onih prosjecnih, normalnih Bosanaca bez kojih im karijera ne bi nigdje otisla, a i jedan i drugi su godinama krali malo od narodnjaka, malo od zapadnih rokera i prodavali nam to kao vrhunac originalne, autohtone Bosanske muzike.
-
putnik
Gdje sam generalno spomenuo spomenike???InfraRedRidinghood wrote:Izvini, ali sta je prikladnije od spomenikaputnik wrote:Kao musliman nisam za spomenike tipa kipova i bisti, ali smatram da se treba prikladno obilježiti svako mjesto vezano za antifašističku borbu.![]()
![]()
![]()
Spomenuo sam biste i kipove, kao onaj npr. pred bivšom "maršalkom". Samo što mu još sedždu ne čine.
A da se antifašizam i NOB treba obilježiti to stoji.
-
Liska
Meni samo nije jasno zasto bi Franjo Tudjman trebao braniti Bosanski Brod?I kako je to bilo normalno imati brigade hrvatske vojske u B. Brodu 1992. godine i zasto odmah nismo tuzili Hrvatsku za agresiju jer je branila Brod od JNA? A rusenje spomenika, bilo kakvih, je za svaku osudu.Maksim wrote:Prva jedinica je u Tuzli osnovana pocetkom ozujka/marta 1992. godine, jer se u Tuzli zahvaljujuci gradjanima (svih nacionalnosti) znalo sto se sprema. Za razliku od Bosanskog Broda, Sarajeva ili Doboja, Tuzlaci su ostali skoro u potpunosti lojalni svom gradu, svom drustvu i svojoj drzavi BiH, zato se svaki sumnjivi akt u Tuzli odma javljao od strane gradjana MUP-u ili TO BiH. Bosanski Brod je pao na veoma sramotan nacin. Sto ti mislis kako je Bosanski Brod pao? Jedan grad koji je odma na granici sa RH, jedna opcina u kojoj je dominirao hrvatski puk plus su u tom gradu na pocetku rata Bosnjaci i Hrvati bili u istim redovima. Nije bilo sanse da taj grad padne, ali desilo se. Tudjman je prodao ravnicu za kamenjar i tako danas povratnici mogu pricati vjetru o ugrozenosti, neravnopravnosti i kakvi sve pojmovi postoje. Na slican nacin je pala i Derventa, pa potom i Samac.Big Daddy wrote:Ma da sad je Bosanski Brod pao dogovorom. Očito zaboravlja namjerno ili slučajno da je Brod tučen artiljerijom mjesec dana prije prvih barikadfa u sarajevu. Očito zaboravlja namjerno ili slučajno da su srbi bilo potisnuti skoro do Doboja. I onda će ti o tome kako je prva jedinica formirana u Tuzli. Ako ćemo realno prve jedinicie na teritoriju BiH je formirao HOS.![]()
Da tisuće pogubljenih. Ovdje ne govorim o ustaama pogubljenim u Blajburgu nego o nevinim građanima pogubljenimna Krinom putu. nebi ti kodilo da malo i o tome pročita.
I onda opet pitam poslije svega znanog zato bi Hrvati trebali imati respekt prema spomenicima koje su postavili nihovi krvnici. Rusi poruie sve Lenjinove i Staljinove spomenike pa nitko ni riječ ne reče. Moda su i Rusi u krivu?
Bleiburg je tragicna prica i ostat ce zauvijek mrlja u povijesti Partizanskog pokreta, ali zlocini NDH i motivacije tih zlocina se ne mogu porediti.
Sto se tice Sovjetskog saveza, kako mozes porediti njih sa Jugoslavijom? Lenin je za kratko vrijeme ucinio nesto sto je aristokratija svakodnevno vrsila stoljecima! On im se osvetio za sve sto su oni ucinili sovjetskim narodima. Nazalost, Sovjetski savez se nije mogao pokrenuti, jer tu drzavu su zdrmala 5 rata, sve jedan za drugim. Prvo I. Svjetski rat (tada je Rusija jos bila monarhija), onda Februarska revolucija, pa Oktobarska revolucija, gradjanski rat i II. Svjetski rat. A da ne bude gore, poslije smrti Lenina je dosao jedan od najvecih zlikovaca stoljeca na vlast, naime Stalin. To nije imalo pojma sa komunizmom, jer su upravo pravi komunisti zavrsili u gulagu. Stalin je bio car a ne netko tko reprezentira narod. Rusi su uklonili te spomenike, jer su se patili pod njima. Radi se o zloupotrebi komunizma.
Mi u Jugoslaviji smo prosli mnogo drukcije. Nase zemlje su se razvile kao nikad. Kao prvo BiH je dozivila uspon na skoro svim poljima civilizacije.
Ljudi se bave naukom, rade i grade a ti ides na krizne puteve.....
-
Azemin
I eto, odmah si vehabija.Fratris wrote:Vidi, vidi, nabavile i vehabije internet. A ja mislio internet sejetanski i cafirski izum.Azemin wrote: Kak´e su ovo gluposti? Pa pjevao je o Aliji jer je on bosanski heroj! Cuj neukusno. Eto ni Partizani nisu trebali pjevati o Titu vec o cvjecu i slikama. Pjevao je i neka je! Ilahije i kaside je hvala Bogu pjevao i nek´ je! Taj grb nisam vidio al´ zvuci pravo cool.
-
Maksim
Pa da, Bijelo Dugme je prototip turbo-folka. Oni su harali Jugoslavijom sa zagrijavanjem ljudi onim jugo-image-om kao sto su to cinili Beatles-i tada sa onom "very British" pojavom, jer muzika im nije bila nista posebno. Upravo kako kazes: malo Sabana, malo Stonese. Najpopularniji primjer je ja mislim Alen Islamovic koji je malo u BD-u, malo sa Lepom Brenom, malo u Divljim Jagodama i onda malo sa Indirom Radic.Fratris wrote:Skrecemo malo s teme, al nema veze, fino mi je ovako razgovarat o muzici. Razlika izmedju Elvisa J. Kurtovicha i Brege/Merlina je da se Elvis zajebavo i da to nije krio. Elvis je parodija jednog sraza svjetova i kultura koji se dogadjao u Sarajevu a i cijeloj Jugoslaviji u to vrijeme. On je odgovor na pitanje sta bi bio proizvod urbanog Bosanskog muzicara 70ih godina koji je podjednako slusao Sabana i Stonese.Maksim wrote: Sto se tice Merlina, dodao bih jos da si u pravu i sa njegovim zanatom plagijatanja. Merlin kao i svi ostali jugo-rokercici su bili klonovi zapadnjackih originala. On, Elvis J. Kurtovich, Zabranjeno Pusenje, Crvena Jabuka..... sve je to bilo nesto sto je tada uveliko bilo vidjeno na zapadu, zato i nisu otisli dalje iz granica Jugoslavije. Npr. Kusturicino Zabranjeno Pusenje je danas u mnogim drzavama apsolutno poznato, jer je iako sund apsolutno originalno.
Elvis je preradjivao tudje ideje, obradjivao pjesme, ali to nikad nije krio. I budali je jasno da je "Dabodga crk'o rokenrol" obrada "It's only rock'n'roll" od Stonesa, ali to lijepo na kraju pise na Elvisovoj ploci. S druge strane, Brega nigdje ne priznaje da je "Ne spavaj mala moja" u stvari "Rock'n'roll music" koju je jost 50-ih napisao Chuck Berry, niti Merlin negdje spominje da je "Ostace istine dvije" Princeov "When doves cry."
Edin Dervishalidovic(Dino Merlin u ona vremena kad je valjda bilo zabranjeno imat muslimanska imena jerbo su cafiri bili na vlasti) je danas omiljeni pjevac SDA clanova i ostalih Bosnjackih nacionalista, dok je Goran Bregovic omiljeni pjevac prefinjene zapadnoeuropske gospode. Sta im je zajednicko? I jedan i drugi se odricu onih prosjecnih, normalnih Bosanaca bez kojih im karijera ne bi nigdje otisla, a i jedan i drugi su godinama krali malo od narodnjaka, malo od zapadnih rokera i prodavali nam to kao vrhunac originalne, autohtone Bosanske muzike.
Elvis J. Kurtovich je bio dio tog New Primitives pokreta i podsjecao me je na Morrisseya koji je tada bio u bandu The Smiths (da li je njih tko kopirao?).