Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zanima me da li je neko mozda imo slicno iskustvo vezano za zatezne kamate na kredit?Svaki savjet i misljenje je dobro doso. Naime, dajdza mi je podigao kredit u iznosu od 5 hiljada KM u Unicredit banki, nazalost nije ga uspio na vrijeme isplacivati jer posao koji je pokreno nije isao po planu.. 2017 godine je uplatio zadnju ratu, uredno isplatio cjelokupna dugovanja i mislio da je to sve. Medjutim, prije par dana mu je doslo sa suda da Unicredit potrazuje sredstva od 3 i po hiljade KM na osnovu zatezni kamata, a kredit je iznosio 5 hiljada KM kojeg je otplatio. Proguglo sam zakon o zateznim kamatama i vidio sam da je zakonski 12% na godisnjem nivou. U speficikaciji kojoj je dobio mu racunaju zateznu kamatu od 12% na mjesecnom nivou. Sada mi nije jasno da li je uredu da kamatnu stopu od 12% racunaju na mjesecnom nivou ili je to trebalo biti na godisnjem nivou?
zanima me da li je neko mozda imo slicno iskustvo vezano za zatezne kamate na kredit?Svaki savjet i misljenje je dobro doso. Naime, dajdza mi je podigao kredit u iznosu od 5 hiljada KM u Unicredit banki, nazalost nije ga uspio na vrijeme isplacivati jer posao koji je pokreno nije isao po planu.. 2017 godine je uplatio zadnju ratu, uredno isplatio cjelokupna dugovanja i mislio da je to sve. Medjutim, prije par dana mu je doslo sa suda da Unicredit potrazuje sredstva od 3 i po hiljade KM na osnovu zatezni kamata, a kredit je iznosio 5 hiljada KM kojeg je otplatio. Proguglo sam zakon o zateznim kamatama i vidio sam da je zakonski 12% na godisnjem nivou. U speficikaciji kojoj je dobio mu racunaju zateznu kamatu od 12% na mjesecnom nivou. Sada mi nije jasno da li je uredu da kamatnu stopu od 12% racunaju na mjesecnom nivou ili je to trebalo biti na godisnjem nivou?
Kamata je godišnja 12% a obračunava se po danu dugovanja.
Dakle 12% kamate se dijeli sa 365 dana pa se množi sa iznosom koji duguje.
Dakle,.. 5.008,05 x (12 : 365) x 24=39,52 KM
Last edited by Ci-Nick on 27/01/2020 23:00, edited 2 times in total.
Kenan Ademović advokat iz Sarajeva +387-61-101-885
Neka on pogleda odi na konsultacije, možda banka pokušava sfušerit i moguće da ju se može oboriti na sudu. Vrijedi pokušati 3 milje nije malo to je auto, nekome godina života jbt.
Dajdja digao kredit od 5000 KM, vratio sa kamatom sve. Problem je kasnjenje, i sad banka zbog kasnjenja trazi jos dodatnih 3500 KM, jos 70 posto kamate i to sve po zakonu. E bas su se ove banke zakonski zastitile, imaju desetine, stotine miliona profita, ne placaju PDV na svoje usluge, platni promet prebacen na banke, plate idu preko banaka, pa im htio, ne htio moraš mjesecno dati 2.5 KM za vodjenje racuna.., a ako zakasnis sa kreditom, tek tad si nadrljao, kamata skace na 70 posto.