Zatamnjenje stakala
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Igor Vuk
#1 Zatamnjenje stakala
Imam u planu da zatamnim stakla, ali me brine naš zakon. Po našem zakonu, kao ne smiju biti naknadno zatamnjena stakla (kazna je 40 KM), smiju biti zatamnjena samo kod ovih u vladi ili ona fabrička zatamnjena stakla. Po zakonu iz Srbije, što sam pročitao, stoji da vozačeva i suvozačeva ne smiju biti zatamnjena, odnosno smiju do 25% ali su toliko već fabrički (ono kao malo zelenkasta boja stakla), a stakla iza vozačevog stuba, tj sjedišta, smiju biti i do 100% zatamnjena. Jedan naš (BiH) saobraćajac mi je isto ovo rekao, ali ne kontam što onda naplaćuju kazne. Ima li neko da je platio kaznu za ovo??? Ii da zna tačno kako je regulisano zakonom?? Kod mene je karavan, tako da bih zatamnio zadnja bočna stakla (zadnja sjedita i gepek).
- Qler
#2 Re: Zatamnjenje stakala
Ja sam isao u onaj Lumar sto zatamnjuje, i lik mi je pokazao zakon, tj dopuna zakona i kod nas je to da iza vozacevih vrata mozes raditi sta hoces.
-
Igor Vuk
#3 Re: Zatamnjenje stakala
Koliko si platio zatamnjivanje?? Pošto sam vidio da ima u Sarajevu da rade sa tim Lumar folijama 50 KM, a njih i hoću da stavim.Qler wrote:Ja sam isao u onaj Lumar sto zatamnjuje, i lik mi je pokazao zakon, tj dopuna zakona i kod nas je to da iza vozacevih vrata mozes raditi sta hoces.
P.S. Qler, volimford
- Qler
#4 Re: Zatamnjenje stakala
To je trebalo na Fiestu ici, bilo je oko 250KM komplet, ali nije uradjeno 
i ti si tamo domaci
i ti si tamo domaci
- citroen
#5 Re: Zatamnjenje stakala
Kakvih 50 km prijatelju,takve mozes samo na pijaci naci za 50KM.Ja sam radio u CAC foliji u otesu,oni su zastupnici za llumar folije i za moj auto(C4 coupe) kostalo 270KM ,jos sa nekim popustomIgor Vuk wrote:Koliko si platio zatamnjivanje?? Pošto sam vidio da ima u Sarajevu da rade sa tim Lumar folijama 50 KM, a njih i hoću da stavim.Qler wrote:Ja sam isao u onaj Lumar sto zatamnjuje, i lik mi je pokazao zakon, tj dopuna zakona i kod nas je to da iza vozacevih vrata mozes raditi sta hoces.
P.S. Qler, volimford![]()
![]()
-
Igor Vuk
#6 Re: Zatamnjenje stakala
Na Pik.ba sam našao da je 50 KM Lumar. Mada mi je izgledalo prejeftino, jer Lumar folije mogu samo nabavljati servisi koji se bave tim (koliko sam ja saznao), nije dostupno u "javnoj" prodaji. Pokušao sam saam staviti foliju, kupio najjeftiniju od 6 KM 3m da probam kako ide, nije toliko teško. Pa sam onda tražio da nabavim nekako te Lumar folije i da saam ih ugradim, ali se ne mogu nigdje kupiti. Onda sam na Pik.ba naletio na toga što je stavio cijenu on 50 KM, ali se to odnosi možda samo na jedno manje staklo
Gledao sam isto na stranicama od firmi koje zatamnjuju stakla da je cijena u stotinama KM, a ne ovih 50 KM.

Domaći, domaćiQler wrote:To je trebalo na Fiestu ici, bilo je oko 250KM komplet, ali nije uradjeno
i ti si tamo domaci
-
sLLayer
#7 Re: Zatamnjenje stakala
Lumar autofolije za peugeot 106, zadnja tri stakla 160KM, takvu sam ja informaciju dobio
-
krusty
#8 Re: Zatamnjenje stakala
iza vozaca samo BOCNA stakla smijes naknadno tamnitiQler wrote:Ja sam isao u onaj Lumar sto zatamnjuje, i lik mi je pokazao zakon, tj dopuna zakona i kod nas je to da iza vozacevih vrata mozes raditi sta hoces.
zadnju sajbu ne, po nasem zakonu
totalno nelogicno jer fabricki zatamnjena auta dolaze i sa zadnjom sajbom zatamnjenom, ali ko nam je kriv kad nam neobrazovani ljudi kroje zakone
- slobodni armirach
#9 Re: Zatamnjenje stakala
imam vozacevu stranu 17% naknadno zatamnjenu, a bocne i zadnju 50% zatamnjenu. Jos niko me nije zaustavio.
ako mislis da zatamnis radi prije nego sto homologacija zazivi jer ces onda jos vjerovatno placati i certifikat od homologacijske kuce.
ako si carsijski mangup zatamnjivaj do 100% jer policija takve ne zaustavlja
ako mislis da zatamnis radi prije nego sto homologacija zazivi jer ces onda jos vjerovatno placati i certifikat od homologacijske kuce.
ako si carsijski mangup zatamnjivaj do 100% jer policija takve ne zaustavlja
- AmADin_gospo
#10 Re: Zatamnjenje stakala
zakon kaže da se smiju samo zadnja bočna stakla, što bi u prevodu značilo od 6 stakala u autu mogu se zatamniti samo ona koja ti baš netrebaju zatamjenja 
elem, razlog toga je radi djece, da im sunce ne smeta, i opet, nesmiju biti totalno zatamnjena nego samo tonirana
vala, samo zadanja bočna zatamnjivati ako baš nema gore navedene potrebe mi je bezze.
ako je auto fabrički zatamnjeno, to se može upisati u saobračajnu ukoliko u prospektu auta (računu i/ili tehn knjizi vozila) stoji da su stakla zatamnjena, i to opet, u određenom procentu.
elem, razlog toga je radi djece, da im sunce ne smeta, i opet, nesmiju biti totalno zatamnjena nego samo tonirana
vala, samo zadanja bočna zatamnjivati ako baš nema gore navedene potrebe mi je bezze.
ako je auto fabrički zatamnjeno, to se može upisati u saobračajnu ukoliko u prospektu auta (računu i/ili tehn knjizi vozila) stoji da su stakla zatamnjena, i to opet, u određenom procentu.
- Olympus C170
#11 Re: Zatamnjenje stakala
Otidji na atest,pitaj do koliko mozes % zatamnit stakla,zatamni,plati i dobij sertifikat i zalijepi drotu na celu sertifikat kad te zaustavi! 
- AmADin_gospo
#12 Re: Zatamnjenje stakala
zakon je izričit, ko smije imati zatamjena stakla i koja, i to isključivo fabrička, za folije ti niko nemože da ti atest nikakav
-
emko1234
#13 Re: Zatamnjenje stakala
a nije mi nikad bilo jasno ako ti neko profesionalno uradi zatamnjenje kako jedan drot moze dokazat da to nije fabricki..samo zadnja bocna i zadnja sajba?naravno naprijed su tonirana stakla kod 90% novih auta..AmADin_gospo wrote:zakon je izričit, ko smije imati zatamjena stakla i koja, i to isključivo fabrička, za folije ti niko nemože da ti atest nikakav
- psiho
#14 Re: Zatamnjenje stakala
fino, drot ti uzme saobraćajnu i pošalje te na vanredni tehnički pregled, a onda oni fol dokažu da moraš skinuti folijeemko1234 wrote:a nije mi nikad bilo jasno ako ti neko profesionalno uradi zatamnjenje kako jedan drot moze dokazat da to nije fabricki..samo zadnja bocna i zadnja sajba?naravno naprijed su tonirana stakla kod 90% novih auta..AmADin_gospo wrote:zakon je izričit, ko smije imati zatamjena stakla i koja, i to isključivo fabrička, za folije ti niko nemože da ti atest nikakav
to i nije neki problem, jedino ako te uhvate u nedjelju, kad ne radi nijedan centar za tehnnički pregled
folije se uvijek vide, to se ne može sakriti...
- AmADin_gospo
#15 Re: Zatamnjenje stakala
1. tonirano staklo nije zatamnjenoemko1234 wrote: a nije mi nikad bilo jasno ako ti neko profesionalno uradi zatamnjenje kako jedan drot moze dokazat da to nije fabricki..samo zadnja bocna i zadnja sajba?naravno naprijed su tonirana stakla kod 90% novih auta..
2. zakon kaže isključivo, samo fabrička zatamnjenja su dozvoljena ili zamjena stakala sa homologacijom (na zadnja bočna možeš stavljati folije, i to čini mi se do 30% ne više )
3. može dokazati veoma lako, kad se otvori prozor vidi se jeli folija ili je fabrički zatamnjeno, vidi se iz saobračajne knjige... i naravno, ostaje ona stara, zagrebu ključem pa zgule foliju, pa se ti slikaj s njom kasnije.
-
mirz@
#16 Re: Zatamnjenje stakala
Ja sam prije par dana bio u CAC Foliji u Otesu, zvanični i jedini zastupnik Llumar folija, ljudi rade vozila za dosta državnih institucija, odvukao sam auto da uradim zatamnjenje, na prednja bočna sam stavio samo sigurnosne folije, a na zadnja bočna i zadnju šajbu išlo je zatamnjenje 100%, ne pada mi na pamet da gulim, momci su to odradili vrhunski, i oni mi sami kazu da ovako necu imati problema, jer prvenstveno i su sebi isto napravili.
Auto izgleda dosta ljepše, također ima i koristi od njih, prvobitno što su sigurnosne folije, također i propuštanje sunčeve svjetlosti. Kompletno auto je bilo 370 KM, s tim da sam uzeo skuplje folije i karavan je u pitanju tako da su dosta velike staklene površine.
Auto izgleda dosta ljepše, također ima i koristi od njih, prvobitno što su sigurnosne folije, također i propuštanje sunčeve svjetlosti. Kompletno auto je bilo 370 KM, s tim da sam uzeo skuplje folije i karavan je u pitanju tako da su dosta velike staklene površine.
- AmADin_gospo
#17 Re: Zatamnjenje stakala
1001 je tumačenje, samo je jedno ispravno,
pročitajte pravilnik i sve će vam biti jasno. đaba polemike
pročitajte pravilnik i sve će vam biti jasno. đaba polemike
- mayab
#18 Re: Zatamnjenje stakala
Da malo zakuham:
kolegu hebavali policajci tuzlanskog kantona, zasto su stakla na zadnjim dvokrilnim vratima tovarnog prostora VW Caddy-a preljepljena folijom ( a preljepljena su da se nebi vidjelo sta je unutra, jer klosari hoce da razbiju staklo, kad vide da unutra ima nesto "vrijedno")!!!
Napominjem da je auto registrirano kao teretno, furgon, samo dva sjedista naprijed, tovarni prostor s boka je lim, samo na tim zadnjim vratima je staklo
ovako (nema veze sto je Inca!)

Da li su imali pravo?
Po meni, ovo je za temu o drskosti i bezobrazluku policije koja uvijek "nesto nadje" da kazni obicnog, slabog, i nemocnog, a pored njih se voze banditi i mocnici kako hoce

kolegu hebavali policajci tuzlanskog kantona, zasto su stakla na zadnjim dvokrilnim vratima tovarnog prostora VW Caddy-a preljepljena folijom ( a preljepljena su da se nebi vidjelo sta je unutra, jer klosari hoce da razbiju staklo, kad vide da unutra ima nesto "vrijedno")!!!
Napominjem da je auto registrirano kao teretno, furgon, samo dva sjedista naprijed, tovarni prostor s boka je lim, samo na tim zadnjim vratima je staklo
ovako (nema veze sto je Inca!)

Da li su imali pravo?
Po meni, ovo je za temu o drskosti i bezobrazluku policije koja uvijek "nesto nadje" da kazni obicnog, slabog, i nemocnog, a pored njih se voze banditi i mocnici kako hoce
-
technoGeek
#19 Re: Zatamnjenje stakala
Imali su pravo, jer fino pise samo zadnja bocna. Mozda bi bila druga situacija da su nazad bile reklame izlijepljene.
- hopi
#20 Re: Zatamnjenje stakala
stvarno kreteni, isto ko da bi ga kaznili što mu je sa strana tu lim a ne prozori.
- ripley
#21 Re: Zatamnjenje stakala
ja sam neki dan u hercegovini odradio zatamnjenje komplet auta,izaslo me je 200 km s nekim popustom,jer je i drug radio.e sad,naprijed sam uradio 40% i kazu po zakonu da to nebi smio i da su kazne 40 km...al jbg...ne idem preko granice s njim jer imam drugo auto,al eto,svjesno sam zatamnio 
-
chino
#22 Re: Zatamnjenje stakala
Zna li neko koliko kosta skidanje folija?
- sorcerer
#23 Re: Zatamnjenje stakala
dzabe je samo ih odgulis
-
mirzet87sa
#24 Re: Zatamnjenje stakala
Evo, da se ne mucite

Ovo zadovoljstvo vas kosta 300eura i s ovim dokumentom te ne smije kazniti ni u jednoj drzavi svijeta. A vi sto nabacujete te folije od 50km i treba vas kazniti
I da, auto je nazad zatamnjeno komplet, sva stakla.. mislim da je 70% ne sjecam se.. a mogu se zatamniti i naprijed do 30%

Ovo zadovoljstvo vas kosta 300eura i s ovim dokumentom te ne smije kazniti ni u jednoj drzavi svijeta. A vi sto nabacujete te folije od 50km i treba vas kazniti
I da, auto je nazad zatamnjeno komplet, sva stakla.. mislim da je 70% ne sjecam se.. a mogu se zatamniti i naprijed do 30%
- ranger
#25 Re: Zatamnjenje stakala
ja imam upravo taj papir, auto iz DE doslo zatamnjeno (zadnja stakla i zadnja sajba) i dosao i taj papir...mirzet87sa wrote:Evo, da se ne mucite
htio ovdje uvesti u saobracajnu - legalizovat, ali nisam uspio nac nacin.. vozim do kad ne zna se... (posto sumnjam da ce nasi cobani drotovi znat protumacit papir)...