ZASTRAŠUJUĆE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Angel In Coma

#1 ZASTRAŠUJUĆE

Post by Angel In Coma »

"Smisao je gorak: čovjek treba da se odreče svega što bi mogao da voli, jer su gubitak i razočarenje neizbježni. Moramo se odreći ljubavi, da je ne izgubimo. Moramo uništiti svoju ljubav, da je ne unište drugi. Moramo se odreći svakog vezivanja, zbog mogućeg žaljenja. Misao je surovo beznadna. Ne možemo uništiti sve što volimo; uvijek će ostati mogućnost da nam to unište drugi."

Meša Selimović, Derviš i smrt

Misao je izvučena iz konteksta ali sasvim funkcionalno egzistira i kao takva, ne gubeći svoje cjelokupno značenje. Ovih dana dumam o gore rečenom i iskreno govoreći zaprepaštena sam time koliko je realno sve rečeno. Šta mislite dragi moji?

PUSA
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ja ne jedem poslije šest sati i to mi je dosta odricanja 8)
Stari

Post by Stari »

Svaka cast M. Selimovicu....al' ovaj odlomak ....ne funkcionise bas sjajno izvan kontexta u kojem je napisan.
Angel In Coma

Post by Angel In Coma »

Stari argumentuj :roll:
Lace

Post by Lace »

Moramo se odreći ljubavi, da je ne izgubimo. Moramo uništiti svoju ljubav, da je ne unište drugi. Moramo se odreći svakog vezivanja, zbog mogućeg žaljenja....

u zadnje vrijeme mi se samo to i desava...samo odricanje...kad malo skontam vrijeme ja da sve otjeram od sebe...mozda danas a ako ne danas, onda sutra...kad se mora, mora se :-?
Stari

Post by Stari »

Psihologija , lijepa knjizevnost, pogotovo kad se radi o takvim velemajstorima pisane rijeci kao sto je to M. Selimovic...ne ostavljaju puno prostora za egzaktnu argumentaciju....jer same po sebi ne spadaju u domen egzaktnih nauka...ciji sam ja poklonik po profesiji, tako da sam u tvom izazovu da argumentujem u ovom slucaju doveden na tanak i klizav led.

Bilo kako bilo, da ne duzim, cini mi se da je Selimovic ove redove napisao usmjeravajuci njihov smisao prema malo "posebnim" ljudima, vaspitanim i treniranim da razmisljaju na malo drugaciji nacin od obicnih smrtnika kakav sam i sam. Odavno nisam citao Selimovica ...al' nesto mi kaze da (a i to je opet stvar ukusa naravno) ovaj odlomak puno ljepse pase tamo gdje ga je Mesa prvobitno smjestio ...nego ovdje na forumu...odvojen od svog romana, svoje price, ...
novalic

Post by novalic »

a ja u subotu u Fnak-u nasla na francuskom dervich et la mort....

koja uzivancija...
Zox

Post by Zox »

Imas ljubav pa ti dobro, zatim je nemas pa ti lose... To i jeste smisao svega, da ti nije dosadno :) . Ozbiljno to mislim.
dinash

Post by dinash »

Zox wrote:Imas ljubav pa ti dobro, zatim je nemas pa ti lose... To i jeste smisao svega, da ti nije dosadno :) . Ozbiljno to mislim.

zar postoji situacija kad nemas ljubavi?

mozda je imamo previse pa je to problem?!
Zox

Post by Zox »

Postoji, postoji. Zar te nikad ne prebaci na slijepu mrznju? Meni kad se to desi znam da sam "ispucao" ljubav.
dinash

Post by dinash »

[quote="Zox"]Postoji, postoji. Zar te nikad ne prebaci na slijepu mrznju?[quote]

dosad mi se nije desilo. desi mi se da sam nervozan da bih ujedao ... ali to nije to ...
tempora

Post by tempora »

Posij Misao, poznjeces Djelo,
Posij Djelo, poznjeces Naviku,
Posij Naviku, poznjeces Karakter,
Posij Karakter, poznjeces Sudbinu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Staro vojničko pravilo govori o odricanju stvaranja velikih prijateljstava sa saborcima jer je vjerovatnost prisustvovanju nečije smrti veoma velika.

Neke velike emocije prema saborcima na liniji nisu baš poželjne.

Isto važi i za odnos hirurg-pacijent i u još nekim profesijama i situacijama.
Zox

Post by Zox »

dinash wrote:

dosad mi se nije desilo. desi mi se da sam nervozan da bih ujedao ... ali to nije to ...
Znao sam da ipak SA MNOM nesto nije u redu... :-? :)
Baghira

Post by Baghira »

Ma i po cijenu neizmjernog bola, zbog gubitka ljubavi ili drage osobe, ne zelim zivjeti bez istih. Nisam masina bez emocija i necu i ne mogu ih unistiti. Ovo me podsjeti na "Sumu Striborovu"......I mislim da je stari u pravu sa njegovim komentarom, da ovaj odlomak mnogo bolje odgovora onom dijelu knjige odakle je izvucen. Ovako razmislja povrijedjen i depresivan covjek, upravo nakon gubitka voljene osobe. Ali ne dugo. Dan smjenjuje noc, poslije kise dolazi sunce, nakon tuge sreca. I da li bi znali cijeniti srecu, uzivatiu u njoj, da nemamo na umu mogucnost gubljena iste?
Angel In Coma

Post by Angel In Coma »

Stari wrote:Psihologija , lijepa knjizevnost, pogotovo kad se radi o takvim velemajstorima pisane rijeci kao sto je to M. Selimovic...ne ostavljaju puno prostora za egzaktnu argumentaciju....jer same po sebi ne spadaju u domen egzaktnih nauka...ciji sam ja poklonik po profesiji, tako da sam u tvom izazovu da argumentujem u ovom slucaju doveden na tanak i klizav led.

Bilo kako bilo, da ne duzim, cini mi se da je Selimovic ove redove napisao usmjeravajuci njihov smisao prema malo "posebnim" ljudima, vaspitanim i treniranim da razmisljaju na malo drugaciji nacin od obicnih smrtnika kakav sam i sam. Odavno nisam citao Selimovica ...al' nesto mi kaze da (a i to je opet stvar ukusa naravno) ovaj odlomak puno ljepse pase tamo gdje ga je Mesa prvobitno smjestio ...nego ovdje na forumu...odvojen od svog romana, svoje price, ...

Vidiš Stari, kada si već napisao šta si napisao, trebao si naglasiti da je to više stvar tvog ukusa ili bilo čega lično tvog, intimnog.

Svakako da je bilo kakvo argumentovanje bilo čije tvrdnje vezane za ovu misao, ili čak cijelo djelo, i egzaktno tumačenje toga "šta je pisac htjeo da kaže" veliki izazov, pa možda čak i nemoguć na momente. Jako je teško zapravo utvrditi da li su vremenski i prostorno ograničene izrečene misli i jesu li upućene "određenim" ljudima jer ipak svako djelo živi na drugi način u meni, u tebi i nekome drugome.

Misao, koju sam ja konkretno izdvojila, je piščev zaključak na priču u priči (priča koja je u sklopu romana Derviš i smrt) i ta misao svakako je proizašla iz te priče ali je ona jedna univerzalna i surova istina nažalost. Kao takvoj, dakle, tvoj prefiks "puno ljepše paše..." ili "ne funcioniše baš..." ne stoji ni u kom slučaju. Trebao bi definitivno da se "prisjetiš" genija MS koji je općepoznat kao čovjek koji je pisao o "običnim" ljudima a ne o "posebnim" kao što ti tvrdiš pa će ti biti sve jasnije. On je jednostavno imao nevjerovatan dar da riječima oslika unutarnja stanja običnih ljudi koja variraju od sasvim normalnih do luđačkih.

Nisam naglasila prije da je književnost moja profesija tako da ti ukažem da ne lupam gluposti, da znam o čemu pričam i da sve što kažem (tj. napišem ovdje) naravno mogu argumentovati i stojim iza toga.

Puno pozdrava
Stari

Post by Stari »

Angel in Coma:
tako da ti ukažem da ne lupam gluposti,

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::....
stari:
Osoba koja debatu na internetskom forumu zapocinje citatom M. Selimovica nikad kod mene nije mogla izazvati takvu pomisao. Nije mi bilo ni na kraj pameti da pomislim da lupas gluposti ....krace receno.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Angel in Coma:
Trebao bi definitivno da se "prisjetiš" genija MS koji je općepoznat kao čovjek koji je pisao o "običnim" ljudima a ne o "posebnim" kao što ti tvrdiš pa će ti biti sve jasnije.

______________________________________________________________________________________
stari:
Hvala na preporuci...ucinit cu to....sto prije. Sa ostatkom ove tvoje tvrdnje bih se bezuslovno slozio kad se radi o romanima Tvrdjava i Ostrvo....medjutim.... Dervis- - tu bih se malo pricuvao svake iskljucivosti...Naime siguran sam da A.Nurudin na momente rezonuje i razmislja kao svaki obicni covjek....no ne tokom cijelog romana (vrlo moguce da se varam ).

Uzvratio bih ovom prilikom ...srdacan pozdrav
Stari

Post by Stari »

"... Nije u meni probudila želju, ne bih to sebi dopustio, udavio bih je u samom začetku, stidom, mišlju o godinama i zvanju, sviješću o opasnosti kojoj bih se izvrgao, strahom od nemira koji može da bude teži od bolesti, navikom da vladam sobom...."

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Evo jednog pokusaja da "argumentujem" svoju tvrdnju od maloprije.
Dakle scena je tu ...zenska osoba perfektnog tijela i razmisljanje dervisa A. Nurudina u tom casu....vjeruj mi Angel in Coma vecina nas obicnih muskaraca ne bi ovako razmisljala kao Ahmed jer vecina nas nije trenirana i vaspitana da uvijek vlada svojim osjecanjima i reakcijama.
hey

Post by hey »

stari ovo mi je jedan od omiljenih citata......

ne mogu se sad setiti tacno u iz kog dela je izvucen onaj citat angel-a(e) al ono sto je napisano u delu, bar ja mislim, dato nam je da o tom razmislimo, a ne da ga prihvatimo il ne prihvatimo i smatramo golom istinom, mozda je naprotiv zato i dato da svako izvuce svoju istinu
ipak najpre ce biti, da citat treba citati u nekoj celini
et ja rekoh, kao da me ko pit'o :D
Angel In Coma

Post by Angel In Coma »

[quote="Stari"]"... Nije u meni probudila želju, ne bih to sebi dopustio, udavio bih je u samom začetku, stidom, mišlju o godinama i zvanju, sviješću o opasnosti kojoj bih se izvrgao, strahom od nemira koji može da bude teži od bolesti, navikom da vladam sobom...."

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Da Stari, Nurudin (kao lik naravno) zaista ima izražen senzibilitet prema svom tom fantastičnom "malom" svijetu oko njega. Takav je i ovaj prikaz žene. Fascinantan. Jak. Meni lično je nevjerovatan način na koji on razmišlja i intenzitet njegovih emocija.

Zaista nisam nikakve tenzije mislila stvarati, tako da se nadam da mi nešto ne zamjeriš. Ne bih da ispadnem ženski šovinista, ali je jako lijepo saznati da postoje muškarci koji zapravo ČITAJU nešto a da to nije sportska prognoza.

Želim ti lijep dan
Angel In Coma

Post by Angel In Coma »

Šeha wrote:Pa de argumentuj molim te, ne budi ti tesko. Mislim red je, ako vec trazis od drugih da argumentuju svoje stavove, da i ti argumentujes svoje :roll:

Zvucis mi malo prepotentno ovako...

Nisam prepotentna nimalo iskreno, što možeš da zaključiš nadam se -iskreno opet. A ono što sam tvrdila i što je Stari na neki način pokušao da ospori sam argumentovala. Pročitaj pažljivije. Pusa
dajdzarile

Post by dajdzarile »

ma ko to budan boze boze ? :mrgreen:
Angel In Coma

Post by Angel In Coma »

Ma ko to simpatičan boze boze? :D
Post Reply