kada neko u nasem drustvu zijeva, najvjerovatnije zbog nedostatka kisika, kod nas se naravno stvara sugestija da radimo isto to, neznajuci da ustvari i
mi sami u tom momentu nemamo dovoljno kisika.... a naravno i "zjevoni" su ukljuceni u igru!!!!!

Ukratko - empatija.Anka wrote:Tema je postavljena na pravom mestu, jer ovo i jeste nauka (biologija,medicina). Koliko znam, zevanje reguliše deo međumozga, hipotalamus, u kojem se nalaze i centri za glad, sitost, žeđ,...zevanje počinje pre rođenja a postaje zarazno oko druge godine života. Zevamo kada nam se spava, kada nam je dosadno, tada i sporije dišemo, u krvi se nakuplja CO2, nedostaje nam kiseonik, i tada hipotalamus "šalje" poruku plućima da je potreban jedan veliki udah. Zevanje prati istezanje, istežu se mišići, povećava se krvni pritisak i broj otkucaja srca. Naravno, više ljudi će zevati, nevezano za "prenošenje", ako su u prostoru sa manje kiseonika, ili negde gde je veoma dosadno,...Ta je neki vid komunikacije među ljudima...neka refleksna reakcija. Nisam citala ništa o zevanju, ovo je moje mišljenje...volela bih da čujem to objašnjenje do kojeg su došli naučnici.