Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo
-
buhtelj
#1 Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo
Zanima me vase misljenje zasto na prostorima BiH vec stoljecima vlada siromastvo, nerazvijenost..... prakticno ne postaji ni znanost ni tehnologija.... razvoj je vec dulje vrijeme ispod svake razine....znaci nerazvijenost u usporedbi sa bilo kojim koncem EUROPE ????
Zelim samo objektivne uzroke i razloge zasto je BIH tradicionalno nerazvijena.... znaci ne ponovno onaj balkanski princip.....krivi su susjedi, SRBI, HRVATI, TURCI, SLOVENCI, AUSTRO-UGARSKA, JUGOSLAVIJA....
Zelim samo objektivne uzroke i razloge zasto je BIH tradicionalno nerazvijena.... znaci ne ponovno onaj balkanski princip.....krivi su susjedi, SRBI, HRVATI, TURCI, SLOVENCI, AUSTRO-UGARSKA, JUGOSLAVIJA....
-
Zadig
na individualnom polju i nismo tako losi, sto pokazuju uspjesi nasih strucnjaka VAN BOSNE I HERCEGOVINE (cast izuzecima), ali nema dovoljno GRADJANSKE SVIJESTI, demokratske savjesti, ili tradicije politickog pluralizma...jednom rjecu, moze se reci da smo u nekim aspetkima PRIMITIVNI....
-
Zadig
Ali kako onda na zapadu ti tvrdim da nasi ljudi kotiraju kao vrlo radno sposobni i vrijedni ljudi...addem wrote:Ne volimo da radimo. prohodaj gradom radnim danom u 12 sati i vidjeces da jako puno ljudi kafu pije. Mi bosanci ne volimo previse da radimo.
-
buhtelj
Moje misljenje je da je osnovni i najbitniji uzrok organizacija.....koja je definitvno najslabija tocka na BIH prostorima.....
To sto Zadig kaze da su Bosanci uspjesni vani je samo (bar mislim da je tako) znak da je potrebna samo dobra ORGANIZACIJA!!!....
To sto Zadig kaze da su Bosanci uspjesni vani je samo (bar mislim da je tako) znak da je potrebna samo dobra ORGANIZACIJA!!!....
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#9 Re: Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo
Ali, ..... zato smo bogati, .... duhom.buhtelj wrote:Zanima me vase misljenje zasto na prostorima BiH vec stoljecima vlada siromastvo, nerazvijenost..... prakticno ne postaji ni znanost ni tehnologija.... razvoj je vec dulje vrijeme ispod svake razine....znaci nerazvijenost u usporedbi sa bilo kojim koncem EUROPE ????
-
hananah
Evo ti odgovora buhtelj, samo bih dodala da vlast ne voli da otvara radna mjesta, a nasem narodu, iliti nama dobro doslo jer ne volimo da radimoNe volimo da radimo. prohodaj gradom radnim danom u 12 sati i vidjeces da jako puno ljudi kafu pije. Mi bosanci ne volimo previse da radimo.
Smijesno zvuci, ali ziva istina
-
Panasonic
#15 Re: Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo
Tradicionalno nerazvijena? Bosna je kanalizaciju imala prije Pariza i Londona, a tramvaje prije Beca.buhtelj wrote:Zanima me vase misljenje zasto na prostorima BiH vec stoljecima vlada siromastvo, nerazvijenost..... prakticno ne postaji ni znanost ni tehnologija.... razvoj je vec dulje vrijeme ispod svake razine....znaci nerazvijenost u usporedbi sa bilo kojim koncem EUROPE ????
BiH bi najvise prosperirala na istoku Evrope jer ima i najvise potencijala da ovi dushmani u BiH nemaju pravo glasa. Znas na koje mislim. Btw, 95% industrije je unisteno cinom kojeg nam upravo susjedi priredise.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
buhtelj wrote:Pape molim bez off-topic komentara ....please pitanje je jasno definirano...
Naravno, na jasno definirano pitanje, treba dati jasan odgovor. Eh, pa mislim da je uzrok naseg siromastva i opceg zaostatka za naprednim drzavama u nasem genetskom kodu.
Negdje se zametnula greska ...
Tako je nama "sasvim normalno" da prvo popijemo pivkana, zamezimo burekom, onda .... ko fol nesto odradimo, pa se ponovo uz pivkana "divimo" djelu nasih ruku.
E, .... ne ide tako.
-
Panasonic
Radne navike zavise od individue do individue, a tvoja teorija ( a i tog sto ga citiras) je veoma, veoma.... nepromisljena.hananah wrote:Evo ti odgovora buhtelj, samo bih dodala da vlast ne voli da otvara radna mjesta, a nasem narodu, iliti nama dobro doslo jer ne volimo da radimoNe volimo da radimo. prohodaj gradom radnim danom u 12 sati i vidjeces da jako puno ljudi kafu pije. Mi bosanci ne volimo previse da radimo.
Smijesno zvuci, ali ziva istina
Ne govorite mi ne volimo da radimo, nego JA.
-
Panasonic
Da, s obzirom sa kojim drzavama sve imamo zakon o dvojnom drzavljanstvu, nije ni cudno.Settler wrote:Da. Nismo dovoljno kulturni, dovoljno disciplinovani, dovoljno vrijedni,...Zadig wrote:Vrlo jednostavan odgovor....
nismo dovoljno dobri
Objedinili smo u nama sve one negativne osobine, koje čovjeka čine ovakvim kakvi smo mi u prosjeku danas.
Nesto razmisljam zasto nasi pasosi ne prosperiraju u svijetu, i zasto smo cesto podvrgnuti koje-kakvim kontrolama. Pa nije ni cudno, kad su i Karadzic, i Gotovina, i Lukic, i Tudjaman itd imali bh. pasose. A u Bijeljini su pronadjeni na stotine falsifikovanih dokumenata i pecata.
Zgodno, dodje Srbijanac u Bijeljinu kod drugog Srbina i uzme bh. drzavljanstvo i sa njim se identifikuje pri kradjama, pljackama, ubistvima, tako da ispadne na kraju da je Bosanac to uradio.,
Nisu ni Hrvati nista bolji, primjer Gotovine i Tudjmana.
Kada bi se ukinula dvojna drzavljanstva sa SiCG i HR, vecina ovih nasih Hrvata i Srba bi uzeli, vec pogadjate, hrvatska/srbijanska drzavljanstva i automatski prestanu biti bh. drzavljani. Logisno, zasto odustati od dodatnih 50.000km2 teritorije gdje mogu imati ista prava kao i u HR/SCiG...
-
Panasonic
To se ni meni ne svidja, najvise bih volio da smo mi sami krivi, ali nismo.buhtelj wrote:To sto mi se ne svidja, da jos uvjek je netko drugi kriv......molim malo razmislite..... prije nego sto napiste neki mozda malo emocionalni odgovor.... jer ako se rijesi uzrok problema....onda je rijesavnje posljedica ful lakse ..
Sta mozes.
-
zlata
#21 Re: Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo
Ja se samo mogu sloziti s'tobom. BiH je imala super perspektive 1990-e. Bilo je puno $$$$ kapitala za investicije. Skolstvo je bilo vrlo zadovoljavajuce. Industrijska oprema je bila posve OK. Infrastruktura takodjer. Narod pun optimizma i elana. Znaci...sve ono na cemu su Tito i komunisti radili 40 godina se bilo ostvarilo...i BiH je bila spremna za ozbiljne trke.Panasonic wrote:Tradicionalno nerazvijena? Bosna je kanalizaciju imala prije Pariza i Londona, a tramvaje prije Beca.buhtelj wrote:Zanima me vase misljenje zasto na prostorima BiH vec stoljecima vlada siromastvo, nerazvijenost..... prakticno ne postaji ni znanost ni tehnologija.... razvoj je vec dulje vrijeme ispod svake razine....znaci nerazvijenost u usporedbi sa bilo kojim koncem EUROPE ????
BiH bi najvise prosperirala na istoku Evrope jer ima i najvise potencijala da ovi dushmani u BiH nemaju pravo glasa. Znas na koje mislim. Btw, 95% industrije je unisteno cinom kojeg nam upravo susjedi priredise.
-
sudnjidan
Da nisi mozda zaboravio spomenuti jos neke koji imaju bh. pasose i zloupotrebljavaju ga, a odazivaju se na imena poput Handala, Mandala, Sandala, Abu ovaj, Abu onaj... Dosli su u reziji vladajuce stranke (10 najtezih godina) i nezakonito su upisani za jedan dan (!) svi u listu bh. drzavljana. Nesto nisam siguran da se zlocinci Karadzic, Mladic, Gotovina krecu sa bh. pasosima jer je za njima raspisana medjunarodna potjernica. A svako malo slusamo o bh. drzavljanima arapskog porijekla osumnjicenim za terorizam. Ima tu dosta islamofobije, ali ni nase maslo nije za Ramazana. Doduse, sa zemljama odakle su dosli mudzahedini jos nemamo sporazume o dvojnom drzavljanstvu.Panasonic wrote:Da, s obzirom sa kojim drzavama sve imamo zakon o dvojnom drzavljanstvu, nije ni cudno.Settler wrote:Da. Nismo dovoljno kulturni, dovoljno disciplinovani, dovoljno vrijedni,...Zadig wrote:Vrlo jednostavan odgovor....
nismo dovoljno dobri
Objedinili smo u nama sve one negativne osobine, koje čovjeka čine ovakvim kakvi smo mi u prosjeku danas.
Nesto razmisljam zasto nasi pasosi ne prosperiraju u svijetu, i zasto smo cesto podvrgnuti koje-kakvim kontrolama. Pa nije ni cudno, kad su i Karadzic, i Gotovina, i Lukic, i Tudjaman itd imali bh. pasose. A u Bijeljini su pronadjeni na stotine falsifikovanih dokumenata i pecata.
Zgodno, dodje Srbijanac u Bijeljinu kod drugog Srbina i uzme bh. drzavljanstvo i sa njim se identifikuje pri kradjama, pljackama, ubistvima, tako da ispadne na kraju da je Bosanac to uradio.,
Kada bi se ukinula dvojna drzavljanstva sa SiCG i HR, vecina ovih nasih Hrvata i Srba bi uzeli, vec pogadjate, hrvatska/srbijanska drzavljanstva i automatski prestanu biti bh. drzavljani. Logisno, zasto odustati od dodatnih 50.000km2 teritorije gdje mogu imati ista prava kao i u HR/SCiG...
-
Panasonic
Zaboravio sam na njih stvarno, treba ukinuti nase drzavljanstvo onima koji ga ne zasluzuju, tj. ljudima sto su ga nezakonito dobili, ljudima za kojima je raspisana potjernica, naravno i onima koji ga imaju a ne ponasaju se kao bh. drzavljani. (ne samo da se ne ponsaju, nego hajde pitaj neku Srdjanku tamo koja je njena drzava/domovina pa ces cuti sta ce ti reci...)sudnjidan wrote:Da nisi mozda zaboravio spomenuti jos neke koji imaju bh. pasose i zloupotrebljavaju ga, a odazivaju se na imena poput Handala, Mandala, Sandala, Abu ovaj, Abu onaj... Dosli su u reziji vladajuce stranke (10 najtezih godina) i nezakonito su upisani za jedan dan (!) svi u listu bh. drzavljana. Nesto nisam siguran da se zlocinci Karadzic, Mladic, Gotovina krecu sa bh. pasosima jer je za njima raspisana medjunarodna potjernica. A svako malo slusamo o bh. drzavljanima arapskog porijekla osumnjicenim za terorizam. Ima tu dosta islamofobije, ali ni nase maslo nije za Ramazana. Doduse, sa zemljama odakle su dosli mudzahedini jos nemamo sporazume o dvojnom drzavljanstvu.Panasonic wrote:Da, s obzirom sa kojim drzavama sve imamo zakon o dvojnom drzavljanstvu, nije ni cudno.Settler wrote: Da. Nismo dovoljno kulturni, dovoljno disciplinovani, dovoljno vrijedni,...
-
hananah
A bi Panasonicu bilo nesto da ne prokomentarise moj post
ja da kazem ptica leti on bi nasao nacin da me pokusa degradirati
i saznati da li ja radim ili ne
whahaha, ne zivim od nafake sigurno dragi Panasonic
ali uopceno, mnoga raja zive jer nema posla 
E vala si mi pravo sladak psicu moj vjerni pratioce
Imas kosku od mene za vjernost
E vala si mi pravo sladak psicu moj vjerni pratioce
Imas kosku od mene za vjernost
Last edited by hananah on 22/08/2005 01:17, edited 1 time in total.
- repeater
ovo nije negativna osobina, već dokaz da socijalizam u bosni "prosperira" na duhovnoj (cit: pape) a ne na materijalnoj razini.addem wrote:Ne volimo da radimo. prohodaj gradom radnim danom u 12 sati i vidjeces da jako puno ljudi kafu pije. Mi bosanci ne volimo previse da radimo.
a to, prijatelju moj, nije mala stvar.