Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

buhtelj

#1 Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo

Post by buhtelj »

Zanima me vase misljenje zasto na prostorima BiH vec stoljecima vlada siromastvo, nerazvijenost..... prakticno ne postaji ni znanost ni tehnologija.... razvoj je vec dulje vrijeme ispod svake razine....znaci nerazvijenost u usporedbi sa bilo kojim koncem EUROPE ????

Zelim samo objektivne uzroke i razloge zasto je BIH tradicionalno nerazvijena.... znaci ne ponovno onaj balkanski princip.....krivi su susjedi, SRBI, HRVATI, TURCI, SLOVENCI, AUSTRO-UGARSKA, JUGOSLAVIJA....
Zadig

Post by Zadig »

Vrlo jednostavan odgovor....

nismo dovoljno dobri
hananah

Post by hananah »

Ne, dobri smo mi Zadig, samo uvijek biramo na vlast one koji nisu dobri :(
Zadig

Post by Zadig »

na individualnom polju i nismo tako losi, sto pokazuju uspjesi nasih strucnjaka VAN BOSNE I HERCEGOVINE (cast izuzecima), ali nema dovoljno GRADJANSKE SVIJESTI, demokratske savjesti, ili tradicije politickog pluralizma...jednom rjecu, moze se reci da smo u nekim aspetkima PRIMITIVNI....
addem

Post by addem »

Ne volimo da radimo. prohodaj gradom radnim danom u 12 sati i vidjeces da jako puno ljudi kafu pije. Mi bosanci ne volimo previse da radimo. :sad:
Zadig

Post by Zadig »

addem wrote:Ne volimo da radimo. prohodaj gradom radnim danom u 12 sati i vidjeces da jako puno ljudi kafu pije. Mi bosanci ne volimo previse da radimo. :sad:
Ali kako onda na zapadu ti tvrdim da nasi ljudi kotiraju kao vrlo radno sposobni i vrijedni ljudi...
buhtelj

Post by buhtelj »

Moje misljenje je da je osnovni i najbitniji uzrok organizacija.....koja je definitvno najslabija tocka na BIH prostorima.....

To sto Zadig kaze da su Bosanci uspjesni vani je samo (bar mislim da je tako) znak da je potrebna samo dobra ORGANIZACIJA!!!....
gavrilo

Post by gavrilo »

odgovor na pitanje... --> idiotizam
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#9 Re: Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo

Post by pape »

buhtelj wrote:Zanima me vase misljenje zasto na prostorima BiH vec stoljecima vlada siromastvo, nerazvijenost..... prakticno ne postaji ni znanost ni tehnologija.... razvoj je vec dulje vrijeme ispod svake razine....znaci nerazvijenost u usporedbi sa bilo kojim koncem EUROPE ????
Ali, ..... zato smo bogati, .... duhom. :zzzz: :zzzz: :zzzz:
buhtelj

Post by buhtelj »

Pape molim bez off-topic komentara ....please pitanje je jasno definirano...:)
Settler

Post by Settler »

Zadig wrote:Vrlo jednostavan odgovor....

nismo dovoljno dobri
Da. Nismo dovoljno kulturni, dovoljno disciplinovani, dovoljno vrijedni,...
Objedinili smo u nama sve one negativne osobine, koje čovjeka čine ovakvim kakvi smo mi u prosjeku danas.
hananah

Post by hananah »

Ne volimo da radimo. prohodaj gradom radnim danom u 12 sati i vidjeces da jako puno ljudi kafu pije. Mi bosanci ne volimo previse da radimo.
Evo ti odgovora buhtelj, samo bih dodala da vlast ne voli da otvara radna mjesta, a nasem narodu, iliti nama dobro doslo jer ne volimo da radimo :(
Smijesno zvuci, ali ziva istina :(
nebi

Post by nebi »

Siromasni smo zato sto lijecnici previse uzimaju za lijecenje.
zlata

Post by zlata »

addem wrote:Ne volimo da radimo. prohodaj gradom radnim danom u 12 sati i vidjeces da jako puno ljudi kafu pije. Mi bosanci ne volimo previse da radimo. :sad:
Kud ce raditi kad nema posla.
Panasonic

#15 Re: Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo

Post by Panasonic »

buhtelj wrote:Zanima me vase misljenje zasto na prostorima BiH vec stoljecima vlada siromastvo, nerazvijenost..... prakticno ne postaji ni znanost ni tehnologija.... razvoj je vec dulje vrijeme ispod svake razine....znaci nerazvijenost u usporedbi sa bilo kojim koncem EUROPE ????

Zelim samo objektivne uzroke i razloge zasto je BIH tradicionalno nerazvijena.... znaci ne ponovno onaj balkanski princip.....krivi su susjedi, SRBI, HRVATI, TURCI, SLOVENCI, AUSTRO-UGARSKA, JUGOSLAVIJA....
Tradicionalno nerazvijena? Bosna je kanalizaciju imala prije Pariza i Londona, a tramvaje prije Beca.

BiH bi najvise prosperirala na istoku Evrope jer ima i najvise potencijala da ovi dushmani u BiH nemaju pravo glasa. Znas na koje mislim. Btw, 95% industrije je unisteno cinom kojeg nam upravo susjedi priredise.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

buhtelj wrote:Pape molim bez off-topic komentara ....please pitanje je jasno definirano...:)
:) Izvini, .... ponekad me "ponese" moje "bogatstvo duha". :oops:
Naravno, na jasno definirano pitanje, treba dati jasan odgovor. Eh, pa mislim da je uzrok naseg siromastva i opceg zaostatka za naprednim drzavama u nasem genetskom kodu.
Negdje se zametnula greska ... :zzzz: ... tako da su geni koji nas trebaju poticati na rad, red i disciplinu krivo poslozeni. Ta greska je poremetila nase mentalne sustave, napravila dar-mar u procjeni prioriteta i onda nastaje kaos. :-)
Tako je nama "sasvim normalno" da prvo popijemo pivkana, zamezimo burekom, onda .... ko fol nesto odradimo, pa se ponovo uz pivkana "divimo" djelu nasih ruku.
E, .... ne ide tako.
Panasonic

Post by Panasonic »

hananah wrote:
Ne volimo da radimo. prohodaj gradom radnim danom u 12 sati i vidjeces da jako puno ljudi kafu pije. Mi bosanci ne volimo previse da radimo.
Evo ti odgovora buhtelj, samo bih dodala da vlast ne voli da otvara radna mjesta, a nasem narodu, iliti nama dobro doslo jer ne volimo da radimo :(
Smijesno zvuci, ali ziva istina :(
Radne navike zavise od individue do individue, a tvoja teorija ( a i tog sto ga citiras) je veoma, veoma.... nepromisljena.

Ne govorite mi ne volimo da radimo, nego JA.
buhtelj

Post by buhtelj »

To sto mi se ne svidja, da jos uvjek je netko drugi kriv......molim malo razmislite..... prije nego sto napiste neki mozda malo emocionalni odgovor.... jer ako se rijesi uzrok problema....onda je rijesavnje posljedica ful lakse .. :)
Panasonic

Post by Panasonic »

Settler wrote:

nismo dovoljno dobri
Objedinili smo u nama sve one negativne osobine, koje čovjeka čine ovakvim kakvi smo mi u prosjeku danas.
Da, s obzirom sa kojim drzavama sve imamo zakon o dvojnom drzavljanstvu, nije ni cudno.

Nesto razmisljam zasto nasi pasosi ne prosperiraju u svijetu, i zasto smo cesto podvrgnuti koje-kakvim kontrolama. Pa nije ni cudno, kad su i Karadzic, i Gotovina, i Lukic, i Tudjaman itd imali bh. pasose. A u Bijeljini su pronadjeni na stotine falsifikovanih dokumenata i pecata.

Zgodno, dodje Srbijanac u Bijeljinu kod drugog Srbina i uzme bh. drzavljanstvo i sa njim se identifikuje pri kradjama, pljackama, ubistvima, tako da ispadne na kraju da je Bosanac to uradio.,
Nisu ni Hrvati nista bolji, primjer Gotovine i Tudjmana.

Kada bi se ukinula dvojna drzavljanstva sa SiCG i HR, vecina ovih nasih Hrvata i Srba bi uzeli, vec pogadjate, hrvatska/srbijanska drzavljanstva i automatski prestanu biti bh. drzavljani. Logisno, zasto odustati od dodatnih 50.000km2 teritorije gdje mogu imati ista prava kao i u HR/SCiG...
Panasonic

Post by Panasonic »

buhtelj wrote:To sto mi se ne svidja, da jos uvjek je netko drugi kriv......molim malo razmislite..... prije nego sto napiste neki mozda malo emocionalni odgovor.... jer ako se rijesi uzrok problema....onda je rijesavnje posljedica ful lakse .. :)
To se ni meni ne svidja, najvise bih volio da smo mi sami krivi, ali nismo.

Sta mozes.
zlata

#21 Re: Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo

Post by zlata »

Panasonic wrote:

Tradicionalno nerazvijena? Bosna je kanalizaciju imala prije Pariza i Londona, a tramvaje prije Beca.

BiH bi najvise prosperirala na istoku Evrope jer ima i najvise potencijala da ovi dushmani u BiH nemaju pravo glasa. Znas na koje mislim. Btw, 95% industrije je unisteno cinom kojeg nam upravo susjedi priredise.
Ja se samo mogu sloziti s'tobom. BiH je imala super perspektive 1990-e. Bilo je puno $$$$ kapitala za investicije. Skolstvo je bilo vrlo zadovoljavajuce. Industrijska oprema je bila posve OK. Infrastruktura takodjer. Narod pun optimizma i elana. Znaci...sve ono na cemu su Tito i komunisti radili 40 godina se bilo ostvarilo...i BiH je bila spremna za ozbiljne trke.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Panasonic wrote:
Settler wrote:

nismo dovoljno dobri
Da, s obzirom sa kojim drzavama sve imamo zakon o dvojnom drzavljanstvu, nije ni cudno.

Nesto razmisljam zasto nasi pasosi ne prosperiraju u svijetu, i zasto smo cesto podvrgnuti koje-kakvim kontrolama. Pa nije ni cudno, kad su i Karadzic, i Gotovina, i Lukic, i Tudjaman itd imali bh. pasose. A u Bijeljini su pronadjeni na stotine falsifikovanih dokumenata i pecata.

Zgodno, dodje Srbijanac u Bijeljinu kod drugog Srbina i uzme bh. drzavljanstvo i sa njim se identifikuje pri kradjama, pljackama, ubistvima, tako da ispadne na kraju da je Bosanac to uradio.,

Kada bi se ukinula dvojna drzavljanstva sa SiCG i HR, vecina ovih nasih Hrvata i Srba bi uzeli, vec pogadjate, hrvatska/srbijanska drzavljanstva i automatski prestanu biti bh. drzavljani. Logisno, zasto odustati od dodatnih 50.000km2 teritorije gdje mogu imati ista prava kao i u HR/SCiG...
Da nisi mozda zaboravio spomenuti jos neke koji imaju bh. pasose i zloupotrebljavaju ga, a odazivaju se na imena poput Handala, Mandala, Sandala, Abu ovaj, Abu onaj... Dosli su u reziji vladajuce stranke (10 najtezih godina) i nezakonito su upisani za jedan dan (!) svi u listu bh. drzavljana. Nesto nisam siguran da se zlocinci Karadzic, Mladic, Gotovina krecu sa bh. pasosima jer je za njima raspisana medjunarodna potjernica. A svako malo slusamo o bh. drzavljanima arapskog porijekla osumnjicenim za terorizam. Ima tu dosta islamofobije, ali ni nase maslo nije za Ramazana. Doduse, sa zemljama odakle su dosli mudzahedini jos nemamo sporazume o dvojnom drzavljanstvu.
Panasonic

Post by Panasonic »

sudnjidan wrote:
Panasonic wrote:
Settler wrote: Da. Nismo dovoljno kulturni, dovoljno disciplinovani, dovoljno vrijedni,...

Da nisi mozda zaboravio spomenuti jos neke koji imaju bh. pasose i zloupotrebljavaju ga, a odazivaju se na imena poput Handala, Mandala, Sandala, Abu ovaj, Abu onaj... Dosli su u reziji vladajuce stranke (10 najtezih godina) i nezakonito su upisani za jedan dan (!) svi u listu bh. drzavljana. Nesto nisam siguran da se zlocinci Karadzic, Mladic, Gotovina krecu sa bh. pasosima jer je za njima raspisana medjunarodna potjernica. A svako malo slusamo o bh. drzavljanima arapskog porijekla osumnjicenim za terorizam. Ima tu dosta islamofobije, ali ni nase maslo nije za Ramazana. Doduse, sa zemljama odakle su dosli mudzahedini jos nemamo sporazume o dvojnom drzavljanstvu.
Zaboravio sam na njih stvarno, treba ukinuti nase drzavljanstvo onima koji ga ne zasluzuju, tj. ljudima sto su ga nezakonito dobili, ljudima za kojima je raspisana potjernica, naravno i onima koji ga imaju a ne ponasaju se kao bh. drzavljani. (ne samo da se ne ponsaju, nego hajde pitaj neku Srdjanku tamo koja je njena drzava/domovina pa ces cuti sta ce ti reci...)
hananah

Post by hananah »

A bi Panasonicu bilo nesto da ne prokomentarise moj post :lol: :lol: :lol: :lol: ja da kazem ptica leti on bi nasao nacin da me pokusa degradirati :D i saznati da li ja radim ili ne :D whahaha, ne zivim od nafake sigurno dragi Panasonic :D ali uopceno, mnoga raja zive jer nema posla :(
E vala si mi pravo sladak psicu moj vjerni pratioce :D
Imas kosku od mene za vjernost :D
Last edited by hananah on 22/08/2005 01:17, edited 1 time in total.
repeater

Post by repeater »

ovo nije negativna osobina, već dokaz da socijalizam u bosni "prosperira" na duhovnoj (cit: pape) a ne na materijalnoj razini.
a to, prijatelju moj, nije mala stvar. 8-)
Post Reply