Zasto u BIH rano umiru ?
Moderator: anex
-
arslanbey
#1 Zasto u BIH rano umiru ?
Zasto u BIH muskarci tako rano umiru,,,50,60'? smrtovnice pune onih koji su umrli u tim godinama,,,,cini mi se najcesce u 60-im,vise nego u 70-im.Zasto je to tako?
-
jefferson
#2 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Jedno su smrtovnice koje ti vidis a drugo statistika.arslanbey wrote:Zasto u BIH muskarci tako rano umiru,,,50,60'? smrtovnice pune onih koji su umrli u tim godinama,,,,cini mi se najcesce u 60-im,vise nego u 70-im.Zasto je to tako?
- graue_maus
#3 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
posljedica dobrog socijalnog i zdravstvenog sistema u BiH........
- stakasa
#4 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Ja mislim da je najvise do nacina zivotagraue_maus wrote:posljedica dobrog socijalnog i zdravstvenog sistema u BiH........
- Zeljoooo
#5 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Rat dolazi na naplatu.
-
VjecitiStudent
#6 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Mense čini da je više razlog to što pola populacije puši, što muški nakon tridesete su svi nalik na međede, ... "u se, na se, poda se" je ideal lajfstajla.Zeljoooo wrote:Rat dolazi na naplatu.
- O'zone
- Globalni moderator
#7 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Slažem se.Zeljoooo wrote:Rat dolazi na naplatu.
Ti ljudi su većinom svoje najbolje godine proveli po rovovima. Stres,strah,adrenalin na kraju kad sve to popusti -kraj.
- dustaban
#8 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Kad vidite kakve su penzije, kakvi su staracki domovi, zdravstvo, socijala... to mu ga dodje kao velika prednost i olaksica!
-
kerima1
#9 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
I meni je ovo zapalo za oci kao i Arslanbey.Vec dugogodisnje slabo ekonomsko stanje u svakom obliku,bez besplatnog zdravstva za penzionere (lijekovi),tesko mirenje sa zivotom kakav je takav je vecini stvori teret koji neminovno za sobom vuce razne bolesti.sta ce jedan penzioner od 320 km kad mora izdvojiti najmanje 100 za lijekove!?
- stakasa
#10 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Mislim da su pusenje, alkohol i prejedanje vazniji parametrikerima1 wrote:I meni je ovo zapalo za oci kao i Arslanbey.Vec dugogodisnje slabo ekonomsko stanje u svakom obliku,bez besplatnog zdravstva za penzionere (lijekovi),tesko mirenje sa zivotom kakav je takav je vecini stvori teret koji neminovno za sobom vuce razne bolesti.sta ce jedan penzioner od 320 km kad mora izdvojiti najmanje 100 za lijekove!?
-
kerima1
#11 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
To troje navedenog ne uklapa se u standardne troskove kod nas.stakasa wrote:Mislim da su pusenje, alkohol i prejedanje vazniji parametrikerima1 wrote:I meni je ovo zapalo za oci kao i Arslanbey.Vec dugogodisnje slabo ekonomsko stanje u svakom obliku,bez besplatnog zdravstva za penzionere (lijekovi),tesko mirenje sa zivotom kakav je takav je vecini stvori teret koji neminovno za sobom vuce razne bolesti.sta ce jedan penzioner od 320 km kad mora izdvojiti najmanje 100 za lijekove!?
- stakasa
#12 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Hoces da kazes da vecina odraslog stanovnistva ne pusi, ne prejeda se bjelim hljebom, ima redovne fizicke aktivnosti...kerima1 wrote:To troje navedenog ne uklapa se u standardne troskove kod nas.stakasa wrote:Mislim da su pusenje, alkohol i prejedanje vazniji parametrikerima1 wrote:I meni je ovo zapalo za oci kao i Arslanbey.Vec dugogodisnje slabo ekonomsko stanje u svakom obliku,bez besplatnog zdravstva za penzionere (lijekovi),tesko mirenje sa zivotom kakav je takav je vecini stvori teret koji neminovno za sobom vuce razne bolesti.sta ce jedan penzioner od 320 km kad mora izdvojiti najmanje 100 za lijekove!?
- Kinesko prkno
#13 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Ja to nisam ni primijetio dok nisam otisao u Svedsku, izdaleka vidis djevojka trci,pridjes blize oko 70 godina ima,isli na fudbal u halu,dvojica po 60 godina,spage prave dok se zagrijavaju 
-
kerima1
#14 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
To stoji,ja sam mislila da mislis na rastrosan zivot:)Hoces da kazes da vecina odraslog stanovnistva ne pusi, ne prejeda se bjelim hljebom, ima redovne fizicke aktivnosti...
-
arslanbey
#15 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Skroz razlicit nacin zivota,u Svedskoj je 60 godina kao 45 godina u Bosni,a u Bosni 60 je 70 u SvedskojKinesko prkno wrote:Ja to nisam ni primijetio dok nisam otisao u Svedsku, izdaleka vidis djevojka trci,pridjes blize oko 70 godina ima,isli na fudbal u halu,dvojica po 60 godina,spage prave dok se zagrijavaju
U Bosni zena od 45 propala kao Grcka
- Queen_of_hearts
#16 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Stil zivota
Ishrana
Fizicka (ne)aktivnost
Stres,stres,stres,stres
Cest osjecaj beznadja
A izgledaju starije nesumnjivo.Opet fizicka neaktivnost,nebriga o tijelu i kozi ,los zubni karton,pusenje...........
Ishrana
Fizicka (ne)aktivnost
Stres,stres,stres,stres
Cest osjecaj beznadja
A izgledaju starije nesumnjivo.Opet fizicka neaktivnost,nebriga o tijelu i kozi ,los zubni karton,pusenje...........
- Streptokok
#17 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
rat svakako utice, ali mislim da su glavni faktori nezdrav život i nakon rata. Ekstremna fizička neaktivnost, pušenje, nezdrava hrana (bijeli hljeb, šećer...), stres...
U evropskim zemljama je normalno vidjeti covjeka od 60 goodina u teretani, ili zenu na biciklu, da planinare.... Dok kod nas i mlađi su rijetkost.
U evropskim zemljama je normalno vidjeti covjeka od 60 goodina u teretani, ili zenu na biciklu, da planinare.... Dok kod nas i mlađi su rijetkost.
-
arslanbey
#18 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
To ti kazem,posebno zene na zapadu drze do sebe....nase zene drze do sebe u vrh do 45-e godine,,onda propadaju,i jos ih to i ne zanima "vec ostarila sam sta me briga"Streptokok wrote:rat svakako utice, ali mislim da su glavni faktori nezdrav život i nakon rata. Ekstremna fizička neaktivnost, pušenje, nezdrava hrana (bijeli hljeb, šećer...), stres...
- Streptokok
#19 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
nije samo žene, nego i muški. Ali i kultura je drugačija, pristup životu. Ovdje se bicikliste doživljava kao zadnju sirotinju, dok je to tamo normala. Profesor koledža na posao dolazi biciklom. Haj ga ovdje nađi. Jednostavno na višem su nivou razvoja. Pušačima se ne dozvoljava da ugrožavaju nepušače.....
Dok naši ljudi vole da leže, odaju se hedonizmu i u tome idu u krajnost. A ležanje je po meni glavni uzrok većine bolesti.
Dok naši ljudi vole da leže, odaju se hedonizmu i u tome idu u krajnost. A ležanje je po meni glavni uzrok većine bolesti.
-
partibrejker
#20 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Na zapadu čitav sistem funkcioniše ko švicarski sat. A u našem satu se polome zupčanici koji pokušaju da se okreću.
Omladina im na praksi, sa 14-15 godina, zarađuje ko naš profesor ili ljekar, a sve mu u kući besplatno. Putuju po svijetu, kad se vrate sa godišnjeg ili raspusta, opet upadaju u sistem koji ne trpi mnogo odstupanja. Kod nas omladina nema te mogućnosti, pa to ''nadoknadi'' brzim i nezdravim načinom života, na koji se lako navikne.
Još gore je sa odraslima u BiH.
A nije im zamjerit, sobzirom kroz šta su prošli i prolaze. Kome je do teretane kad se polomi kod privatnika za 500 KM?
Omladina im na praksi, sa 14-15 godina, zarađuje ko naš profesor ili ljekar, a sve mu u kući besplatno. Putuju po svijetu, kad se vrate sa godišnjeg ili raspusta, opet upadaju u sistem koji ne trpi mnogo odstupanja. Kod nas omladina nema te mogućnosti, pa to ''nadoknadi'' brzim i nezdravim načinom života, na koji se lako navikne.
Još gore je sa odraslima u BiH.
A nije im zamjerit, sobzirom kroz šta su prošli i prolaze. Kome je do teretane kad se polomi kod privatnika za 500 KM?
- Streptokok
#21 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
takvima i ne treba teretana, takvima i ne fali fizike. Ja poznajem masu ljudi koji po citav dan sjede u kancelariji i na pamet im ne pada da navece podignu koju kilu.
-
arslanbey
#22 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Mi smo generalno gledajuci 50 godina iza zapada,ovakav je zapad bio prije 50 godina,i za 50 cemo mi biti gdje je zapad sadaStreptokok wrote:takvima i ne treba teretana, takvima i ne fali fizike. Ja poznajem masu ljudi koji po citav dan sjede u kancelariji i na pamet im ne pada da navece podignu koju kilu.
-
arslanbey
#23 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Mi smo generalno gledajuci 50 godina iza zapada,ovakav je zapad bio prije 50 godina,i za 50 cemo mi biti gdje je zapad sadaStreptokok wrote:takvima i ne treba teretana, takvima i ne fali fizike. Ja poznajem masu ljudi koji po citav dan sjede u kancelariji i na pamet im ne pada da navece podignu koju kilu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#24 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Pratim te stvari...rekao BiH na deset mladih muškaraca 35-65 umre jedna mladja žena
Samo u mom naselju sam vidio u proteklih godinu taj omjer...
Bio je jedan stogodišnjak...i nekoliko zena 80-90
-
arslanbey
#25 Re: Zasto u BIH rano umiru ?
Mislim da kad muskaraca rizik se znatno povecava nakon 55 godine,previse ih znam nazalost koji su napustili ovaj svijet prije 70-eBlack swan wrote:Pratim te stvari...rekao BiH na deset mladih muškaraca 35-65 umre jedna mladja žena