Zasto u BIH rano umiru ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

arslanbey

#1 Zasto u BIH rano umiru ?

Post by arslanbey »

Zasto u BIH muskarci tako rano umiru,,,50,60'? smrtovnice pune onih koji su umrli u tim godinama,,,,cini mi se najcesce u 60-im,vise nego u 70-im.Zasto je to tako?
jefferson

#2 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by jefferson »

arslanbey wrote:Zasto u BIH muskarci tako rano umiru,,,50,60'? smrtovnice pune onih koji su umrli u tim godinama,,,,cini mi se najcesce u 60-im,vise nego u 70-im.Zasto je to tako?
Jedno su smrtovnice koje ti vidis a drugo statistika.
graue_maus

#3 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by graue_maus »

posljedica dobrog socijalnog i zdravstvenog sistema u BiH........
stakasa

#4 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by stakasa »

graue_maus wrote:posljedica dobrog socijalnog i zdravstvenog sistema u BiH........
Ja mislim da je najvise do nacina zivota
Zeljoooo

#5 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by Zeljoooo »

Rat dolazi na naplatu.
VjecitiStudent

#6 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by VjecitiStudent »

Zeljoooo wrote:Rat dolazi na naplatu.
Mense čini da je više razlog to što pola populacije puši, što muški nakon tridesete su svi nalik na međede, ... "u se, na se, poda se" je ideal lajfstajla.
O'zone
Globalni moderator

#7 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by O'zone »

Zeljoooo wrote:Rat dolazi na naplatu.
Slažem se.

Ti ljudi su većinom svoje najbolje godine proveli po rovovima. Stres,strah,adrenalin na kraju kad sve to popusti -kraj.
dustaban

#8 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by dustaban »

Kad vidite kakve su penzije, kakvi su staracki domovi, zdravstvo, socijala... to mu ga dodje kao velika prednost i olaksica!
kerima1

#9 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by kerima1 »

I meni je ovo zapalo za oci kao i Arslanbey.Vec dugogodisnje slabo ekonomsko stanje u svakom obliku,bez besplatnog zdravstva za penzionere (lijekovi),tesko mirenje sa zivotom kakav je takav je vecini stvori teret koji neminovno za sobom vuce razne bolesti.sta ce jedan penzioner od 320 km kad mora izdvojiti najmanje 100 za lijekove!?
stakasa

#10 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by stakasa »

kerima1 wrote:I meni je ovo zapalo za oci kao i Arslanbey.Vec dugogodisnje slabo ekonomsko stanje u svakom obliku,bez besplatnog zdravstva za penzionere (lijekovi),tesko mirenje sa zivotom kakav je takav je vecini stvori teret koji neminovno za sobom vuce razne bolesti.sta ce jedan penzioner od 320 km kad mora izdvojiti najmanje 100 za lijekove!?
Mislim da su pusenje, alkohol i prejedanje vazniji parametri
kerima1

#11 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by kerima1 »

stakasa wrote:
kerima1 wrote:I meni je ovo zapalo za oci kao i Arslanbey.Vec dugogodisnje slabo ekonomsko stanje u svakom obliku,bez besplatnog zdravstva za penzionere (lijekovi),tesko mirenje sa zivotom kakav je takav je vecini stvori teret koji neminovno za sobom vuce razne bolesti.sta ce jedan penzioner od 320 km kad mora izdvojiti najmanje 100 za lijekove!?
To troje navedenog ne uklapa se u standardne troskove kod nas.
stakasa

#12 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by stakasa »

kerima1 wrote:
stakasa wrote:
To troje navedenog ne uklapa se u standardne troskove kod nas.
Hoces da kazes da vecina odraslog stanovnistva ne pusi, ne prejeda se bjelim hljebom, ima redovne fizicke aktivnosti...
Kinesko prkno

#13 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by Kinesko prkno »

Ja to nisam ni primijetio dok nisam otisao u Svedsku, izdaleka vidis djevojka trci,pridjes blize oko 70 godina ima,isli na fudbal u halu,dvojica po 60 godina,spage prave dok se zagrijavaju :-)
kerima1

#14 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by kerima1 »

Hoces da kazes da vecina odraslog stanovnistva ne pusi, ne prejeda se bjelim hljebom, ima redovne fizicke aktivnosti...
To stoji,ja sam mislila da mislis na rastrosan zivot:)
arslanbey

#15 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by arslanbey »

Kinesko prkno wrote:Ja to nisam ni primijetio dok nisam otisao u Svedsku, izdaleka vidis djevojka trci,pridjes blize oko 70 godina ima,isli na fudbal u halu,dvojica po 60 godina,spage prave dok se zagrijavaju :-)
Skroz razlicit nacin zivota,u Svedskoj je 60 godina kao 45 godina u Bosni,a u Bosni 60 je 70 u Svedskoj

U Bosni zena od 45 propala kao Grcka :D majke mi svedjanke od 60 godina bolje izlgedaju od nasih 45-godisnjakinja
Queen_of_hearts

#16 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by Queen_of_hearts »

Stil zivota
Ishrana
Fizicka (ne)aktivnost
Stres,stres,stres,stres
Cest osjecaj beznadja

A izgledaju starije nesumnjivo.Opet fizicka neaktivnost,nebriga o tijelu i kozi ,los zubni karton,pusenje...........
Streptokok

#17 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by Streptokok »

rat svakako utice, ali mislim da su glavni faktori nezdrav život i nakon rata. Ekstremna fizička neaktivnost, pušenje, nezdrava hrana (bijeli hljeb, šećer...), stres...
U evropskim zemljama je normalno vidjeti covjeka od 60 goodina u teretani, ili zenu na biciklu, da planinare.... Dok kod nas i mlađi su rijetkost.
arslanbey

#18 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by arslanbey »

Streptokok wrote:rat svakako utice, ali mislim da su glavni faktori nezdrav život i nakon rata. Ekstremna fizička neaktivnost, pušenje, nezdrava hrana (bijeli hljeb, šećer...), stres...
U evropskim zemljama je normalno vidjeti covjeka od 60 goodina u teretani, ili zenu na biciklu, da planinare.... Dok kod nas i mlađi su rijetkost.
To ti kazem,posebno zene na zapadu drze do sebe....nase zene drze do sebe u vrh do 45-e godine,,onda propadaju,i jos ih to i ne zanima "vec ostarila sam sta me briga"
Streptokok

#19 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by Streptokok »

nije samo žene, nego i muški. Ali i kultura je drugačija, pristup životu. Ovdje se bicikliste doživljava kao zadnju sirotinju, dok je to tamo normala. Profesor koledža na posao dolazi biciklom. Haj ga ovdje nađi. Jednostavno na višem su nivou razvoja. Pušačima se ne dozvoljava da ugrožavaju nepušače.....

Dok naši ljudi vole da leže, odaju se hedonizmu i u tome idu u krajnost. A ležanje je po meni glavni uzrok većine bolesti.
partibrejker

#20 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by partibrejker »

Na zapadu čitav sistem funkcioniše ko švicarski sat. A u našem satu se polome zupčanici koji pokušaju da se okreću.
Omladina im na praksi, sa 14-15 godina, zarađuje ko naš profesor ili ljekar, a sve mu u kući besplatno. Putuju po svijetu, kad se vrate sa godišnjeg ili raspusta, opet upadaju u sistem koji ne trpi mnogo odstupanja. Kod nas omladina nema te mogućnosti, pa to ''nadoknadi'' brzim i nezdravim načinom života, na koji se lako navikne.
Još gore je sa odraslima u BiH.
A nije im zamjerit, sobzirom kroz šta su prošli i prolaze. Kome je do teretane kad se polomi kod privatnika za 500 KM?
Streptokok

#21 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by Streptokok »

takvima i ne treba teretana, takvima i ne fali fizike. Ja poznajem masu ljudi koji po citav dan sjede u kancelariji i na pamet im ne pada da navece podignu koju kilu.
arslanbey

#22 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by arslanbey »

Streptokok wrote:takvima i ne treba teretana, takvima i ne fali fizike. Ja poznajem masu ljudi koji po citav dan sjede u kancelariji i na pamet im ne pada da navece podignu koju kilu.
Mi smo generalno gledajuci 50 godina iza zapada,ovakav je zapad bio prije 50 godina,i za 50 cemo mi biti gdje je zapad sada
arslanbey

#23 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by arslanbey »

Streptokok wrote:takvima i ne treba teretana, takvima i ne fali fizike. Ja poznajem masu ljudi koji po citav dan sjede u kancelariji i na pamet im ne pada da navece podignu koju kilu.
Mi smo generalno gledajuci 50 godina iza zapada,ovakav je zapad bio prije 50 godina,i za 50 cemo mi biti gdje je zapad sada
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#24 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by Truba »

Pratim te stvari...rekao BiH na deset mladih muškaraca 35-65 umre jedna mladja žena
Samo u mom naselju sam vidio u proteklih godinu taj omjer...

Bio je jedan stogodišnjak...i nekoliko zena 80-90
arslanbey

#25 Re: Zasto u BIH rano umiru ?

Post by arslanbey »

Black swan wrote:Pratim te stvari...rekao BiH na deset mladih muškaraca 35-65 umre jedna mladja žena
Samo u mom naselju sam vidio u proteklih godinu taj omjer...

Bio je jedan stogodišnjak...i nekoliko zena 80-90
Mislim da kad muskaraca rizik se znatno povecava nakon 55 godine,previse ih znam nazalost koji su napustili ovaj svijet prije 70-e
Post Reply