Zreo si za liječenje.sve ce doci na svoje wrote:Tokom rata 92-95 za sta se borio srpski narod (cast izuzetcima).
Borio se protiv bosne i bosnjastva.
Hrvati isto tako (cast izuzetcima) borili se protiv Bosne i bosnjastva.
To je odgovor .
Danas je odnos snaga takav da ovi gore pomenuti, moraju zivjeti i postovati BIH kao drzavu.
Dvije su opcije:
1. da ce svakim danom biti sve manje zaludenih velikim srbijama i velikim hrvatskama i da ce BIH vratiti se onoj tradiciji,zajednickog zivota i postati normalna drzava.
2. Ili ce i ovo malo postenih srba i hrvata preci na politiku i stranu neprijatelja BIH sto ce izazvati novi rat mnogo gori od proslog.
BIH ceka rasplet u SCG.
Nezavisno kosovo novi rat u BIH.
Kosovo u sastavu SCG jaka BIH i poraz djeljitelja iste.
U roku 6 mjeseci znace se sudbina BIH odnosno rata i mira.
Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zazivjeti
-
Bosanac_HR
-
buhtelj
sve ce doci na svoje wrote:Tokom rata 92-95 za sta se borio srpski narod (cast izuzetcima).
To je odgovor .
Danas je odnos snaga takav da ovi gore pomenuti, moraju zivjeti i postovati BIH kao drzavu.
Dvije su opcije:
1. da ce svakim danom biti sve manje zaludenih velikim srbijama i velikim hrvatskama i da ce BIH vratiti se onoj tradiciji,zajednickog zivota i postati normalna drzava.
2. Ili ce i ovo malo postenih srba i hrvata preci na politiku i stranu neprijatelja BIH sto ce izazvati novi rat mnogo gori od proslog.
BIH ceka rasplet u SCG.
Rat....tezko....mozda je to trenutacno jedini izlaz iz bezizlazne situacije....ali razmisli tko ce se boriti.....Rat bi bio dobar razlog da i jos malo mladih koji su ostali u BIH spizdeeeeee vec jednom iz toga PAKLAAAAAAAAAAAA....
-
Nesferatu
Cuj nezavisno Kosovo novi rat u BiH.BIH ceka rasplet u SCG.
Hoce, ko sto se ce zaratiti u BiH ukoliko Kurdistan dobije nezavisnost.
-
radiogaga33
#54 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
Slazem se potpuno, za takvu Bosnu se nije niko borio...car-x wrote: ovo je ziva istina..
prvo vece u vojsci, stojim ispred komandira mog voda, on uzima moje licne podatke i ja zraknem u onaj karton vidim pise bosnjak..
reko, gospodine natporucnice, jel mi mozete reci ko je udario taj stembilj gdje pise bosnjak..
veli on, pa xxxxx, otac ti se zove xxxxxx, mati xxxxxx sta si nego bosnjak..
ma reko ne radi se o tome ko mi je otac i ko mati, nego kako je uopste doslo do toga da neko umjesto mene odluci sta sam ja.. drzi ne daj, uglavnom, na kraju je prekrizio ono gdje pise bosnjak i na moje insistiranje napiso nacionalnost: bosna i hercegovina, jer on opet nije htio da upise bosanac, veli nema toga..
eto.. za taku bosnu se ni ja a ni bilo ko drugi nije borio..
Kad se onda nije niko za takvu Bosnu borio, kako ce onda biti takva
-
sve ce doci na svoje
Bosanac_HR wrote:Zreo si za liječenje.sve ce doci na svoje wrote:Tokom rata 92-95 za sta se borio srpski narod (cast izuzetcima).
To je odgovor .
Dvije su opcije:
BIH ceka rasplet u SCG.
A ti za otreznjenje.
-
gavrilo
zar ti nisi iz sandzakajoker wrote:Pa mi danas u Bosni imamo Srbe i Hrvate kao da su oni ili njihovi bliski predaci rodjeni u drzavama iz naseg okruzenja, a ne ustvari u Bosni (Bosnjaci su u Bosni historijki termin koji je oznacavao one koji su rodjeni u Bosni bez obzira na vjersku pripadnost)..
- Soul_Sista
...bit ce ako budemo hjteli da bude
..ovo bijase mudro od jedne male bosancice
..ovo bijase mudro od jedne male bosancice
-
Ze Dijaspora
@ Proljece je ljepo
Volio bih kad bi se mogo slozit sa tobom al nemogu. Prosto jer svi znamo sta su cete radile i htjele veliku srbiju, a i uje nisu mirovale i htjeli su veliku hrvatsku. E sad muslimani ko jedini bili za BIH. Ma daj se saberi. Odakle i zasto onda mudjahedini, muslimanske brigade i ostala sranja.
Treba da ti bude jasno da bi sve tri strane da su mogle, ostvarile bi svoj cilj. Danas ako bolje pogledas skoro da su uspjele. NAZALOST. Sve vise je jednonacionalnih gradova, a sela da ne pominjem. Kazem Nazalost. Nemoj mislit da izjednacavam zlocine. Svi nek odgovaraju za svoje al trebas da svatis da ih je bilo na sve strane. NAZALOST. Danas je zalosno da postajemo gluplji i nevidimo sta su nam ucinili ti nacionalisti i sta nam jos cine. Nema ti ba napretka u Bosni dok god su ti oni na vlasti i dok se vjerski poglavari pitaju. Dje ba moze vjera i politika. To se u normalnoj drzavi odavno razdvojilo. Samo kod nas se ljudi mjere po bojama a ne po vrijednostima.
Pa ti vidi i kontaj dali su to neke propagande il mozda realnost.
Pozdrav.
Volio bih kad bi se mogo slozit sa tobom al nemogu. Prosto jer svi znamo sta su cete radile i htjele veliku srbiju, a i uje nisu mirovale i htjeli su veliku hrvatsku. E sad muslimani ko jedini bili za BIH. Ma daj se saberi. Odakle i zasto onda mudjahedini, muslimanske brigade i ostala sranja.
Treba da ti bude jasno da bi sve tri strane da su mogle, ostvarile bi svoj cilj. Danas ako bolje pogledas skoro da su uspjele. NAZALOST. Sve vise je jednonacionalnih gradova, a sela da ne pominjem. Kazem Nazalost. Nemoj mislit da izjednacavam zlocine. Svi nek odgovaraju za svoje al trebas da svatis da ih je bilo na sve strane. NAZALOST. Danas je zalosno da postajemo gluplji i nevidimo sta su nam ucinili ti nacionalisti i sta nam jos cine. Nema ti ba napretka u Bosni dok god su ti oni na vlasti i dok se vjerski poglavari pitaju. Dje ba moze vjera i politika. To se u normalnoj drzavi odavno razdvojilo. Samo kod nas se ljudi mjere po bojama a ne po vrijednostima.
Pozdrav.
- upala
ovo mi se svidzaaaaaaaaProljece je lijepo wrote:@ Smrt fasizmu
Hej druze, danas je 2005, probudi se!!Nismo vise u 1950'!!
Nismo vise u fasistickom/totalitarnom rezimu komunizma, nema vise svemoguceg CK!Danas mislimo svoim glavama, a ne komunjarskim, CK-ovskim!!
Savjetujem ti da stavis glavu u lonac ledene vode, jer tvoj mozak jos uvjek nerazumije neke stvari, mora da je trokiro pa se zagrijala glavica!!![]()
![]()
A sto se tice Alije, naravno da je bio zlocinac, zato ga je cijeli svijet pohvalio i odao mu priznanje, pocevsi od Klintona, Sredera, Mazovjetskog, Levija. Zato mu je napravljena najveca dzenaza u historiji Bosne i Bosanskog naroda, zato mu je na dzenazu doslo vise od sto pedeset hiljada ljudi, ZATO BOSNA NA TVOJU ZALOST JOS UVJEK POSTOI!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
SMRT FASIZMU A BOGA MI I KOMUNIZMU
-
Proljece je lijepo
Slusaj dijasporas;Ze Dijaspora wrote:@ Proljece je ljepo
Pozdrav.
Kazes da nije tacno da su samo Muslimani htjeli BiH cjelovitu, pa ako to nije tacno zasto se nasa armija zvala "Armina BIH", zasto se svaki nas goloruki borac sa puskicom u ruci i patikicama na nogama deklarisao kao bosanski vojnik koi se bori za nasu prelijepu domovinu BiH, zasto je Alija uvjek govorio o Bosni kao multietnickoj drzavi i zalagao se za njen opstanak uu prijeratnim ggranicama.
Ako je jasno ko je na kog izvsio agresiju onda je vise nego jasno ko se za sta borio. Srbi su se borili za Veliku srbiju, Hrvati za Veliku banovinu. Mi muslimani smo se borili za cjelovitu multietnicku nedjeljivu BiH, jednostavno zato jer nemamo rezervne drzave i jer je ovo nasa domovina.
Ako kazes da je bila u planu Muslimanska drzava, nijeceg agresiju. To su historiske nepobitne cinjenice!
sto se tice mudzhedina, sam Alija je kazao da su nam donijeli samo lose a nista dobro, a ionako 200 mudzhedina zaista nemaju snagu napraviti neku Muslimansku drzavu!!
Nedaj da te varju, jer bila bi zaista steta ako povjerujes da su svi bili isti, jer se zna, ma kakva god ona bila, SDA se u ratu borila za BiH. SDA sada nije bitna, govorim o ratnom stanju!!
Mani se neprijateljskih laznih fraza i prica za malu djecu/
Nismo imali oruzja da se branimo, odkuda nam onda da stvaramo neku Muslimansku drzavu??
-
zlata
Logicno...bi trebalo biti tako. Samo ja sam vrlo cinicna. Islamofobija, anti-islamizam...racizam i sovnizam protiv muslimana i bilo kojeg oblika Islama...ce jos dugo...opterecivati i Srbe i Hrvate...neovisno od privrednog i politickog uspjeha BiH.danas wrote:onda je samo jedan zakljucak -- svi ce se identificirati kao bosanci kada im u bosni bude dobro..zlata wrote: Kako mozes ziv'ti stoljecima u okviru jedne drzave...sudjelovati skoro ravnopravno u vecini njezinih institucija...i ne identificirati se s'njom? Njima je bilo dobro. Za njih...biti Osmanlija je bilo isto...k'o prije 20-ak godina...biti Jugoslaven.
Jednostavno, prosto...imaju jedan arsin za svoje kriscanske okupatore, cak i fasiste i njihove kolaboratore...a drugi za muslimane okupatore...i njihove konvertite. Razmisli dobro...da je Crna Gora traz'la nezavisnost 1992-e...je'l'mislis da bi ih Srbi tako bezokrutno napali...k'o sto su Bosnu? Sumnjam!
Madjari i Mlecani su se stoljecima izivljavali na Hrvatima...al'to se i danas-dan ne "pise"...jer Hrvatska je "brana krscanstva"...pa im ("braci" kriscanima) sve zlocine gledaju kroz prste! Samo su Turci zlocinci....i mi njihovi konvertiti...jedini "izdajnici". Hrvatska je skoro "nestala" pod Madjarima i prije dolazka Turaka...al'opet "za sve su krivi Turci, age i begovi, muslimani"...a nisu krivi ni oni najvazniji hrvatski plemici koji su se iz interesa pomadjar'li!
Najvaznije je da su oni sad dio "kriscanske civilizacije". Je'l'se nije falio Tudjman..."Dozvol'te meni da ja europiziram bosanske muslimane." Valjda nam fale...lektire "zagorske civilizacije"...u ketenovim gacama...uz pecene guske...mlince...i ustipke od heljinog brasna...inace ne meremo u Jevropu...bez njegovog "civilizacijskog tecaja"!
- Fair Life
Proljece je lijepo wrote:Slusaj dijasporas;
Kazes da nije tacno da su samo Muslimani htjeli BiH cjelovitu, pa ako to nije tacno zasto se nasa armija zvala "Armina BIH", zasto se svaki nas goloruki borac sa puskicom u ruci i patikicama na nogama deklarisao kao bosanski vojnik koi se bori za nasu prelijepu domovinu BiH, zasto je Alija uvjek govorio o Bosni kao multietnickoj drzavi i zalagao se za njen opstanak uu prijeratnim ggranicama.
(...)

Tekbiiiiiiiiiiiiir !!

"Mi smo vojska Allahova
za Islam se borimo
dati zivot za slobodu
nikog se ne bojimo.
Borimo se sve do zadnjeg
smrti se ne bojimo
ako treba zivot dati
za sehadet poginuti
smrti se ne bojimo.
Kada krenemo u borbu
tevekkulom se branimo
svud tekbire mi ucimo
od Njeg pomoc trazimo.
Poginut cista srca
bez grijeha jednoga
to je zelja mudzahida
vojnik Allahova.
Volim te, Sandzaku nas
domovina jedina.
Mi cemo te odbraniti
od dusmana tvojega.
Mi svog Rabba volimo
od njeg snagu molimo
krenimo na dusmane
uzviknimo Allahu ekber!"
-
dariosa
greska, ta diferencijacija se pojavljuje krajem 19. stoljeca do kada smo svi bili bosnjani ili bosanci kako vec hoces.Bosanac_HR wrote:Zašto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada neće zaživjeti?
Zato što u Bosni još od početka 16. stoljeća postoji prepoznatljiva diferencijacija u znaku trojnoga sastava na vjersko-narodnosnoj osnovi.
-
joker
Bosanac HR, mislim da si dobronamjeran ali nisi shvatio poentu.
Prije 1878. g u Bosni nije bilo ni Srba ni Hrvata, vec su svi bili Bosnjaci (muslimanske, pravoslavne, katolicke vjeroispovjesti). To je istorijska cinjenica, procitaj o fra Ivanu Frani Jukicu (pseudonim Slavoljub Bosnjak 1818-1857) i inim "hrvatima" tog doba koji su se deklarisali kao Bosnjaci. Kad za sebe kazes da si Hrvat ili Srbin nesvjesno tvrdis da su tvoji preci doselili u Bosnu iz susjednih nam drzava, jer Bosna nikad nije bila ni Srbija ni Hrvatska pa da bi Srbi i Hrvati bili domicilni ovdje. Ta imena su ovdje prisutna zadnjih cca 130 godina i nastala su kao konstrukcija nasih susjeda u nastojanjima da ostvare svoje veliodrzavne ideje.
Bosnjaci je naziv nacionalnosti koja je bila u Bosni za vrijeme Turaka, a prije njih naziv naseg naroda je bio Bosnjani (cuo si za "dobre Bosnjane"?).
A da drzava nije skrojena po mjeri "nasih" S i H to je jasno cim rade protiv nje. E sad je pitanje da li je pogresna drzava ili mjera? Zbog tih "mjera" je ubijeno na desetine hiljada ljudi (mahom Bosnjaka) u raznim genocidnim akcijama, logorima i sl. Hvala Bogu pa nije skrojena po tim mjerama.
Prije 1878. g u Bosni nije bilo ni Srba ni Hrvata, vec su svi bili Bosnjaci (muslimanske, pravoslavne, katolicke vjeroispovjesti). To je istorijska cinjenica, procitaj o fra Ivanu Frani Jukicu (pseudonim Slavoljub Bosnjak 1818-1857) i inim "hrvatima" tog doba koji su se deklarisali kao Bosnjaci. Kad za sebe kazes da si Hrvat ili Srbin nesvjesno tvrdis da su tvoji preci doselili u Bosnu iz susjednih nam drzava, jer Bosna nikad nije bila ni Srbija ni Hrvatska pa da bi Srbi i Hrvati bili domicilni ovdje. Ta imena su ovdje prisutna zadnjih cca 130 godina i nastala su kao konstrukcija nasih susjeda u nastojanjima da ostvare svoje veliodrzavne ideje.
Bosnjaci je naziv nacionalnosti koja je bila u Bosni za vrijeme Turaka, a prije njih naziv naseg naroda je bio Bosnjani (cuo si za "dobre Bosnjane"?).
A da drzava nije skrojena po mjeri "nasih" S i H to je jasno cim rade protiv nje. E sad je pitanje da li je pogresna drzava ili mjera? Zbog tih "mjera" je ubijeno na desetine hiljada ljudi (mahom Bosnjaka) u raznim genocidnim akcijama, logorima i sl. Hvala Bogu pa nije skrojena po tim mjerama.
Last edited by joker on 28/09/2005 09:23, edited 1 time in total.
-
_BosanaC
Teorija BOSANSTVA ce zazivjeti kada:
- OSTALIM dopizdi da budu ostali
- Bosnjaci, Srbi i Hrvati shvate da su prije svega Bosanci
- Nestane licemjerja i tvrdnji kako su upravo "oni drugi" protiv Bosanstva
- Kada narod bude dovoljno pismen pa pored, na volju mu ubacenog "h" u rijeci doda i ono "j", barem tamo gdje mu je mjesto
- OSTALI predju sa rijeci na djela.
A do tada, nek' nam je Hapa svima na pomoci, nama ni hepek ne bi bio dosta...
- OSTALIM dopizdi da budu ostali
- Bosnjaci, Srbi i Hrvati shvate da su prije svega Bosanci
- Nestane licemjerja i tvrdnji kako su upravo "oni drugi" protiv Bosanstva
- Kada narod bude dovoljno pismen pa pored, na volju mu ubacenog "h" u rijeci doda i ono "j", barem tamo gdje mu je mjesto
- OSTALI predju sa rijeci na djela.
A do tada, nek' nam je Hapa svima na pomoci, nama ni hepek ne bi bio dosta...
-
zico
Ajde najprije pitanje:
Bosanac HR, mislim da si dobronamjeran ali nisi shvatio poentu.
Prije 1878. g u Bosni nije bilo ni Srba ni Hrvata, vec su svi bili Bosnjaci (muslimanske, pravoslavne, katolicke vjeroispovjesti). To je istorijska cinjenica, procitaj o fra Petru Jukicu i inim "hrvatima" tog doba koji su se deklarisali kao Bosnjaci. Kad za sebe kazes da si Hrvat ili Srbin nesvjesno tvrdis da su tvoji preci doselili u Bosnu iz ssusjednih nam drzava. Jer Bosna nikad nije bila ni Srbija ni Hrvatska pa da bi Srbi i Hrvati bili domicilni ovdje. Ta imena su ovdje prisutna zadnjih cca 130 godina i nastala su kao konstrukcija nasih susjeda u nastojanjima da ostvare svoje veliodrzavne ideje.
1) Po kojem popisu ti možeš tvrditi ko je živio u državi Bosni?Kada su se
to stanovnici Bosne izjašnajvali Bošnjanima?Ako pogledaš povijesna
vrela vidjeti ćeš da stanovnike Bosne uvijek netko drugi naziva
Bošnjanina i to kao stanovnika države Bosne .Noel Malcolm kojeg dr.
namjerno krivo reintepretira je decidiran kada kaže da se ni po
čemu ne može tvrditi da Bošnjanin označava u to doba etničku
odrednicu( odite na http://www.islam-bih.net odaberite knjige i naći ćete
njegovu kratku povijest)...
2) totalno zanemarujete širenje Bosne uglavnom prema zapadu.Ovo
smatram već pomalo i zlonamjernim jer se karte razvoja Bosne
mogu vidjeti na http://www.zemljbosna.com a i taj isti Malcolm jasno tvrdi
da se Bosna dobrano proširila na zapadu na račun Hrvatske.Da se
razumijemo ja ta širenja smatram normalnim za to doba.Granice i jesu
rezultat "ratnih igara" srednjovjekovnih i novovjekovnih vladara.Ne
možemo se danas pozivati na prava iz stoljeća sedmog.No barem bi
trebali uvažiti da su ta širenja države donijela u sastav države Bosne
i stanovništvo koje nije imalo veze sa Bosnom ni sa Bošnjanima a
ipak su tako nazivani.Zna se koje je područje prvotne etnogeneze....
3) Nikako da se odlučite što bi sa tim franjevcima.Jednom križari i
tlačitelji ,drugi put bosanski patrioti kroz citiranje Ivana Jukića aka
Slavoljuba Bošnjaka.No ja baš kroz franjevce vidim ključnu stvar.
Poznato je da su franjevci došli u Bosnu,zar ne i to 1291!!Znači nisu
originalno iz Bosne a širili su bosansku svijest.OK...vjerovatno su
svojim misionarenjem pridobili u svoje članstvo lokalce ali ipak kroz
njihov primjer se vidi koliko u to davno doba uopće nacionalna
svijest ,ako je uopće postojala ,bila promjenljiva varijabla.
Bosanac_HR vam je jednom napisao ključnu stvar,da u to doba ne postoje ni Srbi ni Hrvati ni Bošnjaci u modernom smislu već skupine ljudi sa svojim etnokulturološkim obilježjima koja su kasnije bila presudna u nacionalnom oblikovanju,a ne nikakva propaganda iz Hrvatsk i Srbije.
Nema te propagande koja može promijeniti nacionalni osjećaj ako netko stvarno živi za taj osjećaj.
3) Apsolutno se zanemaruju iznimno velike migracije nastale Osmanskim prodiranjem.Pa bili su na ovim prostorima 500 godina.O ovome bi se moglo poprilično pisati no jedno je sigurno.Stanovništvo je kroz taj period toliko migriralo da je teško više razabrati tko ima kontinuitet na odrđenom području.
-
zico
Zlata ,ispravno si napisala za stoljeća nasilničke Mađarske i Austrijske
nasilničke djelatnosti protiv Hrvatske,ali negativni osjećaji su već poodavno iščezli i zbog tog što je prošlo dosta vremena i zbog toga što
već dugo vremena nema izraženih pretenzija i moglo bi se reći da
su nesuglasice riješene,a i zbog toga što su se u 20 stoljeću javile nove razmirice ovaj put sa novim akterima.
nasilničke djelatnosti protiv Hrvatske,ali negativni osjećaji su već poodavno iščezli i zbog tog što je prošlo dosta vremena i zbog toga što
već dugo vremena nema izraženih pretenzija i moglo bi se reći da
su nesuglasice riješene,a i zbog toga što su se u 20 stoljeću javile nove razmirice ovaj put sa novim akterima.
-
joker
Posto Zico vidim dobro poznajes "povijest" onda takodje znas da se srednjovjekovna Bosna (posebno Bosna za vrijeme Tvrtka) sirila na racun teritorija koji je u sastavu danasnje Hrvatske, a onda se nazivao Dalmacijom, a ne Hrvatskom. U to doba kada se Bosna sirila nije bilo takve Hrvatske o kojoj ti pricas, nego su ti teritoriji bili pod Madjarskom vlascu, a danasnja Hrvatska je sacinjena iz vise tada zasebnih oblasti.
E vidis, posto je kod Srba i Hrvata izrazena osobina da iz historije vade cinjenice koje im odgovaraju i historijske trenutke koji ne odgovaraju kontinuitetu nekih dogadjaja i stanja nego predstavljaju samo trenutke (incidente), tako bih ja sada, po uzoru na njih, mogao reci kako je Bosansko sve do Splita na zapad uključujuci Hvar, Brac i druga ostrva (koja su to bila za vrijeme Tvrtka, te na istoku da je Bosanka zemlja duboko zasla u Srbiju i dobar dio Crne Gore. Ali stvarno stanje je da je Bosna kroz istoriju najvecim dijelom bila u ovim danasnjim granicama sa izuzetkom Boke Kotorske (mad je za turkog vakta i dio Dalmacije bio u sklopu Bosne kao administrativne jedinice u Osmanskom carstvu).
Nisam siguran koji od bosanskih vladara u dokumentima koji su nadjeni i predstavljaju historijku vrijednost (ovdje i dokaz) naziva svoje podanike tj. svoj narod kojim on vlada "dobrim Bosnjanima". Dakle, tada je svoj narod tako nazivao njihov vladar.
A po toj logici po kojem popisu ili prema kojem "vrelu" ti tvrdis da su u danasnjoj Hrvatskoj tada zivjeli Hrvati ili tamo preko Drine Srbi? Logika ti je smijesna.
I na kraju, upravo pod tackom tri si me argumentovao. Dakle, franjevci pocetkom 14. vijeka dolaze u Bosnu da sire katolicku vjeru na lokalno stanovnistvo (a ne hrvatstvo). To je ono kljucno. Nisu doselili ovamo katolici Hrvati nego su lokalni Bosnjani primali katolicku vjeru. Znaci ne "hrvatstvo".
Nakon niza krstaskih ratova papa nije uspio ukloniti herezu iz Bosne (herezom je on to smatrao jer nisu htjeli da mu se potcine i da ga priznaju), i pod pritiscima Kotromanic (on ako ne grijesim) da ne bi izgubio vlast prihvata katolicku vjeru i dopusta franjevcima djelovanje u Bosni. Pokatolicavanje nije teklo onako kako su zeljeli u Vatikani, a papa cak optuzuje tadasnjeg vladara Bosne da on ne provodi "reforme vjere" kako se obavezao. Izjednacavanje katolika iz Bosne i naziva Hrvati je doslo mnogo poslije u sklopu onih velikodrzavnih ideja o kojima sam govorio (slicno vrijedi i za Srbe).
A franjevci su se kroz vijekove stopili sa nasim stanovnistvom i oni su bosanski, a ne hrvatski franjevci. Ne znam sta su drugi rekli za njih, ali franjevci su kroz vijekove vise uradili na ocuvanju Bosne i tradicije srednjovjekovne bosanske drzave, no iko drugi. To je mozda jedan od razloga zasto smetaju odredjenim krugovima u katolickoj crkvi. U franjevackim samostanima ima vise podataka i dokumenata o srednjovijekovnoj Bosni nego u svim muzejima, i oni ih vijekovima cuvaju. Takodje, o srednjovjekovnoj Bosni mnogo dokumenata ima i u arhivama Vatikana, jer je Vatikan pomno pratio i pravio "izvjestaje" o stanju u Bosni radi hereze. Medjutim, noviji srpski istoricari negiraju tezu o bogumilstvu u Bosni tvrdeci da je tu tezu prvi uveo Franjo Racki na osnovu "nekih upitnih latinskih izvora" dokazujuci da su u Bosni tada zivjeli pravoslavci?! Pa sad kome vjerovati?
Ako citam hrvatsku literaturu u Bosni su zivjeli Hrvati i katolici, ako citam srpsku literaturu u Bosni su zivjeli Srbi i pravoslavci, a neki strani historicari koriste upravo ili jednu ili drugu literaturu kao "najrelevantniju" pa me ne cudi i da neki od njih lupi neku od takvih gluposti. Ipak su cinjenice na strani Bosne i Bosnjana (kasnije u Osmanskom carstvu Bosnjaka), a danas Bosanaca (nazalost danas su nakon 600-700 godina dobar dio njih shvatili da su Srbi i Hrvati
).
Da se razumijemo ima dosta ovdje i Srba i Hrvata koji su doselili u Bosnu unazad 150 god. i to je u skladu sa onim migracijama o kojima si govorio. Ali te migracije su se desavale posebno intezivno zadnjih godina Turske vladavine, za vrijeme Austrougarske, nastankom Jugoslavije, i u pocetku nastanka SFRJ.
I ne vjeruj mnogo literaturi na koju naidjes na internetu. Da bi shvatio o cemu govorim posjeti srpske stranice gdje pisu o istoriji Bosne. Zapitaces se da li u Bosni uopste ima katolika (ili Hrvata ako ti je draze).
E vidis, posto je kod Srba i Hrvata izrazena osobina da iz historije vade cinjenice koje im odgovaraju i historijske trenutke koji ne odgovaraju kontinuitetu nekih dogadjaja i stanja nego predstavljaju samo trenutke (incidente), tako bih ja sada, po uzoru na njih, mogao reci kako je Bosansko sve do Splita na zapad uključujuci Hvar, Brac i druga ostrva (koja su to bila za vrijeme Tvrtka, te na istoku da je Bosanka zemlja duboko zasla u Srbiju i dobar dio Crne Gore. Ali stvarno stanje je da je Bosna kroz istoriju najvecim dijelom bila u ovim danasnjim granicama sa izuzetkom Boke Kotorske (mad je za turkog vakta i dio Dalmacije bio u sklopu Bosne kao administrativne jedinice u Osmanskom carstvu).
Nisam siguran koji od bosanskih vladara u dokumentima koji su nadjeni i predstavljaju historijku vrijednost (ovdje i dokaz) naziva svoje podanike tj. svoj narod kojim on vlada "dobrim Bosnjanima". Dakle, tada je svoj narod tako nazivao njihov vladar.
A po toj logici po kojem popisu ili prema kojem "vrelu" ti tvrdis da su u danasnjoj Hrvatskoj tada zivjeli Hrvati ili tamo preko Drine Srbi? Logika ti je smijesna.
I na kraju, upravo pod tackom tri si me argumentovao. Dakle, franjevci pocetkom 14. vijeka dolaze u Bosnu da sire katolicku vjeru na lokalno stanovnistvo (a ne hrvatstvo). To je ono kljucno. Nisu doselili ovamo katolici Hrvati nego su lokalni Bosnjani primali katolicku vjeru. Znaci ne "hrvatstvo".
Nakon niza krstaskih ratova papa nije uspio ukloniti herezu iz Bosne (herezom je on to smatrao jer nisu htjeli da mu se potcine i da ga priznaju), i pod pritiscima Kotromanic (on ako ne grijesim) da ne bi izgubio vlast prihvata katolicku vjeru i dopusta franjevcima djelovanje u Bosni. Pokatolicavanje nije teklo onako kako su zeljeli u Vatikani, a papa cak optuzuje tadasnjeg vladara Bosne da on ne provodi "reforme vjere" kako se obavezao. Izjednacavanje katolika iz Bosne i naziva Hrvati je doslo mnogo poslije u sklopu onih velikodrzavnih ideja o kojima sam govorio (slicno vrijedi i za Srbe).
A franjevci su se kroz vijekove stopili sa nasim stanovnistvom i oni su bosanski, a ne hrvatski franjevci. Ne znam sta su drugi rekli za njih, ali franjevci su kroz vijekove vise uradili na ocuvanju Bosne i tradicije srednjovjekovne bosanske drzave, no iko drugi. To je mozda jedan od razloga zasto smetaju odredjenim krugovima u katolickoj crkvi. U franjevackim samostanima ima vise podataka i dokumenata o srednjovijekovnoj Bosni nego u svim muzejima, i oni ih vijekovima cuvaju. Takodje, o srednjovjekovnoj Bosni mnogo dokumenata ima i u arhivama Vatikana, jer je Vatikan pomno pratio i pravio "izvjestaje" o stanju u Bosni radi hereze. Medjutim, noviji srpski istoricari negiraju tezu o bogumilstvu u Bosni tvrdeci da je tu tezu prvi uveo Franjo Racki na osnovu "nekih upitnih latinskih izvora" dokazujuci da su u Bosni tada zivjeli pravoslavci?! Pa sad kome vjerovati?
Ako citam hrvatsku literaturu u Bosni su zivjeli Hrvati i katolici, ako citam srpsku literaturu u Bosni su zivjeli Srbi i pravoslavci, a neki strani historicari koriste upravo ili jednu ili drugu literaturu kao "najrelevantniju" pa me ne cudi i da neki od njih lupi neku od takvih gluposti. Ipak su cinjenice na strani Bosne i Bosnjana (kasnije u Osmanskom carstvu Bosnjaka), a danas Bosanaca (nazalost danas su nakon 600-700 godina dobar dio njih shvatili da su Srbi i Hrvati
Da se razumijemo ima dosta ovdje i Srba i Hrvata koji su doselili u Bosnu unazad 150 god. i to je u skladu sa onim migracijama o kojima si govorio. Ali te migracije su se desavale posebno intezivno zadnjih godina Turske vladavine, za vrijeme Austrougarske, nastankom Jugoslavije, i u pocetku nastanka SFRJ.
I ne vjeruj mnogo literaturi na koju naidjes na internetu. Da bi shvatio o cemu govorim posjeti srpske stranice gdje pisu o istoriji Bosne. Zapitaces se da li u Bosni uopste ima katolika (ili Hrvata ako ti je draze).
-
Chameleon05
Slažem se!danas wrote:pa kad skoro niko nije htio biti bosanac ni prije rata, zasto onda biti naivan i ocekivati da ce ti isti htjeti biti bosanci sada, 15 godina kasnije? ako nisu htjeli biti bosanci u najbolja vremena, zasto ce to biti sada?
-
Kick off
#72 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
Citam postove ovdje vrlo cesto, i ako sam svjeze registrovan. A od vas sam trazio objasnjenje jer sam primjetio da ste vi probosanski orjentisani,sudeci po vasim komentarima, a uz to da niste islamske vjeroispovjesti. Htio sam samo cuti kako se izjasnjavate jer sve osim Bosanke odnosne Hercegovke bi mi bilo jako licemjerno od vas.... po mom misljenju...A wrote:A ja molim pojasnjenje: zbog cega sveze registrovani gospodin pod nickom Kick off mene proziva i bas od mene trazi objasnjenje?Kick off wrote:Pojasnjenje bih zelio dobiti od Toozle ili gospodje sa nikom A.
U vezi teme. Jos uvijek smatram da ima jaaako malo pravoslavaca i katolika u BiH koji se deklarisu kao Bosanci ili Hercegovci i smatram da je definisanje naroda, nacija itd zavrsen kapitel u BiH istoriji i da se svi moramo pomiriti s cinjenicom da je BiH drzava Bosanjaka, Hrvata i Srba.... Jedno pitanje za sve vas? Kakav je stav SDP-a uvezi ove teme???? Ako uopste postoji zajednicki i zvanican stav o ovome..
-
Skljoco
----------------------------------------------------------sve ce doci na svoje wrote:Tokom rata 92-95 za sta se borio srpski narod (cast izuzetcima).
----------------------------------------------------
To je odgovor .
Dvije su opcije:
BIH ceka rasplet u SCG.
Skljoco ,
"Bosnjacki" narod se borio protiv BiH i Bosanskohercegovaca !
( cast izuzecima )
---------------------------------
-
fadil schtil
#74 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
ja altruizma. nemam ja nista protiv.car-x wrote:ovo je ziva istina..A wrote: Kakve ja imam veze sa Srbima i Hrvatima?
Moje misljenje, koje ne mogu nametnuti nikome, je da smo svi - Bosanci. Ali da je pravo na samoopredjeljenje sveto pravo i da mora biti garantovano. Ja to svoje pravo - ne mogu ostvariti, jer opcija "Bosanac" ne postoji niti u jednom dokumentu u mojoj domovini, niti je zvanicno konstitutivni narod. Mozda se i Srbi i Hrvati nalaze u slicnoj situaciji - izboru jedne od te dvije nacije, ili pod "ostale".
Gospodja sa nickom A
prvo vece u vojsci, stojim ispred komandira mog voda, on uzima moje licne podatke i ja zraknem u onaj karton vidim pise bosnjak..
reko, gospodine natporucnice, jel mi mozete reci ko je udario taj stembilj gdje pise bosnjak..
veli on, pa xxxxx, otac ti se zove xxxxxx, mati xxxxxx sta si nego bosnjak..
ma reko ne radi se o tome ko mi je otac i ko mati, nego kako je uopste doslo do toga da neko umjesto mene odluci sta sam ja.. drzi ne daj, uglavnom, na kraju je prekrizio ono gdje pise bosnjak i na moje insistiranje napiso nacionalnost: bosna i hercegovina, jer on opet nije htio da upise bosanac, veli nema toga..
eto.. za taku bosnu se ni ja a ni bilo ko drugi nije borio..
pazi mi bosnjaci jesmo jezgra unionizma. i u tome sto si ti uradio nema nista senzacionalno.
senzacionalno bi bilo da jovan ili ivan ucine nesto slicno.
samo nemoj biti naivan. svojom anacionalnoscu ili supranacionalnoscu neces ti ubijedit ni jednog srbina ili hrvata u vrijednost i ljepotu bosanstva. cak ce ovi tvoje navedeno uvjerenje dozivjeti kao tvoju slabost i slabu uvjerenost a njihov nacionalizam se moze samo pojacati.
mozda si cuo ili vidio na box-mecu npr, kada jedan boxer pokaze slabost ili se saplete onaj drugi gotovo automatski nalazi atome snage kojih prije par sekundi nije bio ni svjestan. to ti je zakon divljine.
prema tome ideja bosanstva uopste ne iskljucuje osjecaj srbstva, hrvatstva ili bosnjastva. i zbog toga mi je tvoj potez pomali smijesan.
bosanstvo nije nista drugo nego verzija svicarstva, amerikanstva...
dobro cetnici i ustase sada se jeze ili psuju. ali avaj bratijo nema vam druge. ili kuferi. ne zbog nesigurnosti - nego mentalnog zdravlja - valja podnijet teret zajednistva i tolerancije. kad tad.
-
Skljoco
-------------------------zlata wrote:Ali cinjenica jeste...da su se muslimanski velikani identificirali Osmanlijskim carstvom...kao svojom domovinom, tako da je bilo logicno da i katolici i pravoslavci...traze svoja "carstva". Sad oni imaju...svoje susjedne "rezervne" domovine...ali muslimanima to nije danasnja Turska. Osmanlijsko Carstvo vise ne postoji.
Vazda se krive Srbi i Hrvati za "izdajnistvo"...al'ako gledamo realno...ljudi su stoljecima ziv'li pod okupacijom...kao gradjani drugog-treceg reda...i Bosna sa vecinskim muslimanskim zivljem im je simbol okupacije...a ne ravnopravnosti i slobode.
Ako su se Bos.muslimani ponosno bor'li za Osmanlije...koji su bili okupatori na ovim prostorima...sta sad stalno napadamo Srbe i Hrvate iz BiH? Za suradnju sa okupatorima? Za izdajnistvo domovine? Svi prebrajamo kol'ko se ulica zove po Susku il'Tudjmanu, a kol'ko se tek mjesta zove... po Osmanlijama?
Za*ebavamo Srbe i Hrvate kad odsele u Srbiju i Hrvatsku...i kad ganjaju lopte za svoje nove domovine....a u Turskoj zive stotine hiljada potomaka Bosanaca...isto lete za loptama...i to je OK. Nisu svi odsel'li u strahu. Mnogi nisu htili vise ziv'ti sa "Vlasima i Sokcima"...isto k'o sto mnogi katolici i pravoslavci iz BiH...ne zele ziv'ti vise...sa muslimanima. Ne razlikujemo se puno....u tom pogledu!!!
O Zlato , Zlato ...
Pa i Ti pravis kardinalnu grsku ???
Otkud nekom pravo da Bosnjake , Srbe i Hrvate poistovjecuje sa Bosancima odnosno sa onima koji su se uvjek osjecali pripadnicima nacije i naroda drzave BiH ?
Bosanac Teritorijalac nije isto sta i Bosanac NACIONALNO i to se treba i mora postovati !
Ja sumnjam da u Turskoj zivi i jedan kako Ti kazes "potomak" nacionalnog Bosanca !