Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zazivjeti
-
Kick off
#1 Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zazivjeti
Zato sto je ogromna vecina (99%) Bosanskih i Hercegovackih pravoslavca (ili Srba) PROTIV.
Zato sto ogromna vecina (99%) Hercegovackih i Bosanskih katolika (ili Hrvata) PROTIV.
Zato sto su jedini koji bi pristali na ovo Bosanski muslimani (ili Bosanjaci).
Ja zista ne razumijem bosanske Srbe i Hrvate zasto ovdje na forumu propagiraju Bosanstvo kada se sami deklarisu kao Srbi odnosno Hrvati. Pojasnjenje bih zelio dobiti od Toozle ili gospodje sa nikom A.
Znaci ili ste za Skljocinu verziju ili za ovu danasnju. Nema tu nikakve sredine.
Posto nisam istoricar, necu reci koja je od ovih teorija najtacnija. Ali mislim da Skljocina teorija NIKADA nece zazivjeti i to su Bosanski muslimani shvatili jos prije rata. Mislim da je ovo i glavni razlog zasto se mi danas izjasnjavamo kao Bosanjaci a ne kao Bosanci ili Hercegovci.
Zato sto ogromna vecina (99%) Hercegovackih i Bosanskih katolika (ili Hrvata) PROTIV.
Zato sto su jedini koji bi pristali na ovo Bosanski muslimani (ili Bosanjaci).
Ja zista ne razumijem bosanske Srbe i Hrvate zasto ovdje na forumu propagiraju Bosanstvo kada se sami deklarisu kao Srbi odnosno Hrvati. Pojasnjenje bih zelio dobiti od Toozle ili gospodje sa nikom A.
Znaci ili ste za Skljocinu verziju ili za ovu danasnju. Nema tu nikakve sredine.
Posto nisam istoricar, necu reci koja je od ovih teorija najtacnija. Ali mislim da Skljocina teorija NIKADA nece zazivjeti i to su Bosanski muslimani shvatili jos prije rata. Mislim da je ovo i glavni razlog zasto se mi danas izjasnjavamo kao Bosanjaci a ne kao Bosanci ili Hercegovci.
-
Ze Dijaspora
Zasto? Pa zato sto u Bosni i Hrcegovini ima 99% NACIONALISTA.
Muslimani hoce ISLAMSKU DRZAVU
Srbi hoce VELIKU SRBIJU
Hrvati hoce VELIKU HRVATSKU
pa sad ti skontaj je se mogu narodi u BIH dogovoriti dok god razmisljaju iz nacionalnih (citaj VJERSKIH) razloga.
Srbi hoce VELIKU SRBIJU
pa sad ti skontaj je se mogu narodi u BIH dogovoriti dok god razmisljaju iz nacionalnih (citaj VJERSKIH) razloga.
-
car-x
#6 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
ovo je ziva istina..A wrote: Kakve ja imam veze sa Srbima i Hrvatima?
Moje misljenje, koje ne mogu nametnuti nikome, je da smo svi - Bosanci. Ali da je pravo na samoopredjeljenje sveto pravo i da mora biti garantovano. Ja to svoje pravo - ne mogu ostvariti, jer opcija "Bosanac" ne postoji niti u jednom dokumentu u mojoj domovini, niti je zvanicno konstitutivni narod. Mozda se i Srbi i Hrvati nalaze u slicnoj situaciji - izboru jedne od te dvije nacije, ili pod "ostale".
Gospodja sa nickom A
prvo vece u vojsci, stojim ispred komandira mog voda, on uzima moje licne podatke i ja zraknem u onaj karton vidim pise bosnjak..
reko, gospodine natporucnice, jel mi mozete reci ko je udario taj stembilj gdje pise bosnjak..
veli on, pa xxxxx, otac ti se zove xxxxxx, mati xxxxxx sta si nego bosnjak..
ma reko ne radi se o tome ko mi je otac i ko mati, nego kako je uopste doslo do toga da neko umjesto mene odluci sta sam ja.. drzi ne daj, uglavnom, na kraju je prekrizio ono gdje pise bosnjak i na moje insistiranje napiso nacionalnost: bosna i hercegovina, jer on opet nije htio da upise bosanac, veli nema toga..
eto.. za taku bosnu se ni ja a ni bilo ko drugi nije borio..
- danas
#8 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
tacno...car-x wrote:
ovo je ziva istina..
prvo vece u vojsci, stojim ispred komandira mog voda, on uzima moje licne podatke i ja zraknem u onaj karton vidim pise bosnjak..
reko, gospodine natporucnice, jel mi mozete reci ko je udario taj stembilj gdje pise bosnjak..
veli on, pa xxxxx, otac ti se zove xxxxxx, mati xxxxxx sta si nego bosnjak..
ma reko ne radi se o tome ko mi je otac i ko mati, nego kako je uopste doslo do toga da neko umjesto mene odluci sta sam ja.. drzi ne daj, uglavnom, na kraju je prekrizio ono gdje pise bosnjak i na moje insistiranje napiso nacionalnost: bosna i hercegovina, jer on opet nije htio da upise bosanac, veli nema toga..
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#9 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
jesi jesi borio si se....car-x wrote:
isto kao sto se moj tata borio da ja na faxu ne smijem napisati da sam bosanka, vec moram nabaciti zutu traku na rukav i napisati OSTALI...
-
car-x
#10 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
ne kovcam?!mIRCerka wrote:jesi jesi borio si se....car-x wrote:
isto kao sto se moj tata borio da ja na faxu ne smijem napisati da sam bosanka, vec moram nabaciti zutu traku na rukav i napisati OSTALI...
-
mIRCerka
#12 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
ma bice bolje, zazivjece to, samo dok narod dobro zaglibi u goFna...car-x wrote:ne kovcam?!mIRCerka wrote:jesi jesi borio si se....car-x wrote:
isto kao sto se moj tata borio da ja na faxu ne smijem napisati da sam bosanka, vec moram nabaciti zutu traku na rukav i napisati OSTALI...![]()
![]()
![]()
jos se mi dobro drzimo, dok gladni ljudi ne krenu zajedno... i onda nece biti separisanih grupa: Bosnjaci vamo Hrvati tamo Srbi tamo, vec ce svi zajedno krenuti....
samo daj boze da dozivim to da gledam svojim ocima....
-
Ze Dijaspora
Oprostite al nije mi onda jasno za koju ste se i kakvu bosnu borili? Mislim u kojoj ste to vojsci bili ? Zelenoj-Plavoj- Crvenoj
-
mIRCerka
#14 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
a to sto nisi skopcao je slijedece:car-x wrote:ne kovcam?!mIRCerka wrote:jesi jesi borio si se....car-x wrote:
isto kao sto se moj tata borio da ja na faxu ne smijem napisati da sam bosanka, vec moram nabaciti zutu traku na rukav i napisati OSTALI...![]()
![]()
![]()
ni ti ni moj otac se niste borili za to, vec za BiH....ali sada nemas pravo biti BOSANAC vec MORAS biti nesto od ono troje, a ako neces to, onda si OSTALI...
samo sam pokusala biti ironicna, al ocigledno nisam uspjela
-
Bosanac_HR
Zašto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada neće zaživjeti?
Zato što u Bosni još od početka 16. stoljeća postoji prepoznatljiva diferencijacija u znaku trojnoga sastava na vjersko-narodnosnoj osnovi.
Zato što u Bosni još od početka 16. stoljeća postoji prepoznatljiva diferencijacija u znaku trojnoga sastava na vjersko-narodnosnoj osnovi.
- danas
a dok stvaraju veliku srbiju, hrvatsku i islamsku drzavu (preko tudjih ledja, samo da dodam), ovi isti su presretni ispisati se iz BH drzavljanstva da bi dobili njemacko ili svicarsko... i nista im ne smeta da su svicarci ili norvezani ili nijemci; crkose da dobiju ta imena... ali bosanci ne mogu biti nikako...Ze Dijaspora wrote:Zasto? Pa zato sto u Bosni i Hrcegovini ima 99% NACIONALISTA.
Srbi hoce VELIKU SRBIJU
- morti
#17 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
Bravo mirci...čitaš mi misli!!!mIRCerka wrote:ma bice bolje, zazivjece to, samo dok narod dobro zaglibi u goFna...car-x wrote:ne kovcam?!mIRCerka wrote: jesi jesi borio si se....
![]()
![]()
jos se mi dobro drzimo, dok gladni ljudi ne krenu zajedno... i onda nece biti separisanih grupa: Bosnjaci vamo Hrvati tamo Srbi tamo, vec ce svi zajedno krenuti....
samo daj boze da dozivim to da gledam svojim ocima....
Otpor STOKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
car-x
#18 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
sad je jasnijemIRCerka wrote:a to sto nisi skopcao je slijedece:car-x wrote:ne kovcam?!mIRCerka wrote: jesi jesi borio si se....
![]()
![]()
ni ti ni moj otac se niste borili za to, vec za BiH....ali sada nemas pravo biti BOSANAC vec MORAS biti nesto od ono troje, a ako neces to, onda si OSTALI...
samo sam pokusala biti ironicna, al ocigledno nisam uspjela
hehe... pisana ironija je malo teza za desifrovati.. i mislio sam da se zajebavas, ali opet reko, cudnih ptica ima na ovom nebu.. hehe..
-
mIRCerka
#19 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
ne citam ti misli, vec sam ti gledala u kasikemorti wrote:
Bravo mirci...čitaš mi misli!!!
-
mIRCerka
#20 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
cudnih ptica na ovom nebu, a sve se*u s visine pa je tesko razluciti...znam..car-x wrote:
hehe... pisana ironija je malo teza za desifrovati.. i mislio sam da se zajebavas, ali opet reko, cudnih ptica ima na ovom nebu.. hehe..
-
Ze Dijaspora
ispis iz BIH drzavljanstva kosta oko 950 eura. Pa ti vidi koliko je skupo i vrijedno bih drzavljanstvo... Zbog toga vecina ljudi koji vani zive ima dvojna drzavljanstva. A dali su sretni to je upitno? Sa bih pasosom mozes samo po CAJRI (LIVADI) bez vize. Za ostatak svijeta moras obilazis saltere i molis za vize i propusnice.
- danas
#22 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
ma kakvi, kakav otpor... pa stoka i najvoli da je u stadu...morti wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- morti
#23 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv
...razmisli još jednom!danas wrote:ma kakvi, kakav otpor... pa stoka i najvoli da je u stadu...morti wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
...udahni duboko!
...otpor stoko!!!
-
car-x
za vecinu zemalja ispis vise ne treba, nego se ide sluzbenim putem. tako da ovaj iznos otpada.. i "vrijednost" drzavljanstva se ne mjeri cijenom ispisa.. ili si bosanac ili si nesto drugo.. nit u dzep nit iz dzepa..Ze Dijaspora wrote:ispis iz BIH drzavljanstva kosta oko 950 eura. Pa ti vidi koliko je skupo i vrijedno bih drzavljanstvo... Zbog toga vecina ljudi koji vani zive ima dvojna drzavljanstva. A dali su sretni to je upitno? Sa bih pasosom mozes samo po CAJRI (LIVADI) bez vize. Za ostatak svijeta moras obilazis saltere i molis za vize i propusnice.
a meni je malo nejasan tvoj post.. sta hoces da kazes s ovim?? i kakve veze caira ima s temom?
-
joker
To da gladni ljudi krenu zajedno to je utopija. Pa osnovni preduslov za mrznju, nacionalizam i rat je upravo glad i nezadovoljstvo (koja je bogata zemlja zaratila?).
Mislim da je ovdje osnovni problem pomijesanost vjeroispovijesti i nacionalnosti (narodnosti). Tako su pravoslavci=Srbi (nema pravoslavaca da nisu Srbi i obrnuto), katolici=Hrvati (nema katolika da nisu Hrvati i obrnuto), a muslimani=Bosnjaci (nema muslimana da nisu Bosnjaci i obrnuto).
E to je opasno, to poistovjecivanje nacije i vjere. Pa mi danas u Bosni imamo Srbe i Hrvate kao da su oni ili njihovi bliski predaci rodjeni u drzavama iz naseg okruzenja, a ne ustvari u Bosni (Bosnjaci su u Bosni historijki termin koji je oznacavao one koji su rodjeni u Bosni bez obzira na vjersku pripadnost).
Manipulacijom iz BG i ZG kod njih je stvorena ta svijest, tako da dobar dio njih danas smatra SCG i CRO svojom domovinom mada sa njima nemaju neke velike veze i mada ih ovi samo koriste za svoje interese, a oni opet zbog tog svog ubjedjenja ne zele ovdje stvarati ambijent u kojem bi se osjecali kao u svojoj domovini. E to je zalosno.
Ima ona stara narodna "...ko nece brata za brata, hoce tudjina za gospodara...". Zato danas imamo pojavu da u njihovo ime odlucuje BG i ZG i da se za sve pitaju oni. Pa i sam Dejton su u njihovo ime potpisali ZG i BG...
Mislim da je ovdje osnovni problem pomijesanost vjeroispovijesti i nacionalnosti (narodnosti). Tako su pravoslavci=Srbi (nema pravoslavaca da nisu Srbi i obrnuto), katolici=Hrvati (nema katolika da nisu Hrvati i obrnuto), a muslimani=Bosnjaci (nema muslimana da nisu Bosnjaci i obrnuto).
E to je opasno, to poistovjecivanje nacije i vjere. Pa mi danas u Bosni imamo Srbe i Hrvate kao da su oni ili njihovi bliski predaci rodjeni u drzavama iz naseg okruzenja, a ne ustvari u Bosni (Bosnjaci su u Bosni historijki termin koji je oznacavao one koji su rodjeni u Bosni bez obzira na vjersku pripadnost).
Manipulacijom iz BG i ZG kod njih je stvorena ta svijest, tako da dobar dio njih danas smatra SCG i CRO svojom domovinom mada sa njima nemaju neke velike veze i mada ih ovi samo koriste za svoje interese, a oni opet zbog tog svog ubjedjenja ne zele ovdje stvarati ambijent u kojem bi se osjecali kao u svojoj domovini. E to je zalosno.
Ima ona stara narodna "...ko nece brata za brata, hoce tudjina za gospodara...". Zato danas imamo pojavu da u njihovo ime odlucuje BG i ZG i da se za sve pitaju oni. Pa i sam Dejton su u njihovo ime potpisali ZG i BG...