ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
-
dijaliza
#1 ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Jedan je Bog
Igor Ražnjatović pripada mlađoj generaciji sarajevskih rok pjevača. Bavi se i politikom: član je SDA i sarajevskog parlamenta. Ražnjatović je poznat i po tome što je još tokom rata prešao na islam. Sa promjenom vjere Igor je promijenio i ime. Sada se zove Hamza.
„Moji najbliži su to shvatili kao pozitivan korak. Nijesu se mnogo petljali, ali i da jesu, to ne bi pilo vode. Danas sam zadovoljan čovjek. Samo još u dokumentima nijesam promijenio ime, pa kada me neko zovne Igore, gotovo da ne znam na koga se odnosi“, objašnjava Hamza.
Na takav korak Hamza se odlučio tokom rata, kada je blizu njega eksplodirala granata ispaljena sa brda oko Sarajeva, a on nekim čudom ostao nepovrijeđen.
NOVA VJERA, NOVO IME: A poznata bosansko-hercegovačka glumica, Sanda Krgo - Soldo, nekadašnja Senada, prešla je na katoličanstvo. Senada je odrasla u ateističkoj porodici. I sama je bila ateista, pa smatra da nije prešla iz vjere u vjeru, samo je kaže prešla put od ateiste do vjernika. «Osjetljivo je pitanje zašto nekoga smatraju muslimanom ili pripadnikom druge vjere. Prije katoličanstva, bila sam tabula rasa, a u ratu sam prepoznala svoj svjetonazor“, kaže Sanda, čije je kršteno ime postalo zvanično i u njenim ličnim dokumentima.
I sportisti mijenjaju vjeru: nekadašnji košarkaš, Damir Mirković, prešao je na islam. Izabrao je i novo ime: Abdulkerim.
„Okolina je reagovala čudno. Prebacivali su mi i pitali me da li me neko prisilio na ovakav korak. No ne prođe dan a da se ne zahvalim Dragom Bogu što me počastio. Imam divan brak i dvoje djece“, objašnjava Abdulkerim.
Na isti korak odlučio se i Aleksandar Aco Seksan, najpoznatiji mladi bosanski glumac. No Aleksandar još nije promijenio ime. „Volio bih izabrati neko lijepo ime koje nije tako često“, kaže poznati glumac.
Jedan do najboljih televizijskih novinara u Bosni, Bajram Demić, inače iz Rožaja, takođe je promijenio vjeru i ime. Tokom rata ovaj poznati televizijski izvještač je, kažu njegove kolege, promijenio ime u Zvonko Marič, iz praktičnih razloga: tako je lakše izvještavao iz ratom zahvaćenih teritorija pod kontrolom bosanskih Hrvata. No nakon rata Bajram je zadržao novo ime i prezime.
IDENTITET: Da se promjena vjere kod poznatih Bosanaca i Hercegovaca ne bi svela isključivo na smjer islam- katoličanstvo, i obrnuto, potrudio se najpoznatiji Bosanac iz svijeta šou biznisa, reditelj Emir Kusturica. On je nedavno prešao u pravoslavlje. Dobio je kršteno ime - Nemanja.
I Emir ima svoje motive za krštenje:
„Kada odem želim da mojim potomcima ostavim jasnu predstavu o identitetu i da ne završim kao onaj Andrićev junak iz Travničke hornike koji je podviknuo na neke Turke kada su htjeli da linčuju nekog čovjeka. On je rekao: Ne dirajte čovjeka, a ovi skloni linču su ga upitali ko si ti, a on im je dogovorio ja sam veći musliman od svih vas. To je bio neki doktor Latin iz Rima koji je lečio konzule u Travniku. Kada je umro sahranili su ga na muslimanskom groblju. Pitali su neki ljudi poslije kako katolika sahraniste na muslimanskom groblju, a oni odgovorili pa sam je rekao da je musliman“, objašnjava Kusturica u beogradskom NIN-u.
Za razliku od Emira Kusturice, njegov sarajevski kolega reditelj Nenad Đurić ne želi javnosti da objašnjava zašto je prije nekoliko godina, bez mnogo priče i pompe, promijenio vjeru i prešao na islam.
Čudni su putevi Gospodnji: Damir je postao Abdulkerim, Senada voli biti Sanda, Bajramu se više sviđa da bude Zvonko, Igor se divno osjeća kao Hamza. Emir želi umrijeti kao Nemanja ... Prelazak u drugu vjeru u Bosni se najčešće posmatra kao duboko intiman čin i o tome se ne vode nikakve žučne diskusije. I vjerski poglavari u BiH mudro ćute: ne osuđuje niti pozdravljaju vjerske transfere.
RELIGIJA KAO LIJEK: Ugledni sarajevski sociolog, prof. dr Ismet Dizdarević, smatra da „čovjeku vjera i obredi služe da dokuči ono što želi, da se identifikuje“, te da postoji više razloga zašto se ljudi odlučuju da promijene pripadnost religiji određenu rođenjem.
„Vrijeme u kojem živimo zahtijeva jednostavniji način upražnjavanja vjerskog osjećanja pa se određena grupa pronađe u tome. Ili: nekim osobama više odgovara vjera sa više oficijelnog ponašanja, mistike. Naučna istraživanja pokazala su kako neko ko je doživio traumatsku situaciju, a bio je vjernik lakše izlazi iz takve situacije nego nevjernik“, veli prof. Dizdarević.
Za razliku od prelaska u drugu religiju, prihvatanje neke nove sekte u Bosni se posmatra kao pomodarstvo. Tu se prije svega misli na veliki broj svjetskih zvijezda koje su posljednjih godina prihvatili sajentologiju, kabalu ... Tom Kruz, Džon Travolta, Madona i mnogi drugi zasad nisu dobili vjerske sljedbenike u Bosni.
Što ne znači da uskoro neće.
Šeki RADONČIĆ
Jedan je Bog
Igor Ražnjatović pripada mlađoj generaciji sarajevskih rok pjevača. Bavi se i politikom: član je SDA i sarajevskog parlamenta. Ražnjatović je poznat i po tome što je još tokom rata prešao na islam. Sa promjenom vjere Igor je promijenio i ime. Sada se zove Hamza.
„Moji najbliži su to shvatili kao pozitivan korak. Nijesu se mnogo petljali, ali i da jesu, to ne bi pilo vode. Danas sam zadovoljan čovjek. Samo još u dokumentima nijesam promijenio ime, pa kada me neko zovne Igore, gotovo da ne znam na koga se odnosi“, objašnjava Hamza.
Na takav korak Hamza se odlučio tokom rata, kada je blizu njega eksplodirala granata ispaljena sa brda oko Sarajeva, a on nekim čudom ostao nepovrijeđen.
NOVA VJERA, NOVO IME: A poznata bosansko-hercegovačka glumica, Sanda Krgo - Soldo, nekadašnja Senada, prešla je na katoličanstvo. Senada je odrasla u ateističkoj porodici. I sama je bila ateista, pa smatra da nije prešla iz vjere u vjeru, samo je kaže prešla put od ateiste do vjernika. «Osjetljivo je pitanje zašto nekoga smatraju muslimanom ili pripadnikom druge vjere. Prije katoličanstva, bila sam tabula rasa, a u ratu sam prepoznala svoj svjetonazor“, kaže Sanda, čije je kršteno ime postalo zvanično i u njenim ličnim dokumentima.
I sportisti mijenjaju vjeru: nekadašnji košarkaš, Damir Mirković, prešao je na islam. Izabrao je i novo ime: Abdulkerim.
„Okolina je reagovala čudno. Prebacivali su mi i pitali me da li me neko prisilio na ovakav korak. No ne prođe dan a da se ne zahvalim Dragom Bogu što me počastio. Imam divan brak i dvoje djece“, objašnjava Abdulkerim.
Na isti korak odlučio se i Aleksandar Aco Seksan, najpoznatiji mladi bosanski glumac. No Aleksandar još nije promijenio ime. „Volio bih izabrati neko lijepo ime koje nije tako često“, kaže poznati glumac.
Jedan do najboljih televizijskih novinara u Bosni, Bajram Demić, inače iz Rožaja, takođe je promijenio vjeru i ime. Tokom rata ovaj poznati televizijski izvještač je, kažu njegove kolege, promijenio ime u Zvonko Marič, iz praktičnih razloga: tako je lakše izvještavao iz ratom zahvaćenih teritorija pod kontrolom bosanskih Hrvata. No nakon rata Bajram je zadržao novo ime i prezime.
IDENTITET: Da se promjena vjere kod poznatih Bosanaca i Hercegovaca ne bi svela isključivo na smjer islam- katoličanstvo, i obrnuto, potrudio se najpoznatiji Bosanac iz svijeta šou biznisa, reditelj Emir Kusturica. On je nedavno prešao u pravoslavlje. Dobio je kršteno ime - Nemanja.
I Emir ima svoje motive za krštenje:
„Kada odem želim da mojim potomcima ostavim jasnu predstavu o identitetu i da ne završim kao onaj Andrićev junak iz Travničke hornike koji je podviknuo na neke Turke kada su htjeli da linčuju nekog čovjeka. On je rekao: Ne dirajte čovjeka, a ovi skloni linču su ga upitali ko si ti, a on im je dogovorio ja sam veći musliman od svih vas. To je bio neki doktor Latin iz Rima koji je lečio konzule u Travniku. Kada je umro sahranili su ga na muslimanskom groblju. Pitali su neki ljudi poslije kako katolika sahraniste na muslimanskom groblju, a oni odgovorili pa sam je rekao da je musliman“, objašnjava Kusturica u beogradskom NIN-u.
Za razliku od Emira Kusturice, njegov sarajevski kolega reditelj Nenad Đurić ne želi javnosti da objašnjava zašto je prije nekoliko godina, bez mnogo priče i pompe, promijenio vjeru i prešao na islam.
Čudni su putevi Gospodnji: Damir je postao Abdulkerim, Senada voli biti Sanda, Bajramu se više sviđa da bude Zvonko, Igor se divno osjeća kao Hamza. Emir želi umrijeti kao Nemanja ... Prelazak u drugu vjeru u Bosni se najčešće posmatra kao duboko intiman čin i o tome se ne vode nikakve žučne diskusije. I vjerski poglavari u BiH mudro ćute: ne osuđuje niti pozdravljaju vjerske transfere.
RELIGIJA KAO LIJEK: Ugledni sarajevski sociolog, prof. dr Ismet Dizdarević, smatra da „čovjeku vjera i obredi služe da dokuči ono što želi, da se identifikuje“, te da postoji više razloga zašto se ljudi odlučuju da promijene pripadnost religiji određenu rođenjem.
„Vrijeme u kojem živimo zahtijeva jednostavniji način upražnjavanja vjerskog osjećanja pa se određena grupa pronađe u tome. Ili: nekim osobama više odgovara vjera sa više oficijelnog ponašanja, mistike. Naučna istraživanja pokazala su kako neko ko je doživio traumatsku situaciju, a bio je vjernik lakše izlazi iz takve situacije nego nevjernik“, veli prof. Dizdarević.
Za razliku od prelaska u drugu religiju, prihvatanje neke nove sekte u Bosni se posmatra kao pomodarstvo. Tu se prije svega misli na veliki broj svjetskih zvijezda koje su posljednjih godina prihvatili sajentologiju, kabalu ... Tom Kruz, Džon Travolta, Madona i mnogi drugi zasad nisu dobili vjerske sljedbenike u Bosni.
Što ne znači da uskoro neće.
Šeki RADONČIĆ
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
jedan bog?
reci to indijcima
reci to indijcima
- ja.neron
#3 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
samo promjenio ime i prezime a ostao je balijaJedan do najboljih televizijskih novinara u Bosni, Bajram Demić, inače iz Rožaja, takođe je promijenio vjeru i ime. Tokom rata ovaj poznati televizijski izvještač je, kažu njegove kolege, promijenio ime u Zvonko Marič, iz praktičnih razloga: tako je lakše izvještavao iz ratom zahvaćenih teritorija pod kontrolom bosanskih Hrvata. No nakon rata Bajram je zadržao novo ime i prezime.
- Luke Perry
#4 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Mislis njih nekolikoZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
-
emra_a
#5 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
znam nekoliko srba i hrvata koji su presli na islam...to je obicnije nego sto je da musliman predje na drugu vjeru...mislim da su bosnjaci narod koji najmanje mjenja religiju na citavoj planeti 
-
zemo_online
#6 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
emra_a wrote:znam nekoliko srba i hrvata koji su presli na islam...to je obicnije nego sto je da musliman predje na drugu vjeru...mislim da su bosnjaci narod koji najmanje mjenja religiju na citavoj planeti
ima ih dosta u jehovinim svjedocima.
-
emra_a
#7 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
radi se vecinom o romima s muslimanskim imenimatest01 wrote:emra_a wrote:znam nekoliko srba i hrvata koji su presli na islam...to je obicnije nego sto je da musliman predje na drugu vjeru...mislim da su bosnjaci narod koji najmanje mjenja religiju na citavoj planeti
-
d2
#8 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
ja hamzu i dalje zovem igor bez neke lose namjere, covjeka sam upoznao kao igora i tesko mi je da se naviknem da vise nije igor te da ga trebam zvati drugacije, srecom rijetko se srecemo...
-
zemo_online
#9 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
moguce,nisam toliko upucen,ali mi je cudno kad vidim Mustafu u Jehovama.
-
d2
#10 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
ja one koji znam nisu romi sa muslimanskim imenima...emra_a wrote:radi se vecinom o romima s muslimanskim imenimatest01 wrote:emra_a wrote:znam nekoliko srba i hrvata koji su presli na islam...to je obicnije nego sto je da musliman predje na drugu vjeru...mislim da su bosnjaci narod koji najmanje mjenja religiju na citavoj planeti
- JThomas
#11 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
ne bih se složio s naslovom tema, što će reći, mislim da nije riječ o značajnom broju ljudi.
- chuchumbamayumbe
#12 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Heheh, a kaze da jos samo nije u dokumentima promijenio ime?!d2 wrote:ja hamzu i dalje zovem igor bez neke lose namjere, covjeka sam upoznao kao igora i tesko mi je da se naviknem da vise nije igor te da ga trebam zvati drugacije, srecom rijetko se srecemo...
A gdje ga je onda promijenio, ako nije u dokumentima?!
btw, bolje bi mu bilo da je promijenio prezime...
- Ahmmed
#13 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
emra_a wrote:znam nekoliko srba i hrvata koji su presli na islam...to je obicnije nego sto je da musliman predje na drugu vjeru...mislim da su bosnjaci narod koji najmanje mjenja religiju na citavoj planeti
Treba biti pošten pa reći....Mislim da su Bošnjaci među onim narodima na planeti, koji su se, kroz svoju povijest, itekako bavili mijenjanjem vjerA!
- NIN
#14 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
E moj Ahmmede, celjade ko celjade. Metar je knjiga pred njom pa bumo videl'.Ahmmed wrote:emra_a wrote:znam nekoliko srba i hrvata koji su presli na islam...to je obicnije nego sto je da musliman predje na drugu vjeru...mislim da su bosnjaci narod koji najmanje mjenja religiju na citavoj planeti
Treba biti pošten pa reći....Mislim da su Bošnjaci među onim narodima na planeti, koji su se, kroz svoju povijest, itekako bavili mijenjanjem vjerA!
- rajvosa^
#15 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Dje to pise emra-sda?emra_a wrote:znam nekoliko srba i hrvata koji su presli na islam...to je obicnije nego sto je da musliman predje na drugu vjeru...mislim da su bosnjaci narod koji najmanje mjenja religiju na citavoj planeti
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#16 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Šeki Radončić bi trebao znati sljedeće:
1. Svi smo mi rođeni kao Muslimani
2. Ne prelazi se sa islama na katoličanstvo, već se katoličanstvo prima (sve religije sem islama imaju proceduru primanja religije)
3. Islam se ne prima, islamu se vraća
3a. Šega pravo da ga JA tome moram učiti.
4. Pravo super tema, predviđam žešći sukob oko treće strane
5. Nadjite Haqqanijeve teme o konvertitima pa tamo opletite, ne floodajte...
1. Svi smo mi rođeni kao Muslimani
2. Ne prelazi se sa islama na katoličanstvo, već se katoličanstvo prima (sve religije sem islama imaju proceduru primanja religije)
3. Islam se ne prima, islamu se vraća
3a. Šega pravo da ga JA tome moram učiti.
4. Pravo super tema, predviđam žešći sukob oko treće strane
5. Nadjite Haqqanijeve teme o konvertitima pa tamo opletite, ne floodajte...
-
nigdje.nikog
#17 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
NIJE BITNA RELIGIJA - BITNA JE VJERA.
A VJERU SMO SVI PROMJENILI.
Prije rata je svako vjerovao u nesto ili nekog - danas niko nikome ne vjeruje, a ne vidim dokaza da se plaho i u Boga vjeruje.
Oni sto tvrde da vjeruju - oni su najgori.
A VJERU SMO SVI PROMJENILI.
Prije rata je svako vjerovao u nesto ili nekog - danas niko nikome ne vjeruje, a ne vidim dokaza da se plaho i u Boga vjeruje.
Oni sto tvrde da vjeruju - oni su najgori.
-
bajadera82
#18 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Ja ne primjecujem vala da Bosanci nesto puno mjenjaju religiju.. primjecujem samo da se neki drze vise svoje religije nego prije.. a ramazan je fakat cudo. neke ljude (muslimane) ne mogu da prepoznam.. zalosno.
- Atrus
#19 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Ja sam pravoslavni musliman katolicke vjeroispovjesti, dodjem mu nesto kao NEGATIVNI PAJA PATAK. But, that's another story. A, inace vjerujem najvise u Mocnog Thora. Idem sada po ramazanske pive...
- faye
#20 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
svakodnevno i svugdje ljudi (zamalo napisah ludi:D) mijenjaju religiju. zasto bi to bilo neobicno i u bosni? ne vidim razloga da se o tome toliko prica, pogotovo sto je to privatna stvar pojedinca 
-
A-ZO
-
Downunda
#22 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Nijedno društvo koje je ekstremno ne može biti "normalno" (kako god ovo zvučalo)!
Nisu stariji džaba govorili:"Ne možeš biti "veći" katolik od pape", jer :
u doba Turaka - "najveći" Turci (Bošnjaka je bilo od janjičara do sultana - protiv Turaka se sjetili pobuniti 400 godina nakon turske okupacije BiH - valjda se tada skontal:"Hej pa mi nismo Turci"),
u doba Austrougara - "veća gospoda" od samih Austrougara (Tadašnje ppoimanje i praktikovanje Islama se tada počelo smatrati "nižerazrednim" ritualima)
u doba komunizma - najveći komunisti (45-92 - nema potrebe da nabrajamo sve komuniste koji su više ponižavali i proganjali Bosanske mulimane, nego komunisti ostalih nacija)
u doba poslijeratne BiH - više "relegiozni" (namjerno nisam rekao vjernci, jer je prava vjera stanje duha, a religija je upražnjavanje "forme bez sadržaja", ustvari tradicionalizam, npr. "Ne pijem za Ramazan" i sl) nego Arapi u Meki.
Dobro je kada se čovjek trudi da se "okrene ka boljem", ali kada iz jedne ekstremnosti prelazi na drugu, i postaje još veći ekstrem, onda je to nestabilno biće, koje još uvijek traga za nekim identitetom.
Mislim da su se zbog toga i mnoga djeca "mješanih brakova" (mrzim ovaj izraz "mješani"), koja su odrasla prije svega kao Jugosloveni (uglavnom bez nekog religioznog opredjeljenja) morala jednostavno prikloniti "narodnim masama" i ganjati poslijeratne relegiozne trendove.
Očito da je vrijeme kada se za nekgo smatralo da je "primitivan" i "zaostao", zato što praktikuje religiju kojoj pripada, definitivno iza nas (bar u BiH).
Ja ekstremima, na bilo kom nivou, ne vjerujem - i mislim da je to normalno.

Nisu stariji džaba govorili:"Ne možeš biti "veći" katolik od pape", jer :
u doba Turaka - "najveći" Turci (Bošnjaka je bilo od janjičara do sultana - protiv Turaka se sjetili pobuniti 400 godina nakon turske okupacije BiH - valjda se tada skontal:"Hej pa mi nismo Turci"),
u doba Austrougara - "veća gospoda" od samih Austrougara (Tadašnje ppoimanje i praktikovanje Islama se tada počelo smatrati "nižerazrednim" ritualima)
u doba komunizma - najveći komunisti (45-92 - nema potrebe da nabrajamo sve komuniste koji su više ponižavali i proganjali Bosanske mulimane, nego komunisti ostalih nacija)
u doba poslijeratne BiH - više "relegiozni" (namjerno nisam rekao vjernci, jer je prava vjera stanje duha, a religija je upražnjavanje "forme bez sadržaja", ustvari tradicionalizam, npr. "Ne pijem za Ramazan" i sl) nego Arapi u Meki.
Dobro je kada se čovjek trudi da se "okrene ka boljem", ali kada iz jedne ekstremnosti prelazi na drugu, i postaje još veći ekstrem, onda je to nestabilno biće, koje još uvijek traga za nekim identitetom.
Mislim da su se zbog toga i mnoga djeca "mješanih brakova" (mrzim ovaj izraz "mješani"), koja su odrasla prije svega kao Jugosloveni (uglavnom bez nekog religioznog opredjeljenja) morala jednostavno prikloniti "narodnim masama" i ganjati poslijeratne relegiozne trendove.
Očito da je vrijeme kada se za nekgo smatralo da je "primitivan" i "zaostao", zato što praktikuje religiju kojoj pripada, definitivno iza nas (bar u BiH).
Ja ekstremima, na bilo kom nivou, ne vjerujem - i mislim da je to normalno.
-
titli
#23 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
ne vidim uopste razlog da se daje veliki znacaj ovoj temi...svugdje u svijetu je normalno da ljudi mijenjaju tj. biraju religiju.
- supersonic
#24 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
pa svi vjeruju u jednog istog boga, ali valjda ovi drugi vjeruju malo bolje od onih prvih, a treci su skontali da ne mogu biti dobri sa ovim drugim, pa su oni nekako uspijeli da se odvoje i da budu oni pravi vjernici. od tih drugih i trecih nastali su cetvrti koji se pokusavaju predstaviti kao razliciti od onih prvih, drugih, i trecih, dok u svemu dome dolaze peti koji su nastali iz cetvrtih, a kazu da nemau nikakve veze sa prvim, drugim, trecim, i cetvrtim. ili ukratko, isto sranje drugo pakovanje 
- vox-populi
#25 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
supersonic wrote:pa svi vjeruju u jednog istog boga, ali valjda ovi drugi vjeruju malo bolje od onih prvih, a treci su skontali da ne mogu biti dobri sa ovim drugim, pa su oni nekako uspijeli da se odvoje i da budu oni pravi vjernici. od tih drugih i trecih nastali su cetvrti koji se pokusavaju predstaviti kao razliciti od onih prvih, drugih, i trecih, dok u svemu dome dolaze peti koji su nastali iz cetvrtih, a kazu da nemau nikakve veze sa prvim, drugim, trecim, i cetvrtim. ili ukratko, isto sranje drugo pakovanje
To si ti bas sve pitao pa znas da bas svi vjeruju. Zanimljivo.
@'Mirci
Ne bih se bas slozio da smo svi rodjeni kao muslimani. OK je da tebi to tvoja religija kaze i da ti u to vjerujes. Ali ima i nas drugacijih. Valjda imamo pravo na svoje misljenje.