Zasto su slovenci toliko drugaciji?
- Sanjarko
#376 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
-
KraljicaIzJajca
#377 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Ne samo Ljubljanska, već I Jugobanka I još jedna banka u Srbiji. U vezi LjB je bio problem uzrokovan prvo unutar BiH, radi perioda prijenosa podataka I novog zakona privatizacije. Sve banke iz tadašnje Jugoslavije su napravile problem.
LjB je počela vračati.
Nisam ni ovo znala, a gledala sam film o masovno oduzimanju identiteta u Sloveniji picetkom rata.
Evo, sad vračaju pravo svima:
The erased finally commemorated with the park and the memorial https://share.google/GCgT2WyrMCxQVXXbG
- stubrijez
#378 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Kada se zaratilo vise ni jedna banka nikom nije nista vratila, isto tako ni krediti nikad nisu vraceni. Treba gledat cijelu sliku ne samo Ljubljansku banku. Sta mislis sta bi bilo sa stednje sad da se u BiH zarati?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#379 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
- dječak sa šibicama
#380 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Ti "izbrisani" su listom Srbi, koji nisu priznavali mladu nezavisnu Sloveniju i iz nekog kaprica su odbili odreci se SFRJ drzavljanstva i zatraziti slovenacko.
Imali su rok za podnosenje zahtjeva, nisu ga ispostovali.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#381 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Što nam govori da samo želiš ocrniti Slovence._BataZiv_0809 wrote: ↑09/02/2026 20:10Ne zanima me
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#382 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Ocrnili su oni moje za cijeli zivotPreWiBa wrote: ↑09/02/2026 21:17Što nam govori da samo želiš ocrniti Slovence.
To je neustavno, ko sto bi ti rekao na temi o neradnoj nedjelji.dječak sa šibicama wrote: ↑09/02/2026 20:16 Ti "izbrisani" su listom Srbi, koji nisu priznavali mladu nezavisnu Sloveniju i iz nekog kaprica su odbili odreci se SFRJ drzavljanstva i zatraziti slovenacko.
- dječak sa šibicama
#383 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Prvi put u 30 godina, zivot u Hrvatskoj kvalitetniji nego u Sloveniji odnosno odnos primanja i rashoda na strani HR. Slovenci zabrinuti, posebno jer ih investitori zaobilaze i postaju ekonomska provincija. Ljevicarska vlada premijera Goloba u nokdaunu.
https://www.zanima.me/odhodi-firm-iz-sl ... -zagrebom/
-
breuer
#384 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Slovenija je svojim postupcima dokazala da je Evropa za Hrvatsku, tj. Hrvatska je dokazala da je i dalje Balkan...a ako već hoćeš, možda je i do toga što je Slovenija dalje, tj bliže "Evropi"...
-
KraljicaIzJajca
#385 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Hrvtska je ušla u Šengen Zonu, zato je Slovencima jeftiniji I isplativiji potez. Prva rečenica teksta je protustatistička izvorima EU.dječak sa šibicama wrote: ↑10/02/2026 14:06 Prvi put u 30 godina, zivot u Hrvatskoj kvalitetniji nego u Sloveniji odnosno odnos primanja i rashoda na strani HR. Slovenci zabrinuti, posebno jer ih investitori zaobilaze i postaju ekonomska provincija. Ljevicarska vlada premijera Goloba u nokdaunu.
-
swanfilter
#386 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Jesu ispali lopovi tada i drugi put u vrijeme globalne krize prije 10-15 godina kada su Zidar, Tovsakova i Bavcar poharali građevinski sektor. Tom Zidaru u jednoj od njegovih kuca godinama nakon smrti u zidu nasli hrpu love. A masa nasih radnika ostali neplaceni, bez staza i osiguranja. Mada je kasnije pravda ipak zadovoljena prikolko od strane drzave.
Kada su stedise u pitanju, isti su u velikoj mjeri ispusili zbog drzave BiH koja je stala iza njih reda radi, a bukvalno radila sve da bi na kraju Slovenci trljali ruke. Isto tako, masa naroda nikada se nisu ni potrudili biti dio postupka jer su naviknuti na lopovluk bili uvjereni kako od toga nema nista. Mnogi su imali prilicno male iznose i halalili. Znam za 4 slucaja odmahivanja rukom iz gore navedenih razloga.
Slovenija je od vlastitog naroda tek tako uzela 4 milijarde za sanaciju banaka iz kojih su tajkuni izvukli pare. Odgovarao nije bukvalno niko.
-
swanfilter
#387 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
I njima je drzava morala nadoknaditi uskraceno. Mada minorno jer su dvije decenije troskova zivota bas mnogo. Al bolje nisu ni zasluzili.dječak sa šibicama wrote: ↑09/02/2026 20:16 Ti "izbrisani" su listom Srbi, koji nisu priznavali mladu nezavisnu Sloveniju i iz nekog kaprica su odbili odreci se SFRJ drzavljanstva i zatraziti slovenacko.
- dječak sa šibicama
#388 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Ne znam kako to zakon regulise, oni su se zalili Strazburu valjda, a nisu naveli svoj stav iz 91 godine da oni ne priznaju Sloveniju i da su oni gradjani SFRJ.
Ne kazem da su svi "izbrisani" iz te grupacije, ali ogromna vecina jeste. Znam kamaru nasih koji su u SLO dosli kao izbjeglice devedesetih, nikakve papire nisu imali pa ostali tamo i vremenom stekli i vizu i na koncu drzavljanstvo. Slovenci jesu dosta sovinisti prema juznjacima, ali zakon se tamo uglavnom postuje. Ako imas uvjete za SLO drzavljanstvom, i dobices ga.
Cak znam par ljudi koji su iz Sarajeva izasli slovenackim konvojima, iako su u njima trebali biti samo Slovenci iz Sarajeva ali uz pomoc stela uvalili se brojni neslovenci i ti su ljudi dobijali drzavljanstvo jer su eto bili u slovenackom konvoju. Neki od njih, ne znam za sve naravno.
Obrisali su ih iz cisto tehnickog razloga, kad se SLO osamostalila dala je vremenski rok svima da podnesu zahtjev za novim drzavljanstvom. Ko je podnio, i dobio ga je. Uz vjerovatno neke rijetke izuzetke, ali ko je imao SLO prebivaliste u vrijeme SFRJ, dobio ga je da je iz Sudana a ne iz SFRJ.
Ne kazem da su svi "izbrisani" iz te grupacije, ali ogromna vecina jeste. Znam kamaru nasih koji su u SLO dosli kao izbjeglice devedesetih, nikakve papire nisu imali pa ostali tamo i vremenom stekli i vizu i na koncu drzavljanstvo. Slovenci jesu dosta sovinisti prema juznjacima, ali zakon se tamo uglavnom postuje. Ako imas uvjete za SLO drzavljanstvom, i dobices ga.
Cak znam par ljudi koji su iz Sarajeva izasli slovenackim konvojima, iako su u njima trebali biti samo Slovenci iz Sarajeva ali uz pomoc stela uvalili se brojni neslovenci i ti su ljudi dobijali drzavljanstvo jer su eto bili u slovenackom konvoju. Neki od njih, ne znam za sve naravno.
Obrisali su ih iz cisto tehnickog razloga, kad se SLO osamostalila dala je vremenski rok svima da podnesu zahtjev za novim drzavljanstvom. Ko je podnio, i dobio ga je. Uz vjerovatno neke rijetke izuzetke, ali ko je imao SLO prebivaliste u vrijeme SFRJ, dobio ga je da je iz Sudana a ne iz SFRJ.
-
swanfilter
#389 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Ne branim zlocine, al Slovencima se fasizam i nacizam nisu bas gadili. Koliko god ih Talijani i Austrijci smatrali manje vrijednim, oni i dalje mirisu Domobrance i Belogardiste za razliku od Partizana i Tita. Bez obzira sto i danas ganjaju prava sa one strane granice. Samo Slovenci Primorske koji su upoznali talijanski zulum na sve to gledaju drugim ocima. Oni gore u Mariboru su docekali Hitlera. Nije to mala stvar za jedan tako mali grad ....dječak sa šibicama wrote: ↑09/02/2026 12:10 Da, i svi ti ubice su kaznjeni na nekakvim sudjenjima.
Problem je sto oni koji su napunili sloveniju jamama, od Teznog do Dravograda i Teharja kod Celja, nisu kaznjeni i danas se slave kao nekakvi narodni junaci.
Ne Teznom su Slovenci masovnu grobnicu pronasli slucajno kopajuci put za autocestu i procjene su da je tamo oko 15000 skeleta. U Teharju oko 5000, Barbarin rov gdje je zivo zazidano oko 3000 ljudi i ostavljeni da umru u rudniku, Krakovska suma sa oko 4000 leseva, Kosnica kod Celja gdje je ukopano oko 1000 ljudi i svi su civili sudeci po odjeci pretpostavlja se slovenski civili, i tako oko 600 masovnih grobnica koje su pronadjene u Sloveniji od strane Komisije za skrivene masovne grobnice formirane od strane vlade u Ljubljani.
Vecina tih grobnica su 10-20 ljudi a ima i puno vecih. Oni to zovu "prikrita grobisca" ili morisca.
Slovenci su civiliziran narod koji ne zeli zivjeti na lesevima pobijenih ljudi. Osuditi masovne zlocine titovih partizana ne znaci osuditi i SFRJ. Ja je prvi hvalim da je bolja zemlja u odnosu na danasnje drzavice, ali da je taj rezim pocinio masovne zlocine, itekako jeste. Ubijani su ljudi bez sudjenja, vrlo cesto obicni civili.
-
swanfilter
#390 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Moj otac nikada nije imao problema. Doslo mu tada postom da moze do drzavljnastva. Odlucio se za nas sa ljiljanima, mada je potrajalo dok ga nije izvadio. I jesu ga upozoravali da mora do jednih ili drugih dokumenata zbog cijele te situacije sa izbrisanim.dječak sa šibicama wrote: ↑13/02/2026 16:12 Ne znam kako to zakon regulise, oni su se zalili Strazburu valjda, a nisu naveli svoj stav iz 91 godine da oni ne priznaju Sloveniju i da su oni gradjani SFRJ.