Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pinkman

#326 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by pinkman »

sehohari wrote: 25/06/2024 23:21 Šta mislite

Kolike su šanse da Slovenci časte besplatnim vinjetama ako pobjede prvenstvo?
Ne znam prvo otkud ideja da bi oni mogli osvojiti Euro 2024. A ne znam ni sto bi castili kad bi i osvojili...
Edin H.

#327 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Edin H. »

pinkman wrote: 26/06/2024 00:02
sehohari wrote: 25/06/2024 23:21 Šta mislite

Kolike su šanse da Slovenci časte besplatnim vinjetama ako pobjede prvenstvo?
Ne znam prvo otkud ideja da bi oni mogli osvojiti Euro 2024. A ne znam ni sto bi castili kad bi i osvojili...
I ja mislim da će ih Gruzija izbaciti prije finala, ali neka časte, vinjete su ionako prevara.

Njemačka, Engleska, Holandija, Irska, Belgija…autoputevi besplatni, a oni našli da naplaćuju ono malo ceste.
atmel

#328 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by atmel »

elcaliente wrote: 28/10/2023 17:44
mali_balon wrote: 28/10/2023 17:04
elcaliente wrote: 28/10/2023 13:41

Znaci, nista nisi rekao.
Nisu ali imaju…
Pa sta bi trebo rec....supaka i gamadi ima i kod njih i kod nas....
Pa kazu da nisu bolji niti losiji pa kaze da imaju bolji mentalitet, da su osvijesteni a da su Bosanci plemena.
Živim skoro 30 godina u Sloveniji.
Jesmo plamena. Albanci sa Kosova još veće pleme...vidi se tu mnogo u kulturi, ponašanju, mentalitetu. Samo kad uđeš u trgovinu vidiš razliku između naših i njihovih. Opazi se isto među njima razlika između Mariborčana, Ljubljančana i jednog njihovog seljaka (kmeta) iz Haloz, Prlekije. Sretnem naše ljude da se voze u autu sa 4 prozora otvorena i šargiju do daske u centru Maribora.
swanfilter

#329 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by swanfilter »

I slo seljak prezire grad. Al se drzi sela, rada i birtije kod Poldija.

Za razliku od juznih brđana ne vide smisla u kruzenju kroz grad u kanti na 4 tocka i polci da bubnici propadaju. Ne dolaze u kafane samo da bi razbijali i tukli se sa glumcima iz grada. Ne narucuju pice, a stoji im na dva stola vec 10 narucenih rundi. Il gledali na zensku konobaricu kao da vece ku...ave na svijetu nema.

Vole popiti ko stoka i za njih nema bolje zabave od veselice u vatrogasnom domu. I na nepoznatog iz grada nece gledati na nacin da ga do kraja noci treba polomiti.

Da ne precerujem, ima se i ovdje okrsaja zbog gore navedenih razloga. Dok sam studirao, 4 godine sam redovno posjecivao blokovsku zabavu studentskog doma. Svaki drugi Utorak i svakakve mrake prisutno. Nikakvih security nikada. I onda zadnju godinu sve se obustavi zbog juznih brđana iz komsiluka. Ajd sto su oni vidjeli posao u dilanju. Al se osladilo, pa oce decki i reket udarati samim studentima organizatorima. Zabava godinama popularna među studentima Lj i danas je samo proslost zbog seljakluka ...
anelsol

#330 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by anelsol »

swanfilter wrote: 30/06/2024 20:39 I slo seljak prezire grad. Al se drzi sela, rada i birtije kod Poldija.

Za razliku od juznih brđana ne vide smisla u kruzenju kroz grad u kanti na 4 tocka i polci da bubnici propadaju. Ne dolaze u kafane samo da bi razbijali i tukli se sa glumcima iz grada. Ne narucuju pice, a stoji im na dva stola vec 10 narucenih rundi. Il gledali na zensku konobaricu kao da vece ku...ave na svijetu nema.

Vole popiti ko stoka i za njih nema bolje zabave od veselice u vatrogasnom domu. I na nepoznatog iz grada nece gledati na nacin da ga do kraja noci treba polomiti.

Da ne precerujem, ima se i ovdje okrsaja zbog gore navedenih razloga. Dok sam studirao, 4 godine sam redovno posjecivao blokovsku zabavu studentskog doma. Svaki drugi Utorak i svakakve mrake prisutno. Nikakvih security nikada. I onda zadnju godinu sve se obustavi zbog juznih brđana iz komsiluka. Ajd sto su oni vidjeli posao u dilanju. Al se osladilo, pa oce decki i reket udarati samim studentima organizatorima. Zabava godinama popularna među studentima Lj i danas je samo proslost zbog seljakluka ...
Duša im je dobro popiti. Iz nekoliko razgovora stekao sam dojam da su od svih naroda bivše države oni najviše jugonostalgični, što mi je onako poprilično bilo zanimljivo. Ove koje poznajem vole relativno često doći u BiH, i dobro se proveseliti. Moj dojam da su oni mentalitetom neki miks Balkana i zapada. Poprilično su otvoreni i druželjubivi, a sa druge strane imaju tu zapadnjačku etiku, posebno u poslu. A Slovenija je izuzetno lijepa zemlja. Bio sam u prilici neko vrijeme provesti u Ljubljani i Mariboru, lijepi gradovi, ali ono što je mene oduševilo je to kako su uređena njihova sela.
swanfilter

#331 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by swanfilter »

anelsol wrote: 30/06/2024 23:21
swanfilter wrote: 30/06/2024 20:39 I slo seljak prezire grad. Al se drzi sela, rada i birtije kod Poldija.

Duša im je dobro popiti. Iz nekoliko razgovora stekao sam dojam da su od svih naroda bivše države oni najviše jugonostalgični, što mi je onako poprilično bilo zanimljivo. Ove koje poznajem vole relativno često doći u BiH, i dobro se proveseliti. Moj dojam da su oni mentalitetom neki miks Balkana i zapada. A Slovenija je izuzetno lijepa zemlja. Bio sam u prilici neko vrijeme provesti u Ljubljani i Mariboru, lijepi gradovi, ali ono što je mene oduševilo je to kako su uređena njihova sela.
Jednom procitah, brojem ih je najvise u Kumrovcu. Posebno dio Slo prema moru, a zbog talijanskog zuluma. Mada se i ovdje osjeti podjela iz tog perioda, partizani i domobranci.

Vole posjecivati nase krajeve, al bi voljeli da je juznjaka sto manje u Slo. Mada su od nas malo odvadili jer su Kosovari, Afrika i Azija narasli brojem da je ovim to previse za gledati na ulici. Albanci su bas tema zbog velikog broja skolske djece bez znanja jezika. I uopsteno da Albancima ucenje bas ne ide. Valjda skole placaju prevoditelje jer drugacije ne ide. I svi u tome vide vađenje para iz njihovog dzepa.

Cistoca i uređenost sirom Slo je bas nivo. Gdje god. A ja sam prije 10ak dana sasvim slucajno na ulici dosao u raspravu sa samim Jankovicem zbog komunalnog pitanja :lol:
Haris.ba

#332 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Haris.ba »

swanfilter wrote: 30/06/2024 23:55 Cistoca i uređenost sirom Slo je bas nivo. Gdje god.
Sve cisto i uredno. Dosao na benzinsku kod Matuzica, natpis molim ne unistavajte inventar u wc. Naspram nas su kultura.
Sanjarko

#333 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Sanjarko »

Škrte su im institucije i zjbne. Meni napisali da sam II kategorija invalida i nisu dali očevu penziju od 70tak eura.

Ali neko je ovdje zjbo stvar kao i sa rahmetli starim.

I ovdje su mi jedni dali 1 kategoriju, a drugi 2 kategoriju invaliditeta.

Moguće da je išlo preko ovih što su dali 2 kategoriju.
-Ekser-

#334 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by -Ekser- »

Osveta na slovenački način. Ko tebe zabranom ulaska u BiH, ti njega registracijom gomile domena na temu sarajevskih ćevapa. :D

https://www.capital.ba/kontroverzni-slo ... pffddtrrFg
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#335 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Bobi »

Budala :lol:
swanfilter

#336 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by swanfilter »

Snezici su poznata porodica lopova jos od dede mu.

Lik je Maseratija prepisao na dijete od 12-15 godina ...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#337 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by PreWiBa »

Pitanje, prije svega za one koji žive u Sloveniji:

Da li mislite da je Slovenija balkanska država ili ne?
Da li bi rekli da Slovenija ima više sa Hrvatskom, Bosnom, ili ipak više sa Mađarskom, Austrijom, Češkom...?
belfy

#338 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by belfy »

ne zivim u Sloveniji, ali bih rekao da se oni sto vise trude da ne budu dio dio Balkana, noprimili su toliko ljudi sa istog da se sada vrsi Balkanizacija same Slovenije. a, da bude jos gore - cini se da ni sami nisu protiv toga (ili je malo onih koji jesu)...
broj dva

#339 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by broj dva »

sehohari wrote: 01/11/2024 20:29 Pitanje, prije svega za one koji žive u Sloveniji:

Da li bi rekli da Slovenija ima više sa Hrvatskom, Bosnom, ili ipak više sa Mađarskom, Austrijom, Češkom...?
Balkan nego šta. Nego ih je malo i homogeni su etnički i religiozno pa nema puno sranja..
Edit - ne živim u Slo :D
dječak sa šibicama

#340 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by dječak sa šibicama »

Prije 30 godina grozili su se "juznjackih" jezika i sve bivse komsije iz bivse drzave pogrdno zvali cefuri.

Danas se trude govoriti BHS jezike i puni su ljubavi prema bivsim komsijama.

Ne znam jesu li u pitanju nove generacije ili promjena smjera razmisljanja.

Istini za volju, Ljubljana je prije 30 godina bila mirni pomalo monoton grad nedeljom pustih ulica, danas je turisticka meka. Potpuno se promijenila.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#341 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 05/11/2024 12:33 Prije 30 godina grozili su se "juznjackih" jezika i sve bivse komsije iz bivse drzave pogrdno zvali cefuri.

Danas se trude govoriti BHS jezike i puni su ljubavi prema bivsim komsijama.

Ne znam jesu li u pitanju nove generacije ili promjena smjera razmisljanja.

Istini za volju, Ljubljana je prije 30 godina bila mirni pomalo monoton grad nedeljom pustih ulica, danas je turisticka meka. Potpuno se promijenila.
Treba im radne snage
sumirprimus

#342 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by sumirprimus »

Ma i nije samo to .
Ja sto znam slovenaca, sjbem se koliko pogresnu sliku o njima imam, opet ovisi i s kime se druzis interesne sfere ii slicno
I da neka je mala najcisca je, uzivam u sloveniji :srce:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#343 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Truba »

/raspisan-referendum-slovenija-izlazi-iz-nato-a

https://www.avaz.ba/vijesti/region/9835 ... -iz-nato-a

Ovi su 30 godina ispred svih
ST11

#344 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by ST11 »

Referendum, mada nezavezujuci, ce vjerovatno uspjeti. Nikad do sada raspolozenje u SLO nije bilo toliko protiv NATA, kao sto je danas.

Premier Golob stavlja sve na kocku, jer su cak koalicijski partneri protiv povjecanja izdataka za vojsku od 5% BDP. Ali ako ljudi na referendumu zaista izglasaju/mo izlazak iz NATA, to se biti poraz cjelokupne SLO politike, pozicije i opozicije, jer od njih niko zaista ne zeli toga.

Sve me nekako podsjeca na Brexit, gdje su vladajuci mislili, neka ima Farange referendum o izlasku iz EU, jer onako nece uspjeti.
Vjecita_zavrzlama

#345 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Vjecita_zavrzlama »

broj dva wrote: 04/11/2024 10:09
sehohari wrote: 01/11/2024 20:29 Pitanje, prije svega za one koji žive u Sloveniji:

Balkan nego šta. Nego ih je malo i homogeni su etnički i religiozno pa nema puno sranja..
Edit - ne živim u Slo :D
Nisu cisti Balkan, dosta imaju i austrijskog npr, ipak su susjedi
belfy

#346 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by belfy »

ne znam bas oko tog austrijskog, ali znam jedan vic...

stari vic (tada aktuelan) ide ovako:
- sta radi Bosanac kada napuni 18? ide da radi u Sloveniju.
- sta radi Slovenac kada napuni 18? ide u Bosnu da trazi oca.

P.S. iako je vic, moguce je da ce nekome izgledati sovinisticki. onda ide moje izvinjenje i nek bude izbrisan.
Sanjarko

#347 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Sanjarko »

belfy wrote: 05/07/2025 22:20 ne znam bas oko tog austrijskog, ali znam jedan vic...

stari vic (tada aktuelan) ide ovako:
- sta radi Bosanac kada napuni 18? ide da radi u Sloveniju.
- sta radi Slovenac kada napuni 18? ide u Bosnu da trazi oca.

P.S. iako je vic, moguce je da ce nekome izgledati sovinisticki. onda ide moje izvinjenje i nek bude izbrisan.
Pa dobro jeste star vic ali ima istine u njemu prilicno. Mnogi Slovenci ili se stide svojega porijekla ili zbog pritiska od strane okoline i slicnoga su potisnuli svoje porijeklo. Nisu naravno svi ali vecina jeste. A porijekla su im iz Bosne i Srbije vecinom.
Truba

#348 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Truba »

uz-snaznu-podrsku-katolicke-crkve-slovenci-odbili-zakon-o-potpomognutom-umiranju/129013

https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/uz- ... nju/129013

:sax: :bih:
broj dva

#349 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by broj dva »

Truba wrote: 24/11/2025 08:13 uz-snaznu-podrsku-katolicke-crkve-slovenci-odbili-zakon-o-potpomognutom-umiranju/129013

https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/uz- ... nju/129013

:sax: :bih:
Demokratija na djelu. A i nije za balkana dok se ne udomaci u njemackoj jedno trideset godina...
Truba

#350 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Truba »

https://www.vecernji.hr/vijesti/ustavni ... e_vignette

Presuda slovenskog Vrhovnog suda šokirala je zemlju, a sad je Ustavni sud pravomoćno potvrdio presudu domobranskom generalu

Leon Rupnik
Post Reply