Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post Reply
Nacionalniid_BOSANCI

#351 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Ramzess Veliki wrote:
tandmand wrote:
Ramzess Veliki wrote:De malo pojasnite moze li se katolik rodjen u Bosni izjasnjavati kao bosnjak.
Zašto ne bi mogao, ne postoji zakonska zabrana\uredba za takvo nešto, mada mislim da je to nerealno.
Proces hrvatizacije bosanskih katolika je nepovratan.
„Mi bolnim srcem gledamo u dvoličnost naše visoke Vlade, koja naš jezik zove ’Zemaljskim’, i dopušta da se njeki zovu ’Srbi’ a njeki ’Hrvati’ umjesto da pravedno, i iskreno rekne ’zemlja Bosna’, ’žitelji Bošnjaci’, a njihov jezik ’bosanski’“, pisao je pre 1885. godine fra Antun Knežević u pismu Benjaminu Kalaju, austrougarskom upravitelju Bosne-Hercegovine
Pa to bi bilo najidealnije, da mudre glave istoricari sjednu i objasne svima.
Postoji i otpor medju muslimanima nazivu Bosnjak, neki ga smatraju nazadnim a Bosanac modernijom verzijom.

Meni je svejedno samo da se ta tlapnja jednom privede kraju jer nam steti sva ta polemika i dodatno razdvajanje.
1. Moramo znati osnovne stvari i zapamtiti ih zauvjek iz generacije u generaciju, da je u interesu Srbije i Hrvatske radi podijele teritorije Bosne i Hercegovine i njenih resursa, uvijek bilo i bice u buducnosti vazno, da mute vodu narodnog i nacionalnog identiteta temeljnom narodu u Bosni i Hercegovini Bosnjacima, i onim iz drugih naroda koji se izjasnjavaju u Drzavnom/Nacionalnom smislu Bosanci i Hercegovci.

Situacija u Bosni i Hercegovini danas je slijedeca. Bosna i Hercegovina danas ima najvise gradjana iz:
1.etnickog Naroda Bosnjaka (Bosniaka) koji takodje imaju i drzavnonacionalni identitet Bosanci i Hercegovci.

2. Zatim imamo dijelove gradjana iz drugih manjinskih etnickih naroda kao sto je jedan dio Srba, Hrvata, Albanaca, mjesovitih brakova i drugih koji se u smislu etnickog Naroda sami nazivaju/izjasnavaju kao Srbi, Hrvati, Albanci i drugi ali se u drzavnonacionalnom smislu zele i izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci.

3. Zatim imamo manjinske narode Srbe, Hrvate, Albance i druge koji se zele i izjasnjavaju kao etnicki Narodi: Srbi, Hrvati, Albanci i drugi a tako se isto izjasnjavaju i u drzavnonacionalnom smislu kao Srbi, Hrvati, Albanci i drugi.

Najvise gradjana u drzavi Bosni i Hercegovini je pod tackama 1 i 2, kojih je oko 70% i koji se izjasnjavaju tako, a najmanje gradjana iz drzave Bosne i Hercegovine je pod tackom 3, koji se izjasnjava tako i njih je oko caa 30%. Ova danasnja struktura izjasnjavanja razlicitih narodnih i nacionalnih identiteta, odgovara u potpunosti i strukturi stanovnistva koji su se 1992 godine izjasnili na referendume drzave Bosne i Hercegovine, i izborili se za samostalnost njihove drzave Bosne i Hercegovine.

Eto to vam je takva prijasnja i danasnja struktura izjasnjavanja stanovnika drzave Bosne i Hercegovine, i to je sasvim u redu i korektno, i ispunjava osnovna demokratska ljudska prava stanovnika da se izjasnjavaju kako oni zele i u kakvu drzavu vjeruju.
Ramzess Veliki

#352 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Ramzess Veliki »

hAZNADAR wrote: I meni vrlo drag naziv - ali nije u upotrebi stoljecima i to je stara govorna forma. Poznat je i stav Bosanaca da im je Bosnjak samo turski naziv i asocira na islam - i kada se tendenciozno pristupa historiji i poimanju identiteta sa vidnim izbjegavanjem islamskog kulturoloskog uticaja i bastine - to je nista drugo no andricevsko poimanje islama kao nazadnog koje je bilo standard u bivsoj drzavi.

Pohvalno je sto se ljudi zanimaju za historiju, pogotovo period srednjovjekovne bosanske drzave,... ali je smijesan romanticarski trend slave starih Bosnjana samo zato sto nisu bili muslimani.
Cestitam na razmisljanju.

Zavrsili smo svaku raspravu. :thumbup:
Nacionalniid_BOSANCI

#353 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

"Connaisseur Karlin"
pa to je potpuno normlano, pa tako kazu i amerikanci , ali i hrvati i amerikanci imaju razvijen o sovjscen zajednicki hrvatski i americki identet :-D

u BiH ne postoji zajednicki BiH identet svih etnickih grupa i manjina :)
Ne mora ni da postoji zajednicki drzavno/nacionalni identitet u drzavi Bosni i Hercegovini. Vecinski drzavno/nacionalni identitet u drzavi Bosni i Hercegovini je Bosanci i Hercegovci i manjinski narodni i nacionalni identiteti Srbi, Hrvati i Ostali. Ti si se nasla ovdje, da zajebajes jedino Bosnjakebosance, i da vrtis jednu te istu pricu u krug, i presipas iz supljeg u prazno. Pusti Bosnjakebosance na miru, i analiziraj Srpske i Hrvatske narodne i nacionalne identitete, i drzi svoje bezvezno predavanje njima a ne nama!
Ramzess Veliki

#354 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Ramzess Veliki »

pemanapemani wrote:Na Saboru su trebali donijeti odluku da se svima koji to zele, a kojima je BiH domovina vraca stari naziv Bosnjak.

Takva odluka bi trasirala put da danas imamo Bosnjake nacionalne Bosance/BiH, Hrvate nacionalne Bosance/BiH, Srbe nacionalne Bosance/BiH, ostale narode nacionalne Bosance/BiH, gradjane koji se etnicki ne izjasnjavaju nacinalne Bosance/BiH i Srbe i Hrvate koji ne priznaju BiH kao nacionalne manjine.

Ali jok, prihvatila se velikosrpska etnicka matrica kojoj je osnova razbijanje bosanskog identiteta, odnosno BiH kao drzave.
Podvalili Bosnjacima price o tome kako su svi nacije samo su oni narod, pa onu preglupu argumentaciju Srbin Srbijanac i slicna govna iz fasisticke SANU.
Tako je, to je sustina. O tome govorim. Imali bi i odredjen broj katolika, pravoslavaca roma i svih ostalih koji bi se izjasnjavali kao Bosnjaci i time bi ga metnuli velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici. :thumbup:
Nacionalniid_BOSANCI

#355 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Ramzess Veliki wrote:
hAZNADAR wrote: I meni vrlo drag naziv - ali nije u upotrebi stoljecima i to je stara govorna forma. Poznat je i stav Bosanaca da im je Bosnjak samo turski naziv i asocira na islam - i kada se tendenciozno pristupa historiji i poimanju identiteta sa vidnim izbjegavanjem islamskog kulturoloskog uticaja i bastine - to je nista drugo no andricevsko poimanje islama kao nazadnog koje je bilo standard u bivsoj drzavi.

Pohvalno je sto se ljudi zanimaju za historiju, pogotovo period srednjovjekovne bosanske drzave,... ali je smijesan romanticarski trend slave starih Bosnjana samo zato sto nisu bili muslimani.

Zavrsili smo svaku raspravu.
:thumbup:
Narod Bosnjaci (Bosniaci) iz 14 vijeka Bosnjani, su danas u isto vrijeme i Bosanci i Hercegovci u drzavno/nacionalnom smislu (identitetu).
Ramzess Veliki

#356 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Ramzess Veliki »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:
Ramzess Veliki wrote:

Zavrsili smo svaku raspravu.
:thumbup:
Nije razmisljanje nego cista istina, jer su narod Bosnjaci (Bosniaci) u isto vrijeme i Bosanci i Hercegovci u drzavno/nacionalnom smislu (identitetu).
Govorim o boldiranom tekstu. Po Haznadaru svako ko misli da je Bosanska istorija pocela prije osmanlija je protiv islama. Ako si za vracanje drevnog naziva bosnjani a koji je evidentiran od perioda Kulina bana onda si protiv naziva bosnjak koji se dovodi u kontekst turske vladavine kao turcizam, I time kao odrednica za muslimane iz Bosne, mada su turci bosnjacima vjerovatno nazivali i druge religije. Alijina linija SDA istoriju mjeri od upada osmanlija, a ono prije je nista. Opet na ruku SANU.
To je ona linija za koju je Gradascevic izdajnik a ne borac za nezavisnost.
Nacionalniid_BOSANCI

#357 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Nacionalniid Bosanci
Nije razmisljanje nego cista istina, jer su narod Bosnjaci (Bosniaci) u isto vrijeme i Bosanci i Hercegovci u drzavno/nacionalnom smislu (identitetu).
Ramzess Veliki
Govorim o boldiranom tekstu. Po Haznadaru svako ko misli da je Bosanska istorija pocela prije osmanlija je protiv islama. Ako si za vracanje drevnog naziva bosnjani a koji je evidentiran od perioda Kulina bana onda si protiv naziva bosnjak koji se dovodi u kontekst turske vladavine kao turcizam, I time kao odrednica za muslimane iz Bosne, mada su turci bosnjacima vjerovatno nazivali i druge religije. Alijina linija SDA istoriju mjeri od upada osmanlija, a ono prije je nista. Opet na ruku SANU.
Ako je istina da je to Haznadar izjavio, onda on nema pojma sa Istorijom drzave Bosne i Hercegovine i Bosnjakabosanaca. Imas ljude sa kompletnim znanjima, poluznanjima i bez ikakvog znanja kao i razne provokatore. Logicno je da znas sa kim od takvih gubis vrijeme pisuci o tudjim glupostima.
Connaisseur Karlin

#358 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Connaisseur Karlin »

"Connaisseur Karlin"
pa to je potpuno normlano, pa tako kazu i amerikanci , ali i hrvati i amerikanci imaju razvijen o sovjscen zajednicki hrvatski i americki identet :-D

u BiH ne postoji zajednicki BiH identet svih etnickih grupa i manjina :)
Ne mora ni da postoji zajednicki drzavno/nacionalni identitet u drzavi Bosni i Hercegovini. Vecinski drzavno/nacionalni identitet u drzavi Bosni i Hercegovini je Bosanci i Hercegovci i manjinski narodni i nacionalni identiteti Srbi, Hrvati i Ostali. Ti si se nasla ovdje, da zajebajes jedino Bosnjakebosance, i da vrtis jednu te istu pricu u krug, i presipas iz supljeg u prazno. Pusti Bosnjakebosance na miru, i analiziraj Srpske i Hrvatske narodne i nacionalne identitete, i drzi svoje bezvezno predavanje njima a ne nama!
:sladoled:
hAZNADAR

#359 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by hAZNADAR »

Nije to haznadar ni u snu izjavio.

Problem je sa nekima kada kritikujes tendencionizam u historiografiji i laziranje da je Bosnjak turski izraz - sto to protumace kao drugi krajnost i svrstaju te u alijinu historiju i da datiras od sultana. :lol:

Bosnjanin je jezicki evoluirao u Bosnjaka i dalje nema. Srbljin, Serb u Srbina, Hervat u Hrvata, Bnetak u Mlecanina, Ugrom u Madjara,...
Fudo387

#360 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Fudo387 »

Ljudi, kako vam ne dodije? :lol:
Connaisseur Karlin

#361 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Fudo387 wrote:Ljudi, kako vam ne dodije? :lol:
pa zar nije smijesno kad covjek kaze da narod u jednoj drzavi ne mora imati zajednicki idenitet :lol:
Fudo387

#362 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Fudo387 »

Connaisseur Karlin wrote:
pa zar nije smijesno kad covjek kaze da narod u jednoj drzavi ne mora imati zajednicki idenitet :lol:
Sestro, ako ti ovo ne raspetljas, nece niko. :lol:
asker

#363 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by asker »

Vala bas :roll:
Connaisseur Karlin

#364 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Fudo387 wrote:
Sestro, ako ti ovo ne raspetljas, nece niko. :lol:
pa vidis kako covjek rece , nije jedini , dovoljno sam rapetljala :lol:
Fudo387

#365 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Fudo387 »

Jesi vala, svaka ti cast.
Ti, pa Tunjo, pa onaj Klaic.
Pakleni trio. :lol:
asker

#366 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by asker »

Bujrum u Bosnjake ko god hoce, nek se otimaju samnom za ime Bosnjacko. Nek se otimaju za ljiljane, neka ih prisvoje sebi. Sve dozvoljeno.
Ja sam Bosnjak ali i Bosanac, nabijem na kurac onoga ko mi to brani! Ne slusam ga, ne jebem ni za suhu sljivu. Bosnjak, Bosanac, musliman, govorim Bosanski, sve sam to ja. Smijem se pacenicima koji bi da mi to otmu. Gledam ih s visine, zalim ih.

Ovako neka rade i svi ostali "zbunjeni". Nek i Jakob Finci, i Dodik, i Kusturica budu sve gore navedeno.
Nece? Merhaba, nikakav problem. Neka budu sta god zele, sta god jesu, slobodna zemlja.

Ali nek meni niko ne govori sta sam, nek mi ne diraju ljiljane, naciju, vjeru, nek se naviknu...........u suprotnom ide nabijanje na kurac.

Da mi je prije 15 minuta neko rekao da sam Bosnjak, Bosanac, musliman, da volim ljiljane I JA TO PRIHVATIO SRCEM I DUSOM, SLOBODNOM VOLJOM, tu je kraj price. Moj izbor, osjecanje, jebe mi se jel to bilo 1993, 1503, ili 1103 godine. Kraj price.

Sta se jos ima na ovu temu reci :?
hAZNADAR

#367 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by hAZNADAR »

Ramzess Veliki
Po Haznadaru svako ko misli da je Bosanska istorija pocela prije osmanlija je protiv islama. Ako si za vracanje drevnog naziva bosnjani a koji je evidentiran od perioda Kulina bana onda si protiv naziva bosnjak koji se dovodi u kontekst turske vladavine kao turcizam, I time kao odrednica za muslimane iz Bosne, mada su turci bosnjacima vjerovatno nazivali i druge religije. Alijina linija SDA istoriju mjeri od upada osmanlija, a ono prije je nista. Opet na ruku SANU.
Ako je istina da je to Haznadar izjavio, onda on nema pojma sa Istorijom drzave Bosne i Hercegovine i Bosnjakabosanaca. Imas ljude sa kompletnim znanjima, poluznanjima i bez ikakvog znanja kao i razne provokatore. Logicno je da znas sa kim od takvih gubis vrijeme pisuci o tudjim glupostima.
Jel to vi mene zahebavate ili sta? Konkretno ti Ramzes. Kada sam ja izjavio da je protiv islama onaj ko datira historiju prije Osmanlija, da historija pocinje sa osmanlijama,... da mi je Gradascevic izdajnik,.. i sl. :lol: O ti kruh, samo zucnes nesto protiv i odmah ti opisu i krvnu grupu,.. :lol: Sta je sljedece? Mi izgubili u bici kod Bilece - reko haznadar garant taman je ta alijina skola. :lol:

Buduci da tvrdis da je Bosnjanin evidentiran za Kulina bana - kladim se da znam vise o Bosnjanima, opcenito srednjovjekovnoj Bosni vise od tebe. Bosnjani su evidentirani prvi put u stjepanovoj povelji 1322-ge, dakle vise od sto godina poslije Kulina. Naravno da pisanom spomenu prethodi usmeno ali kada spominjes evidencije - trebao bi znati da za Kulina nisu evidentirani Bosnjani u dokumentima.

Zasto ti je toliko stalo da se vrati Bosnjanin u upotrebu na mjesto Bosnjaka? Do te mjere da u neistomisljeicima vidis svoje demone. Isti narod - samo dvije razlicite govorne forme, arhaicna i modernija. Zbog cega su ti Bosnjani koji se ne spominju stotinama godina podobniji od Bosnjaka?
Last edited by hAZNADAR on 14/03/2019 10:55, edited 3 times in total.
vivaldi

#368 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by vivaldi »

moze li mi neko objasniti razliku izmedju naroda i nacije?

:D
Nacionalniid_BOSANCI

#369 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

vivaldi wrote:moze li mi neko objasniti razliku izmedju naroda i nacije?

:D
Evolucija: Pleme, Narod, Nacija.
Narod je visi nivo od plemena a Nacija je visi nivo od Naroda ili razlicitih naroda (pod uslovom da razliciti narodi u jednoj drzavi zele da imaju zajednicki drzavno/nacionalni identitet) ali i ne moraju kao sto je u Bosni i Hercegovini. To ti je najkraca definicija razlike izmedju naroda i nacije!
Nacionalniid_BOSANCI

#370 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Ma ti si najveca budaletina i luzer a osim toga se bavis i lazima. Procitaj iznad gore ponovo sta sam napisao. Nisam napisao da jedan narod ne mora imati zajednicki narodni i drzavno/nacionalni identitet, nego sam napisao da razliciti narodi kao sto su u drzavi Bosni i Hercegovini ne moraju imati zajednicki drzavno/nacionalni identitet ako oni to ne zele, ali su takvi onda drzavno nacionalna manjina!
Connaisseur Karlin

#371 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Ma ti si najveca budaletina i luzer a osim toga se bavis i lazima. Procitaj iznad gore ponovo sta sam napisao. Nisam napisao da jedan narod ne mora imati zajednicki narodni i drzavno/nacionalni identitet, nego sam napisao da razliciti narodi kao sto su u drzavi Bosni i Hercegovini ne moraju imati zajednicki drzavno/nacionalni identitet ako oni to ne zele, ali su takvi onda drzavno nacionalna manjina!
ovo je jos gore obrazlozenje :lol:
Post Reply