Mnogo puta sam razmisljalam u cemu je Allahova mudrost kada je dopustio muskarcu da moze imati 4 zene. Posto je zena emocionalno bice sa vrlo krhkim emocijama koja sve dozivljava mnogo intezivnije nego muskarac, dopustiti da bude emocionalno povrijedjena na takav nacin bilo mi je neprihvatljivo. Jednom je neki islamski alim izjavio da ako zelis izvesti muslimanku iz vjere pocni pricati o pravu na 4 zene
Nego da li je to sve tako kako izgleda?
Da li je dopustanje da se ima 4 zene zapravo sprecavanje varanja i razvoda? Ja sam se uvjerila da jeste.
Zbog lakseg razumijevanja hajmo uporediti krscanski i muslimanski brak.
U krscanstvu razvod je gotovo nemoguc, pa ukoliko dodje do netrpeljivosti medju supruznicima, varanje ce biti neminovno, a muskarac ce naci opravdanje u tome da je bio prinudjen jer niti se migao razvesti niti ozeniti drugom jer je vec ozenjen.
Medjutim kada je muslimanski brak u pitanju i desi se ista situacija, muz musliman nece imati apsolutno nikakvog opravdanja pred Bogom za varanje jer dopusteno mu je ili da se ozeni po drugi put ili da se razvede. Eh sad realnost i mogucnost da se prosjecan covjek odluci na zenidbu po drugi put uz sve islamske uslove je poprilicno teska. Morace obezbijediti i jednu i drugu zenu sa stanom/kucom i svim mogucim potrebama koje ona i njena djeca mogu imati, prakticno to je izdrzavanje dvije porodice, sto je vec poprilicno tesko, a onda Allah u Kur'anu jasno kaze da mora biti apsolutno jednak tretman za obje zene (ili vise nih) i ako jedna dobije bilo sta vise ili manje od druge pocinio je grijeh.
Druga opcija je da se razvede od prve zene, a onda opet isto, mora da plati mnogo stosta jer je razvod na njegovu inicijativu.
Kad covjek musliman, koji je bogobijazan, sagleda sve ovo, dobro ce razmisliti prije nego se ozeni po drugi put ili prije nego se razvede, a varanje mu je zabranjeno jer nema apsolutno nikakvog opravdanja pred Allahom. Jedina opcija mu je da se pokrije po usima i izgladi odnos s prvom zenom