zasto su bosanci i hercegovci stvarno stoka?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Stari

Post by Stari »

Evo ...da i ja dam svoj skromni doprinos ovoj nadasve poucnoj temi. Po definiciji...i sam pripadam kontingentu koji se naziva dijasporom buduci da zivim tu ...u zemlji Dijasporiji...i kao takav sam stvarno stoka. Ali kako god okrenem ...ne znam odgovoriti na pitanje naznaceno u naslovu teme ...naime ...Zasto. Zasto bacam kese sa smecem na komsijske balkone ...kad je gradski park puno privlacniji? Zasto parkiram auto ispred zgrade narodnog pozorista ...kad ispred ulaza u hitnu pomoc ima sasvim dovoljno slobodnog mjesta? Zasto pisam u sudoper kad imam sasvim pristojan lavabo u kupatilu?

Stvarno ne znam ...zasto sve to radim.
Ali eto odmah na pocetku ovog komentara sam napomenuo da ce prilog biti ...skroman.
kulambara

Post by kulambara »

primjer-
prije jedno par ljeta sjedim ja na tramvaju; putnika nas ima sve skupa 5; priblizavamo se stanici skenderija; stojimo na semaforu; neki notorni sliedzija iliti putnik broj 3 prilazi vratima, krvnicki ih otvara/odvaljuje; izlazi; tramvaj jos uvijek stoji; neka fina gospoja ili putnica broj 4 ustaje, prilazi odvaljenim vratima i slijedi primjer putnika broj 3; - znaci provlaci kroz novonastali "otvor"; putnica broj 2 i ja - putnik broj 5 se samo pogledamo i zajedno zamrmljamo ono "boze sacuvaj"; ...

seljakluk, seljakluk über alles
mr2

Post by mr2 »

ma dijaspora je becka skola za sarajevo :lol: :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

mr2 wrote:ma dijaspora je becka skola za sarajevo :lol: :lol: :lol: :lol:
ma ima dijaspore i "dijaspore", kao sto ima sarajlija i "sarajlija"... :roll:
rei

Post by rei »

Trebaju se kaznjavati oni koji bacaju opuske, papirice i ostalo smece, pa da vidis, nisu stranci nista bolji ni gori ali kad je po dzepu onda se svako promijeni i postaje odgovorniji....
To je jedno a drugo i strance su ucili putem medija cak 10 godina , kroz razne svakodnevne reklame, kako da odvajaju otpad prema vrstama otpada tj. staklo posebno, papir itd. Znaci to su ih ucili , upravo u jednoj od najrazvijenih zapadnih zemalja, putem medija cak vise od 10 godina da bi ih navikli i da im to postane sasvim normalno. Nije dovoljno samo imati to u zakonu da treba i gotovo, nego treba raditi na njegovanju i ekoloskoj svijesti gradjana. Mozda vas ima dosta koji ne bacate i kupite smece za sobom ali sumnjam da vecina vas razvrstava otpadke... radite to mozda u zapadnim zemljama jer ste tamo navikli a ovdje kad dodjete, sumnjam...
Eto kinezi od plastike prave garderobu :D kod nas koliko znam angrosirovine otkupljuju staro gvozdje, e sad slicnih fabrika koje obradjuju plastiku i nemamo, eto biznisaaaa.....Da se ja pitam ja bi plasticne kese ukinula skroz, ne bi dala da se to upotrebljava em nije zdravo em zagadjuje okolinu jer oko 100 godina treba da bi se plasticna kesa unistila. Uh kako bi se opcinski budzet napunio lovom zbog neodgovornih pojedinaca jer krse zakon bacajuci smece :D
eh pa da vidis hoce li ga vise baciti :-)
vryzas

Post by vryzas »

.
Last edited by vryzas on 13/07/2015 11:40, edited 1 time in total.
digger

Post by digger »

Kareem Abdul-Jabbar wrote:...mnogo sam stoke sreo u zivotu sa ostalih podrucja ove planete-tako da mogu zakljuciti- "biti stoka" ne zavisi od geografskog polozaja pojedinca/pojedinke :lol: :D na planeti, niti zavisi od njegove/njene nacionalne/drzavne pripadnosti - to dolazi iz glave pojedinca i njegovog kucnog odgoja.... :roll:
...sto je potpuno tacno. Nazalost, da dodamo i "drustveni odgoj" koji smo nekada imali na nesto visem stepenu.

Valja nam proci kroz iste periode kroz koje je oz zemlja prolazila u periodu od 1945 pa nadalje, kada je takodjer ogroman broj novodoslih stigao u gradove.

I u tom slucaju, nisu mogli donijeti kulturu sa sobom, niti "pokupiti" gradsku jer je bila zagusena primitivizmom.

Kada policija pocne dijeliti ostre kazne za osnovne prekrsaje i novine prihvate ekstremne primjere kao nesto interesantno za objavljivanje, poruka o urbanoj civilizaciji ce polako da postane jasna onima koji je ne razumiju. Nekih 50KM za bacanje smeca po ulici, 100-200 KM za prebrzu voznju, duzi zatvor za ulicne Rambo-e i dzeparose, i slicno, su najbolji nacin lijecenja ove bolesti.
Prenj

Post by Prenj »

digger wrote: Kada policija pocne dijeliti ostre kazne za osnovne prekrsaje i novine prihvate ekstremne primjere kao nesto interesantno za objavljivanje, poruka o urbanoj civilizaciji ce polako da postane jasna onima koji je ne razumiju. Nekih 50KM za bacanje smeca po ulici, 100-200 KM za prebrzu voznju, duzi zatvor za ulicne Rambo-e i dzeparose, i slicno, su najbolji nacin lijecenja ove bolesti.
Digger, kazne koje predlazes su isuvise blage.
Samo ekstremne mjere nam mogu pomoci.
reaktor

Post by reaktor »

mIRCerka wrote:izgleda da je reaktor zaista poslusao i otisao da pogleda miljacku...
:D
ne izgleda lose... :-D
mr2

Post by mr2 »

digger (citat):

Kada policija pocne dijeliti ostre kazne za osnovne prekrsaje i novine prihvate ekstremne primjere kao nesto interesantno za objavljivanje, poruka o urbanoj civilizaciji ce polako da postane jasna onima koji je ne razumiju. Nekih 50KM za bacanje smeca po ulici, 100-200 KM za prebrzu voznju, duzi zatvor za ulicne Rambo-e i dzeparose, i slicno, su najbolji nacin lijecenja ove bolesti.

AMERIKA AMERIKA :lol: :lol: :lol:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

reaktor wrote:
mIRCerka wrote:izgleda da je reaktor zaista poslusao i otisao da pogleda miljacku...
:D
ne izgleda lose... :-D
skini taj cinicni osmijeh s lica i priznaj da ti se gadi.......
kreco hakija

Post by kreco hakija »

Ma ljudi bilo je ovakvog seljakluka oduvijek na ovim prostorima. U genima nam je ili sta?
Dog god roditelji ne pokazu primjerom kako treba bice ovog stocharskog ponasanja.
A i zakoni treba da se poostre i da se provode. (bacanje smeca, itd..)

Znaci:
1. Odgoj kod kuce
2. Visoke kazne za pocinioce

Haj' uzdravlje.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:zzzz: Sve je lijepo sto vi napricaste, ali ...... geni, .... geni nas yebu. :roll:
Vrijeme raspada jedne najlonske kese, rekoste .... oko 100 godina. :D
Jos ce se mnogo generacija Bosanaca, a Bogami i Hercegovaca, raspasti dok od nas nesto pametno ne isklija. :D
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Ja nisam bas siguran da ce se stvari rijesiti kaznjavanjem. Stalno se povlaci paralela sa saobracajnom policijom i kaznama, a ja jos nisam sreo covjeka koji je rekao "platio sam kaznu jer sam pogrijesio" pa makar se radilo o simbolicnih 20 KM. Umjesto toga, najveci stepen "priznanja" je "mene kaznjavaju zbog pisljivih 20 km/h ogranicenja i nevezanog pojasa, a celavcima sa debelim vratovima ne smiju nista".
Tako bi se isto desilo i sa kaznjavanjem "pojedinaca" zbog smeca. Bilo bi "je.. ti drzavu, mene kaznjava zbog jedne kese otpadaka, a Natron zagadi Bosnu" i slicno.
Koliko god neki na ovom forumu o nama imali bolje misljenje, dileme nema: mi smo stoka jer nemamo nikakve svijesti ni kad je u pitanju ekologija, ni politika, ni ekonomija, ni drzava, nista, apsolutno nista...
Da su nam gradovi, sela, planine prljavi, znamo odranije. To nema veze sa ovom ili onom vlascu, ovim ili onim drustvenim sistemom, kaznjavanjem ili nekaznjavanjem... Jednostavno, radi se mentalitetu ljudi koji nije karakteristican samo za nas. Grcka je 30 godina u EU, ali je bila i ostala Balkan i zato su i prije 15-20 godina cisce izgledale tada "komunisticke" Slovenija i istocna Njemacka.
Dakle, jedino da se promijeni svijest ljudi, a koliko smo zeljni "promjena" jos cemo se nacekati da vidimo izletnike koji sa sobom nose kese s otpatcima. Zato, no sikiriki, ne mozemo nista promijeniti.
RPM

Post by RPM »

u skladu s hesansko borcegovackom kulturnom normom mogu vam samo reci ... stoko jedna stokasta ... :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

RPM wrote:u skladu s hesansko borcegovackom kulturnom normom mogu vam samo reci ... stoko jedna stokasta ... :D

hebesh okolinu i zakone, dajte nam hljeba i igara
Image
Duke_G

Post by Duke_G »

Rei je u pravu, potrebna je edukacija preko televizora. Kad je toliki svijet uspio pravilno da glasa posto nam je onaj hajvan Aleksandar Seksan mozak popio onim reklamama, naucili bismo i da baratamo sa smecem.
A kazne jesu odgovor... ne sjecam se ko se bunio protiv njih... u mene mi buraz stalno placa kazne i stalno priznaje da je kriv, bio pjan, prekoracivao brzinu, prestizao... elem, nije to bitno. Ja sam svojevremeno placao silne kazne, pa su me kaznjavali. Od tad se redovno vezem i postujem propise ko Sveto Pismo. Onda kad mi nisu nista mogli, kaznjavali su me zato sto nisam imao svu opremu. Nabavio sam i opremu, i sad mogu da mi pljunu pod prozor! E sad, moji motivi nisu toliko bitni... bitno je da su me natjerali da postujem propise.
A Bosanci su ovakvi jer smo zaostala zemlja, i potrebna nam je edukacija. Sta ces.
Vodenjak

#93 Re: zasto su bosanci i hercegovci stvarno stoka?

Post by Vodenjak »

mIRCerka wrote: grijesis da su postali vecina. Problem je u tome sto su oni manjina ali su glasni i previse uocljivi da ih "normalna, pismena, urbana" vecina ne moze nadjacati...
problem je u tome sto je ta "normalna" vecina postala jedna flegmaticna masa koju zivo boli uho za sve oko njih.....

meni licno ne smeta sto dijete kaze BABO SMIJEM LI DO TESPIHA, ili NE IDI DUBOKO CUJEM IMA GRCEVA, vec mi smeta upravo to mokrenje po plazi, bacanje svega i svacega na istu plazu na koju ce ujutro opet doci....
boli me kad vidim dijasporce (VODENJAK nemoj se opet naci prozvan, znas da vas gotivim :D ) kako svjesno krse sve moguce prometne zakone ovdje jer znaju da su kazne do 50 KM sto je njima P.dim u odnosu na kazne vani...
svjedok sam scene bacanja kore od banane na autoputu pri brzini od 130 km/h ....

i nije cudo sto se ljudi gnusaju nas....

nije zvaka za seljaka... a takva nam reputacija... i ne opra to ni cunami...
Ma 101 % ste i ti i photo u pravu i ne slusaj Vodenjaka! :)

Jer, ako se on otvori, reci ce mu dijaspora da je izdajnik iste!
Odr´ on gu3icu za tim sto ce mu reci da je izdajnik (naviko! :-) ) ali probushice mu gumu, pa sta ce ondaK? :-) :D :D :D
praznina

#94 Re: zasto su bosanci i hercegovci stvarno stoka?

Post by praznina »

photo wrote:ili: kako nas drugi vide?

gledam ove nase nase bosance i hercegovice (sva tri naroda) i sve se manje cudim sto nas svi drugi smatraju stokom, nekulturnim i nevaspitanim. a i kako bi, kada se samo bosanci i hercegovici na plazi pojave sa loncem skuhanih makarona i jedu ih pred svima na plazi, pa se dijete onda zaleti u more da se ispisa "babo, smijem li to tespiha (mislio jadnik na plovke koji obiljezavaju prostor za plivace)?", ili njegov tata pisa u zbunju koje je tri metra udalejno od mjesta na kojem lezi, takodje na plazi, ili nasi obrijani, impotentni i inteligencijom neobdareni bilderi odu na more u bijesnim kolima, dobacuju "halo dobra, kurvo, sta je, hoces sa onim slovencem (italijanom i slicno)" strankinjama, opijaju se do besvijesti da bi se ispovracali na sred diskoteke ili slupali onaj jadni golf 2 u makarskoj jureci za nekom suknjom koja ih je lijepo odbila, ili isti ti napadnu svakog ko ih bar malo duze pogleda starim dobrim rijecima "sta je, sta gledas?" pa sve pokusava rijesiti sakom, misleci da je najjaci, gazda u raji. ili oni kojima je cilj da prekrse sto vise pravila i propisa, ne mislim samo na saobracaj (to je posebna prica), valjda misli da je veci frajer ako prekrsi vise zakona, u stilu "jesam frajer, zajebo sam ih".

stvarno, pomalo mi se gade svi ti seljaci koji su dosli iz sandzaka ili sisli sa planina ili dosli iz nekog sela iz tri pizde materine po prvi put u zivotu u veliki grad (nije bitno koji, sarajevo, mostar, tuzla, banja luka....), kojima je jedino obrazovanje bio svarceneger ili rambo, ili im je IQ velicina cipela, pa misle da se grad mora prilagoditi njima, a ne oni gradu.

pun mi je kurac sandzaklije (a i dijaspore, koja se ne smije vani ponasati kako se ovdje ponasa) koji dodje u grad, parkira na trotuar i kada ode postavi kantu ili kutiju da se zna da je to njegovo (a nema pojma o tome sta znaci javna povrsina, trotuar ili bilo sta drugo), valjda jos samo da se popisa na to mjesto, da obiljezi svoju teritoriju. a da ne govorim o onima koji udju u tramvaj ili autobus, a nije se istusirao pa bazdi na znoj. dobro da je navece, pa hajde, oznojio se tokom dana, ali kako moze smrditi na znoj u 8 ujutro???????

ima ovoga milion primjera, ali mi je mrsko nabrajati. znate to i sami jer ste to ili vidjeli ili ste vi jedni od tih. na zalost, ovakvih pojedinaca je toliko da je to postalo vecina, pa se normalan svijet i ne vidi.

stvarno, sve mi je manje cudno sto nas normalan, zapadni svijet smatra stokom i primitivcima.

zasto su bosanci i hercegovci tolika stoka????????????????????

Pojave nošenja lonca punog hrane i mazanja sendviča na plažama su uglavnom odlike Bosanaca iz Zenice, Kaknja i okolnih mjesta.
praznina

Post by praznina »

Mahalac wrote:Mislim da se BH drzavljani generalno jako lijepo ponasaju na moru, bolje nego ovdje...(mozda s malim izuzetkom Hercegovaca).
Takodje mislim da nije bas sve tako crno i sto je najvaznije,

lijepo bih te zamolio da promjenis naziv teme :roll:
Kada si već bocnuo onda da kažem nešto što sam ispustio u prethodnom postu.

Bosanci su upravo ti koji nose pune šerpe raznoraznih variva, mažu paštete i topljeni sir na plažama, deru se kao da su sami na plaži itd.

Kako se prepoznaju Bosanci na plažama? To se barem lako uočava. Narukvice i prstenje po rukama uz obavezan lančić. Jednom riječju nakinđure se čak i za plažu. Ovakve odlike imaju jedino još Hercegovci iz zapadne Hercegovine samo oni još nosi mobitel oko vrata i još deblje lančiće.

Meni sve to ćuhne na primitivizam.
Last edited by praznina on 10/08/2005 14:49, edited 1 time in total.
Vodenjak

#96 Re: zasto su bosanci i hercegovci stvarno stoka?

Post by Vodenjak »

rajvosa wrote:

Mostarac nije u pitanju ugrozenost u pitanju je manjak ponosa i nacionalne svjesti...
Ti da si pravi mostarac nebi imao takav nick...Hajde priznaj da je jadan..
Izvini rajvosa, ali bas ukazivanjem na stvari koje, objektivno, jesu nasa sramota, a to je prije svega nas beterluk i nas ponos nasom tvrdoglavoscu, nase raspojasano, galamdzijsko ponasanje koje je odraz prije svega nesigurnosti, kukavicluka i dobrim dijelom nedostatka opste kulture, dakle ukazivanje na sve to predstavlja upravo suprotno: postojanje nacionalne svijesti i dokaz da je covjeku stalo do nacije mu!

Cutanje o glupostima, zmirenje pred ocitim nebulozama i pravljenje da se gluho, a okruzeno socnim psovkama, najgori je nacin pokazivanja nacionalnog ponosa i ljubavi prema toj svojoj naciji!

MIrcerka je napisala dobro! Ogromna vecina nasih ljudi je potpuno OK ali problem je u tome sto je zivina ta koja je glasnija i sto se sve vise i vise exponira u drustvu.

I na kraju, sve je to i normalno jer iste je na povrsinu izbacio populizam koji vlada evo vec 15 godina! A populisti se mogu odrzati samo u takvoj atmosferi, galame i brutalnosti, nekulture i beterluka!

Cistoca dvorista, ulice i parka, cistoca duha svakog covjeka je najveci otrov za taj populizam!
zmijuga_loma

Post by zmijuga_loma »

a sto se ismija citajuci ove vase postove

jesmo jesmo stoka pa sta :D

bar svi znaju kad nas vide da smo bosanci :D

p.s.libo me kako nas ko globalno posmatra bitno je da me licno ko ne prozove nedaj boze radi lonca punog makarona kojeg na plazu donesoh.
RPM

Post by RPM »

bolan bolan a mi se zalimo mali nam stocni fond ... :D :D
Drkonjić

Post by Drkonjić »

nismo svi stoka i ako nas svi gledaju ko stoku!

sve je to krivica ovih nasim gastarbajtercica koji u inozemstvu rade sve i svasta da nas ponize i osramote.
dodje nijemac u bosnu pa se iznenadi kad vidi kako nas ima i normalnih.
vratnik

Post by vratnik »

Drkonjić wrote:nismo svi stoka i ako nas svi gledaju ko stoku!

sve je to krivica ovih nasim gastarbajtercica koji u inozemstvu rade sve i svasta da nas ponize i osramote.
dodje nijemac u bosnu pa se iznenadi kad vidi kako nas ima i normalnih.
Pa nije to bas tako: taj svabo u Njemackoj zna nas kao glupu, pouzdanu i jeftinu radnu snagu za poslove na bausteli, a kad dodje u Bosnu iznenadi se kako smo uz sve to i prljavi i zivimo u kamenom dobu.
Kad ste se zadnji put sreli ti i on?
Post Reply