zasto su bosanci i hercegovci stvarno stoka?
-
photo
#1 zasto su bosanci i hercegovci stvarno stoka?
ili: kako nas drugi vide?
gledam ove nase nase bosance i hercegovice (sva tri naroda) i sve se manje cudim sto nas svi drugi smatraju stokom, nekulturnim i nevaspitanim. a i kako bi, kada se samo bosanci i hercegovici na plazi pojave sa loncem skuhanih makarona i jedu ih pred svima na plazi, pa se dijete onda zaleti u more da se ispisa "babo, smijem li to tespiha (mislio jadnik na plovke koji obiljezavaju prostor za plivace)?", ili njegov tata pisa u zbunju koje je tri metra udalejno od mjesta na kojem lezi, takodje na plazi, ili nasi obrijani, impotentni i inteligencijom neobdareni bilderi odu na more u bijesnim kolima, dobacuju "halo dobra, kurvo, sta je, hoces sa onim slovencem (italijanom i slicno)" strankinjama, opijaju se do besvijesti da bi se ispovracali na sred diskoteke ili slupali onaj jadni golf 2 u makarskoj jureci za nekom suknjom koja ih je lijepo odbila, ili isti ti napadnu svakog ko ih bar malo duze pogleda starim dobrim rijecima "sta je, sta gledas?" pa sve pokusava rijesiti sakom, misleci da je najjaci, gazda u raji. ili oni kojima je cilj da prekrse sto vise pravila i propisa, ne mislim samo na saobracaj (to je posebna prica), valjda misli da je veci frajer ako prekrsi vise zakona, u stilu "jesam frajer, zajebo sam ih".
stvarno, pomalo mi se gade svi ti seljaci koji su dosli iz sandzaka ili sisli sa planina ili dosli iz nekog sela iz tri pizde materine po prvi put u zivotu u veliki grad (nije bitno koji, sarajevo, mostar, tuzla, banja luka....), kojima je jedino obrazovanje bio svarceneger ili rambo, ili im je IQ velicina cipela, pa misle da se grad mora prilagoditi njima, a ne oni gradu.
pun mi je kurac sandzaklije (a i dijaspore, koja se ne smije vani ponasati kako se ovdje ponasa) koji dodje u grad, parkira na trotuar i kada ode postavi kantu ili kutiju da se zna da je to njegovo (a nema pojma o tome sta znaci javna povrsina, trotuar ili bilo sta drugo), valjda jos samo da se popisa na to mjesto, da obiljezi svoju teritoriju. a da ne govorim o onima koji udju u tramvaj ili autobus, a nije se istusirao pa bazdi na znoj. dobro da je navece, pa hajde, oznojio se tokom dana, ali kako moze smrditi na znoj u 8 ujutro???????
ima ovoga milion primjera, ali mi je mrsko nabrajati. znate to i sami jer ste to ili vidjeli ili ste vi jedni od tih. na zalost, ovakvih pojedinaca je toliko da je to postalo vecina, pa se normalan svijet i ne vidi.
stvarno, sve mi je manje cudno sto nas normalan, zapadni svijet smatra stokom i primitivcima.
zasto su bosanci i hercegovci tolika stoka????????????????????
gledam ove nase nase bosance i hercegovice (sva tri naroda) i sve se manje cudim sto nas svi drugi smatraju stokom, nekulturnim i nevaspitanim. a i kako bi, kada se samo bosanci i hercegovici na plazi pojave sa loncem skuhanih makarona i jedu ih pred svima na plazi, pa se dijete onda zaleti u more da se ispisa "babo, smijem li to tespiha (mislio jadnik na plovke koji obiljezavaju prostor za plivace)?", ili njegov tata pisa u zbunju koje je tri metra udalejno od mjesta na kojem lezi, takodje na plazi, ili nasi obrijani, impotentni i inteligencijom neobdareni bilderi odu na more u bijesnim kolima, dobacuju "halo dobra, kurvo, sta je, hoces sa onim slovencem (italijanom i slicno)" strankinjama, opijaju se do besvijesti da bi se ispovracali na sred diskoteke ili slupali onaj jadni golf 2 u makarskoj jureci za nekom suknjom koja ih je lijepo odbila, ili isti ti napadnu svakog ko ih bar malo duze pogleda starim dobrim rijecima "sta je, sta gledas?" pa sve pokusava rijesiti sakom, misleci da je najjaci, gazda u raji. ili oni kojima je cilj da prekrse sto vise pravila i propisa, ne mislim samo na saobracaj (to je posebna prica), valjda misli da je veci frajer ako prekrsi vise zakona, u stilu "jesam frajer, zajebo sam ih".
stvarno, pomalo mi se gade svi ti seljaci koji su dosli iz sandzaka ili sisli sa planina ili dosli iz nekog sela iz tri pizde materine po prvi put u zivotu u veliki grad (nije bitno koji, sarajevo, mostar, tuzla, banja luka....), kojima je jedino obrazovanje bio svarceneger ili rambo, ili im je IQ velicina cipela, pa misle da se grad mora prilagoditi njima, a ne oni gradu.
pun mi je kurac sandzaklije (a i dijaspore, koja se ne smije vani ponasati kako se ovdje ponasa) koji dodje u grad, parkira na trotuar i kada ode postavi kantu ili kutiju da se zna da je to njegovo (a nema pojma o tome sta znaci javna povrsina, trotuar ili bilo sta drugo), valjda jos samo da se popisa na to mjesto, da obiljezi svoju teritoriju. a da ne govorim o onima koji udju u tramvaj ili autobus, a nije se istusirao pa bazdi na znoj. dobro da je navece, pa hajde, oznojio se tokom dana, ali kako moze smrditi na znoj u 8 ujutro???????
ima ovoga milion primjera, ali mi je mrsko nabrajati. znate to i sami jer ste to ili vidjeli ili ste vi jedni od tih. na zalost, ovakvih pojedinaca je toliko da je to postalo vecina, pa se normalan svijet i ne vidi.
stvarno, sve mi je manje cudno sto nas normalan, zapadni svijet smatra stokom i primitivcima.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#2 Re: zasto su bosanci i hercegovci stvarno stoka?
ovo potpisujem bez ijedne zamjerke i samo dodajem MACKA IM PITERINA SVIMA (necu da psujem ranom zorom)photo wrote:ili: kako nas drugi vide?
grijesis da su postali vecina. Problem je u tome sto su oni manjina ali su glasni i previse uocljivi da ih "normalna, pismena, urbana" vecina ne moze nadjacati...photo wrote: ima ovoga milion primjera, ali mi je mrsko nabrajati. znate to i sami jer ste to ili vidjeli ili ste vi jedni od tih. na zalost, ovakvih pojedinaca je toliko da je to postalo vecina, pa se normalan svijet i ne vidi.
problem je u tome sto je ta "normalna" vecina postala jedna flegmaticna masa koju zivo boli uho za sve oko njih.....
meni licno ne smeta sto dijete kaze BABO SMIJEM LI DO TESPIHA, ili NE IDI DUBOKO CUJEM IMA GRCEVA, vec mi smeta upravo to mokrenje po plazi, bacanje svega i svacega na istu plazu na koju ce ujutro opet doci....
boli me kad vidim dijasporce (VODENJAK nemoj se opet naci prozvan, znas da vas gotivim
svjedok sam scene bacanja kore od banane na autoputu pri brzini od 130 km/h ....
i nije cudo sto se ljudi gnusaju nas....
nije zvaka za seljaka... a takva nam reputacija... i ne opra to ni cunami...
-
Prenj
Ko kaze da BiH nema sansi da razvija turizam???
Stotine miliona mozemo zaraditi dovodeci ekoloske ucenicke ekskurzije iz evropskih zemalja.
Koje ce mladim Evropljanima pokazati na sta bi mogle liciti NJIHOVE zemlje, ako se prema prirodi budu odnosili kao Bosanci i Hercegovci
Iskoristimo nase KOMPARATIVNE PREDNOSTI
Stotine miliona mozemo zaraditi dovodeci ekoloske ucenicke ekskurzije iz evropskih zemalja.
Koje ce mladim Evropljanima pokazati na sta bi mogle liciti NJIHOVE zemlje, ako se prema prirodi budu odnosili kao Bosanci i Hercegovci
Iskoristimo nase KOMPARATIVNE PREDNOSTI
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
izvini ti isto kao REAKTOR javis se da uradis dvije stvari:terapija wrote:koliko je meni poznato trotuar se piše trotoar??
da ga "shuknesh" autoru posta i da skrenes s teme....
a koliko znam, u najnovijem pravopisu bosanskog jezika pravilne su obje vezije...
jos malo pa ce "obadvije" biti ispravne....
nejse, neki dan sam srela jednog ciku koji radi kao pomocnik nekog ministra, i on onako sav usminkan u odijelu, sa sve kravat(L)om ide ulicom i onda otrese slinac velicine nokije 8210 ....

- Mahalac
Mislim da se BH drzavljani generalno jako lijepo ponasaju na moru, bolje nego ovdje...(mozda s malim izuzetkom Hercegovaca).
Takodje mislim da nije bas sve tako crno i sto je najvaznije,
lijepo bih te zamolio da promjenis naziv teme
-
Prenj
Ne mijenjati naslov!!!!Mahalac wrote:Mislim da se BH drzavljani generalno jako lijepo ponasaju na moru, bolje nego ovdje...(mozda s malim izuzetkom Hercegovaca).
Ko god ima sumnji u to, neka samo obidje neka popularna sarajevska izletista ili obale nasih rijeka. Tamo je moguce naci sve, od sitnog smeca, preko kravljih leseva, do olupina automobila.
To je moguce samo u zemljama gdje zivi i kojima upravlja STOKA!!!
-
zmijuga_loma
da smo stoka jesmo stvarno samo zasto sandzaklije ubrajas u bosance jbg njima u rodnom listu ipak pise mjesto rodzenja Crna Gora...nejsee
nije ni bitno ovo za TESPIH ti je bezee ne vidim nikakv seljakluk tu, dalje pun ti...k dijaspore.
Ja tvrdim da su vecina njih stoka seljacka koja je i onako gore radi baustele ali brate nisu svi hajvani (ja licno ne pripadam toj dijaspori hvala Bogu al ipak da ne bude da IH BRANIM)
znam ih dosta koji se ne razlikuju od nase gradske raje, studiraju itd...
joj al i meni je zlo vise od onog prostakluka posebno u makarskoj zato ne idem tamo medzu nase nego lijepo trajekt i pravac brac, korcula itd...
nije ni bitno ovo za TESPIH ti je bezee ne vidim nikakv seljakluk tu, dalje pun ti...k dijaspore.
Ja tvrdim da su vecina njih stoka seljacka koja je i onako gore radi baustele ali brate nisu svi hajvani (ja licno ne pripadam toj dijaspori hvala Bogu al ipak da ne bude da IH BRANIM)
znam ih dosta koji se ne razlikuju od nase gradske raje, studiraju itd...
joj al i meni je zlo vise od onog prostakluka posebno u makarskoj zato ne idem tamo medzu nase nego lijepo trajekt i pravac brac, korcula itd...
- Daisy
Ponasanje je grozno sto se tice voznje , parkiranja, i slicno, ali isto tako maniri , izrazavanje, to je manje vise nestalo. Ljdi cesto krive dosljake i "papke" koji su "sljegli" medjutim ne bi se oni tako ponasali da gradovi nisu to prihvatili.
Ja sam zato da se pale ogromne kazne svim onima koji bacaju smece, i parkiraju ilegalno. NIje ni zapad "pun manira" vec je sve u novcu- niko nece kazne i tackice na vozackoj. Drzava to mora srediti, a narod ce prihvatiti.
Kazem to sto me mozda fascinira nacin na koji se ponasaju imigranti koji dodju na zapad, iako znas da su neki od njih ravno dosli iz satora, niko ne baca smece po ulici i slicno (izuzeci) i sve vise uvidjam da oponasaju drustvo u koje su dosli, plus se boje novcanih kazni.
E sad, kako se ponasa SAndzaklija kojem je Sarajlija uzor! nase drustvo nije nikad bilo prefinjeno ali je sad poslije rata to vise rasprostranjeno jer se primitizam ohrabrio.
Ja sam zato da se pale ogromne kazne svim onima koji bacaju smece, i parkiraju ilegalno. NIje ni zapad "pun manira" vec je sve u novcu- niko nece kazne i tackice na vozackoj. Drzava to mora srediti, a narod ce prihvatiti.
Kazem to sto me mozda fascinira nacin na koji se ponasaju imigranti koji dodju na zapad, iako znas da su neki od njih ravno dosli iz satora, niko ne baca smece po ulici i slicno (izuzeci) i sve vise uvidjam da oponasaju drustvo u koje su dosli, plus se boje novcanih kazni.
E sad, kako se ponasa SAndzaklija kojem je Sarajlija uzor! nase drustvo nije nikad bilo prefinjeno ali je sad poslije rata to vise rasprostranjeno jer se primitizam ohrabrio.
- Kareem Abdul-Jabbar

-
LightBringer
Mislim da itekako trebamo nabrajati te i takve primjere, jer da bismo doživjeli kulturnu «katarzu» potrebno je baš ono najprljavije izvući ispod tepiha!
Ignoriranjem takvih pojava samo se pogoršava stanje.
Dakle, da je dam svoj mali doprinos, biću vrlo kritičan!
Ja mislim da je BiH najprljavija i najnečistija zemlja u Europi! Možda je samo Albanija iza, ali je i tu mrtva trka. Isto tako je kultura-higijena-bonton vjerojatno na samom dnu Europe. Zapravo, vjerojatno nije na dnu već jest dno.
Osobno iskustvo koje je nekima možda već poznato:
Vozeći se jednim dijelom BiH skoro sam se izgubio jer nigdje nije bilo TABLI S IMENIMA NASELJA ZA KOJA CESTA SKREĆE, koje sam međutim putem uredno viđao u funkciji KROVA ZA KOKOŠINJCE I SL.!!!!!.
Table s imenima naselja za skretanje- metalne, čvrste, velike i pogodnog oblika- jednom riječju- savršene za KOKOŠI!!!!!?????????
Koliko je za smijati se
toliko je i za plakati!
BIJEDA I CRNI HUMOR, šta reći!
Još kad se znaju slučajevi da i table s oznakama minskih polja slično završavaju!!!!!

Ignoriranjem takvih pojava samo se pogoršava stanje.
Dakle, da je dam svoj mali doprinos, biću vrlo kritičan!
Ja mislim da je BiH najprljavija i najnečistija zemlja u Europi! Možda je samo Albanija iza, ali je i tu mrtva trka. Isto tako je kultura-higijena-bonton vjerojatno na samom dnu Europe. Zapravo, vjerojatno nije na dnu već jest dno.
Osobno iskustvo koje je nekima možda već poznato:
Vozeći se jednim dijelom BiH skoro sam se izgubio jer nigdje nije bilo TABLI S IMENIMA NASELJA ZA KOJA CESTA SKREĆE, koje sam međutim putem uredno viđao u funkciji KROVA ZA KOKOŠINJCE I SL.!!!!!.
Table s imenima naselja za skretanje- metalne, čvrste, velike i pogodnog oblika- jednom riječju- savršene za KOKOŠI!!!!!?????????
Koliko je za smijati se
BIJEDA I CRNI HUMOR, šta reći!
Još kad se znaju slučajevi da i table s oznakama minskih polja slično završavaju!!!!!
-
Svemirski_Jebach
nisu naši ništa veća stoke od druge slične stoke...samo je kod nas (ili bolje u nas) "biti stoka" cool a tamo negdje nije.
primitivizam je kod nas suviše ohrabren, ili drugačije rečeno to je način života previše ljudi. Suština problema je u tome. Građansko društvo bi trebalo da reaguje općim prezirom na pojave primitivizma svake vrste. ali to se ovdje ne dešava jer takvog društva nema.
Ja se ne bojim ni kazne niti nečega takvog ali jednostavno želim živjeti tako da drugima što manje smetam i da ih što manje iritiram. Isto to tražim od drugih. Inače bye bye ...
primitivizam je kod nas suviše ohrabren, ili drugačije rečeno to je način života previše ljudi. Suština problema je u tome. Građansko društvo bi trebalo da reaguje općim prezirom na pojave primitivizma svake vrste. ali to se ovdje ne dešava jer takvog društva nema.
Ja se ne bojim ni kazne niti nečega takvog ali jednostavno želim živjeti tako da drugima što manje smetam i da ih što manje iritiram. Isto to tražim od drugih. Inače bye bye ...
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Ti si jedna svemirska stoka
:D:D
-
Svemirski_Jebach
jesam
sitnog zuba i velike kite
sitnog zuba i velike kite
-
reaktor
#16 Re: zasto su bosanci i hercegovci stvarno stoka?
e jesi se napricao budalastina...photo wrote:ili: kako nas drugi vide?
po mom misljenju ti si fasista... zasto, siguran sam da ces se pitati?
pa procitaj svoj post ponovo, pa ako ista znas o fasizmu samo ce ti se reci...
inace, mrzim ovakvo generaliziranje i ne dozvoljavam da me se zamo zato sto sam bosanac smatra stokom... dakle, mladicu, ti mene vrijedjas, a to je veoma nekulturno i govori mnogo o tebi
-
rei
da kucni odgoj, a onaj koji je postavio temu neka krene od sebe, kritika je jedno a vrijedjanje nesto drugo....seka wrote:AFERIMKareem Abdul-Jabbar wrote:generalno
generalizacija makes me
![]()
mnogo sam stoke sreo u zivotu sa ostalih podrucja ove planete-tako da mogu zakljuciti- "biti stoka" ne zavisi od geografskog polozaja pojedinca/pojedinke
![]()
na planeti, niti zavisi od njegove/njene nacionalne/drzavne pripadnosti - to dolazi iz glave pojedinca i njegovog kucnog odgoja....
tako kad odete na izlete ili ste na ulici ne bacajte papirice i pokupite smece iza sebe , valjda su vas to roditelji ucili... ako nisu potrudite se da i sami sta naucite ...
Last edited by rei on 09/08/2005 11:12, edited 1 time in total.
-
mostarac
#21 Re: zasto su bosanci i hercegovci stvarno stoka?
NE. Nije do autora posta. Nas sve zapadno od Une smatra stokom i to BEZ OBZIRA NA NACIONALNU I VJERSKU PRIPADNOST. na nama je da se zapitamo zasto smatraju nas, a ne smatraju ostale. Bice da je do nasreaktor wrote:e jesi se napricao budalastina...photo wrote:ili: kako nas drugi vide?
po mom misljenju ti si fasista... zasto, siguran sam da ces se pitati?
pa procitaj svoj post ponovo, pa ako ista znas o fasizmu samo ce ti se reci...
inace, mrzim ovakvo generaliziranje i ne dozvoljavam da me se zamo zato sto sam bosanac smatra stokom... dakle, mladicu, ti mene vrijedjas, a to je veoma nekulturno i govori mnogo o tebi
-
Driver
E ovako može jedan vic na ovu temu.
Kaže, rekao babo sandžaklija trojici sinova kad su došli u Sarajevo; Ajte djeco, svak svojim putem i pošteno zaradite lovu. Ode prvi, kad vraća ti se on nakon pet minuta sa 50 KM i kaže: Babo ja pošteno zaradio, preveo staricu preko ulice, ponio joj cekere i zaradio pare. Dođe drugi sin nakon četiri sata sa 300KM i kaže: Evo babo, ja istovarao kamion i pošteno zaradio lovu. Trećeg sina ni od korova. Vraća ti se on kasno naveče, pun love, a ovi ne mogu vjerovati. Kaže ti on: Šta ću ja pošteno otišao na sred Baščaršije i stavio natpis "Ljudi ja sam iz Sandžaka, treba mi love da se vratim kući pa pomozite", a ono raja daje šakom i kapom, i sve govori, evo ti još love, pa povedi još kojeg Sanđakliju sa sobom.
Iskreno nemam ništa protiv tih ljudi, ali nam bezbeli kvare ugled, a i na poslu imam jebenih problema sa njima. Raširili se ko manija, pa ne može normalan čovjek da dođe do izražaja. Sve guraju svoje rođaeke. Eto toliko, budite pozdravljeni
Kaže, rekao babo sandžaklija trojici sinova kad su došli u Sarajevo; Ajte djeco, svak svojim putem i pošteno zaradite lovu. Ode prvi, kad vraća ti se on nakon pet minuta sa 50 KM i kaže: Babo ja pošteno zaradio, preveo staricu preko ulice, ponio joj cekere i zaradio pare. Dođe drugi sin nakon četiri sata sa 300KM i kaže: Evo babo, ja istovarao kamion i pošteno zaradio lovu. Trećeg sina ni od korova. Vraća ti se on kasno naveče, pun love, a ovi ne mogu vjerovati. Kaže ti on: Šta ću ja pošteno otišao na sred Baščaršije i stavio natpis "Ljudi ja sam iz Sandžaka, treba mi love da se vratim kući pa pomozite", a ono raja daje šakom i kapom, i sve govori, evo ti još love, pa povedi još kojeg Sanđakliju sa sobom.
Iskreno nemam ništa protiv tih ljudi, ali nam bezbeli kvare ugled, a i na poslu imam jebenih problema sa njima. Raširili se ko manija, pa ne može normalan čovjek da dođe do izražaja. Sve guraju svoje rođaeke. Eto toliko, budite pozdravljeni
-
reaktor
#24 Re: zasto su bosanci i hercegovci stvarno stoka?
opet fasizam... bolje pitanje je zasto su oni fasisti...umro je mostar wrote:
NE. Nije do autora posta. Nas sve zapadno od Une smatra stokom i to BEZ OBZIRA NA NACIONALNU I VJERSKU PRIPADNOST. na nama je da se zapitamo zasto smatraju nas, a ne smatraju ostale. Bice da je do nas
-
mostarac
Ali i jebeno redovno i mnogobrono imaju dravljanstva, izlaze na izbore i glasaju za "nase", zato neka ihDriver wrote:E ovako može jedan vic na ovu temu.
Kaže, rekao babo sandžaklija trojici sinova kad su došli u Sarajevo; Ajte djeco, svak svojim putem i pošteno zaradite lovu. Ode prvi, kad vraća ti se on nakon pet minuta sa 50 KM i kaže: Babo ja pošteno zaradio, preveo staricu preko ulice, ponio joj cekere i zaradio pare. Dođe drugi sin nakon četiri sata sa 300KM i kaže: Evo babo, ja istovarao kamion i pošteno zaradio lovu. Trećeg sina ni od korova. Vraća ti se on kasno naveče, pun love, a ovi ne mogu vjerovati. Kaže ti on: Šta ću ja pošteno otišao na sred Baščaršije i stavio natpis "Ljudi ja sam iz Sandžaka, treba mi love da se vratim kući pa pomozite", a ono raja daje šakom i kapom, i sve govori, evo ti još love, pa povedi još kojeg Sanđakliju sa sobom.![]()